Άμεση δεν είναι και τούτο αποδεικνύεται από τον χρονικό ορίζοντα των γεγονότων. Την προσεχή Πέμπτη κρίνεται η παραμονή του «τριφυλλιού» στη Super League (Έκτακτο ΔΣ, υπόθεση Βέμερ) και τυπικά την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι γνωστό αν ο κατήφορος έχει τέρμα ή αν… έχει κι άλλο! Είναι, όμως, μακροπρόθεσμη λύση;
Και το ερώτημα τίθεται εύλογα για δύο λόγους: Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θεωρεί την εκπλήρωση του πλάνου προαπαιτούμενο για να μπει στον Παναθηναϊκό μετοχικά μαζί με τους συμπαίκτες του και δεύτερον, ανεξάρτητα με τις διαπραγματεύσεις αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος που εξελίσσονται, είναι γνωστό ότι δεν έχει παρατήσει την προσπάθεια ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ και τα funds. Παρά το γεγονός ότι το αρχικό πλάνο απορρίφθηκε, παρά τη μη επισημοποίηση καμίας προόδου με την Κυβέρνηση για το έργο. Χαρακτηριστικά, υπήρχε η ενημέρωση από το περιβάλλον της κοινοπραξίας ότι την προηγούμενη εβδομάδα θα υπήρχαν υπογραφές επάνω στο Athens Alive!
Την ίδια στιγμή στασιμότητα επικρατεί στο πρότζεκτ του Ελληνικού, σε διαφορετική περιοχή των Αθηνών βέβαια μα με εμπλεκόμενους πανίσχυρους οι οποίοι αδυνατούν να εφαρμόσουν νόμους του κράτους πλέον! Η ανάπλαση του εν λόγω χώρου, σύμφωνα με ειδική μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), θ’ απέφερε στην εφορία από το 2016 έως το 2041 περίπου 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ύψος της ανερχόταν στα 15 δισεκατομμύρια, με κύκλο εργασιών ανά έτος 1,4 δισεκατομμύρια όταν η Redstone σε ανακοίνωσή της στα μέσα Μαρτίου είχε αναφερθεί ως συνολικό κόστος της ανάπλασης στο ΟΑΚΑ το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ!
Όταν στην έκταση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων ο διπλασιασμός του συντελεστή δόμησης αποτελεί σημείο τριβής, το νομοθετημένο Ελληνικό (Προεδρικό Διάταγμα 28ης Φεβρουαρίου 2018 για την Έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης ΣΟΑ του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής σε έκταση 6 χιλιάδων στρεμμάτων) συναντά σθεναρή αντίσταση από οικολογικές οργανώσεις που ζητούν την ακύρωσή του. Συν τοις άλλοις, υπάρχει ομαδική προσφυγή 507 κατοίκων των περιοχών Ελληνικού, Αγίου Κοσμά, Αργυρούπολης και τεσσάρων νομικών προσώπων. Ζητούν να χαρακτηριστεί το ΠΔ αντισυνταγματικό και παράνομο για επί μέρους δασική έκταση 243 στρεμμάτων!
Στο ΟΑΚΑ τέτοιο κόλλημα, που να προσκρούει στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν υπάρχει (κάτι που συνέβαινε με το πλάνο Δημήτρη Μπαλτάκου για γήπεδο στου Γουδή). Η αντιμετώπιση, όμως, ενός νόμου του κράτους από πολίτες που προσφεύγουν εναντίον του – μάλιστα για μεγαλύτερη επένδυση, ισχυρότερων εμπλεκόμενων – δείχνει σε σημαντικό βαθμό τι μπορεί να περάσει το πλάνο ανάπλασης στο ΟΑΚΑ (για το οποίο δεν έχει πέσει υπογραφή ακόμη) τα επόμενα δέκα χρόνια! Με το ζήτημα, φυσικά, και το μεγάλο ερώτημα να είναι που θα βρίσκεται ο Παναθηναϊκός σε μία δεκαετία.