ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Οι επτά λόγοι της κατάρρευσης!

Οι επτά λόγοι της φετινής… κατάρρευσης του ΠΑΟΚ και η άσχημη αγωνιστική εικόνα που έφερε εκνευρισμό στο ασπρόμαυρο «στρατόπεδο». Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος έφτασε στο τέλος της, με τον ΠΑΟΚ να χάνει το… τρένο της κατάκτησης του πρωταθλήματος, καθώς βρίσκεται στο -7 από τον Ολυμπιακό. Μία άκρως επιτυχημένη χρονιά όπως η περσινή, είναι έτοιμη...

ΠΑΟΚ
ΠΑΟΚ
Συντάκτης: Μάριος Σταμπουλής Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Οι επτά λόγοι της φετινής… κατάρρευσης του ΠΑΟΚ και η άσχημη αγωνιστική εικόνα που έφερε εκνευρισμό στο ασπρόμαυρο «στρατόπεδο».

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος έφτασε στο τέλος της, με τον ΠΑΟΚ να χάνει το… τρένο της κατάκτησης του πρωταθλήματος, καθώς βρίσκεται στο -7 από τον Ολυμπιακό.

Μία άκρως επιτυχημένη χρονιά όπως η περσινή, είναι έτοιμη φέτος να καταλήξει σε… βατερλό, ειδικότερα αν οι τελευταίες εμφανίσεις συνεχιστούν στα play off, αλλά ακόμα περισσότερο στο Κύπελλο, που παραμένει ο πιο ρεαλιστικός στόχος για φέτος.
Σίγουρα, οι λόγοι της αγωνιστικής κατάρρευσης δεν είναι ένας, αλλά πολλοί.

Ας τους πάρουμε με τη σειρά…

1. Η ξαφνική φυγή του Ραζβάν Λουτσέσκου, δύο μόλις μέρες πριν την έναρξη της προετοιμασίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο εσωτερικό της ομάδας και το διάστημα που… χτίζεται η νέα σεζόν. Κανένας δεν ήταν έτοιμος για μία τέτοια αλλαγή. Οι άνθρωποι της ομάδας κλήθηκαν να βρουν άμεσα λύση, απέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά, φέρνοντας λίγες μέρες μετά νέο προπονητή, τον Αμπέλ Φερέιρα.

2. Οι καλοκαιρινές μεταγραφές, που δεν μπόρεσαν να προσφέρουν κάτι σε ολόκληρη τη σεζόν. Τα νούμερα μαρτυρούν την αλήθεια άλλωστε. Ζίφκοβιτς και Αουγκούστο είναι οι μόνοι που πήραν τις ευκαιρίες τους, με τον πρώτο να αγωνίζεται σε 20 ματς ως βασικός, χάνοντας ωστόσο και πάλι τη θέση του από τον Πασχαλάκη. Αναφορικά με τον δεύτερο, κατέγραψε 22 συμμετοχές, εκ των οποίων τα 16 ματς ως βασικός, πετυχαίνοντας δύο γκολ και μοιράζοντας μία ασίστ. Από την άλλη ελάχιστο χρόνο πήραν οι υπόλοιπες τέσσερις μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού, καθώς ο Εσίτι έχασε γρήγορα τη θέση του στη βασική ενδεκάδα, ενώ Ροντρίγκο και Στοχ μετρούν επτά και έξι συμμετοχές αντίστοιχα, χωρίς να μπορούν να… πείσουν με την απόδοσή τους. Τέλος, ο νεαρός αμυντικός Μιχάι, αγωνίστηκε μόλις 16 λεπτά.

3. Αδυναμία μεταγραφικής ενίσχυση κατά τη χειμερινή περίοδο, λόγω FFP. Την περίοδο που οι περισσότερες ομάδες έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν πράγματα και οι προπονητές να βάλουν τις δικές τους πινελιές, έχοντας περάσει το πρώτο μισό της σεζόν, αυτό δεν συνέβη στον Δικέφαλο. Οι ασπρόμαυροι δεν έκαναν ούτε μία μεταγραφική κίνηση και σε αυτό φυσικά ρόλο έπαιξε και το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται λόγω FFP.

4. Οι πολλοί τραυματισμοί που υπήρχαν στην ομάδα στην αρχή, αλλά και κατά τη διάρκεια της σεζόν σε σημαντικούς παίκτες της. Βιειρίνια και Μαουρίσιο προήλθαν από σοβαρό πρόβλημα, δεν συμμετείχαν στην προετοιμασία με την υπόλοιπη ομάδα και χρειάζονταν αρκετό χρόνο ώστε να αποκτήσουν και πάλι ρυθμό. Παράλληλα, ο Δικέφαλος έχασε τον Λέο Ζαμπά, ο οποίος πέρυσι ήταν βασικό κομμάτι της ομάδας, έχοντας πολύ καλά στατιστικά, ενώ ο Ομάρ Ελ Καντουρί, είχε συνεχείς τραυματισμούς. Τέλος, οι ασπρόμαυροι… έχασαν και τον Κρέσπο, που αποτελούσε βασικό «όπλο» στην φαρέτρα του Αμπέλ Φερέιρα.

5. Ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός από τον Άγιαξ, έφερε απογοήτευση στις τάξεις την ομάδας. Άπαντες, ήθελαν να μπουν για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League και η προσπάθεια για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο ήταν μεγάλη. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις εκπληκτικές εμφανίσεις στα δύο ματς, που ωστόσο δεν ήταν αρκετές για να φέρουν την πολυπόθητη πρόκριση. Το συγκεκριμένο γεγονός φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία της ομάδας, η οποία λίγες μέρες αργότερα, κατάφερε να γνωρίσει οδυνηρό αποκλεισμό και από το Europa League, από την Σλόβαν Μπρατισλάβας.

6. Η έλλειψη πάθους που παρουσιάζουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ στα φετινά παιχνίδια. Σε πολλά ματς, έπαιζαν απλά για να κερδίσουν και στις περισσότερες των περιπτώσεων τα κατάφερναν. Στα ντέρμπι όμως, που δεν αρκεί μόνο αυτό, ήταν σχεδόν απογοητευτικοί. Εκεί που πρέπει να «γυαλίζει το μάτι», εκεί που το πάθος πρέπει να είναι το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό, ότι δηλαδή έγινε κατά την περσινή σεζόν σε αυτά τα σημαντικά παιχνίδια. Πολλοί παίκτες έπαιξαν σαν να μην έχουν πλέον φιλοδοξία, σαν να έχουν… αδειάσει από την περσινή άκρως απαιτητική χρονιά. Κάποιοι, περίμεναν μεταγραφή, κάποιοι την ανανέωση του συμβολαίου, χωρίς όμως να δείξουν παρόμοιο πρόσωπο και να πιάσουν τα περσινά…στάνταρ.

7. Αμπέλ Φερέιρα. Με βάση όλα τα παραπάνω, ήταν δύσκολο να καταφέρει σε ένα εντελώς ξένο περιβάλλον να είναι αποτελεσματικός, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνες. Μέχρι αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως δεν έχει καταφέρει να… εμπνεύσει τους παίκτες του και να τους κάνει να παίξουν και για αυτόν. Επιπλέον, οι πολλοί πειραματισμοί στην ομάδα, δεν της έχουν επιτρέψει να βρει την απαραίτητη χημεία, δείγμα του ότι ακόμα ψάχνεται με το ρόστερ. Μάλιστα, μετά την πρώτη του ήττα, αυτή κόντρα στον Άρη, η φιλοσοφία άλλαξε και ο ΠΑΟΚ μπερδεύτηκε ακόμα περισσότερο. Η στιγμή εκείνη ήταν καθοριστική, καθώς έκτοτε δεν έχει καταφέρει να σηκώσει κεφάλι και η ομάδα έχει καταρρεύσει, ενώ πολλοί από τους παίκτες έχουν παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, χωρίς να δείχνουν ότι μπορεί να αλλάξει κάτι.

Exit mobile version