Ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να έχει ισχυρό μέτοχο την υπεράκτια εταιρεία συμφερόντων Γιάννη Αλαφούζου. Ποιο το ποσοστό της Sortivo αυτή τη στιγμή…
Ένα από τα θολά σημεία της διακυβέρνησης Γιάννη Αλαφούζου στον Παναθηναϊκό είναι η μετοχική εμπλοκή της Sortivo International Limited στην ΠΑΕ. Αντικείμενο πολλών θεωριών συνωμοσίας, που ευκόλως καλλιεργήθηκαν περί μπροστινών και πισινών…
Η σφραγίδα εκκίνησης εργασιών της Sortivo ελήφθη στις 9 Μαΐου 2013 στη Λευκωσία της Κύπρου. Η εταιρεία συστάθηκε στις 13 του ίδιου μήνα. Όταν και εντάχθηκε στο Cyprus Corporate Registry. Τον Μάρτιο του 2014 η Sortivo αδειοδοτήθηκε από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Για να μπορεί να κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο τού 33% της ΠΑΕ. Έτσι το δάνειο του 2013 μετοχοποιήθηκε στις αρχές του 2014. Με την υπεράκτια να αποκτά το 72% περίπου των μετοχών. Ο Παναθηναϊκός δανειοδοτήθηκε από μία εταιρεία με δηλωμένο μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ!
Το Sportime με ρεπορτάζ στις 2 και στις 20 Ιανουαρίου 2018 επιχείρησε, με αναλυτικά αποδεικτικά στοιχεία, να οριοθετήσει τον λόγο ύπαρξης της Sortivo στην Παναθηναϊκή καθημερινότητα και τον μετοχικό της ρόλο. Το διάστημα εκείνο τη χρηματοδότηση ο Παναθηναϊκός την είχε κυρίως μέσω της offshore, με το ποσοστό της να φτάνει σε ιστορικά υψηλά (55,78%). Μετά τη διαπραγμάτευση Αλαφούζου με τον Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ, που κατέληξε σε συμφωνία η οποία δεν υλοποιήθηκε, η θέση της Sortivo αναμενόταν φθίνουσα.
ΑΠΟ 35% ΕΩΣ 52%
Όμως στις τελευταίες Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου του 2018, μετά το οικονομικό κραχ, συμμετείχε κανονικά. Άρα διατηρούσε ισχυρή παρουσία στην εταιρεία ακόμη και μετά την έγκριση κατοχής μετοχών στον Αλαφούζο από την ΕΕΑ. Στην παρούσα φάση δεν ξέρουμε σε τι βαθμό χρηματοδότησε την ΠΑΕ η Sortivo, παρά μόνο έως το διάστημα που έχει στοιχεία ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός. Συνεπώς το υπάρχον ποσοστό της μόνο δυνητικά μπορεί να υπολογιστεί.
Απλά και χωρίς περίσσιες μαθηματικές πράξεις Αλαφούζος και Sortivo μπορούν να έχουν, αυτή τη στιγμή, από 35-52% των μετοχών έκαστος με τελικό άθροισμα ποσοστών το 87%. Επομένως η υπεράκτια παραμένει μετοχικός παίκτης στην ΠΑΕ…
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ
Το όνομα του Γιάννη Αλαφούζου δεν αναγράφεται στο ιδρυτικό έγγραφο της Sortivo International, η οποία έχει, όμως, και άλλο τελικό δικαιούχο. O beneficial owner της υπεράκτιας έχει υπογράψει trust με τον μέτοχο που εμφανίζεται (Πρόεδρος και μοναδικός μεγαλομέτοχος είναι ο δικηγόρος Αθανάσης Νεοφύτου και γραμματεία η Unibrand Secreterial Services Limited) και δεν φαίνεται πουθενά. Λογικό είναι η τακτική λειτουργίας του συγκεκριμένου τύπου εταιρειών να προκαλεί ερωτηματικά. Ωστόσο δεν είναι το ζητούμενο η καλλιέργεια ακραίων σεναρίων. Το όνομα, άλλωστε, που -σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sportime- συνδέεται με τον beneficial owner δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο.
ΦΗΜΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ
Στην πιάτσα δεδομένα κυκλοφορεί πιο έντονα από ποτέ τους τελευταίους μήνες, μετά την υπόθεση Πιεμπονγκσάντ, ότι δρομολογείται αλλαγή στο ιδιοκτησιακό (που δεν είναι απαραίτητα μετοχική). Σύμφωνα με πηγές που μεταφέρουν τι σκέφτεται ο ισχυρός άνδρας ΚΑΕ και Ερασιτέχνη, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν αποκλείεται άμεσα να επανέλθει με πρόταση μάνατζμεντ. Τώρα που είναι και ζεστό το θέμα του γηπέδου. Το sportime.gr έχει καταγράψει και σχολιάσει τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί. Πιο πιθανό είναι, πάντως, ακόμη και να αρχίσει περίοδος μετάβασης τώρα να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Ώστε το καλοκαίρι του 2020 o Παναθηναϊκός να έχει άλλο διοικητικό καθεστώς.
ΠΩΛΕΙΤΑΙ;
Παρακολουθώντας τις αλλαγές στη registry page της Sortivo, οι πιο πρόσφατες μεταβολές (που ενημερώθηκαν μόλις τη Δευτέρα) χρονολογούνται από τις 18 Ιανουαρίου 2018. Μεταβολές που έχουν να κάνουν με το μετοχικό της κεφάλαιο. Έκτοτε δεν έχει παρατηρηθεί ούτε καν κάποια αλλαγή σε πρόσωπα που στελεχώνουν την offshore. Ωστόσο στην πρόσφατη έρευνα του Sportime στην Κύπρο, γύρω από τη Sortivo, μεταφέρθηκε η πληροφορία για συζήτηση πώλησής της (ιδιαιτέρως προχωρημένη μάλιστα). Αν ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι, δυστυχώς, δεν μπορεί να αποδειχθεί. Πάντως πρόκειται για πράξη που είναι υλοποιήσιμη. Αφού μιλάμε για μία κεφαλαιούχο εταιρεία. Και αφορά άμεσα το «τριφύλλι»…