Για οποιονδήποτε θα ήταν δύσκολο να καλύψει επάξια το κενό που άφησε ο Μανώλης Σάλιακας αποχωρώντας από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Έτσι ο Κάρλες Σόρια μπήκε στα βαθιά από νωρίς.
Ξένος μεταξύ ξένων σε ένα πρωτάθλημα που δεν γνώριζε. Ο ΠΑΣ Γιάννινα ξεκίνησε τη σεζόν με τον Πριόρ κάτω από τα δοκάρια, τους Σόρια και Κιάκο στα δύο άκρα και με κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Εραμούσπε και Παντελάκη.
Μόνο οι δύο τελευταίοι υπήρχαν στο ρόστερ πέρυσι και εξ αυτών ο δεύτερος δεν αγωνιζόταν βασικός. Όλα αυτά θα έκαναν αναμενόμενα ακόμη πιο δύσκολη την προσαρμογή του οποιουδήποτε στα νέα δεδομένα. Παρόλα αυτά στους πρώτους του μήνες στην Ελλάδα ο Σόρια τα πηγαίνει ίσως καλύτερα απ’ ό,τι θα περίμεναν οι περισσότεροι. Με μία δόση υπερβολής θα έλεγε κανείς πως βοήθησε να ξεχαστεί ο Σάλιακας.
Ο τελευταίος θα μπορούσε να παίξει ίσως σε οποιαδήποτε ελληνική ομάδα φέτος βλέποντας τις επιλογές που υπάρχουν στη θέση του δεξιού μπακ. Ανέβασε αισθητά τον πήχη και εύλογα αποτελεί σημείο αναφοράς. Ωστόσο, ο Ισπανός αντικαταστάτης του δεν δείχνει να το βάζει κάτω. Βάσει των αριθμών, έχει ήδη ξεπεράσει τον προκάτοχό του στο δημιουργικό κομμάτι, αυτό που αποτελούσε και ατού του νυν δεξιού μπακ της Ζανκτ Πάουλι.
Από τη Βαρκελώνη στον Τσάβι Ρόκα
Στην Καταλονία γεννήθηκε ο Σόρια και από αρκετά νεαρή ηλικία βρέθηκε στις ακαδημίες της Εσπανιόλ. Εκεί έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα και σε ηλικία 21 ετών δοκίμασε την τύχη του εκτός συνόρων.
Ο άλλοτε τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Τσάβι Ρόκα, ήταν αυτός που του έδωσε την ευκαιρία. Καταλανός και εκείνος και με καλές επαφές στη συγκεκριμένη περιοχή της Ισπανίας, τον πίστεψε και τον έκλεισε στην ΑΕΚ Λάρνακας με τη μορφή δανεισμού. Στην Κύπρο δεν έπαιξε όσο θα ήθελε. Παρόλα αυτά πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου το 2018, του παρθενικού του τίτλου σε επαγγελματικό επίπεδο.
Αυτό ήταν το ένα βασικό. Το δεύτερο ήταν ότι βγήκε από το comfort zone του. Γι’ αυτό και δεν δυσκολεύτηκε και τα επόμενα χρόνια να παίξει στο εξωτερικό. Πρώτα γύρισε στη δεύτερη ομάδα της Εσπανιόλ και η επόμενη πρόκληση εκτός συνόρων ήρθε δύο χρόνια μετά. Τότε έκλεισε ένας κύκλος 12 χρόνων στο καταλανικό κλαμπ με ένα παράπονο, ότι ουδέποτε αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα έστω και εάν προπονήθηκε αρκετές φορές με αυτή.
ΠΑΣ Γιάννινα μέσω Πορτογαλίας και καραμπόλας
Κάποιες φορές χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω για να προχωρήσεις μπροστά και αυτό έκανε το 2020 ο Σόρια. Πήγε στην Εστορίλ, ομάδα που αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία της Πορτογαλίας. Τελικά το φινάλε εκείνης της σεζόν τον βρήκε να πανηγυρίζει άνοδο ως πρωταθλητής έχοντας παίξει τα περισσότερα λεπτά από οποιονδήποτε άλλον στην ομάδα του. Έτσι μέσα σε μία διετία από την τρίτη κατηγορία της Ισπανίας βρέθηκε στην πρώτη της Πορτογαλίας.
Το ξεκίνημα της περσινής σεζόν ήταν εντυπωσιακό. Στα τέλη Οκτωβρίου πέρυσι η Εστορίλ φιγούραρε στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος. Τελικά τερμάτισε ένατη στην ισοβαθμία με τη Φαμαλικάο. Όχι και άσχημα για μία ομάδα που είχε ανέβει έναν χρόνο νωρίτερα. Βασικός σε αυτή τη διαδρομή ο Σόρια, ο οποίος στο δεύτερο μισό άρχισε να χάνει ματς. Ίσως αυτό να είχε να κάνει και με το γεγονός πως το συμβόλαιό του έληγε λίγους μήνες μετά.
Τελικά έμελλε ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του να είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα. Σε ένα καλοκαίρι που οι Ηπειρώτες έψαχναν μεταξύ άλλων βασικό δεξιό μπακ, κοίταξαν αρκετές επιλογές. Ο Ευκλείδης Καμπραλ, ένας εκ των πρώτων στόχων, πήγε στον Απόλλωνα Λεμεσού (σ.σ. παρεμπιπτόντως πρόσφατα έφυγε). Ο Γιουριέλ Γκάαρι, που επίσης άρεσε πολύ, δεν πείστηκε και παρέμεινε στη Βάαλβαϊκ, όπου είναι ενδεκαδάτος. Κάπως έτσι μέσω καραμπόλας εξετάστηκε η επιλογή του Σόρια. Ο Ισπανός ήταν θετικός. Τα όσα έμαθε, του έκαναν. Δεν ήταν και δύσκολο να βρει πληροφορίες δεδομένου ότι το deal έκαναν οι ίδιοι άνθρωποι που λίγο καιρό νωρίτερα είχαν κλείσει τον Ίκερ Μπιλμπάο. Έτσι μπήκε στο αεροπλάνο και οι υπογραφές έπεσαν.
Σόρια ο Mr assist
Εκ του αποτελέσματος ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν λάθεψε. Έχει έναν παίκτη που παίζει σταθερά βασικός και τα δίνει όλα στο γήπεδο, ενώ βγάζει με εντυπωσιακή συνέπεια και ασίστ. Αυτή κόντρα στον Παναιτωλικό στο γκολ του Εραμούσπε ήταν η πιο πρόσφατη. Ήταν, μάλιστα, η τρίτη στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια.
Σε κάποιες ιστοσελίδες του πιστώνονται πέντε ασίστ, σε άλλες έξι. Ο βασικός λόγος είναι το γκολ του ΠΑΣ Γιάννινα στο Περιστέρι. Ο Σόρια εκτέλεσε το φάουλ, ο Παντελάκης πήρε την κεφαλιά, η μπάλα κόντραρε στον Μαυρομμάτη και κατέληξε στα δίχτυα. Η διοργανώτρια το χρέωσε ως αυτογκόλ και έτσι τυπικά «στερήθηκε» μία ασίστ ο Ισπανός.
Με αυτή θα ήταν στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης. Τόσες έχουν δώσει μόνο οι Πάολο Φερνάντες και Ντάνιελ Μαντσίνι. Στις πέντε είναι οι Σέρχιο Αραούχο, Νίκλας Ελίασον, Βίκτορ Κλωναρίδης και ο συμπαίκτης του Αχμάντ Μέντες Μορέιρα. Όλοι οι ποδοσφαιριστές που αναφέραμε αγωνίζονται μεσοεπιθετικά. Ο μοναδικός που παίζει στα μετόπισθεν είναι ο Σόρια και είναι ένα έξτρα συν για εκείνον.
Σε μία συνέντευξή του όταν ρωτήθηκε για το ποιο είναι το πιο δυνατό στοιχείο στο παιχνίδι του, είχε πει πως «νομίζω ότι έχω την ικανότητα να βρω τον ελεύθερο παίκτη και να ξέρω πού θα κινηθεί. Αυτό το απέκτησα με τον καιρό. Το να καταλαβαίνεις το ποδόσφαιρο και να είσαι έξυπνος στον αγωνιστικό χώρο, είναι πολύ σημαντικό».
Αν μη τι άλλο με τις φετινές του επιδόσεις επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του. Κλειδί, μάλιστα, για τη σταδιακή βελτίωσή του τόσο σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού του όσο και σε άλλα ήταν το γεγονός πως του αρέσει να ξαναβλέπει τα ματς του και να αναλύει τα λάθη του ώστε να βελτιώνει τις αδυναμίες του.
Κλείνοντας, για να καταλάβει κανείς τη νοοτροπία του αρκούν μερικές ατάκες: «Μερικές φορές όταν είμαι μόνος μου, νιώθω προνομιούχος. Έχω φίλους που ξυπνούν στις επτά το πρωί για να πάνε στη δουλειά. Εμείς πληρωνόμαστε για να παίζουμε ποδόσφαιρο. Είμαστε τυχεροί. Γι’ αυτό για μένα δεν υπάρχουν φιλικά. Παλεύω σε κάθε ματς. Δίνω το 100% γιατί γι’ αυτό πληρώνομαι».
Άρης vs Ολυμπιακός: Η μάνα του Τζολάκη πάντως πρέπει να είναι υπερήφανη!
Άρης – Ολυμπιακός: Ποια εντολή και ποιος Φαμπιάνο – Η αλήθεια για το χαμένο πέναλτι του Γκρέι!