Στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα, η στατιστική είναι πολλές φορές άδικη, πικρή, ακόμα και… ξενέρωτη. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο.
Οι αριθμοί βοηθούν πάντοτε στην εξαγωγή συμπερασμάτων, ασχέτως αν ο «βασιλιάς των σπορ» δεν είναι μαθηματικά. Πώς μπορεί δηλαδή να αναλυθεί μία ντρίμπλα του Λιονέλ Μέσι ή του Κρ.Ρονάλντο; Πώς μπορεί να αποτραπεί το ενδεχόμενο ήττας ακόμα και σε ματς με 6-1 τελικές προς την εστία υπέρ σου; Πώς μπορεί να παραβλεφθεί ο παράγοντας διαιτησία;
Ο Παναθηναϊκός των τελευταίων ετών κλήθηκε να δώσει περισσότερες εξωαγωνιστικές μάχες παρά… χορταρένιες, για μια σειρά από λόγους που όλοι οι υποστηρικτές του γνωρίζουν πάνω-κάτω.
Το εν λόγω κείμενο αδικεί πολλά από τα νέα, κυρίως, παιδιά που ξαφνικά μπήκαν σε παγωμένα και βαθιά νερά, χωρίς καλά-καλά να ξέρουν κολύμπι. Ο κόσμος δεν κρατά καμία κακία σε εκείνα – τουναντίον σέβεται και χειροκροτά τις φιλότιμες προσπάθειες που έχουν καταβάλει για να παρουσιαστεί το «τριφύλλι» με αξιοπρέπεια.
Είναι, όμως, και μια στατιστική αποτύπωση του νοσηρού οργανισμού που λέγεται Παναθηναϊκός, ο οποίος προφανώς κρίνεται και θα κρίνεται πάντοτε ως… Παναθηναϊκός και όχι όπως κάποιοι άσχετοι, βρόμικοι, λίγοι ως άνθρωποι θέλουν.
Σίγουρα, ρεαλιστικά μιλώντας, οι «πράσινοι» των τελευταίων ετών είναι αουτσάιντερ όταν αγωνίζονται στο «Γ. Καραϊσκάκης» ή την Τούμπα, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα μπουν στην ίδια κατηγορία και οι απώλειες με ομάδες μικρότερης ταχύτητας.
Οι πρώτες… στραβές
Μέχρι την τελευταία τριετία, ο Παναθηναϊκός είχε δύο επαγγελματικές σεζόν με πολύ κακό πρώτο γύρο: το 1982-83 και το 2012-13.
Επί σειρά δεκαετιών η 6η θέση του 1983 («συγκατοίκηση» με τον ΟΦΗ) θεωρείτο η πλέον ντροπιαστική για τον σύλλογο, δεδομένου ότι ο «αιώνιος» αντίπαλος Ολυμπιακός είχε καταλάβει την 8η το 1988.
Τότε, στον πρώτο γύρο ο Παναθηναϊκός κατέγραψε 6 νίκες, 6 ισοπαλίες και 5 ήττες με σύστημα βαθμολόγησης 2-1-0, δηλαδή συγκέντρωσε 18 βαθμούς.
Επρεπε να περάσουν 20 χρόνια και να έρθει η σεζόν 2012-13, όταν καταγράφηκε ο χειρότερος πρώτος γύρος σε κούρσα 16 ομάδων.
Με 5 νίκες, 7 ισοπαλίες και 3 ήττες απολογισμό, ο Παναθηναϊκός συγκέντρωσε μόλις 22 βαθμούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εντός έδρας πανηγύρισε μόλις 2 νίκες (με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ!) και είχε 5 ισοπαλίες.
Στην πορεία η κατάσταση έστρωσε κάπως, ίσως και λόγω παρουσίας στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, προτού έρθουν στην επιφάνεια όλα αυτά τα γνωστά προβλήματα.
Κατήφορος
Ειδικών συνθηκών ήταν οι τρεις τελευταίες σεζόν, με τη σημείωση ότι εκείνη του 2017-18 δεν είχε την παραμικρή σταθερότητα και ο πρώτος γύρος έκλεισε με 4 νίκες, 6 ισοπαλίες, 5 ήττες.
Αντίθετα, το 2018-19 επεφύλασσε καλό ξεκίνημα και πτώση στην πορεία, ενώ το 2019-20 τραγική εκκίνηση με άνοδο στη συνέχεια.
Σε 15 ματς το 2018-19 ο απολογισμός του πρώτου γύρου ήταν 18 βαθμοί, ενώ το 2019-20 (σε 13 παιχνίδια) το κοντέρ έγραψε 17 βαθμούς.
Φέτος που οι απαιτήσεις ανέβηκαν; Μόλις 5 νίκες και 3 ισοπαλίες σε 13 ματς, δηλαδή 18 βαθμοί.
Τρομερά αδύναμος εντός έδρας
Η επιστροφή στη Λεωφόρο ενδεχομένως να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να σταθεί στα πόδια του όταν υποδέχεται αντιπάλους.
Σκεφτείτε ότι πέρυσι κατέγραψε 2 νίκες (με ΑΕΚ, Αστέρα Τρίπολης), 1 ισοπαλία (με Ολυμπιακό) και 3 ήττες (από ΟΦΗ, Ξάνθη, ΑΕΛ), με συντελεστή τερμάτων 7-9.
Φέτος βελτιώθηκε κάπως, αλλά με 3 νίκες, 1 ισοπαλία, 2 ήττες σε 6 ματς και χωρίς ντέρμπι (6-4 τα γκολ), δε δικαιούσαι να περιμένεις πολλά.
Δεν παίρνει νίκες ούτε εκτός
Οπως έχετε διαβάσει και στις προηγούμενες αράδες, ο Παναθηναϊκός δε βελτιώθηκε ούτε πέρυσι ούτε φέτος που ανέβασε τις προσδοκίες.
Αναφορικά με τα εκτός έδρας ματς, τη σεζόν 2019-20 το «τριφύλλι» είχε 2 νίκες, 4 ισοπαλίες και 1 ήττα, ενώ την εφετινή μόλις 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες.
Το ενδιαφέρον είναι ότι πέρυσι τα πήγε καλύτερα μακριά από το ΟΑΚΑ στον πρώτο γύρο, ένα ακόμη στοιχείο που μαρτυρά ότι η Καλογρέζα δεν του… πάει πλέον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: