ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Ο Πανιώνιος γιορτάζει τα 128 χρόνια ιστορίας του (pic)

Ο Πανιώνιος έκλεισε 128 χρόνια ιστορίας

Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Τα 128 του χρόνια “έκλεισε” την Παρασκευή (14/9) ο Πανιώνιος, ένας από τους πιο ιστορικούς συλλόγους του ελληνικού αθλητισμού.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1890 στη Σμύρνη με την επωνυμία «Ορφεύς». Την πρωτοβουλία είχε πάρει ο Νικίας Τζέτζος και σαν ιδρυτικά μέλη αναφέρονται οι: Παν. Αργυρόπουλος, Ιω. Φατσέας, Μ. Στιβακτόπουλος, Δημοσθ. Μιλανάκης, κ.ά.

Ο Ορφεύς καλλιέργησε τη μουσική, ενώ είχε και έντονη αθλητική δραστηριότητα, καθώς αναφέρονται αθλητές του να συμμετέχουν στους Πανιώνιους Αγώνες και στην Ολυμπιάδα της Αθήνας.

Το 1893, κάποια μέλη του Ορφέα αποχώρησαν, θέλοντας να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο αθλητικό κομμάτι και ίδρυσαν τον Αθλητικό Σύλλογο «Γυμνάσιον».

Η κοινή συμμετοχή, όμως, αθλητών από τα δύο σωματεία στους Πανιώνιους Αγώνες και γενικότερα στις αθλητικές δραστηριότητες, είχε ως αποτέλεσμα την επανένωση των δύο σωματείων τον Οκτώβριο του 1898.

Έτσι, το νέο σωματείο ονομάστηκε Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης. Ως χρώματα του συλλόγου ορίστηκαν το κυανό και το ερυθρό, χρώματα που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας σε ποικίλες εκδηλώσεις.

Πάντως μετά την καταστροφή της Σμύρνης, τα χρώματα για κάποιους πήραν βαθύτερη ερμηνεία. Το ερυθρό είναι το αίμα των Ελλήνων που χύθηκε στον διωγμό και το κυανό, το χρώμα της Ελλάδας ή/και του Αιγαίου που διέσχισαν οι πρόσφυγες.

Το μήνυμα της ΠΑΕ για την Μικρασιατική καταστροφή

Ο Πανιώνιος ως σύλλογος της προσφυγιάς δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην τραγωδία της Μικρασιατική Καταστροφή που έγινε σαν σήμερα πριν 96 χρόνια στις 14 Σεπτεμβρίου του 1922.

Συγκερκριμένα, η ΠΑΕ ανέρτησε στο FB: “96 χρόνια από την αποφράδα, εκείνη, μέρα η οποία στιγμάτισε την ζωή όλου του Έθνους μας κατά την οποία χιλιάδες άνθρωποι ανάμεσα τους και η ομάδα μας, διώχθηκαν από τα χώματα και τα σπίτια τους. Σμύρνη 1890-Αθήνα 1922-Νέα Σμύρνη 1940. Βαριά κληρονομιά η δικιά σου ιστορία. #neverforget”.

Οι Κινέζοι «χρυσώνουν» τον Μιλόγεβιτς!

 

Exit mobile version