ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Όταν απέκτησε τον Δικέφαλο στο στήθος

Σαν σήμερα, ο ΠΑΟΚ ο ΠΑΟΚ καθιέρωσε τον δικέφαλο αετό ως σήμα του, προχωρώντας σε μία ιστορική συγχώνευση.
ΠΑΟΚ: Όταν απέκτησε τον Δικέφαλο στο στήθος

Σαν σήμερα, ο ΠΑΟΚ ο ΠΑΟΚ καθιέρωσε τον δικέφαλο αετό ως σήμα του, προχωρώντας σε μία ιστορική συγχώνευση.

Σαν σήμερα στις 20 Μαρτίου το 1929 ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, ενώ προχώρησε και στην αλλαγή του εμβλήματός του.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες που ακολούθησαν την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης που ακολούθησε.

Νωρίτερα είχε ιδρυθεί στην πόλη η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, κυρίως από μέλη των ελληνικών συλλόγων της Πόλης: Ερμής και Πέρα Κλουμπ. Από την Ένωση αυτή προέκυψε αρχικά η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (1925) και ένα χρόνο αργότερα ο ΠΑΟΚ. Ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμής ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1875 και αποτέλεσε τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο που ιδρύθηκε στην τουρκική επικράτεια.

Αν και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές προερχόμενους από τον Άρη (Βεντουρέλης, Μαλτέζος κλπ.) και από τον Ηρακλή (Γεωργιάδης κ.α.), συνέχιζε να έχει σαν βασικό κανόνα την ένταξη σ’ αυτήν μόνο Κωνσταντινουπολιτών και γενικά προσφύγων αθλητών. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση αρκετών στελεχών της κι έτσι το 1926, μέσα από τις τάξεις της ΑΕΚ προέρχεται ο ΠΑΟΚ, ο οποίος ακολουθώντας τον προσδιορισμό Πανθεσσαλονίκειος στην ονομασία του, ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους Θεσσαλονικείς.

Η ιστορική συγχώνευση

Ο ανταγωνισμός και η αντιπαλότητα των δύο σωματείων ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κράτησε μέχρι τις 20 Μαρτίου 1929. Τότε ελήφθη η ιστορική απόφαση της συγχώνευσης των δύο προσφυγικών ομάδων. Του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Ουσιαστικά τότε με πρωτοβουλία του πρόεδρου του πολιτικού σωματείου της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών, γιατρού Καραμαούνα, ο ΠΑΟΚ απορρόφησε τα αθλητικά τμήματα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Της οποίας αξίζει να σημειωθεί ότι το ποδοσφαιρικό τμήμα ήταν ανενεργό από το 1927!

Πρωτεργάτες όμως της ιδέας και της υλοποίησής της ήταν ο Φανούριος Βυζάντιος και ο Παντελής Καλπακτσόγλου, που αποσκίρτησαν από την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών της Θεσσαλονίκης.

Μετά τη συγχώνευση με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, το 1929, ο ΠΑΟΚ άλλαξε και έμβλημα. Αντικαταστάθηκε το πέταλο με το τετράφυλλο τριφύλλι και νέο έμβλημα έγινε ο δικέφαλος αετός. Το έμβλημα του ΠΑΟΚ είναι παρόμοιο με αυτό της ΑΕΚ, αλλά με διαφορετικό συμβολισμό. Ο δικέφαλος αετός με τα κλειστά φτερά που συμβολίζει το πένθος και την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη).

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διαιτησία - ΕΠΟ: Λανουά: «Γαργάρα» και στο μίτινγκ με τους διαιτητές – Αυτά σχολίασε ο Γάλλος

Λανουά: «Γαργάρα» και στο μίτινγκ με τους διαιτητές – Αυτά σχολίασε ο Γάλλος

Ούτε στο μίτινγκ αναφέρθηκε στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός ο Λανουά! Οι φάσεις εκτός βίντεο που σχολίασε ο Γάλλος.

Διαιτησία - ΕΠΟ
Διαιτησία - ΕΠΟ: Ο Λανουά δεν… ακούμπησε το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός – Oφσάιντ το γκολ του Μουκουντί! (vid)

Ο Λανουά δεν… ακούμπησε το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός – Oφσάιντ το γκολ του Μουκουντί! (vid)

Με την απορία θα μείνουμε, αν ο Πιρόλα έπρεπε να αποβληθεί στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός! Οφσάιντ το γκολ του Μουκουντί, κακώς ακυρώθηκε το γκολ του Λεβαδειακού, δεν καταλογίστηκε πέναλτι υπέρ του Πανσερραϊκού σύμφωνα με την ΚΕΔ!

Διαιτησία - ΕΠΟ
Ποδόσφαιρο: Διαιτησία: Δεν ξανάγινε σε ΑΕΚ – ΠΑΟΚ!

Διαιτησία: Δεν ξανάγινε σε ΑΕΚ – ΠΑΟΚ!

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ από τα πολύ... παλιά στην OPAP Arena!

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: ΠΑΟΚ: Ο Γιώργος Σαββίδης, ο Λουτσέσκου και η Ροστόφ!

ΠΑΟΚ: Ο Γιώργος Σαββίδης, ο Λουτσέσκου και η Ροστόφ!

Η Ροστόφ και το σενάριο να πάει Ρωσία ο υιός Σαββίδης!

Ποδόσφαιρο
ΠΑΟΚ: ΠΑΟΚ: Τέλος! Όταν ο Λουτσέσκου το πήρε απόφαση

ΠΑΟΚ: Τέλος! Όταν ο Λουτσέσκου το πήρε απόφαση

Ο ΠΑΟΚ υπήρχε λόγος που γύρισε εντυπωσιακά το ντέρμπι με την ΑΕΚ και ο Λουτσέσκου το πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό

ΠΑΟΚ
Ποδόσφαιρο: Ξεκάθαρη η Λαμπαδαρίου για το πέναλτι που ζητάει η ΑΕΚ

Ξεκάθαρη η Λαμπαδαρίου για το πέναλτι που ζητάει η ΑΕΚ

Η Λαμπαδαρίου μίλησε για το πέναλτι που ζήτησε η ΑΕΚ

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Η βαθμολογία της Super League μετά τη νίκη του Ολυμπιακού

Η βαθμολογία της Super League μετά τη νίκη του Ολυμπιακού

Πώς διαμορφώθηκε η βαθμολογία της Super League στα πλέι οφ μετά τις νίκες Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Live ενημέρωση: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 4-2 (ΤΕΛΙΚΟ)

Live ενημέρωση: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 4-2 (ΤΕΛΙΚΟ)

Live ενημέρωση για την πρεμιέρα των πλέι οφ με τις αναμετρήσεις ΑΕΚ - ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: ΠΑΟΚ: Αυτός έδειξε ότι μπορεί να το γυρίσει

ΠΑΟΚ: Αυτός έδειξε ότι μπορεί να το γυρίσει

Ο παίκτης του ΠΑΟΚ που κέρδισε πόντους.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: ΑΕΚ- ΠΑΟΚ 2-3: Μεγάλη ανατροπή και διπλό ο ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια από 2-0

ΑΕΚ- ΠΑΟΚ 2-3: Μεγάλη ανατροπή και διπλό ο ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια από 2-0

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-3 με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει με εκκωφαντικό τρόπο το ντέρμπι και να γυρίζει το ματς από το 2-0 που ήταν μπροστά η Ένωση

Ποδόσφαιρο
ΑΕΚ: Ποιος ειναι ο Ντοναλντόνι που είναι στον πάγκο της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ

Ποιος ειναι ο Ντοναλντόνι που είναι στον πάγκο της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ

Έκπληξη στην αποστολή της ΑΕΚ με τον Αλμέιδα να επιλέγει τον 23χρονο καμερουνέζο επιθετικό Ντοναλντόνι για τον πάγκο

ΑΕΚ
Ποδόσφαιρο: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Μεγάλες εκπλήξεις από Αλμέιδα και Λουτσέσκου στις 11άδες

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Μεγάλες εκπλήξεις από Αλμέιδα και Λουτσέσκου στις 11άδες

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ κάνουν αρχή στα πλέι οφ σε ντέρμπι που και οι δύο καίγονται απόλυτα για τη νίκη, αυτές είναι οι 11άδες

Ποδόσφαιρο
Έλληνες του εξωτερικού: Ζορίστηκε ο Στέφανος Τζίμας…

Ζορίστηκε ο Στέφανος Τζίμας…

Περίμενε να είναι μέσα στις κλήσεις της Εθνικής Ελλάδας για τα παιχνίδια με τη Σκωτία ο Στέφανος Τζίμας και όσο να ΄ναι, πειράχτηκε.

Έλληνες του εξωτερικού
Ποδόσφαιρο: Super League 1: Όλα τα βλέμματα στα ΑΕΚ – ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός!

Super League 1: Όλα τα βλέμματα στα ΑΕΚ – ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός!

Αρχίζει το κυρίως… πιάτο των πλέι-οφ της Super League 1 που αφορά τις θέσεις 1-4.

Ποδόσφαιρο
Μεταδόσεις: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Το κανάλι που θα δείξει το παιχνίδι – Ποιος περιγράφει

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Το κανάλι που θα δείξει το παιχνίδι – Ποιος περιγράφει

Από που θα παρακολουθήσουμε την αναμέτρηση ΑΕΚ - ΠΑΟΚ για την 1η αγωνιστική των πλέι οφ.

Μεταδόσεις
Ποδόσφαιρο: ΠΑΟΚ: Χάνει «πόντους»!

ΠΑΟΚ: Χάνει «πόντους»!

Ποιος Έλληνας, μεταγραφικός στόχος, χάνει θέσεις στη μεταγραφική λίστα του ΠΑΟΚ.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Τεράστια ανησυχία για τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και τις αλλαγές ατζέντηδων…

Τεράστια ανησυχία για τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και τις αλλαγές ατζέντηδων…

Ο ένας μετά τον άλλον τα ανερχόμενα αστέρα του ΠΑΟΚ από τις ακαδημίες αλλάζουν ατζέντη και στον δικέφαλο του Βορρά υπάρχει ανησυχία.

Ποδόσφαιρο
ΠΑΟΚ: ΠΑΟΚ: Τέλος! Ο Σαββίδης πήρε την απόφαση

ΠΑΟΚ: Τέλος! Ο Σαββίδης πήρε την απόφαση

Ο ΠΑΟΚ μάλλον δεν είχε άλλο δρόμο για αυτό το θέμα και ο Ιβάν Σαββίδης φαίνεται να έχει πάρει ήδη την απόφαση

ΠΑΟΚ