Παναθηναϊκός: Η 5η θέση, η άδεια και η τιμωρία που σβήνει!
Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο -6 από την 5η θέση. Ό,τι ακολουθεί, λοιπόν, μέχρι να γυρίσει -αν γυρίσει- το φύλλο είναι σε απολύτως θεωρητικό επίπεδο. Υπάρχει μία προοπτική, η οποία αποτελεί το ιδανικό σενάριο για το «τριφύλλι». Να εξασφαλίσει μία ευρωπαϊκή θέση, αν το Κύπελλο καταλήξει σε ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ, και στη συνέχεια να ζητήσει ακρόαση...Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο -6 από την 5η θέση. Ό,τι ακολουθεί, λοιπόν, μέχρι να γυρίσει -αν γυρίσει- το φύλλο είναι σε απολύτως θεωρητικό επίπεδο.
Υπάρχει μία προοπτική, η οποία αποτελεί το ιδανικό σενάριο για το «τριφύλλι». Να εξασφαλίσει μία ευρωπαϊκή θέση, αν το Κύπελλο καταλήξει σε ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ, και στη συνέχεια να ζητήσει ακρόαση από την UEFA.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, έχει τονιστεί πολλές φορές στο Sportime, δεν έχει σωφρονιστικό ή τιμωρητικό χαρακτήρα στις ποινές για το Financial Fair Play. Άλλο πράγμα τα ζητήματα διαφθοράς (τιμωρίες Φενέρμπαχτσε, Σκεντέρμπεου). Απλά δεν θέλει στις τάξεις της ομάδες – εταιρείες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κορυφαίου επιπέδου και υποβαθμίζουν το προϊόν. Πληγώνοντας το πρόσωπο των διοργανώσεών της. Ο Παναθηναϊκός το έκανε αυτό. Ήταν συστηματικός κακοπληρωτής, με άσχημη φήμη. Για αυτό και τιμωρήθηκε…
Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΒΗΝΕΙ
Το ρεπορτάζ του Sportime δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Από το περιβάλλον της UEFA προκύπτει η ανεπίσημη πληροφόρηση. Εφόσον, ακόμη και τώρα, ο Παναθηναϊκός καταφέρει να βγει 5ος, έχει το δικαίωμα να ζητήσει ακρόαση από το Control Panel της Επιτροπής Financial Fair Play. Αποδεικνύοντας εγγράφως ότι η εταιρεία χρηματοδοτείται, πως οι διακανονισμοί με τους πιστωτές τηρούνται, παρουσιάζοντας εξοφλητικές επιστολές και ασφαλές πλάνο βιωσιμότητας (έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγικές συμφωνίες). Ζητώντας επισήμως την αναστολή της ποινής.
Το Sportime είναι το πρώτο Μέσο που ασχολήθηκε με την προοπτική αυτή και το περασμένο καλοκαίρι, όπου παιζόταν η αλλαγή διοίκησης, και τον Δεκέμβριο. Η UEFA θα επιθυμούσε, προς την κατεύθυνση άρσης της ποινής, να έχει να κάνει με τον Παναθηναϊκό διαφορετικής διοίκησης. Άλλης μετοχικής σύνθεσης. Σε σχέση με το 2018, το 55,70% της Sortivo δεν υπάρχει. Το 19,70% του Γιάννη Αλαφούζου, που πέρασε και Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού λόγω Πιεμπονγκσάντ, έχει εκτοξευθεί σε ποσοστό ανώτερο του 85%.
Μετοχικά, λοιπόν, το «τριφύλλι» ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, όχι σε μία υπεράκτια εταιρεία. Με τις κατάλληλες κινήσεις, εφόσον το επιθυμεί η διοίκηση των «πράσινων», η τιμωρία μπορεί να σβηστεί. Και η ομάδα να παίξει κανονικά στο επόμενο Europa League αν τερματίσει 5η!
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ
Με τον Παναθηναϊκό στο -6 από την 5η θέση, κάθε συζήτηση για ευρωπαϊκή επιστροφή άμεσα μπορεί να μοιάζει ουτοπική για κάποιους. Η χρονιά παίζεται όμως και είναι υποχρέωση η αξιολόγηση της κατάστασης. Οι προοπτικές, αν οι «πράσινοι» πράγματι επιθυμούν να παίξουν σύντομα στις διοργανώσεις της UEFA!
Το μεγάλο αβαντάζ είναι η μείωση του χρέους από τα 49,02 εκατ. ευρώ, στα οποία βρέθηκε τον Ιούνιο του 2018. Έκτοτε πιστοποιήθηκαν Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου 21 εκατ. ευρώ περίπου (ακριβώς 3.658.611 και 17.441.847,60). Εκκρεμεί η ΑΜΚ έως του ποσού των 10 εκατ. ευρώ (έκλεισε και αναμένεται η ανακοίνωσή της) και η πρόσφατη των 6 εκατ. ευρώ. Ξεκάθαρες κινήσεις προς τη μείωση του χρέους, άλματα για την εξυγίανση της εταιρείας.
Το μεγάλο θέμα, βέβαια, είναι τα χρήματα των ΑΜΚ να καταλήγουν στο χρέος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και όχι να καλύπτουν νέα έξοδα. Όπως συνέβη την προηγούμενη χρονιά όπου οι ζημιές αυξήθηκαν. Τα 49,02 εκατ. θα πρέπει να έχουν μειωθεί τουλάχιστον στο 50%, με τον υπάρχοντα ισοσκελισμό εσόδων – εξόδων της εταιρείας. Με ακρίβεια δεν μπορεί να γίνει η αφαίρεση, διότι μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Αισιόδοξες αποτιμήσεις της κατάστασης κάνουν λόγο για διαμορφωθέν χρέος σε ποσό κάτω των 15 εκατ. ευρώ! Αυτόματα ο Παναθηναϊκός γίνεται ξανά ελκυστικός…
ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Όσον αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης, θεωρείται δεδομένο πως η διοίκηση του «τριφυλλιού» θα συμπεριλάβει στον φάκελο και ό,τι έχει γίνει σε οικονομικό επίπεδο στην εταιρεία από την 1η Ιουλίου 2018 μέχρι και σήμερα. Κυρίως τα αποτελέσματα των ΑΜΚ, τα οποία αλλάζουν ακόμη και την αρνητική γνώμη που μπορεί να έχει ο ισολογισμός της περιόδου 2017-2018 εφόσον προσμετρηθούν. Εξοφλητικές επιστολές πιστωτών και αποδεικτικά στοιχεία διακανονισμών θα δημιουργήσουν έναν δυνατό φάκελο, τον οποίο θα πρέπει να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ ο Παναθηναϊκός μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.
ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
Η συμφωνία του Παναθηναϊκού με τη Robe di Kappa αποτελεί, ίσως, την πιο σημαντική νέα είσοδο στο πλάνο βιωσιμότητας του «τριφυλλιού» από τη νέα σεζόν. Υπάρχει και οικονομικό αντάλλαγμα από την ιταλική εταιρεία, κάτι μέχρι το καλοκαίρι δεν υφίσταται από τη ΝΙΚΕ.
Συνολικά τα χορηγικά προγράμματα που έχει ο Παναθηναϊκός, εν όψει και της επόμενης περιόδου, μαζί με τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν πηγές εσόδων. Έσοδα, τα οποία ενισχύουν το πλάνο βιωσιμότητας που θα κατατεθεί. Το σημαντικό είναι ότι, λόγω και των περιορισμένων στις μεταγραφές, οι μελλοντικές υποχρεώσεις που βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα καλείται να αποπληρώσει το «τριφύλλι» είναι λελογισμένες.
Κυρίως επειδή τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών δεν είναι υψηλά και γενικά το αγωνιστικό – λειτουργικό μπάτζετ, μαζί με την εφορεία, αποτελεί έξοδο… εντός των εσόδων δημιουργείται θετικό περιβάλλον για την άδεια.
ΚΑΥΤΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ
Πέραν των διοικητικών υποχρεώσεων τον Μάρτιο, ειδικά με τους πιστωτές που ακόμη δεν έχουν δώσει τα χέρια με την ΠΑΕ (να σημειωθεί ότι δεν επηρεάζουν όλοι την αδειοδότηση, όπως για παράδειγμα οι οφειλές σε ιδιώτες), το αγωνιστικό αποτελεί εξίσου σημαντική παράμετρος της προόδου του Παναθηναϊκού. Που θα πρέπει να βγει με επιτυχία από τη στενωπό, την οποία διέρχεται.
Το ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, στη θέση του φιλοξενούμενου, αποτελεί ένα πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για να μην… εξαφανιστεί στον ορίζοντα ο 5ος Άρης. Ακολουθεί ο Ολυμπιακός εντός έδρας. Όσο δύσκολο και αν είναι το πρόγραμμα, ειδικά στο κομμάτι απόπειρας σβησίματος της ευρωπαϊκής τιμωρίας, αν δεν έρθει η 5η θέση κάθε κουβέντα χάνει σημαντική από την αξία της!
ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ… ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΕΠΟ
Ο Παναθηναϊκός, εταιρικά, δεδομένα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι. Το κακό με τη φετινή διαδικασία, όμοια με αυτήν που το «τριφύλλι» ακολούθησε και πριν 1 χρόνο, είναι πως κύρια παράμετρος επιτυχίας στην αδειοδότηση αποτελεί ο ισολογισμός για τη χρήση του οικονομικού έτους 2017-2018.
Ακριβώς, δηλαδή, το διάστημα που «άνθισε» το μεγάλο χρέος στον σύλλογο. Μεταγραφική περίοδος με προσθήκες ακριβές. Όπως το καλοκαίρι του 2017. Στάση πληρωμών από τον Γιάννη Αλαφούζο (Σεπτέμβριος 2017) και δήλωση αποχώρησης. Συσσώρευση πιστωτών και εκκρεμοτήτων. Εντός και εκτός ποδοσφαίρου. Παράλυση της λειτουργίας της εταιρείας τούς μισούς μήνες του διαστήματος τουλάχιστον.
Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με στοιχεία του ισολογισμού για το διάστημα 1 Ιουλίου 2017 – 30 Ιουνίου 2018, οι ζημιές έφτασαν τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση των εσόδων δε άγγιξε το 29,68%. Με το χρέος να ταβανιάζει, στις 30 Ιουνίου του προηγούμενου έτους στα 49,02 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία θα προκύψει η γνώμη του ελεγκτή των οικονομικών στοιχείων και θα καταγραφεί ως αρνητική ή θετική για την εταιρεία.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ…
Σημείωση: Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, απλώς ο ισολογισμός δεν έχει αναρτηθεί ακόμη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Κάτι που αναμένεται να συμβεί μέχρι το τέλος του μήνα. Η ανάλυση ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο. Σίγουρα ο ορκωτός έχει και μία εικόνα για το τι συνέβη από την 1η Ιουλίου 2018 έως εκείνη τη στιγμή. Το ζήτημα είναι τι συμβαίνει σε περίπτωση αρνητικής γνώμης στον ισολογισμό, όπως πέρυσι.
Η Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ θα λάβει υπόψη την εταιρική συνέχεια της χρήσης ή θα περιοριστεί στα στοιχεία του οικονομικού έτους; Ο Πρόεδρος Γιώργος Δημητρίου είναι εξαιρετικά ακριβής στα όσα ακολουθεί. Αν η γνώμη είναι αρνητική, υφίσταται η πιθανότητα ο φάκελος του Παναθηναϊκού να μην ανοίξει καν (το ίδιο συνέβη και πριν 1 χρόνο). Στην περίπτωση αυτή το «τριφύλλι» δεν θα αδειοδοτηθεί.