Ο Παναθηναϊκός, σύμφωνα με πληροφορίες της έντυπης έκδοσης του Sportime, απέχει μία ανάσα από την επιτυχή αδειοδότηση.
Σε περίπτωση που αυτό συμβεί πρόκειται για το πρώτο βήμα εκκίνησης στη διαδικασία επιστροφής του «τριφυλλιού» εκεί που του αρμόζει.
Και όμως είναι είδηση πως ένας σύλλογος τέτοιου βεληνεκούς παίρνει άδεια να μετάσχει στην επόμενη Super League. Αποφεύγοντας την ταπεινωτική και ζημιογόνα αφαίρεση των 6 βαθμών. Προσπερνώντας την απαγόρευση ελεύθερης πραγματοποίησης μεταγραφών. Πράγματα αυτονόητα για κάθε ομάδα πρωταθλητισμού. Γενικότερα, για όλες τις κανονικές ομάδες ποδοσφαίρου.
Μετά την περυσινή αποτυχία στη διαδικασία αδειοδότησης, την αλλαγή ποινών και την παραμονή στην κατηγορία, ο Παναθηναϊκός φαίνεται ότι τη μεγάλη δυσκολία στον δρόμο της επιστροφής στη, σχετική αρχικά, κανονικότητα την προσπερνά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Sportime, εν όψει της νέας περιόδου το «τριφύλλι» θα αδειοδοτηθεί κανονικά έχοντας εξυγιάνει την οικονομική του κατάσταση σε σημαντικό βαθμό.
Ο ισολογισμός για την οικονομική περίοδο 1 Ιουλίου 2017 – 30 Ιουνίου 2018 δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη, ωστόσο η πληροφόρηση περί θετικής γνώμης για τη χρήση του έτους προκύπτει. Αυτόματα ο φάκελος που θα κατατεθεί έως το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου στην Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ, θα ανοίξει. Περιλαμβάνοντας στοιχεία ικανά να γυρίσουν τον διακόπτη 180 μοίρες σε σχέση με πέρυσι.
ΤΑ ΕΠΙΜΑΧΑ ΑΡΘΡΑ
Στον Παναθηναϊκό δεν χορηγήθηκε τον Ιούνιο άδεια, λόγω μη εκπλήρωσης των άρθρων 47, 48, 49, 50 και 52 του Κανονισμού Αδειοδότησης Ομάδων ΕΠΟ. Στο άρθρο 47 περιλαμβάνεται ο ισολογισμός της εταιρείας, η κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης, η κατάσταση ταμειακών ροών και μία οικονομική επισκόπηση από τη διοίκηση. Το διάστημα που κατατέθηκε ο φάκελος, στις αρχές Απριλίου του 2018, οι «πράσινοι» χαρακτηρίζονταν ως μία εταιρεία που είχε κηρύξει στάση πληρωμών, δεν τακτοποιούσε τις μελλοντικές υποχρεώσεις της άρα μεγάλωνε το χρέος, ούσα ουσιαστικά στον αέρα λόγω της δήλωσης αποχώρησης του Γιάννη Αλαφούζου στις 21 Σεπτεμβρίου 2017.
Αν και οι ζημιές άγγιξαν τα 16,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2017-2018, κάτι που θα καταγραφεί στον ισολογισμό, η γνώμη του ορκωτού λογιστή αναμένεται θετική. Για αυτό, πάντως, ας κρατηθεί μία επιφύλαξη. Ουδείς μπορεί να το επιβεβαιώσει με σαφήνεια, αυτή τη στιγμή. Στα συμπληρωματικά στοιχεία (άρθρο 48) αναμένεται να μπουν στον φάκελο οι πρόσθετες χρηματοοικονομικές καταστάσεις ενδιάμεσης περιόδου (ελεγμένες και αυτές από ορκωτό λογιστή). Είναι καταγεγραμμένα τα εξής: Σε σχέση με την περίοδο 2016-2017, οι συνολικές υποχρεώσεις της ΠΑΕ (μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες) ανήλθαν στα 49,02 εκατ. ευρώ. Μειωμένες κατά 14,67%.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Επίσης, στο τρέχον οικονομικό έτος ήδη έχουν ολοκληρωθεί Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου ανώτερες των 20 εκατ. ευρώ συν αυτές ύψους 16 εκατ. ευρώ των οποίων αναμένεται η ανακοίνωση ή τρέχουν. Πρόκειται για μία εταιρεία, πλέον, που χρηματοδοτείται κανονικά. Για να περάσει το άρθρο 49, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει ν’ αποδείξει ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς άλλες ομάδες ως αποτέλεσμα μεταγραφών που προέκυψαν πριν τις 31 Δεκεμβρίου (του 2018 εν προκειμένω). Οι «πράσινοι» τον τελευταίο χρόνο και κάτι ημερολογιακά δεν είχαν πάρε – δώσε με καμία ομάδα. Άρα φρέσκο χρέος δεν δημιούργησαν. Όσον αφορά οφειλές παλαιότερες (όπως στην Κιέβο για τον δανεισμό του Εμποκού πχ) είναι ήδη διακανονισμένες ή έχουν εξοφληθεί.
Στο άρθρο 50, όπου πρέπει η εταιρεία να αποδείξει πως δεν οφείλει στους εργαζομένους της, οι υπάλληλοι της ΠΑΕ έχουν υπογράψει τα αντίστοιχα έγγραφα για τον φάκελο αδειοδότησης αν και τους οφείλονται μισθοί πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Στο υπάρχον δυναμικό του ποδοσφαιρικού τμήματος οφείλεται μονάχα η δόση Φεβρουαρίου (θα καταβληθεί εντός του μήνα). Ταυτόχρονα τακτοποιούνται οι δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορεία (άρθρο 50β).
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 52
Το άρθρο αφορά τα μελλοντικά χρηματοοικονομικά στοιχεία. Το περιβόητο πλάνο βιωσιμότητας. Εδώ υπάρχει περίπτωση, και αρκετά σοβαρή, ο Παναθηναϊκός να μην το εκπληρώσει. Βέβαια η ποινή είναι χρηματικό πρόστιμο (όπως πέρυσι ο Πανιώνιος). Αν η γνώμη του ορκωτού είναι αρνητική, τότε το άρθρο 52 θα είναι δύσκολο να το περάσει ο Παναθηναϊκός (ως προς τον δείκτη βιώσιμης επιχείρησης). Από εκεί και πέρα όμως μένει να φανεί η δυναμική των προϋπολογισμένων καταστάσεων αποτελεσμάτων χρήσης και ταμειακών ροών.
Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης των ανύπαρκτων στοιχείων πέρυσι, με τα φετινά που θα κατατεθούν. Στο πλάνο βιωσιμότητας περιλαμβάνονται όλα τα έσοδα από χορηγίες (φέτος υπάρχει και η Robe di Kappa ως προς την ένδυση), τηλεοπτικά δικαιώματα κτλ. Σε μία Ανώνυμη Εταιρεία με υποχρεώσεις σαφώς μειωμένες σε σχέση με τον Μάρτιο του 2018.
Η επιτυχής διαδικασία αδειοδότησης του Παναθηναϊκού πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αποτελεί το πρώτο των πολλών βημάτων, εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, για τον δύσκολο δρόμο γυρισμού του συλλόγου.