Ο Παναθηναϊκός έχασε στις 19 Φεβρουαρίου 1964 τον άνθρωπο που τον δημιούργησε πριν 111 χρόνια.
Σε κείμενό του το 1955 το ιστορικό στέλεχος του «τριφυλλιού» Λουκάς Πανουργιάς έγραψε για τον Γιώργο Καλαφάτη και τον αδελφό του Αλέξανδρο, οι οποίοι στις 3 Φεβρουαρίου 1908 ίδρυσαν τον Παναθηναϊκό: «Ήθελαν ο σύλλογός τους να μην είναι σαν όλους τους άλλους, αλλά μία ομάδα για την Αθήνα, ολόκληρη την πρωτεύουσα. Που όπως το είχε φανταστεί, έγινε αργότερα ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός της Ελλάδας μας».
Το όραμα του μεγάλου ιδρυτή και Πατριάρχη των «πράσινων» συνεχίζει 11 δεκαετίες μετά να δημιουργεί φιλάθλους και, παρά τις κατά καιρούς μεγάλες κρίσεις (όπως η τωρινή), να συνεχίζει να πορεύεται στον χρόνο. Ο Καλαφάτης γεννήθηκε στο κέντρο της Αθήνας στις 17 Μαρτίου 1890 και έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου 1964, προδομένος από πρόβλημα στην καρδιά. Πρόκειται για τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε τον Παναθηναϊκό, τον βοήθησε να στυλώσει τα πόδια του σε εποχές δύσκολες, αλλά και αυτός που πρόσφερε τα μέγιστα στην εξάπλωση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Σε μία εποχή που μόνο δημοφιλές δεν ήταν…
ΕΠΕΛΕΞΕ ΩΣ ΕΔΡΑ ΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ
Δραστηριοποιήθηκε από 15 ετών με τον κλασικό αθλητισμό. Υπήρξε πρότυπο πολυαθλητή της γενιάς του, ασχολούμενος με τον στίβο, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ. Ο υψηλός δείκτης ευφυίας του καθόρισε το πολυσυλλεκτικό προφίλ του Παναθηναϊκού, ο οποίος πρωτοπόρησε ιδρύοντας τμήματα σε σπορ (όπως το βόλεϊ) παντελώς άγνωστα στο εγχώριο στερέωμα. Ο Καλαφάτης διατέλεσε διοικητικός παράγοντας του Παναθηναϊκού, σε διάφορα πόστα.
Ο Γιώργος Καλαφάτης υπήρξε, επίσης, ο άνθρωπος που επέλεξε τον χώρο που στεγάζεται σήμερα το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (περιοχή Περιβόλας), μεταφέροντας την έδρα του Παναθηναϊκού τον Μάρτιο του 1922. Σε μία απόφαση, η οποία έμελλε να χαρακτηρίσει τη μετέπειτα ιστορία του «τριφυλλιού» έως και σήμερα. Πέραν της αθλητικής του καριέρας σπούδασε την ιατρική και επέδειξε μεγάλη στρατιωτική πορεία στο Πολεμικό Ναυτικό, αγωνιζόμενος για την πατρίδα στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α’ Παγκόσμιο!