Ο ΠΑΟΚ με την έλευση του Ιβάν Σαββίδη κατάφερε να φέρει ποδοσφαιριστές αναγνωρισμένης αξίας, αλλά και μεταγραφικά…παλτά!
Ο «χορός» της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου είναι προ των πυλών, με πολλές ομάδες, μεταξύ αυτών και ο ΠΑΟΚ, να θέλουν καλύψουν τα κενά στα ρόστερ τους, χωρίς…πασαλείμματα.
Με αφορμή το νέο μεταγραφικό «παζάρι» που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, το Sportime θυμάται ορισμένους παίκτες του Δικεφάλου που πήγαν στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο, επί εποχή Σαββίδη, αλλά δεν έπεισαν.
Ιανουάριος 2013: Κατσουράνης, Σίντελφελντ, Βούκιτς, Ιτάνζ, Καμαρά και Ολίσε.
Οι πρώτες επί της ουσίας μεταγραφές με τον Ιβάν Σαββίδη στο «τιμόνι». Τότε ο ΠΑΟΚ απέκτησε έξι παίκτες. Σίλντεφελντ, Καμαρά, Ολίσε, Κατσουράνης, Βούκιτς και Ιτάνζ με τους τρεις πρώτους να είναι δανεικοί.
Αναμφισβήτητα, δεν κάλυψαν τις προσδοκίες του κόσμου οι δύο εξτρέμ, Καμαρά και Ολίσε. Οι δύο ποδοσφαιριστές αν και έδειξαν αρχικά καλές προδιαγραφές, τελικά δεν κατάφεραν ποτέ να καλύψουν τις φιλοδοξίες του συλλόγου.
Σχετικά καλή μπορεί να χαρακτηριστεί και η απόκτηση του Σίλντεφελντ, ο οποίος βοήθησε αρκετά τον ΠΑΟΚ στο διάστημα της παρουσίας του στην ομάδα, ωστόσο το καλοκαίρι αποχώρησε.
Αντιθέτως, «λίρα εκατό» αποδείχθηκαν οι Βούκιτς και Κατσουράνης, βοηθώντας τον ΠΑΟΚ με την εμπειρία τους σε κρίσιμους αγώνες.
Ιανουάριος 2014: Νάτχο, Μάρτενς, Μαντούρο, Ινσαουράλδε, Χούσεν και Γκσμπούρνινγκ
Εκείνη την χρονιά ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να ενισχυθεί τόσο ποσοτικά, όσα και ποιοτικά. Μια…κατηγορία μόνος του ήταν ο Νάτχο που με το «καλημέρα» απέδειξε την αγωνιστική του αξία στη μεσαία γραμμή της ομάδας. Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία του Ινσαουράλδε στο κέντρο της άμυνας.
Ο Δικέφαλος δεν κατάφερει να «καρπωθεί» κάτι από την παρουσία των Μαντούρο, Μάρτενς και Χούσεν. Οι τρεις ποδοσφαιριστές ήρθαν στην Τούμπα με μεγάλες προσδοκίες.
Ο Χούσεν ερχόταν από τον Άγιαξ ως δανεικός προκειμένου να διευκολύνει την ζώη στην επίθεση. Τελικά ο Ολλανδός επιθετικός κατέληξε ως ένας παγκίτης…πολυτελείας.
Ο Μαντούρο, έχοντας στη πλάτη του «βαρύ» βιογραφικό, αλλά και ιστορικό με προβλήματα υγείας επιχείρησε το … restart στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν του βγήκε.
Για τον Μάρτενς ο ΠΑΟΚ δαπάνησε ένα σεβαστό ποσό για να τον φέρει στην Τούμπα, έξι μήνες πριν την ολοκλήρωση του συμβολαίου του με την Αλκμάαρ. Άλλωστε, οι πίεση που ασκούσαν οι οπαδοί για να τον δουν στα «ασπρόμαυρα» ήταν μεγάλη, με τον παίκτη τελικά να καταλήγει στη Θεσσαλονίκη.
Ο ΠΑΟΚ είχε συμφωνήσει με τον ποδοσφαιριστή για να τον αποκτήσει ως ελεύθερο το καλοκαίρι, αλλά τελικά ο σύλλογος υπέκυψε στις πιέσεις του κόσμου. Ο ποδοσφαιριστής δεν κατάφερε να δείξει τις ποδοσφαιρικές ικανότητές του στην ομάδα.
Τέλος, ο Γκσμπούρνινγκ πέρασε και δεν…ακούμπησε, καθώς αποδείχθηκε τελικά μια επιλογή της…κερκίδας για τη θέση του τερματοφύλακα.
Ιανουάριος 2015: Ρικάρντο Κόστα, Νομπόα, Παπαγιαννόπουλος.
Ο Δικέφαλος προσπάθησε να καλύψει τις αμυντικές αδυναμίες του, με την απόκτηση ενός κορυφαίου στόπερ, στη δύση της καριέρας του. Ο Ρικάρντο Κόστα πείστηκε να φορέσει τα «ασπρόμαυρα» και να βοηθήσει την προσπάθεια της ομάδας με την εμπειρία του.
Τελικά η επιλογή μόνο ως λανθασμένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς τα χρόνια μάλλον είχαν περάσει για τον πολύπειρο στόπερ που δεν μπορούσε να ακολουθήσει τις απαιτήσεις της ομάδας…
Ο Παπαγιαννόπουλος ήρθε ως μια εναλλακτική λύση, με την προσπάθειά του με την φανέλα του ΠΑΟΚ να κρίνεται τίμια.
Ο Νομπόα θύμισε την περίπτωση του Νάτχο, βγάζοντας από τα πρώτα του παιχνίδια την κλάση του στον αγωνιστικό χώρο.
Ιανουάριος 2016: Βελλίδης, Χατζηισαΐας.
Μάλλον άστοχη θα πρέπει να χαρακτηριστεί η κίνηση του ΠΑΟΚ, με την απόκτηση του Βελλίδη. Ο Έλληνας τερματοφύλακας δεν κατάφερε ποτέ να δώσει την ψυχραιμία που έψαχνε η ομάδα στη θέση «1».
Η περίπτωση του Χατζηισαΐα θα μπορούσε να έχει αρκετές και διαφορετικές αναγνώσεις. Ο τότε νεαρός αμυντικός, ερχόμενος από τον Πανιώνιο, έδειξε με το «καλημέρα» ότι πρόκειται για μια αξιόλογη περίπτωση αμυντικού, γεμίζοντας με χαμόγελα τους οπαδούς.
Με το πέρασμα του χρόνου ο Έλληνας στόπερ δεν κατάφερε να καθιερωθεί, αν και πολλοί πίστεψαν πως δεν του δόθηκαν οι ευκαιρίες που του αναλογούσαν.
Ιανουάριος 2017: Ενρίκε, Ουάρντα, Πρίγιοβιτς, Λάμπρου.
Από τις πιο ουσιώδες μεταγραφικές περιόδους για τον ΠΑΟΚ. Με «πρωτομάστορα» τον Πρίγιοβιτς ο Δικέφαλος κατάφερε να αποφύγει τις λάθος μεταγραφικές επιλογές του παρελθόντος.
Ο Ενρίκε ήταν ο παίκτης που έδινε την «έκρηξη» στα εξτρέμ, χαρίζοντας μάλιστα και ένα κύπελλο στην ομάδα, κόντρα στην ΑΕΚ.
Η προσθήκη του Λάμπρου έγινε με φόντο το μέλλον, με τον Έλληνα άσο να σημειώνει καλές χρονιές ως δανεικός σε άλλες ομάδες. Πλέον ο 23χρονος άσος ετοιμάζετε να πάρει την ευκαιρία που περίμενε στον ΠΑΟΚ, επιστρέφοντας από τον δανεισμό του στη Τβέντε.
Η περίπτωση του Ουάρντα είναι αυτή που αμφιταλαντεύει τον κόσμο του Δικεφάλου ακόμα και σήμερα. Η ποιότητά του στο γήπεδο τον κάνει σίγουρα ξεχωριστό, αλλά ορισμένα πειθαρχικά παραπτώματα τον άφησαν εκτός ΠΑΟΚ.
Ιανουάριος 2018: Αζεβέδο, Μουλέν, Μιχόγεβιτς.
Στην Τούμπα δεν ακολούθησαν την περσινή πετυχημένη «συνταγή», με τις επιλογές του χειμώνα του 2018 να είναι μάλλον οι…χειρότερες.
Ο ορισμός του ποδοσφαιριστή που σίγουρα πέρασε και δεν ακούμπησε ήταν ο Αζεβέδο. Ο αριστερός μπακ ήρθε ως δανεικός από την Σαχτάρ Ντόνετσκ με προσδοκίες που ποτέ δεν καλύφθηκαν.
Εκτός αυτού, ένας ακόμα ποδοσφαιριστής που δεν έπεισε ποτέ για την αγωνιστική του αξία, είναι ο Μουλέν. Ο Γάλλος μέσος δεν κέρδισε ποτέ τη θέση του στην ομάδα, μένοντας μοιραία εκτός πλάνων.
Τέλος, ο Μιχόγεβιτς «φωτογράφισε» την περίπτωση Λάμπρου, καθώς αποκτήθηκε με πολλές ελπίδες υπεραξίας στο μέλλον. Ο Βόσνιος στόπερ αν και είχε αρκετά καλά αγωνιστικά στοιχεία, δεν κατάφερε τελικά να «κερδίσει» τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, αποχωρώντας το φετινό καλοκαίρι.
Ιανουάριος 2019: Σφιντέρσκι, Μίσιτς, Ίγκασον, Ολιβέιρα.
Αναμφισβήτητα η καλύτερη χειμερινή μεταγραφική περίοδος για τον ΠΑΟΚ και βάση του αποτελέσματος, λόγω και του πρώτο νταμπλ στην ιστορία του. Μάλιστα, οι δύο από τους τέσσερις αποτελούν σήμερα βασικές επιλογές του Πάμπλο Γκαρσία (Σφιντέρσκι, Ίνγκασον).
Ήταν ίσως η μοναδική χρονιά που ο σύλλογος δεν σημείωσε καμία αστοχία στα μεταγραφικά, κάτι που τελικά το «καρπώθηκε» και με το παραπάνω.
Και οι τέσσερις παίκτες ήρθαν στη Θεσσαλονίκη με ισχυρό κίνητρο, προκειμένου να μπουν στην ιστορία του ΠΑΟΚ με «χρυσά γράμματα».
Ιανουάριος 2020: Καμία μεταγραφική προσθήκη!
Ο «βραχνάς» του FFP ανάγκασε τους επιτελείς του ΠΑΟΚ να μην κινηθούν για την απόκτηση κάποιου ποδοσφαιριστή. «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά…».