Παναθηναϊκός: Ο νόμος Βασιλειάδη «αγγίζει» τον Ερασιτέχνη
Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο Υφυπουργός Αθλητισμού συνδέθηκε αποκλειστικά, ως φωτογραφικό, με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ.Ο Γιώργος Βασιλειάδης, βγάζοντας από το κάδρο τον 2725/99, έδωσε σχέδιο νόμου 112 άρθρων που επιτρέπει στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες να γκρεμίζουν και να χτίζουν γήπεδα. Δίχως τη συναίνεση άλλων φορέων. Απεμπλέκονται, δηλαδή, τα ερασιτεχνικά σωματεία, οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Κι όλα αυτά, αρκεί για κάθε πράξη οι ΑΑΕ να έχουν άδειες χρήσης. Ο Παναθηναϊκός συνδέεται με τις εξελίξεις;
Οι συνδέσεις που έχουν γίνει με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν αποτελούν αντικείμενο του ρεπορτάζ. Κι αυτό γιατί όλες οι ερμηνείες που δόθηκαν, σχετικά με τους «δικέφαλους», εκπορεύονται από ιδιωτικά, επικοινωνιακά, οφέλη και συμφέροντα. Μία πτυχή τους ίσως εξηγεί κάποια πράγματα.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ
Αρχικά να τονιστεί τι προβλέπει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο αναφορικά με ΑΑΕ, Ερασιτέχνη, Δήμους… «Αθλητικές ανώνυμες εταιρείες (Α.Α.Ε) μπορούν, ύστερα από άδεια της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, να αναθέτουν, με δική τους δαπάνη, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα της επιλογής τους, την ανέγερση, ανακατασκευή, επισκευή ή και συντήρηση (α) των αθλητικών εγκαταστάσεων του ιδρυτικού τους αθλητικού σωματείου ή και (β) αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν σε τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, ή στο Ελληνικό Δημόσιο και τις οποίες έχουν δικαίωμα, βάσει νόμου ή σύμβασης, να τις χρησιμοποιούν για τις προπονητικές ή και αγωνιστικές τους υποχρεώσεις».
Ο 2725/99 δεν επέτρεπε σε Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ, ΚΑΕ) να εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις γηπεδικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού σωματείου ή σε δημοτικά γήπεδα. Στη συνέντευξη Τύπου για το σχέδιο νόμου, ο Γιώργος Βασιλειάδης σχολίασε: «Η νέα Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα κρίνει και θα ελέγχει. Για να σταματήσουμε να κρυβόμαστε, δώσαμε τη δυνατότητα στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες να χρηματοδοτούν τις εγκαταστάσεις τους. Αυτή τη στιγμή μία ομάδα δεν μπορεί να κάνει εργασίες στο γήπεδό της. Αυτό θα γίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τον έλεγχο της ΕΕΑ. Αυτές οι αλλαγές σταματάνε το κλωτσοσκούφι και το γαϊτανάκι για καταστάσεις που συνέβαιναν χωρίς έλεγχο».
Επί της παρούσης ο νόμος, που μετά τη διαβούλευση αναμένεται να ψηφιστεί εντός των επόμενων ημερών, διευκολύνει την απευθείας χρηματοδότηση των γηπέδων που φτιάχνει η ΑΕΚ και είναι κοντά στο ν’ αρχίσει να φτιάχνει ο ΠΑΟΚ, σε Νέα Φιλαδέλφεια και Τούμπα αντίστοιχα. Είναι κατανοητό τούτο και δεν χρειάζεται η εισαγωγή σε λεπτομέρειες περί προέλευσης χρημάτων που απαιτούνται κτλ. Να σημειωθεί ότι η Ερασιτεχνική ΑΕΚ της διοίκησης Αλέξη Αλεξίου συμπορεύεται με τις κινήσεις της ΠΑΕ για το γήπεδο, όπως κι αυτή του Αθανάσιου Κατσαρή στον ΠΑΟΚ. Κάτι που δεν συμβαίνει στον Παναθηναϊκό…
ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ… ΜΑΪΟ!
Στις 7 Μαΐου φιλοξενήθηκαν στον Τύπο οι προθέσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να εμπλακεί ενεργά διοικητικά με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, που βρισκόταν σε διοίκηση Πρωτοδικείου. Στις 23 Μαΐου η πρόθεση γίνεται επίσημη και κινούνται όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες (έκτακτη Γενική Συνέλευση κι εκλογές). Στις 8 Ιουνίου ο κ. Γιαννακόπουλος εξελέγη πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου. Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε ως έναρξη μίας νέας εποχής για τον Ερασιτέχνη.
Νωρίτερα, τον Απρίλιο, είχε προκύψει στο ποδόσφαιρο η επενδυτική υποψηφιότητα Πιεμπονγκσάντ για τον Παναθηναϊκό, με το ζήτημα στέγασης στον Βοτανικό να συζητείται από εκεί που ήταν ξεχασμένο. Ανεξάρτητα της ισχύος του νόμου της Διπλής Ανάπλασης, εκφράστηκε η άποψη ότι ο Ερασιτέχνης έχει λόγο παρά το Προεδρικό Διάταγμα. Τονιζόταν δε, ακόμη κι από φορείς ενημέρωσης, ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οποιαδήποτε ΑΑΕ δεν γίνεται να προχωρήσει σε τέτοια διαδικασία χωρίς τη συναίνεση ή συνυπογραφή του μητρικού σωματείου!
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
Φυσικά ένας νόμος δεν συντάσσεται και δεν ψηφίζεται, ώστε ν’ απαντήσει σε κρίσεις, διαρροές ή φήμες. Ο Παναθηναϊκός συνδέεται με τον νόμο Βασιλειάδη, διότι είναι η μοναδική μεγάλη ΠΑΕ της οποίας η γηπεδική στέγαση δεν έχει καν δρομολογηθεί παρά το έτοιμο πλάνο στον Βοτανικό. Άρα και τώρα να μην συμβαίνει κάτι σε 5 ή 10 χρόνια, ή τέλος πάντων όταν ο Θεός δώσει να φτιάξει ο σύλλογος νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, τον «διάδοχο» του 2725/99 το «τριφύλλι» θα τον βρει εμπρός του! Σε αντίθεση με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, οι υπάρχουσες διοικήσεις ΠΑΕ και ΑΟ διαφώνησαν σε πολλά. Ενδοσυλλογικού ενδιαφέροντος, με γεγονότα όμως. Συνέπεια ο Παναθηναϊκός ν’ αφήσει τη Λεωφόρο για το ΟΑΚΑ. Άσχετο με το τι εξετάζεται στο ρεπορτάζ, αλλά υπαρκτό ως εξέλιξη.
Όποιος έχει βούληση και χρήματα αρχίζει άμεσα τη στέγαση του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Χιλιογραμμένο, πλέον, στο Sportime. Με τον νόμο Βασιλειάδη ακόμη και η ελάχιστη πιθανότητα να υπήρχε αντίδρασης του Ερασιτέχνη (ο κ. Γιαννακόπουλος δημόσια έχει εκφραστεί αρνητικά για το πλάνο, το οποίο χαρακτήρισε στο παρελθόν και μπλεγμένο νομικά), πλέον απαλείφεται! Μάλλον τούτο θα ισχύει μόλις το σχέδιο γίνει νόμος. Θεωρητικά «τρέχει» και το πλάνο Athens Alive, το οποίο ακόμη κι αν προχωρήσει και υλοποιηθεί, πάλι δεν θα έχει καμία σύνδεση με την όποια θέση του Ερασιτέχνη.
Με λόγια απλά, ο Αθλητικός Όμιλος βγαίνει εντελώς από το κάδρο κάθε μελλοντικού σχεδίου στέγασης του ποδοσφαιρικού τμήματος. Τα ίδια ισχύουν και για την ΚΑΕ. Για τους κοινωνούς της άποψης ότι ο Γιαννακόπουλος μπήκε στον Ερασιτέχνη για να ελέγχει το γηπεδικό ζήτημα, ο νόμος Βασιλειάδη αποδομεί και το ύστατο επιχείρημα. Σαφές.
ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2019 ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ
Από εκεί και πέρα να υπενθυμιστεί ότι η Λεωφόρος είναι σε οικοδομικό τετράγωνο χαρακτηρισμένο ως έκταση κοινόχρηστου πράσινου με τον νόμο Σουφλιά (2006). Επίσης να τονιστεί ότι η κατασκευή του Βοτανικού αποτελεί μέρος της νομοθεσίας περί Διπλής Ανάπλασης, όπου όλα είναι νομικώς τακτοποιημένα και στην παραμικρή λεπτομέρεια με Προεδρικό Διάταγμα (2013). Η άδεια κατεδάφισης της Λεωφόρου είναι σε ισχύ μέχρι το 2021 (αρχικά ίσχυε ως το 2016).
Aυτό που, εν κατακλείδι, πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι ο νέος αθλητικός νόμος Βασιλειάδη αναφέρεται σε γήπεδα στα οποία έχει εμπλοκή ο Ερασιτέχνης και που από εδώ και στο εξής μπορεί να κατασκευάζει κάθε ΑΑΕ όπου θέλει (και δύναται να βγάλει οικοδομικές άδειες), όποτε θέλει και της ανήκουν ως ιδιοκτησία. Από το 2017 υπάρχει μία συνολική κινητικότητα για το γηπεδικό ζήτημα του Παναθηναϊκού. Με δεδομένα που αν, όχι κατά φαντασίαν μα επί πραγματικού, συνδεθούν βγάζουν συμπεράσματα. Αν είναι το ΟΑΚΑ ή ο Βοτανικός η λύση θα φανεί άμεσα.
Το Sportime καταγράφει τα δεδομένα αυτά κι επιμένει ότι πως το 2019 θα είναι χρονιά που θα δρομολογηθεί η μελλοντική στέγαση του ποδοσφαιρικού τμήματος…