Λατρεύει το κρασί, τα θαλασσινά, του αρέσει να χαλαρώνει στη φύση και να ταξιδεύει αλλά όταν πρόκειται για ποδόσφαιρο, ο Ζοσέ Μπότο μετατρέπεται σε έναν μανιακό ανιχνευτή ταλέντων.
Ο Πορτογάλος νέος αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ όταν πάει σε μία χώρα για να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιριστή, δεν πηγαίνει απλώς από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο και από εκεί στο γήπεδο. Του αρέσει να περιπλανιέται σε διάφορες πόλεις, να κοιτάζει την αρχιτεκτονική και τη φύση.
Λατρεύει να φωτογραφίζει όμορφα τοπία και… τον εαυτό του. Ακολουθεί τη μόδα και προσπαθεί πάντα να δείχνει πάντα κομψός.
Επίσης, διαβάζει πολύ. Είναι ένας άνθρωπος, που αποπνέει ηρεμία. Είναι θαυμαστής των βιογραφιών. Διαβάζει για μεγάλους ποδοσφαιριστές προπονητές αλλά δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο στην αναγνωστική του ατζέντα.
Έχει διευρυμένους ορίζοντες και είναι ένα άτομο, που δεν επαναπαύεται ποτέ. Το ίδιο κάνει και στις ομάδες του. Αναζητά πάντα το καλύτερο, το πιο αποτελεσματικό. Την καλύτερη μεταγραφή. Αυτή, που θα αλλάξει την ιστορία.
Κατά καιρούς έχει αναφερθεί στη φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο, έχει μιλήσει για τον τρόπο, με τον οποίο επιλέγει παίκτες και γιγαντώνει τις ομάδες του. Έχει τονίσει πως δεν αρκεί να είσαι καλός στο γήπεδο. Η ψυχολογία παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στο ποδόσφαιρο. Αν δεν τσεκάρει τη ζωή, τα social media και δεν μιλήσει προσωπικά με έναν παίκτη, δεν τον προτείνει ποτέ. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας του.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, σε αυτή τη ζωή…
Διαβάστε αναλυτικά ατάκες του για τη φιλοσοφία του στις μεταγραφές:
«Στην εποχή μας, το πιο σημαντικό πράγμα, κατά τη γνώμη μου στο ποδόσφαιρο είναι οι τεχνικές ικανότητες, η ευφυΐα και το πώς παίρνει αποφάσεις ένας παίκτης στο γήπεδο. Εάν διαθέτει μόνο ταχύτητα ή δύναμη, δεν θα μπορέσει να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Οι σύλλογοι, που επιλέγουν μόνο δυνατούς ποδοσφαιριστές πληρώνουν ακριβά αυτό το λάθος».
«Αυτοί που θεωρούνται οι δύο καλύτεροι παίκτες στον κόσμο, ο Μέσι και ο Ρονάλντο έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αυτό αποδεικνύει ότι ο κύριος δείκτης ικανότητας δεν είναι το ύψος του παίκτη ή η ταχύτητά του, τα οποία, φυσικά, είναι επίσης σημαντικά προσόντα. Ο όγκος, η δομή του σώματος, το ύψος είναι δευτερεύοντα».
«Αν αποφασίσεις κάνεις μία μεταγραφή, πρέπει να γνωρίσεις καλά αυτόν τον παίκτη. Να προσπαθήσεις να τον δεις στο μοντέλο παιχνιδιού της ομάδας σου. Όταν γίνει η πρώτη προσφορά, θα πρέπει ήδη να γνωρίζεις ξεκάθαρα ότι θα εκπληρώσει τους στόχους και τον ρόλο για τον οποίο προορίζεται. Πρέπει να καταλάβεις πώς θα αλληλεπιδράσει με τους νέους του συμπαίκτες στο γήπεδο και στη ζωή. Οι ποδοσφαιριστές δεν χρειάζεται να είναι φίλοι και να περνούν χρόνο μαζί εκτός γηπέδου. Αλλά αν περιφρονούν ο ένας τον άλλον, μισούν ή απλώς αντιπαθούν ο ένας τον άλλον, τότε σε μια δύσκολη στιγμή η ομάδα δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τον εαυτό της σε μία απαιτητική συγκυρία. Δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της.
«Όταν θέλεις να προσεγγίσεις έναν παίκτη για να κατανοήσεις τα ψυχολογικά του χαρακτηριστικά, η αξία του μπορεί να αλλάξει από τα 2 στα 8 εκατομμύρια και το αντίστροφο. Στον κόσμο του scouting, νομίζουν πολλοί ότι μπορείς να παρακολουθήσεις κάποιον στην τηλεόραση, ζωντανά ή ακόμα και στη βάση δεδομένων, που διαθέτουμε. Αυτά σίγουρα λένε πολλά, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν είναι ο κατάλληλος ή όχι. Μόλις μιλήσεις με τον παίκτη, τότε μπορείς να καταλάβεις αν είναι αυτό, που ψάχνεις».
«Όταν θέλεις να πάρεις έναν παίκτη, πρέπει να κινείσαι προσεκτικά. Ίσως να συνομιλήσεις με τους συγγενείς και τους φίλους του, να δεις τα προφίλ του στα social media. Να τον γνωρίσεις σαν άνθρωπο. Πρέπει να κατανοήσεις την ανθρώπινη ψυχολογία. Όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια, που παίζουν οι σκάουτ κάθε φορά, που παρακολουθούν έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή. Πρέπει να καταλάβεις ότι ένα κακό παιχνίδι, στο οποίο η ομάδα του έχασε μπορεί να πει πολλά περισσότερα για έναν ποδοσφαιριστή από 10 καλά ματς, που η ομάδα του κέρδισε».