ΠΑΣ Γιάννινα: Μύθοι και αβάντες της εποχής Γιαννίκη
Μία σεζόν γεμάτη μύθους είναι αυτή που ολοκληρώθηκε φέτος για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Και σε αυτό σημαντικό ήταν ότι ο Αργύρης Γιαννίκης καθόταν στον πάγκο του. Για να έχει κανείς αυτή τη διάθεση να ωραιοποιήσει πράγματα και καταστάσεις, πρέπει να είναι πρόθυμος να κάνει αβάντες. Ένα απλό παράδειγμα είναι το τι έκαναν φέτος ο ΠΑΣ...Μία σεζόν γεμάτη μύθους είναι αυτή που ολοκληρώθηκε φέτος για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Και σε αυτό σημαντικό ήταν ότι ο Αργύρης Γιαννίκης καθόταν στον πάγκο του.
Για να έχει κανείς αυτή τη διάθεση να ωραιοποιήσει πράγματα και καταστάσεις, πρέπει να είναι πρόθυμος να κάνει αβάντες. Ένα απλό παράδειγμα είναι το τι έκαναν φέτος ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Απόλλων Σμύρνης. Τι από τα δύο ήταν πιο δύσκολο; Η ομάδα με τον ίδιο προπονητή, τον ίδιο κορμό και τις τρεις χειμερινές προσθήκες να έχει αυτή την εξέλιξη ή να σωθεί περίπατο η ομάδα που χτίστηκε Σεπτέμβριο, δεν έπαιξε φιλικά, άλλαξε προπονητή και έκανε μεταγραφές (συν μία χειμερινή) όταν όλα τα άλλα ρόστερ είχαν κλείσει; Για τον Γιώργο Παράσχο ζήτημα να ακούστηκαν 2-3 κολακευτικά σχόλια. Αντιθέτως, εύλογα κανείς αναρωτιόταν αν ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει στον πάγκο του τον νέο Γιούργκεν Κλοπ. Δεν είναι τυχαίος ο παραλληλισμός με τον Γερμανό τεχνικό και θα επανέλθουμε.
Όταν, όμως, σε προμοτάρουν διαρκώς άτομα του στενού σου περιβάλλοντος (οικογενειακού και μη), γίνονται και αυτά. Ακόμα και το να γράφεται το όνομά σου για μεγάλες ελληνικές ομάδες χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή επαφή. Ούτε ένα τηλέφωνο δεν έγινε παρά τα όσα κατά καιρούς γράφονταν. Αντιθέτως υπήρχαν στελέχη τους που έλεγαν «ποιος Γιαννίκης, είναι δυνατόν να έρθει εδώ;».
Το ρόστερ της… Super League 2
Ένας από τους μύθους που συντηρήθηκαν ήταν το περιβόητο ρόστερ Β’ Εθνικής. Είναι άλλο ότι έμεινε ο περσινός κορμός του ΠΑΣ Γιάννινα και άλλο ότι ο Γιαννίκης προπονούσε ένα ρόστερ Β’ Εθνικής. Ας το πιάσουμε και θέση-θέση. Μισή σεζόν έβγαλε ο Χουτεσιώτης (σ.σ. θεωρείται παίκτης χαμηλότερης κατηγορίας όντας τόσα χρόνια στον Ολυμπιακό;) και μετά αποκτήθηκε ο Λοντίγκιν. Καλύτεροί του με όσα είδαμε φέτος μόνο οι Διούδης και Σα. Δεξί μπακ ο Σάλιακας που αγωνιζόταν στη Λαμία, αριστερό ο Πίρσμαν που ήταν ίσως η πιο εύστοχη καλοκαιρινή μεταγραφή. Στόπερ Εραμούσπε και Κάργας, άλλες δύο μεταγραφές και ο Παντελάκης που αποκτήθηκε προ διετίας από τον Παναθηναϊκό.
Στα χαφ οι Σιόντης (μέχρι να τραυματιστεί) και Κάστρο, δύο παίκτες που έπαιζαν με τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Super League 1 και συνέχισαν μετά μαζί του και στην πιο κάτω κατηγορία. Από τη στιγμή που ο πρώτος χτύπησε, μπήκε μόνιμα στην ενδεκάδα ο Ντομίνγκεθ με το γνωστό βιογραφικό που έχει. Παμλίδης, Ελευθεριάδης, Κριζμάν και Λεό μπροστά συν τον Καρτάλη. Από αυτούς παίκτης Β’ Εθνικής μόνο ο Ελευθεριάδης μπορούσε να χαρακτηριστεί. Οι υπόλοιποι πλην του γερμανοαναθρεμένου Καρτάλη είχαν παραστάσεις από τη Super League 1 και με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Για ποιο ρόστερ Β’ Εθνικής μιλάμε; Μύθος…
Το χαμηλότερο μπάτζετ
Οι διάφοροι φαν του Γιαννίκη ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να περάσουν και κάτι ακόμα. Υιοθετήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον κόσμο και είναι φυσιολογικό. Όταν σου λένε διαρκώς κάτι που δεν ισχύει, στο τέλος μπορεί και να το πιστέψεις. Είχε ο ΠΑΣ Γιάννινα το πιο μικρό μπάτζετ στη Super League 1; Όχι! Εδώ είμαστε να αναφέρουμε ένα ένα τα συμβόλαια για να σταματήσει και αυτό το παραμύθι.
Ο Λοντίγκιν αποκτήθηκε με ένα συμβόλαιο ύψους 50.000 ευρώ για το εξάμηνο. Τη μισή χρονιά δηλαδή. Πόσες ομάδες δίνουν τόσα στον τερματοφύλακά τους; Ο Σάλιακας μαζί με κάποια μπόνους φτάνει τις 50.000 ευρώ, ο Παντελάκης μετά το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε το καλοκαίρι πάει περίπου στις 60.000 ευρώ και οι άλλοι στόπερ παίρνουν περισσότερα. Ο Εραμούσπε αγγίζει τις 80.000 ευρώ και ο Κάργας έκλεισε με 90.000 ευρώ το καλοκαίρι. Λίγο πιο κάτω από αυτούς βρίσκεται ο Πίρσμαν.
Στις 60.000 ευρώ ο Σιόντης, τα διπλά ακριβώς ο Ντομίνγκες και ο Κάστρο κάτι πάνω από 80.000 ευρώ. Ο Ελευθεριάδης έπαιρνε 45.000 ευρώ και ο Παμλίδης 55.000 ευρώ στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, ενώ κάπου εκεί ήταν και το συμβόλαιο του Μπρένερ. Ο Κριζμάν αμειβόταν με ένα ποσό κοντά στις 120.000 ευρώ και ο Μιλιντσεάνου για τον 1,5 χρόνο θα πάει σχεδόν στα ίδια λεφτά.
Εάν με αυτά τα δεδομένα θεωρεί κάποιος ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει το πιο μικρό μπάτζετ της κατηγορίας, τότε μάλλον δεν έχει ιδέα τα συμβόλαια του Απόλλωνα Σμύρνης. Ένας ακόμη μύθος καταρρίπτεται.
Ο αγαπητός σε όλους στον ΠΑΣ Γιάννινα Γιαννίκης
Το πόσο κατάφερε να κερδίσει τους παίκτες του ο Γιαννίκης αλλά και διάφορους ακόμη ανθρώπους του ΠΑΣ Γιάννινα, φαίνεται από αρκετά περιστατικά. Ακόμα και στο τελευταίο ματς της σεζόν, επιχείρησε να δημιουργήσει πρόβλημα εκεί που δεν υπήρχε. Προσπάθησε να χρεώσει σε άλλον την ευθύνη για κάτι που ήταν 100% δικό του. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο.
Ο… «εγώ νικάω, εσείς χάνετε» τον έλεγαν στα αποδυτήρια στη διάρκεια της σεζόν. Ο λόγος ήταν η απροθυμία του τις περισσότερες φορές να αναλάβει τις ευθύνες του. Θυμάται κάποιος τις δηλώσεις του ειδικά στο δύσκολο χρονικό διάστημα που πέρασε ο ΠΑΣ Γιάννινα μέχρι να αρχίσει να ρολάρει; Πόσες φορές ακούσαμε σε συνεντεύξεις του στη Nova για ατομικά λάθη; Τα περιβόητα ατομικά λάθη τα έκαναν στη συνέχεια ποίημα και διάφοροι ακόμη και όποτε έπρεπε να ακουστεί η κασέτα αυτή, ακουγόταν. Όποτε έχανε η ομάδα, έχανε εξαιτίας των ατομικών λαθών, δηλαδή εξαιτίας των παικτών. Όποτε νικούσε, ήταν γιατί γινόταν καλή δουλειά, δηλαδή γιατί τα κατάφερνε καλά ο ίδιος. Αυτό δημιούργησε αντιπάθειες.
Εκτός των άλλων, στη διετία του στους Ηπειρώτες ο 40χρονος τεχνικός ζήτησε να αποχωρήσουν συγκεκριμένα στελέχη της ΠΑΕ. Και επειδή το μυαλό όλων πηγαίνει στον Δημήτρη Νιαρχάκο, ο τελευταίος αποχώρησε μόνος του βλέποντας τι γίνεται. Πήγε και σε μεγαλύτερη ομάδα. Υπήρξαν άλλοι που κατόπιν επιθυμίας ή και αποδοχής του Γιαννίκη είτε αποχώρησαν είτε άλλαξαν πόστο. Εκείνος ζητούσε να μην προσληφθεί γενικός αρχηγός με αποτέλεσμα να γίνουν κατά καιρούς απίθανες γκάφες με πρώτη αυτή που είχε αποκαλύψει το Sportime πριν το ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Τότε που λίγο έλειψε τερματιστεί άδοξα η πορεία στη διοργάνωση, αφού οι «κυανόλευκοι» θα έχαναν το ματς στα χαρτιά. Ακόμα και για το γεγονός πως έπρεπε στην ομάδα να προσέχουν στη συνέχεια σαν κόρη οφθαλμού τους δύο μικρούς για να μην κινδυνέψουν με μηδενισμό, χρεώνεται στον Γιαννίκη. Γιατί δεν ήθελε να κάνει κανέναν επαγγελματία από τους μικρότερους παρόλο που του προτάθηκαν αρκετοί από την ομάδα. Τόσο πρόσεχε φέτος τους νεαρούς, όπως φάνηκε και από την αντιμετώπιση που είχε ο Λώλης, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ομάδας. Μύθος και αυτό.
Τα καλά αποδυτήρια και η προσήλωση ως το τέλος
Κλείνοντας, το Sportime αποκάλυψε προ ημερών την απίθανη απόφαση του Γιαννίκη να πάει στο τελευταίο εκτός έδρας ματς με το αυτοκίνητό του στη Λάρισα! Ας το πιάσουμε από την αρχή. Η ομάδα θα πήγαινε στη θεσσαλική πόλη με δύο πούλμαν λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού. Τελικά πήγε με ένα γιατί το δεύτερο είχε πρόβλημα στην πόρτα του. Αυτό αποκαταστάθηκε και απλώς γύρισε με δύο.
Στο πούλμαν ο Γιαννίκης δεν ήταν (επέλεξε να πάει με το αυτοκίνητό του γιατί είχε σχεδιάσει και ταξίδι για μετά όντας σε τουριστική διάθεση) και αυτό σχολιαζόταν από όλους τους παίκτες. Το δούλεμα έδινε και έπαιρνε για τον… νέο Κλοπ. Και επειδή σας το χρωστάμε από πριν, Κλοπ τον έλεγε ποδοσφαιριστής από τους βασικότατους και πιο καθοριστικούς στη φετινή σεζόν. «Πού είναι ο Κλοπ; Δεν ήρθε σήμερα στην προπόνηση;» μία από τις πρόσφατες ατάκες αφού και οι παίκτες πια δεν ξαφνιάζονταν εάν μάθαιναν ότι δεν έχει δώσει το παρών σε προπόνηση.
Ο ίδιος ποδοσφαιριστής διαβάζοντας το δημοσίευμα του Sportime εκείνη τη μέρα σχετικά με το Αμβούργο και τον Καρτάλη στο πούλμαν είπε ότι «αυτή είναι η είδηση, κάηκε το Αμβούργο και επόμενη ομάδα του Καρτάλη είναι ο Γιαννίκης»! Και εάν πιστεύει ο οποιοσδήποτε πως το πρόβλημα το είχε μόνο ο συγκεκριμένος, λάθος κάνει. Μιλάμε για έναν από τους αρχηγούς. Φθορά υπήρχε και με άλλους ποδοσφαιριστές. Έναν από εκείνους που έκανε πολύ καλή σεζόν, ο κόουτς δεν ήθελε ούτε να τον βλέπει. Είχε ζητήσει να φύγει το καλοκαίρι, ενώ βρήκε και πρόσφατα πάτημα για να τον αφήνει εκτός επειδή δεν ανανέωνε. Είχε στραβώσει και με άλλον που δεν υπέγραφε νέο συμβόλαιο την ίδια στιγμή που εκείνος είχε αποφασίσει να φύγει. Το τελευταίο διάστημα ήταν τέτοια η χαλαρότητα στα αποδυτήρια και τόσες οι αντιδράσεις που κάποιοι χρεώνουν στον προπονητή ακόμη και το πώς έφτασε η ομάδα να παίξει τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό. Αφού καταρρίφθηκε και αυτός ο μύθος, σας αφήνουμε. Και όσο κάποιοι λένε τα δικά τους, εδώ θα είμαστε για νέες αποκαλύψεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ