Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Βαρέλα, Μάτος. Η συγκεκριμένη αμυντική τετράδα του ΠΑΟΚ τη σεζόν 2018-2019 ήταν η καλύτερη και πιο αποτελεσματική της «ασπρόμαυρης» ιστορίας.
Αποτέλεσε το -μάλλον- κομβικότερο σημείο της ενδεκάδας του νταμπλ και έκανε «σκόνη» κάθε αντίπαλο, που επιχειρούσε να πλησιάσει στην περιοχή της, οδηγώντας τους Θεσσαλονικείς από νίκη σε νίκη μέχρι την αήττητη κατάκτηση της Super League.
Τις στιγμές αυτές σίγουρα αναπολούν στην Τούμπα καθώς ο φετινός «δικέφαλος» αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα (και) στην άμυνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται ήδη στο -7 από την κορυφή μόλις δέκα αγωνιστικές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος.
Οι «ασπρόμαυροι» έχουν καταφέρει (διότι περί κατορθώματος πρόκειται) σε δέκα αγώνες στη Super League να δεχτούν 13 γκολ, με τα δύο εξ αυτών να είναι από τον Ατρόμητο, ο οποίος δεν είχε μέχρι το μεταξύ τους ματς νίκη και μάλιστα σε πέντε αγώνες πρωταθλήματος δε βρήκε καν τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα.
Η αμυντική γραμμή των Κυπελλούχων Ελλάδας, όμως αποδείχθηκε εύκολη λεία για τους Περιστεριώτες, οι οποίοι έκαναν σεφτέ, αντιμετωπίζοντας μία αμυντική τετράδα, που πρώτη φορά αγωνιζόταν μαζί στον φετινό «δικέφαλο».
Η εικόνα της «ασπρόμαυρης» άμυνας μόνο αδιαπέραστο τείχος δε θυμίζει την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και πώς να συμβεί κάτι τέτοιο όταν η τετράδα μπροστά από τον τερματοφύλακα έχει αλλάξει 13 φορές!
Και για να μιλήσουμε με αριθμούς, από τα 18 επίσημα ματς, που έχει δώσει το σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου (10 στη Super League, 4 στα προκριματικά του Conference League και 4 στους ομίλους) καμία αμυντική τετράδα δεν άντεξε πάνω από τρεις αγώνες.
Και όχι συνεχόμενους, καθώς και τις τρεις φορές, που ο Ρουμάνος τεχνικός διατήρησε το ίδιο σχήμα στα μετόπισθεν για δύο αγώνες, πάντα την τρίτη «έσπαγε» το σερί με μία αλλαγή.
Αυτό το διαρκές ανακάτεμα της τράπουλας οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες.
Πρώτος και κύριος είναι οι τραυματισμοί. Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Σίντκλεϊ, Βαρέλα, Ροντρίγκο ταλαιπωρήθηκαν από διάφορα προβλήματα, τα οποία τους στοίχισαν τη συμμετοχή τους σε αρκετά ματς και ανάγκασαν τον Λουτσέσκου να ψάξει διαφορετικές κάθε φορά λύσεις.
Ένας δεύτερος λόγος, για τον οποίο συμβαίνει φέτος αυτό είναι η αναποτελεσματικότητα κάθε τετράδας, που παρατάχθηκε μπροστά από τον Πασχαλάκη στη συντριπτική πλειοψηφία των αναμετρήσεων.
Τα λάθη, οι ασυνεννοησίες, τα εύκολα γκολ και η όχι ενδεδειγμένη επιθετική συμβολή είναι μερικές από τις αγωνιστικές αιτίες, που σχεδόν σε κάθε αγώνα ο προπονητής του «δικεφάλου» επέλεγε και άλλους παίκτες στο αρχικό σχήμα.
Σημαντικός παράγοντας σε αυτό το κομμάτι είναι η απουσία του Ίνγκι Ίνγκασον, που πλέον επιστρέφει και αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στο κέντρο της «ασπρόμαυρης» άμυνας.
Ο ποδοσφαιριστής με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής από τους αμυντικούς της ομάδας είναι ο Γιάννης Μιχαηλίδης με 1200 αγωνιστικά λεπτά και ακολουθούν κατά σειρά οι Βαρέλα (1096’), Τέιλορ (1063’), Βιεϊρίνια (910’), Σίντκλεϊ (661’), Ροντρίγκο (580’), Μιχάι (540’), Κρέσπο (466’).
Οι διαρκείς αλλαγές στην άμυνα δεν έχουν δώσει την ευκαιρία και στους παίκτες να βρουν ρυθμό και τα πατήματά τους στο γήπεδο και σαν αποτέλεσμα βλέπουμε την έλλειψη σταθερότητας, που έχει ο «δικέφαλος» σε πολλές αναμετρήσεις.
Αναλυτικά οι αμυντικές τετράδες και η συχνότητα με την οποία τις χρησιμοποίησε ο Λουτσέσκου:
Σίντκλεϊ, Μιχαηλίδης, Μιχάι, Τέιλορ (Χ3)
Βιεϊρίνια, Μιχαηλίδης, Βαρέλα, Τέιλορ (Χ3)
Βιεϊρίνια, Μιχαηλίδης, Βαρέλα, Ροντρίγκο (Χ2)
Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Βαρέλα, Ροντρίγκο
Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Βαρέλα, Τέιλορ
Σίντκλεϊ, Κρέσπο, Μιχάι, Τέιλορ
Βιεϊρίνια, Μιχαηλίδης, Μιχάι, Κρέσπο
Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Βαρέλα, Τέιλορ
Σίντκλεϊ, Μιχαηλίδης-Βαρέλα, Βιεϊρίνια
Σίντκλεϊ, Μιχαηλίδης, Βαρέλα, Τέιλορ
Βιεϊρίνια, Μιχαηλίδης, Μιχάι, Ροντρίγκο
Σίντκλεϊ, Μιχαηλίδης, Βαρέλα, Ροντρίγκο
Ροντρίγκο, Κρέσπο, Βαρέλα, Τέιλορ
Δείτε τον πίνακα με όλα τα ματς του «δικεφάλου» ανά διοργάνωση και τις επιλογές του «ασπρόμαυρου» προπονητικού τιμ σε αυτά:
Προκριματικά Conference League
Μποέμιαν-ΠΑΟΚ Βιεϊρίνια, Μιχαηλίδης, Βαρέλα, Ροντρίγκο
ΠΑΟΚ-Μποέμιαν Βιεϊρίνια, Μιχαηλίδης, Βαρέλα, Ροντρίγκο
ΠΑΟΚ-Ριέκα Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Βαρέλα, Ροντρίγκο
Ριέκα-ΠΑΟΚ Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Βαρέλα, Τέιλορ
Όμιλοι Conference League
Λίνκολν-ΠΑΟΚ Σίντκλεϊ, Κρέσπο , Μιχάι, Τέιλορ
ΠΑΟΚ-Σλόβαν Σίντκλεϊ, Μιχαηλίδης, Μιχάι, Τέιλορ
Κοπεγχάγη-ΠΑΟΚ Σίντκλεϊ, Μιχαηλίδης, Μιχάι, Τέιλορ
ΠΑΟΚ-Κοπεγχάγη Βιεϊρίνια, Μιχαηλίδης, Μιχάι, Κρέσπο
Super League 1
ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Βαρέλα, Τέιλορ
Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ Σίντκλεϊ, Μιχαηλίδης-Βαρέλα, Βιεϊρίνια
Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ Σίντκλεϊ, Μιχαηλίδης, Βαρέλα, Τέιλορ
ΠΑΟΚ-ΑΕΚ Σίντκλεϊ, Μιχαηλίδης, Μιχάι, Τέιλορ
ΟΦΗ-ΠΑΟΚ Βιεϊρίνια, Μιχαηλίδης, Μιχάι, Ροντρίγκο
ΠΑΟΚ-Βόλος Βιεϊρίνια, Μιχαηλίδης, Βαρέλα, Τέιλορ
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ Σίντκλεϊ, Μιχαηλίδης, Βαρέλα, Ροντρίγκο
ΠΑΟΚ-Απόλλων Σμύρνης Βιεϊρίνια, Μιχαηλίδης, Βαρέλα, Τέιλορ
Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ Βιεϊρίνια, Μιχαηλίδης, Βαρέλα, Τέιλορ
Ατρόμητος-ΠΑΟΚ Ροντρίγκο, Κρέσπο, Βαρέλα, Τέιλορ
Διαβάστε επίσης
Ο Κουλούρης που έφυγε από τα κουλούρια, ο ζεστός Ελ Αραμπί και ο αφελής Βαρέλα