94 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε στις 20 Απριλίου του 1926 μετά από προσπάθεια ετών από ξεριζωμένους Έλληνες της Κων/λης, που πήγαν στην πόλη μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
Η σκέψη για ίδρυση ενός αθλητικού συλλόγου είχε ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες που οι πρώτοι Κωνσταντινουπολίτες έφτασαν στην Θεσσαλονίκη το 1922, και πέρασε από πολλά στάδια μέχρι την 20η Απριλίου του 1926, όταν και το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση αριθμό 822 αναγνώρισε το νέο σωματείο.
Το «μαύρο και το άσπρο» συμβολίζουν τις χαμένες πατρίδες και την ελπίδα που δεν σβήνει. Το πιο σημαντικό στοιχείο που κάνει ξεχωριστό τον ΠΑΟΚ είναι η παθιασμένη σχέση του κόσμου με την ομάδα και το πως ο σύλλογος αποκτάει φιλάθλους από τους φιλάθλους του.
Οι «σημαίες» του Δικεφάλου λίγες, αφού πολλές «κάηκαν» στην πορεία. Υπάρχουν όμως πέντε άνθρωποι που σημάδεψαν την ιστορία της ομάδας τόσο όσο κανείς άλλος, Κούδας, Παντελάκης, Πρέλεβιτς, Ιβάν Σαββίδης και Αντελίνο Βιεϊρίνια.
Ο «τίγρης» του Δικεφάλου
Ο Μπάνε Πρέλεβιτς είναι ο μεγαλύτερος μπασκετμπολίστας στην ιστορία του ΠΑΟΚ και ένας από τους καλύτερους ξένους που αγωνίστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Έχουν έρθει και άλλοι ξένοι στην Ελλάδα, αλλά η δική του προσφορά στην ελληνική καλαθοσφαίριση ήταν μοναδική. Ο Μπάνε, είναι ο Κούδας του μπασκετικού Δικεφάλου.
Ήρθε στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ το 1988, στον οποίο αγωνίστηκε τα επόμενα 8 χρόνια, έχοντας στο μεταξύ αποκτήσει και την ελληνική υπηκοότητα. Ο «τίγρης» έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις και σύντομα εξελίχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία της ομάδας. Με τα «ασπρόμαυρα» κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1991, το Κύπελλο Κόρατς το 1994, το Πρωτάθλημα Ελλάδας το 1992, καθώς και το Κύπελλο Ελλάδας το 1995. Επίσης αγωνίστηκε στους τελικούς του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1992 και 1996.
Ο Μεγαλέξανδρος του ΠΑΟΚ
Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που φόρεσε ποτέ τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ένα πραγματικό ίνδαλμα, ένας άνθρωπος που συνδύασε το όνομα του με την ιστορία της ομάδας, ένας πραγματικός θρύλος. Δεν ονομάστηκε τυχαία ο Μεγαλέξανδρος του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ίσως ο μοναδικός παίκτης που κατάφερε να δημιουργήσει φιλάθλους του ΠΑΟΚ μόνο με την παρουσία του. Ο ποδοσφαιριστής που κάποτε ήταν ο λόγος για να χωρίσει την ποδοσφαιρική Ελλάδα στα δύο. Ο λόγος για τον Γιώργο Κούδα που έβαλε όσο κανείς άλλος ποδοσφαιριστής τη σφραγίδα του, στη μετατροπή του Δικεφάλου σε έναν κορυφαίο σύλλογο.
Φόρεσε την «ασπρόμαυρη» φανέλα 607 φορές , σημείωσε 164 γκολ και με τις μαγευτικές ποδοσφαιρικές παραστάσεις του έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και φυσικά τον ΠΑΟΚ με τον οποίο δέθηκε για μία ζωή. «Η ουσία του βουδισμού είναι να παίρνεις τη ζωή σαν παιχνίδι».
Ο Βούδας από τη μια πλευρά το δίδασκε αυτό και ο Κούδας από την άλλη δίδασκε το ίδιο, αλλά στο ανθρώπινο επίπεδο: Πως το παιχνίδι είναι η ξανακατακτημένη παιδικότητα που ονομάζουμε «βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο!. Γιατί ο Γιώργος ήταν «βραζιλιάνος» ποδοσφαιριστής, ήταν μάτζικ», ανέφερε κάποτε ο αείμνηστος στιχουργός Μανώλης Ρασούλης, όταν ρωτήθηκε πως εμπνεύστηκε το τραγούδι «Πότε Βούδας, πότε Κούδας».
Τι κατέκτησε ο Γιώργος Κούδας με τη φανέλα του Δικεφάλου; Το πρωτάθλημα Ελλάδας την περίοδο 1975-76, δύο κύπελλα Ελλάδας, το 1972 και 1974. Πόσα του κλάπηκαν; Πολλά. Του ίδιου και του ΠΑΟΚ. Άλλωστε ο ΠΑΟΚ ήταν αυτό, και αυτός ο ΠΑΟΚ.
Η δόξα του Παντελάκη
Ο άνθρωπος που όχι μόνο αφιέρωσε τη ζωή του στον ΠΑΟΚ όχι μόνο οραματίστηκε το μεγαλείο του, αλλά μπόρεσε και έδωσε σάρκα και οστά στο όραμά του , ευτύχησε να καμαρώσει την ομάδα να πρωταγωνιστεί επί των ημερών του στην Ελλάδα.
Από το 1960 ως το 1971 διατέλεσε γενικός γραμματέας του συλλόγου, (η θέση που έκανε κουμάντο στο Σύλλογο, καθώς ο Πρόεδρος ήταν θέση τιμητική) χρόνια στα οποία έβαλε τις βάσεις για να γιγαντωθεί ο ΠΑΟΚ. Στα τέλη του 1971 αποσύρθηκε για επαγγελματικούς λόγους, αλλά η ομάδα που στελέχωσε πήρε δύο κύπελλα (1972, 1974). Επέστρεψε στην ομάδα το 1975, στην θέση του προέδρου αυτήν την φορά, και το 1976 χάρηκε τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή.
Η δύναμη του Ιβάν
Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο πρώτος τόσο ισχυρός οικονομικά επενδυτής που είχε ποτέ ο ΠΑΟΚ. Ανέλαβε τον Δικέφαλο το 2012 και κατάφερε πολύ γρήγορα χάρη στην οικονομική του επιφάνεια να ανεβάσει επίπεδο το σωματείο. Τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που έδωσε ώστε να απαλλάξει την ΠΑΕ από τα χρέη προς το δημόσιο και να σώσει τον ΠΑΟΚ είναι το μεγαλύτερο ως τώρα επίτευγμα του.
Σε οκτώ χρόνια έχει καταφέρει να κατακτήσει τρία Κύπελλα και μάλιστα σερί, αλλά και ένα πρωτάθλημα, ύστερα από 34 ολόκληρα χρόνια, πετυχαίνοντας να πραγματοποιήσει το όνειρο του, δηλαδή να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή.
Χρυσή «ιστορία» με υπογραφή Βιεϊρίνια
Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, Αντρέ Βιεϊρίνια, δεν θα μπορούσε να λείπει, αφού έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας του Δικεφάλου. Βγήκε μπροστά τόσο εντός αγωνιστικού χώρου όποτε χρειάστηκε, όσο και εκτός αυτού, καταφέρνοντας να σηκώσει το αήττητο πρωτάθλημα με την «ομάδα της καρδιάς του».
Το πάθος του συνυφασμένο με αυτό της «ασπρόμαυρης» κερκίδας και πλέον αποτελεί μέρος της ιστορίας του συλλόγου, η οποία συνεχίζει να γράφεται, όντας πλέον ένας από τους πιο επιτυχημένους ξένους που πέρασαν από τον Δικέφαλο.