ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Τον αφορά το Athens Alive στο 5%!

Η 12η Δεκεμβρίου υπήρξε η πρώτη ουσιαστική ημέρα, μετά από μήνες, για το πλάνο ανάπλασης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Συντάκτης: Λάμπρος Γκαραγκάνης Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ο Παναθηναϊκός πόσο ενδιαφέρεται, στην παρούσα φάση, πόσο τον αγγίζει ό,τι συμβαίνει γύρω από τη μελλοντική αξιοποίηση του ΟΑΚΑ ως έδρα;

Το Sportime παρουσιάζει αναλυτικά την απάντηση. Με στοιχεία, ρεπορτάζ κι επιχειρήματα…

Η ΜΚΟ POSEIDON FOUNDATION

Από τον Μάρτιο που κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν στον Τύπο το Athens Alive, οι εταιρείες που ενεπλάκησαν (μα ως τώρα δεν έχουν τοποθετηθεί για το μεγαλεπήβολο σχέδιο) είναι οι AECOM, BlueRock, Colliers, News Agency με διαφορετική θέση στο fund ανάλογα με το τι πραγματεύονται. Η Redstone αποτελεί τη διαχειρίστρια εταιρεία, η οποία μέσω του νομικού συμβούλου Μαρκ Αλεξάντερ έχει αναλάβει την εύρεση πόρων και την επικοινωνία. Ο κ. Αλεξάντερ αποτελεί τη φωνή του AA στα ελληνικά ΜΜΕ κι όποια εξέλιξη έχει προκύψει ως τώρα, γνωστοποιήθηκε από τα δικά του χείλη.

Στις υπάρχουσες εταιρείες προστέθηκε η Poseidon Foundation, μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που ιδρύθηκε το 2018. Φέτος δηλαδή… Αντικείμενό της το «Stop» στην κλιματική αλλαγή. Ο Λάσλο Γκίριτζ, ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής, στη δήλωση που απέστειλε το fund στον Τύπο αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν μονάχα 12 χρόνια περιθώριο για ν’ αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Ο ρόλος της στην κοινοπραξία θα είναι συμβουλευτικός, όσον αφορά το αντικείμενο ανάπλασης. Να υπόκειται πλήρως στους «πράσινους» και φιλικούς κανόνες προς το περιβάλλον!

ΤΟ ΥΨΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ 1,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ!

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στον Τύπο η κοινοπραξία, η ανάπλαση του ΟΑΚΑ και των Εγκαταστάσεων θ’ αγγίξει το 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ. Γνωρίζαμε 1,1. Πρώτη απορία που δημιουργείται είναι πως ένα τόσο δαπανηρό πλάνο, υψηλών προδιαγραφών και φιλόδοξο όσο κανένα, δεν μπαίνει πιο ενεργά στο μπάσιμο για τον Παναθηναϊκό. Το χρέος του «τριφυλλιού» αυτή τη στιγμή είναι 40 εκατ. ευρώ χοντρικά. Το brand name τεράστιο. Παίζει ήδη στο ΟΑΚΑ, οπότε θα μπορούσε να είναι κι ένα έξτρα κίνητρο… πίεσης προς την Κυβέρνηση μία ακριβής πρόταση στον Γιάννη Αλαφούζο. Λαϊκά: Τι είναι στο 1,7 δισεκατομμύριο, μία πρόταση 20, 30 ή 40 εκατ. ευρώ;

Αναμένεται, σύμφωνα με το fund, ν’ ανοίξουν 15.000 θέσεις εργασίας. Με απώτερο οικονομικό όφελος 18 δισεκατομμύρια ευρώ για την Αθήνα σε χρονικό εύρος 20 ετών. Το AA προσδοκά σε 7.000.000 επισκέπτες τον χρόνο, οι οποίοι θα πρέπει ν’ αποφέρουν με τα σημερινά δεδομένα 900.000.000 ευρώ τον χρόνο. Απαιτητικά νούμερα, που ουσιαστικά σημαίνουν πως οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι θα μετέχουν στις δραστηριότητες του χώρου, θα πρέπει να δαπανούν περισσότερα από 100 ευρώ μέσο όρο σε καθημερινή βάση. Επειδή, βέβαια, θα δημιουργηθούν γραφεία και χώροι υψηλής ενοικίασης, ο μέσος όρος που προαναφέρθηκε πέφτει περίπου στο μισό, όμως όλα τούτα μοιάζουν πολύ μακρινά.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Είναι δεδομένο ότι το ΟΑΚΑ δεν γίνεται να μείνει στα χέρια της Πολιτείας. Πρέπει να βρεθεί μία συνολική ή κομματιαστή λύση, η οποία θα το συντηρεί. Όπως έχει καταγράψει το Sportime, αναλύοντας τη διαδικασία επακριβώς, Προεδρικό Διάταγμα τον Ιανουάριο του 2019 δεν πρόκειται να υπάρξει. Δεν έχουν κινηθεί καν οι διαδικασίες για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τον συντελεστή δόμησης. Μέχρι τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Μελετών και το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο χρόνος είναι απροσδιόριστα πολύς. Αν ποτέ φτάσει η υπόθεση εκεί…

Η Κυβέρνηση δεν έχει δείξει καμία κίνηση, δημόσια τουλάχιστον, προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο μόνος που φαίνεται να είναι πιο θετικός είναι ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Ωστόσο απαιτείται συνολική κρατική αντιμετώπιση του AA. Ειδάλλως θα συρθεί σε μία περίπτωση, η οποία απλώς θα συζητείται και δεν θα υλοποιείται. Η Redstone δηλώνει αισιόδοξη ότι όλα βαίνουν καλώς. Σε μία, όμως, ακόμη επίσημη τοποθέτησή της το όνομα «Παναθηναϊκός» δεν το ανέφερε! Πόσο μπορεί να περιμένει, χρονικά, ο Παναθηναϊκός το AA; Σ’ αυτήν την ερώτηση ουδείς εκ των αρμοδίων, αν κι έχει ερωτηθεί, δεν έχει απαντήσει με μία σχετική σαφήνεια.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ

Στις αρχές Νοεμβρίου η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ζήτησε αντικατάσταση της υπάρχουσας σύμβασης για το Κλειστό, με άλλο ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο θα περιλαμβάνει το ποδηλατοδρόμιο και γύρω χώρους για εμπορική κι αθλητική αξιοποίηση. Με ενοίκιο κάτω από 500.000 ευρώ τον χρόνο (δεν έχουν σημασία οι απόλυτες λεπτομέρειες, οι οποίες είναι στη διάθεση του Sportime) έως το τέλος της αθλητικής σεζόν 2022-2023. Το ζήτημα είναι πως γίνεται, παράλληλα, να τρέχουν αυτές οι υποθέσεις; Κι αν συνδέονται, έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος σύνδεσης. Διότι μία επένδυση 1,7 δισ. ευρώ με ένα νοίκι τόσο χαμηλό, δεν γίνεται να ταιριάζουν αν το ποδηλατοδρόμιο αποτελεί το πρώτο έμμεσο βήμα του AA.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Γνωρίζουμε, πλέον, σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τον πυρήνα του ΑΑ. Το χρονικό περιθώριο, το οποίο έκανε λόγο για Πράσινη Ανάσταση πριν το Πάσχα του 2018, έχει κάνει φτερά. Η πληροφόρηση για Προεδρικό Διάταγμα τον Ιανουάριο του 2019, θα πρέπει να χαρακτηριστεί επιεικώς ουτοπική. Η διάθεση της Κυβέρνησης για προώθηση του πλάνου της κοινοπραξίας κρίνεται απροσδιόριστη (πλην Βασιλειάδη). Οι εν Ελλάδι συνεργάτες του ΑΑ φαίνεται ότι επέλεξαν να «τρέξουν» ένα εναλλακτικό πλάνο με το ποδηλατοδρόμιο και την αξιοποίησή του.

Ο Παναθηναϊκός σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ παίζει στο ΟΑΚΑ, σε εγκαταστάσεις οι οποίες χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις για να είναι λειτουργικές και τα επόμενα χρόνια. Η ΠΑΕ βρίσκεται σ’ ένα διάστημα διοικητικών ζυμώσεων. Προσπαθεί να διαχειριστεί ένα χρέος 40 εκατ. ευρώ περίπου κι εύλογα προκύπτει το ερώτημα πόσο, αυτή τη στιγμή, το AA μοιάζει με άμεση προοπτική επίλυσης των προβλημάτων της; 5% κι αυτό επειδή συγκεκριμένη διαδικασία οδήγησε το ποδοσφαιρικό τμήμα στο να φύγει από τη Λεωφόρο το καλοκαίρι. Για κανέναν άλλο λόγο…

Athens Alive: Ανακοίνωσε συνεργασία με την Poseidon

Exit mobile version