ΠΑΟΚ – Γάνδη στο πρώτο μεταξύ τους αντάμωμα στους «16» του Conference League και ένα συναίσθημα οικειότητας ξυπνά.
Σου μοιάζω. Μου μοιάζεις. Ο Δικέφαλος του βορρά κόντρα στον… καθρέφτη του. Απέναντι σε μια ομάδα με την οποία έχουν αρκετά κοινά γνωρίσματα. Προπονητής που βρίσκεται στη δεύτερη θητεία του εκεί, έπειτα από μια σούπερ πετυχημένη και ιστορική πρώτη (θητεία) με τον τίτλο ως την πιο γλυκιά ανταμοιβή. Παίκτες που έχουν ταυτιστεί με το κλαμπ σε βάθος χρόνου. Στιβαρή διοίκηση. Ρόστερ που ταλαιπωρήθηκε αλλά εν τέλει βρήκε ισορροπίες μεταξύ εμπειρίας και νιάτων. Και φορμάρισμα μετά από ένα πρώτο μισό της σεζόν που τα πράγματα δεν εξελίσσονταν καλά.
Βάλε εσύ μια φωνή!
Ο Χέιν Βανχάζεμπρουκ είναι ο… Ραζβάν Λουτσέσκου των «βουβαλιών». Στο πρώτο του πέρασμα (2014-17) έκανε φοβερά πράγματα. Το αγγλικό περιοδικό FourFourTwo τον είχε συμπεριλάβει στη λίστα του με τους 50 καλύτερους προπονητές παγκοσμίως (47ο συγκεκριμένα).
Αμέσως μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην ιστορία της Γάνδης (2015). Λίγο πριν την πορεία ως τους «16» του Champions League, στην παρθενική συμμετοχή της βελγικής ομάδας στη διοργάνωση – άθλος.
Φιλόδοξος, τελειομανής και εμμονικός με τη λεπτομέρεια, ο 58χρονος κόουτς ζει για το ποδόσφαιρο. Ούτε σε χαλαρή έξοδο ησυχάζει το κεφάλι του από τις ιδέες που συνεχώς γεννά. Μπίρα μπορεί να ‘χει πάει να πιει και ξάφνου να πιάσει να αναλύει συστήματα και τακτικές χρησιμοποιώντας… σουβέρ.
Τίποτα δεν αφήνει στην τύχη. Παλιότερα, είχε φέρει στο τεχνικό του τιμ ως και κόουτς φωνητικής! Να πώς είχε δικαιολογήσει αυτήν την εντελώς ασυνήθιστη κίνηση: «Μερικοί παίκτες, όταν μιλάνε στο γήπεδο, ίσα που ακούγεται η φωνή τους. Λόγω κακής αναπνοής και λανθασμένης σωματικής στάσης. Δεν περιμένω θαύματα. Αλλά έστω κάποιοι να βελτιωθούν, θα έχουμε κερδίσει κάτι». Πάντα, το «κάτι παραπάνω». Με στόχο το «πολύ».
Η αποτυχία στην Άντερλεχτ και η επιστροφή στη Γάνδη
Τον πικραίνει ότι όταν έκανε το άλμα στην Άντερλεχτ, απέτυχε. Παρότι έμοιαζε ταμάμ για τη θέση. Προς υπεράσπισή του βρέθηκε στις Βρυξέλλες στη χειρότερη περίοδο στη σύγχρονη εποχή των «μωβ».
Στην αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος μετά από 40 και πλέον χρόνια, με τεράστια οικονομικά προβλήματα να προκύπτουν. Χρεώθηκε μια αγωνιστική αποτυχία που στην πραγματικότητα δεν μπορούσε να αποφύγει και για την οποία δεν ήταν ο μόνος υπεύθυνος.
Αφού πρώτα πέρασε ένα διάστημα προσωπικής ανασύνταξης ως σχολιαστής στη βελγική τηλεόραση, επέστρεψε στη Γάνδη το Δεκέμβριο του 2020. Για το δεύτερο μέρος αυτού που άκομψα είχε αφήσει στη μέση προκειμένου να πάει στην πρωτεύουσα.
Γάνδη, αναζητώντας αποτελεσματικότητα
Έπρεπε να χτίσει από την αρχή μια ομάδα που είχε αλλάξει πολύ την τριετία που έλειψε. Στην ουσία, από το καλοκαίρι κι έπειτα, έβαλε τις βάσεις για να παρουσιάσει ξανά κάτι 100% δικό του. Χρειάστηκε χρόνο να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά, να ταξινομήσει ιδέες και σκέψεις.
Στο πρώτο μισό, η ομάδα δεν έπαιζε άσχημα. Να υπάρχει αυτό το 6-1 επί της Κλαμπ Μπριζ τον Αύγουστο, ήταν μεν στα όρια της «συμπαντικής συνομωσίας», αλλά ήταν επίσης και δείγμα του τι μπορεί να κάνει αυτό το ρόστερ αν όλα είναι στην εντέλεια.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα παρέμενε ζητούμενο και χανόντουσαν βαθμοί. Ύστερα, ήρθαν και τραυματισμοί-Κόπα Άφρικα να φέρουν απουσίες και να κόψουν εκ νέου τη φόρα. Θα έπρεπε να είναι ψηλότερα στη βαθμολογία της Pro League η Γάνδη, αναμφίβολα (είναι 5η τώρα).
Πλέον όμως, όλα μοιάζουν να βρίσκονται επιτέλους στο «όπως πρέπει». Έξι συνεχόμενες νίκες σε όλες τις διοργανώσεις. Μέσα σε αυτές το 3-0 στο «Γιαν Μπρέιντελ» της Κλαμπ Μπριζ, που έφερε την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Βελγίου. Εκεί θα αντιμετωπίσει την Άντερλεχτ. Με την οποία, παλεύει παράλληλα για μια θέση στην 4άδα των πλέι οφ.
Ο τρόπος παιχνιδιού και ο απρόβλεπτος Μαροκινός
Το αγαπημένο σύστημα του Βανχάζεμπρουκ είναι το 3-5-2. Με τρία χαφ στον άξονα. Μπροστά οι δυο φορ παίζουν διαφορετικούς ρόλους. Ο ένας ως σημείο στήριξης, ο άλλος με βάθος, μαζί μπορεί να ανοίξουν στα άκρα και να ανεβούν τα χαφ να δημιουργήσουν υπεραριθμίες.
Αυτό είναι άλλωστε το ζουμί. Πολλά πρόσωπα μπροστά ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να βγει ελεύθερος παίκτης και να είναι πιο εύκολο το γκολ. Αμυντικά πάλι, στόχος είναι πάντα να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και να μην χάνεται ο έλεγχος στη μεσαία γραμμή. Στον 58χρονο τεχνικό αρέσει να εκπλήσσει τον αντίπαλο, να ανακατεύει τακτικές και στρατηγικές.
Στο ρόστερ συναντάμε δύο παίκτες που ήταν εκεί και στα ένδοξα χρόνια 2015-16. Σβεν Κουμς και Λοράν Ντεπουάτρ. Πολύπειροι και σταθερά σημαντικοί. Προφίλ που εκπροσωπεί και ο γνωστός μας από το σύντομο πέρασμα του από τον Ολυμπιακό, Βάντις Οτζίτζα-Όφοε.
Η Γάνδη διαθέτει ξεκάθαρη δομή και σχηματισμό. Αμύνεται καλά και οργανωμένα. Της αρέσει να παίζει με βαθιές μπαλιές προς τον Ντεπουάτρ στην κορυφή της επίθεσης. Όταν επιλέγει να το πάει πιο στρωτά, έχει τον Ταρίκ Τισουνταλί για το απρόβλεπτο, το διαφορετικό.
Ο Μαροκινός είναι ο πιο επικίνδυνος παίκτης των «βουβαλιών». Ξέρει πολλή μπάλα και του αρέσει να το επιδεικνύει, προβοκάροντας τον αντίπαλο.
Να, δείτε τι έκανε κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού με την Κλαμπ Μπριζ. Εκτός έδρας, να τονίσουμε…
Tarik Tissoudali… 🔞 pic.twitter.com/SD6XJdCp0e
— Joueurs Marocains 🇲🇦 (@JoueursMA) March 2, 2022
Οι ιστορικοί ηγέτες και η διαφορά στη στόχευση
Σε διοικητικό επίπεδο, ο πρόεδρος Ιβάν ντε Βίτε και ο εκτελεστικός διευθυντής Μισέλ Λουαζί είναι επικεφαλής από τα τέλη των 90s. «Τοτέμ» στην ιστορία του κλαμπ. Το έσωσαν από τον αφανισμό (κινδύνευε με χρεοκοπία), ονειρεύτηκαν, σχεδίασαν και τελικά υλοποίησαν τη νέα εποχή. Με καμάρι τους (και)το νέο γήπεδο, την όμορφη Ghelamco Arena. Μεγάλωσαν όμως πια και ψάχνουν πού θα δώσουν τη σκυτάλη, χωρίς βιασύνη, άλλωστε την ομάδα σαν παιδί τους την «πονάνε» και δεν θέλουν να την αφήσουν όπου κι όπου.
Μέσα σε μια οικογένεια, υπάρχουν και τσακωμοί. Ο Λουαζί είπε πρόσφατα πως το Κύπελλο είναι η απόλυτη προτεραιότητα της Γάνδης, άφησε να εννοηθεί πως η Ευρώπη δεν είναι σημαντική. Θυμώνοντας τον Βανχάζεμπρουκ, που, πιστός στο να λέει πάντα αυτό που σκέφτεται, διαφώνησε ανοιχτά με το αφεντικό του.
«Παλεύουμε σαν τρελοί για να είμαστε καλοί παντού και μετά θα πρέπει να διαλέγουμε διοργάνωση;» το ρεζουμέ των λεγομένων του.Ο Βέλγος προπονητής δεν φοβάται την κούραση, πιστεύει πως το ρόστερ που διαχειρίζεται αρκεί για να γίνει σωστά η δουλειά σε όλα τα μέτωπα και ποντάρει στο rotation.
Σε κάθε περίπτωση, το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι αυτό των μεγάλων αλλαγών. Το συμβόλαιο του Βανχάζεμπρουκ τελειώνει, πολλοί παίκτες επίσης θα βρίσκονται στην ίδια ή κοντινή χρονικά και επαγγελματικά θέση. Αλλά μέχρι τότε, η Γάνδη θα κυνηγήσει το maximum. Και ο ΠΑΟΚ, ο τόσο κοντινός και τόσο μακρινός της, φιλοδοξεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτό. Ο Λουτσέσκου έχει κάνει τα πλάνα του…