ΠΑΟΚ

Νέα Τούμπα: Πρώτη φορά τέτοιο έργο στην Ελλάδα

Τα σχέδια για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ
Νέα Τούμπα: Πρώτη φορά τέτοιο έργο στην Ελλάδα

Ο αρχιτέκτονας, Τάκης Δούμας, που είναι ανάδοχος της μελέτης για το ειδικό χωρικό σχέδιο και βρίσκεται στην επιτροπή για την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ , μίλησε για διάφορες λεπτομέρειες γύρω από τη Νέα Τούμπα.

Ο Τάκης Δούμας μίλησε για την γραφειοκρατία που υπάρχει, τονίζοντας ωστόσο πως είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που γίνεται πρώτη φορά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ειδικό χωρικό σχέδιο και το πόσο χρόνο χρειάζεται, ενώ μίλησε για τα αρχαιολογγικά ευρύματα, τους χώρους πάρκινγκ και τη χωρητικότητα του γηπέδου.

Αναλυτικά τα όσα είπε στον Arena FM 89,4:

Για τη γραφειοκρατία: «Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, που γίνεται για πρώτη φορά. Δεν έχει ξαναγίνει μελέτη χωρικού σχεδίου για γήπεδο ποδοσφαίρου. Είναι το πρώτο που θα γίνει στη χώρα. Είναι υποχρεωτική από την παραχώρηση που έχει γίνει και έχει παραγγελθεί με την παραχώρηση των 30 στρεμμάτων που περιβάλλουν το σημερινό γήπεδο. Από εκεί ορίζεται η σύνταξη ειδικού χωρικού σχεδίου για τη χωροθέτηση του νέου γηπέδου. Όλα αυτά είναι δεδομένα από τον Νοέμβριο, όταν και έγινε η παραχώρηση από την Πολιτεία».

Για το προβλέπει το ειδικό χωρικό σχέδιο: «Προβλέπει το ύψος του γηπέδου, που είναι είναι 40 μέτρα χωρίς τους πυλώνες και τις 600 θέσεις στάθμευσης, 200 στο χώρο που παραχωρήθηκε και 400 ακόμα σε μια αχτίνα ενός χιλιομέτρου. Επίσης, προσδιορίζεται και ο συντελεστής δόμησης που είναι 0,6 που ίσχυε και για την προηγούμενη εγκατάσταση του γηπέδου του ΠΑΟΚ».

Για το αν θα βοηθήσει και θα προβλέψει προβλήματα το ειδικό χωρικό σχέδιο: «Δεν είναι απλώς βοηθητικό, είναι κυρίαρχο. Με το ειδικό χωρικό σχέδιο θα έχουμε τη χωροθέτηση με τους όρους και τους περιορισμούς. Εγκρίνεται με προεδρικό διάταγμα. Συγκεκριμένα, αφού περάσει η διαδικασία εκπόνησης και έγκρισής της, τίθεται σε διαβούλευση τόσο σε φορείς όσο και σε πολίτες. Μετά όλο το πακέτο οδηγείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκδίδεται ένα προεδρικό διάταγμα. Αν αυτό δεν λέει ψέμματα, είναι ακλόνητο, είναι απρόσβλητο. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με την προσέγγιση της ΑΕΚ, η οποία δεν έχει ακολουθήσει τη διαδικασία αυτήν. Δεν υπήρχε η διαδικασία του ειδικού χωρικού σχεδίου όταν ξεκίνησε η ΑΕΚ και στηρίχθηκε σ’ έναν νόμο που της δίνει τη δυνατότητα να γίνει ένα γήπεδο στη Φιλαδέλφεια. Μία απόφαση της Βουλής δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ένα προεδρικό διάταγμα».

Για το πόσο χρόνο χρειάζεται: «Προβλέπονται από την Πολιτεία συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Αν τα βάλει κανείς κάτω, θεωρώ ότι ως το τέλος του ’19, θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αλλά μία τέτοια μελέτη έχει έναν επιταχυντή: τη σύμφωνη γνώμη και τις καλές σχέσεις του σχεδιασμού με την πόλη, την Περιφέρεια. Γι’ αυτό συστάθηκε μία κοινή επιτροπή να βοηθήσει εμένα τον μελετητή στη σύνταξη της μελέτης. Αλλά να προσδιορίσουμε εξ’ αρχής μία σειρά από συμφωνίες, οι οποίες θα οδηγήσουν το θέμα αυτό προς τα κάτω με σύμφωνη γνώμη».

Για ποια θέματα θα πρέπει να συμφωνήσουν: «Για το όριο του ειδικού χωρικού σχεδίου, που σχεδόν έχει συμφωνηθεί. Επίσης, ποιες είναι οι στοχεύσεις του: δίνω τη δυνατότητα να γίνει μία εγκατάσταση ποδοσφαιρικού χώρου, που θα περιλαμβάνει μία σειρά από χρήσεις. Επίσης, κάνω ένα γήπεδο σε μία αστική περιοχή, την οποία την αναβαθμίζει και το ένα βοηθάει το άλλο. Το σύνολο της περιοχής μελέτης (της πρώην αλάνας Τούμπας) θα είναι μία καλορυθμισμένη περιοχή χωρίς προβλήματα, που θα είναι όπως είναι σήμερα συν το γήπεδο. Το οποίο σημαίνει ότι επενδύεις τα χρήματά σου με ασφάλεια».

Για το αν θα χρειαστεί χρόνος μέχρι το τέλος του ’19 και αν είναι δική του εκτίμηση: «Είναι δική μου εκτίμηση, με την ελπίδα ότι θα μειωθεί ο χρόνος. Είναι πολύ σημαντικό, που υπάρχει ένας επιταχυντής των διαδικασιών, η σύμπλευση όλων των παραγόντων γύρω από αυτό. Πριν από αυτό, δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία διαδικασία κατασκευών έργων. Μετά την έγκριση, αρχίζει και τρέχει και ο χρόνος για την υλοποίηση του κυρίως έργου».

Για αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή: «Ήδη στην παραχώρηση γίνεται μνεία και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του/της Υπουργού Πολιτισμού. Έχουμε ήδη έναν αρχαιολογικό χώρο εκεί και βρισκόμαστε μέσα στη ζωνη προστασίας αυτού. Απαιτείται να υπάρξει ένα μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας κατά τη διάρκεια μεταξύ του Υπουργείου πολιτισμού και του φορέα του έργου. Είναι μία πάγια διαδικασία».

Για τη χωρητικότητα του γηπέδου: «Δεν είναι καθορισμένη ήδη. Αυτός που θα εκπονήσει την αρχιτεκτονική μελέτη σε συνεργασία με τον επενδυτή θα τα μεταφράσει σε χωρητικότητα».

Νίκος Τοσκίτσης

Ο Νίκος Τοσκίτσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12/8/1980. Πρώτος του σταθμός ήταν στα 18 του τα "ΣΠΟΡ του Βορρά". Έχει εργαστεί σχεδόν σε όλες τις αθλητικές εφημερίδες της πόλης ενώ έχει δουλέψει μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ, την sportday, της Πράσινη, το sport42 και στο sdna. Με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ ασχολείται από το 2006. Ήταν ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας inpaok. Παραμένει εξωτερικός συνεργάτης της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ΠΑΟΚ: ΠΑΟΚ: Οι προκρίσεις που τον μεγαλώνουν

ΠΑΟΚ: Οι προκρίσεις που τον μεγαλώνουν

Ο ΠΑΟΚ από τέτοιες προκρίσεις όπως αυτή που έκανε στην Αυστρία παίρνει ώθηση για τη συνέχεια και θα φανεί στη σεζόν

ΠΑΟΚ
Ποδόσφαιρο: Καλό και για τον Ολυμπιακό οι ελληνικές προκρίσεις…

Καλό και για τον Ολυμπιακό οι ελληνικές προκρίσεις…

Ήθελε ελληνικές προκρίσεις ο Ολυμπιακός για πολλούς και διάφορους λόγους επομένως έχει λόγους να πανηγυρίζει κι εκείνος…

Ποδόσφαιρο
ExtraTime: Σαν φυλλάδιο σούπερ μάρκετ η φανέλα της Βόλφσμπεργκερ

Σαν φυλλάδιο σούπερ μάρκετ η φανέλα της Βόλφσμπεργκερ

Καλό το marketing αλλά.... υπάρχουνε και όρια.

ExtraTime
Ποδόσφαιρο: UEFA Ranking Ελλάδα : Βραδιά 500 βαθμών και μείωσης της απόστασης από την Τσεχία

UEFA Ranking Ελλάδα : Βραδιά 500 βαθμών και μείωσης της απόστασης από την Τσεχία

Σημαντική βαθμολογική ανάσα πήρε η Ελλάδα στη βαθμολογία της UEFA, χάρη στις προκρίσεις του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Τα χρήματα που έχουν εξασφαλίσει ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός και αυτά που διεκδικούν

Τα χρήματα που έχουν εξασφαλίσει ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός και αυτά που διεκδικούν

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός εκτός από την ευρωπαϊκή τους συνέχεια εξασφάλισαν και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, το οποίο μπορεί να είναι μεγαλύτερο.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: ΠΑΟΚ – Ριέκα: Πότε θα γίνουν οι δύο αναμετρήσεις

ΠΑΟΚ – Ριέκα: Πότε θα γίνουν οι δύο αναμετρήσεις

Με ποια σειρά θα γίνουν οι αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ κόντρα στη Ριέκα.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Βόλφσμπεργκερ – ΠΑΟΚ 0-1 : Παβλένκα στην κανονική διάρκεια, Καμαρά στην παράταση! (vids)

Βόλφσμπεργκερ – ΠΑΟΚ 0-1 : Παβλένκα στην κανονική διάρκεια, Καμαρά στην παράταση! (vids)

Μια οβίδα του Μαντί Καμαρά στην παράταση και οι αποκρούσεις του Παβλένκα νωρίτερα έδωσαν την πρόκριση στον ΠΑΟΚ

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Βόλφσμπεργκερ – ΠΑΟΚ 0-0  Ημίχρονο : Σωτήρας ο Παβλένκα – Προκλητικά κακός ο Τσάλοφ

Βόλφσμπεργκερ – ΠΑΟΚ 0-0 Ημίχρονο : Σωτήρας ο Παβλένκα – Προκλητικά κακός ο Τσάλοφ

Ο Παβλένκα έσωσε τον ΠΑΟΚ σε ένα πρώτο ημίχρονο κόντρα στη Βόλφσμπεργκερ, όπου ο Τσάλοπφ είναι ξανά αρνητικός

Ποδόσφαιρο
ΠΑΟΚ: Βολφσμπέργκερ – ΠΑΟΚ: Με Ιβανούσετς, Οζντόεφ βασικούς ο Λουτσέσκου, στον πάγκο ο Καμαρά

Βολφσμπέργκερ – ΠΑΟΚ: Με Ιβανούσετς, Οζντόεφ βασικούς ο Λουτσέσκου, στον πάγκο ο Καμαρά

Ο ΠΑΟΚ έχει να διαχειριστεί την απουσία του Τάισον ενώ στη βασική 11άδα δεν είναι ούτε ο Μαντί Καμαρά, είναι στον πάγκο πάντως

ΠΑΟΚ