Η λογική λέει πως κανένας, δε θα πήγαινε σε αυτό το μέρος στα βάθη της Ασίας, αν δεν είχε ιδιαίτερο σκοπό. Ακριβώς 1386 χιλιόμετρα μακριά από το γήπεδο της Τούμπας βρέθηκε εκείνο το συννεφιασμένο μεσημεριανό ο σκάουτερ του ΠΑΟΚ.
Ήταν 5 Μαρτίου του 2016 όταν ο «κατάσκοπος» του Δικεφάλου περπατούσε στους δρόμους της Καισάρειας. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να σκεφτόταν ο άνθρωπος του ΠΑΟΚ. Ίσως να απορούσε και ο ίδιος αν θα έβρισκε αυτό που ζητούσε σε αυτήν την άκρως συντηρητική πόλη όπως μαρτυρούσαν οι δρόμοι, το… αυστηρό και σεμνό ντύσιμο των γυναικών. Μια πόλη, που όταν έρχεται η νύχτα, βλέπεις κυρίως μόνο άντρες αφού οι γυναίκες πρέπει να μένουν στα σπίτια και οι δρόμοι μοιάζουν έρημοι.
Ακόμα και το καλοκαίρι, οι λιγοστοί τουρίστες, απλώς διέρχονται από την Καισάρεια και συνεχίζουν προς την κοιλάδα Γκόρεμε ή τα ενδότερα της κεντρικής Τουρκίας. Κανείς δεν θέλει να μείνει εκεί! Ο σκάουτερ του ΠΑΟΚ όμως είχε… δουλειά. Βλέπετε το καμάρι της πόλης, η Καϊσερίσπορ που οι οπαδοί της την αποκαλούν «Το Αστέρι της Ανατολής», φιλοξενούσε την Γκεντσεμπιρλιγκί για την 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Τουρκίας της σεζόν 2015/2016.
Ένας ματς στη… μέση του πουθενά, εντελώς αδιάφορο για όλη την υπόλοιπη Τουρκία, ακόμη και για την Γκεντσεμπίρλιγκι που «βολόδερνε» κάπου στη μέση της βαθμολογίας. Αντίθετα η Καϊσερίσπορ όντας μια θέση πάνω από αυτές που οδηγούσαν στον υποβιβασμό, «καιγόταν» για βαθμούς. Εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι Τούρκοι, παρακολουθούσαν και εκείνη την αγωνιστική, τις μάχες των Μπεσίκτας και Φενερμπαχτσέ, σε μια σεζόν που έγινε μάχη ως το τέλος με την Μπεσίκτας να κατακτά τελικά το πρωτάθλημα. Στο στο στάδιο «Καντίρ Χας» πάντως, βρέθηκαν εκείνη την ημέρα μόλις 2.572 θεατές, η παρουσία όμως του ενός, έμελλε να αλλάξει όλη την ποδοσφαιρική ιστορία, όχι της Τουρκίας αλλά του ελληνικού πρωταθλήματος.
Ο άνθρωπος του δικεφάλου, βλέπετε, ήθελε να παρακολουθήσει από κοντά δύο ποδοσφαιριστές, που σε εκείνη την μουντή μέρα, σε αυτή την όχι και τόσο όμορφη βιομηχανοποιημένη πρωτεύουσα της Καππαδοκίας, θα έπαιζαν ως αντίπαλοι. Ο λόγος για τον Τζάλμα Κάμπος της «Γκέντσε» και τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, που έπαιζε στην Καϊσερίσπορ.
Το σκάουτινγκ τιμ του ΠΑΟΚ είχε εδώ και καιρό σημειώσει στο μπλοκάκι του, τους δύο αυτούς ποδοσφαιριστές και πλέον ήθελε να τους δει και από κοντά. Ο Μπίσεσβαρ δεν ήταν και τόσο άγνωστος όσο ο Τζάλμα Κάμπος αλλά η κατάσταση του Ολλανδού, μετά την πορεία του στην Φέγενορντ ήταν πραγματικά «μυστήριο».
Ο ΠΑΟΚ λοιπόν, ήθελε να τσεκάρει τον Ντιέγκο αλλά να «σφραγίσει» και την άποψη τον για Τζάλμα Κάμπος. Ο τελευταίος έμοιαζε σχεδόν σίγουρο ότι θα πήγαινε στον ΠΑΟΚ, καθώς ο Λούμπος Μίχελ που έχει αναλάβει από τον Δεκέμβριο του 2015, εμπιστευόταν με κλειστά μάτια, το κονέ του εκ Πορτογαλίας, τον Πορτογάλο ατζέντη Αντόνιο Τεξέιρα. Ο Τεξέιρα είχε ιδιαίτερες επαφές με την Πόρτο, στην οποία ανήκε για πολλά χρόνια ο Τζάλμα. Αυτός είναι άλλωστε ο ποδοσφαιριστής που ανακοινώθηκε πρώτος την επόμενη σεζόν από τον ΠΑΟΚ και μάλιστα από τον ίδιο τον Λούμπος Μίχελ στην παρουσίαση- συνέντευξη Τύπου του Σλοβάκου. Από τον ίδιο ατζέντη, ο Μίχελ πήρε και τον Φερνάντο Βαρέλα.
Τα πράγματα, όμως, για τον Μπίσεσβαρ ήταν εντελώς διαφορετικά, διότι ο Ολλανδός δεν ανήκε στο γραφείο που εμπιστευόταν ο Μίχελ.
Έτσι, λοιπόν, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, εκείνο το μεσημέρι όταν μπήκε στο γήπεδο της Καϊσερίσπορ, «έδινε εξετάσεις», που θα άλλαζαν τις σελίδες της δικής του ιστορίας αλλά και του ΠΑΟΚ.
Η ομάδα του Ντιέγκο, έχασε 0-2 ο Τζάλμα πέτυχε γκολ και υπέγραψε εκείνο το απόγευμα τη μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ ανεξάρτητα αν ούτε ο ίδιος το ήξερε. Ο Μπίσεσβαρ όμως δεν είχε ούτε γκολ, ούτε ασίστ αλλά ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του.
Για τον παίκτη, που στο τέλος της χρονιάς μετρούσε 32 συμμετοχές, πέντε γκολ και τρεις ασίστ, τρεις ημέρες μετά στα γραφεία της Τούμπας, γινόταν μια μεγάλη συζήτηση.
Την ημέρα δηλαδή των γενεθλίων του Μπίσεσβαρ, στις 8 Μαρτίου, χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του στην Τουρκία, το σκάουτινγκ του ΠΑΟΚ είχε συζητήσεις με τον Λούμπος Μίχελ για την πιθανότητα να κινηθούν οι Θεσσαλονικείς για τον ποδοσφαιριστή. Ο Σλοβάκος δεν ήταν αρχικά και πολύ «ζεστός» αλλά δεν ήταν και εντελώς αρνητικός.
Στην Τουρκία έγινε και άλλο ταξίδι για τα…μάτια του Ντιέγκο και πολλές ακόμη συζητήσεις. Ο Μίχελ είδε, πείσθηκε και άλλαξε γνώμη.
Άλλωστε, τα οικονομικά δεδομένα της μεταγραφής ήταν σε πλαίσια που δεν υπήρχε ιδιαίτερο ρίσκο. Το τελευταίο… εμπόδιο ήταν ο Βλάνταν Ίβιτς. Ο Σέρβος με την πρώτη ματιά δεν πείσθηκε από τον Μπίσεσβαρ. Η αλήθεια είναι πως ακόμη και όταν ο έμπειρος ποδοσφαιριστής, έφτασε τις πρώτες ημέρες στην προετοιμασία του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία, ο Σέρβος που ήταν λάτρης της σκληρής δουλειάς στην προπόνηση, είχε ακόμη τις επιφυλάξεις του.
Μήνες μετά, στον τελικό του Κυπέλλου του Βόλου, ο Σέρβος οδηγεί τον ΠΑΟΚ στο πρώτο του Κυπέλλου ύστερα από 14 χρόνια με ασίστ του Τζάλμα και ασίστ και γκολ του «Μπίσε», ο οποίος ανακηρύσσεται και ως πολυτιμότερος παίκτης του τελικού Κυπέλλου του 2017.
Εκείνο το μεσημέρι, στη «σκοτεινή» Καισάρεια τελικά είχε μπει η «σφραγίδα» για την αρχή της επανάστασης του ΠΑΟΚ, ενός ΠΑΟΚ που με τον ερχομό του Ντιέγκο κατέκτησε πέντε τίτλους, ένα πρωτάθλημα και τέσσερα Κύπελλα με τον Ολλανδό να είναι πρωταγωνιστής σε όλους εκτός από το περσινό Κύπελλο, όπου είχε παραχωρηθεί δανεικός.
Και ενώ μέχρι πριν λίγους μήνες όλα έμοιαζαν να είχαν τελειώσει γι’ αυτήν την όμορφη σχέση που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια, εκείνη την κρύα ημέρα του Μαρτίου στην Τουρκία, ο 33χρονος πλέον ποδοσφαιριστής, επέστρεψε φέτος από την Κύπρο (που έπαιζε ως δανεικός) καλύτερος από ποτέ.
Ο Μπίσεσβαρ και στο ντέρμπι με την ΑΕΚ την Κυριακή, που μας πέρασε έπαιξε σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από τότε που έφευγε ηττημένος από τον Τζάλμα Κάμπος από ένα σχεδόν ασήμαντο ποδοσφαιρικά μέρος, σε μια εποχή, που έμοιαζε σα να είχε «τελειώσει» ποδοσφαιρικά.
Αλλά ο «μαέστρος» του ΠΑΟΚ, όπως το 2016 όταν υπέγραψε με τον Δικέφαλο έτσι και φέτος ανθεί και πάλι σαν να ξεκινάει από την αρχή την καριέρα του, λες και βρίσκεται κάθε ημέρα στο στάδιο Καντίρ Χας της Καϊσερίσπορ και περνάει καθημερινά εξετάσεις παίζοντας, υπό το βλέμμα του απεσταλμένου του ΠΑΟΚ.