ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Όταν απέκτησε τον Δικέφαλο στο στήθος

Σαν σήμερα, ο ΠΑΟΚ ο ΠΑΟΚ καθιέρωσε τον δικέφαλο αετό ως σήμα του, προχωρώντας σε μία ιστορική συγχώνευση.
ΠΑΟΚ: Όταν απέκτησε τον Δικέφαλο στο στήθος

Σαν σήμερα, ο ΠΑΟΚ ο ΠΑΟΚ καθιέρωσε τον δικέφαλο αετό ως σήμα του, προχωρώντας σε μία ιστορική συγχώνευση.

Σαν σήμερα στις 20 Μαρτίου το 1929 ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, ενώ προχώρησε και στην αλλαγή του εμβλήματός του.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες που ακολούθησαν την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης που ακολούθησε.

Νωρίτερα είχε ιδρυθεί στην πόλη η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, κυρίως από μέλη των ελληνικών συλλόγων της Πόλης: Ερμής και Πέρα Κλουμπ. Από την Ένωση αυτή προέκυψε αρχικά η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (1925) και ένα χρόνο αργότερα ο ΠΑΟΚ. Ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμής ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1875 και αποτέλεσε τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο που ιδρύθηκε στην τουρκική επικράτεια.

Αν και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές προερχόμενους από τον Άρη (Βεντουρέλης, Μαλτέζος κλπ.) και από τον Ηρακλή (Γεωργιάδης κ.α.), συνέχιζε να έχει σαν βασικό κανόνα την ένταξη σ’ αυτήν μόνο Κωνσταντινουπολιτών και γενικά προσφύγων αθλητών. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση αρκετών στελεχών της κι έτσι το 1926, μέσα από τις τάξεις της ΑΕΚ προέρχεται ο ΠΑΟΚ, ο οποίος ακολουθώντας τον προσδιορισμό Πανθεσσαλονίκειος στην ονομασία του, ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους Θεσσαλονικείς.

Η ιστορική συγχώνευση

Ο ανταγωνισμός και η αντιπαλότητα των δύο σωματείων ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κράτησε μέχρι τις 20 Μαρτίου 1929. Τότε ελήφθη η ιστορική απόφαση της συγχώνευσης των δύο προσφυγικών ομάδων. Του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Ουσιαστικά τότε με πρωτοβουλία του πρόεδρου του πολιτικού σωματείου της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών, γιατρού Καραμαούνα, ο ΠΑΟΚ απορρόφησε τα αθλητικά τμήματα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Της οποίας αξίζει να σημειωθεί ότι το ποδοσφαιρικό τμήμα ήταν ανενεργό από το 1927!

Πρωτεργάτες όμως της ιδέας και της υλοποίησής της ήταν ο Φανούριος Βυζάντιος και ο Παντελής Καλπακτσόγλου, που αποσκίρτησαν από την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών της Θεσσαλονίκης.

Μετά τη συγχώνευση με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, το 1929, ο ΠΑΟΚ άλλαξε και έμβλημα. Αντικαταστάθηκε το πέταλο με το τετράφυλλο τριφύλλι και νέο έμβλημα έγινε ο δικέφαλος αετός. Το έμβλημα του ΠΑΟΚ είναι παρόμοιο με αυτό της ΑΕΚ, αλλά με διαφορετικό συμβολισμό. Ο δικέφαλος αετός με τα κλειστά φτερά που συμβολίζει το πένθος και την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη).

Βασίλης Μπαντής

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, στις 14/12/1996. Το χαμόγελο του Ροναλντίνιο μου έδωσε το πάθος που ζητούσα στον χώρο του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου. Ασχολήθηκα ερασιτεχνικά σε τοπικές ομάδες για μερικά χρόνια και έπειτα ήρθε η Αθλητική Δημοσιογραφία. Αποφοίτησα από σχολή δημοσιογραφίας, βρέθηκα σε Metrosport και Thesstoday, όπου έκανα αθλητικό και κοινωνικό ρεπορτάζ αντίστοιχα.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ποδόσφαιρο: ΠΑΟΚ : Θέλει Χρήστο Ζαφείρη ο Ραζβάν Λουτσέσκου;

ΠΑΟΚ : Θέλει Χρήστο Ζαφείρη ο Ραζβάν Λουτσέσκου;

Πιο μπαλάτο χαφ μοιάζει να έχει ανάγκη ο ΠΑΟΚ από τον Ζαφείρη, αλλά το θέμα είναι τι σκέφτεται ο Ραζβλαν Λουτσέσκου

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: ΠΑΟΚ μεταγραφές: Ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ η προσφορά για Ζαφείρη – Κοντά σε deal!

ΠΑΟΚ μεταγραφές: Ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ η προσφορά για Ζαφείρη – Κοντά σε deal!

Ο ΠΑΟΚ παίζει πολύ δυνατό παιχνίδι για τον Έλληνα χαφ!

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Χρήστος Ζαφείρης: Μίλησε ο προπονητής της Σλάβια – «Πιστεύω ότι θέλει να μείνει»

Χρήστος Ζαφείρης: Μίλησε ο προπονητής της Σλάβια – «Πιστεύω ότι θέλει να μείνει»

Τι θα γίνει στην υπόθεση «Χρήστος Ζαφείρης».

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ο προβληματισμός με Κουτέσα, η απόφαση για Γιαζίτσι, τα «θέλω» του Λουτσέσκου!

Ο προβληματισμός με Κουτέσα, η απόφαση για Γιαζίτσι, τα «θέλω» του Λουτσέσκου!

Αποκαλυπτικά και πάλι τα Παρασκήνια του Sportime!

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: ΠΑΟΚ : Πάει να χτίσει γερή ελληνική βάση με Γιακουμάκη και Ζαφείρη

ΠΑΟΚ : Πάει να χτίσει γερή ελληνική βάση με Γιακουμάκη και Ζαφείρη

Θέλει να κάνει πιο ελληνικό τον ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης με τις προσθήκες των Γιώργου Γιακουμάκη και Χρήστου Ζαφείρη

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: ΠΑΟΚ μεταγραφές : Θα περάσει τα 10.000.000 ευρώ για τον Ζαφείρη

ΠΑΟΚ μεταγραφές : Θα περάσει τα 10.000.000 ευρώ για τον Ζαφείρη

Αποφασισμένος να κάνει το deal για τον Χρήστο Ζαφείρη ο ΠΑΟΚ, με διάθεση να ανέβει σε ποσά άνω των 10 εκατ. ευρώ.,

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: ΠΑΟΚ μεταγραφές : Το πρόβλημα που δεν λύνει ο Ζαφείρης

ΠΑΟΚ μεταγραφές : Το πρόβλημα που δεν λύνει ο Ζαφείρης

Ο ΠΑΟΚ θέλει να κάνει δικό του τον Χρήστο Ζαφείρη. Το πρόβλημα που δεν λύνει και δεν είναι αγωνιστικό

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Καλύτερη η πρόταση του ΠΑΟΚ για Ζαφείρη, από εκείνη του Ολυμπιακού! Θετικός ο Έλληνας μέσος!

Καλύτερη η πρόταση του ΠΑΟΚ για Ζαφείρη, από εκείνη του Ολυμπιακού! Θετικός ο Έλληνας μέσος!

Ο ΠΑΟΚ έχει κάνει επίσημη πρόταση στη Σλάβια Πράγας για τον Χρήστο Ζαφείρη, μεγαλύτερη από εκείνη που έκανε ο Ολυμπιακός.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Αποκλειστικό: Ο ΠΑΟΚ πάει για το «μπαμ» με Ζαφείρη!

Αποκλειστικό: Ο ΠΑΟΚ πάει για το «μπαμ» με Ζαφείρη!

Η εντολή του Σαββίδη για την υπέρβαση με τον Χρήστο Ζαφείρη της Σλάβια Πράγας.

Ποδόσφαιρο