Premier League 2023-24: Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι της σεζόν
Η Premier League ολοκληρώθηκε και το Sportime.gr κάνει τον απολογισμό της φετινής σεζόν.Η αυλαία στην Premier League έπεσε σε μία χρονιά που το φινάλε δεν είχε την ίδια αγωνία με άλλες σεζόν σε κορυφή και ουρά.
Έγινε, όμως, κάτι ιστορικό. Η Μάντσεστερ Σίτι σήκωσε την κούπα για τέταρτη σερί φορά. Θα έχουμε να λέμε για το χαμένο τετ α τετ του Σον ή αν προτιμάτε, τη μεγάλη επέμβαση του Ορτέγκα. Η μηχανή των τίτλων του Πεπ Γκουαρντιόλα πήρε έναν ακόμη αφήνοντας πίσω της την άκρως υπολογίσιμη Άρσεναλ.
Δεν άντεξε η Λίβερπουλ μέχρι το τέλος στο αντίο του Γιούργκεν Κλοπ. Με ένα League Cup έφυγε ο Γερμανός, ο οποίος είχε ένα φανταστικό ταξίδι αυτά τα εννέα χρόνια με τους «ρεντς». Τρομερή η Άστον Βίλα, που έκλεισε την τετράδα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, πίσω της η Τότεναμ στην πρώτη σεζόν του Άγγελου Ποστέκογλου.
Η Τσέλσι των τόσων μεταγραφών ίσιωσε κάπως προς το τέλος, πήρε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και είναι στα όρια της παράνοιας ότι απέλυσε τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο. Η Νιούκαστλ είχε σκαμπανεβάσματα λόγω και των αρκετών τραυματισμών της, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απογοήτευσε πλήρως. Μόνο αν πάρει το Κύπελλο μακιγιάρει κάπως τη χρονιά της και εξασφαλίζει ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Γουέστ Χαμ και Μπράιτον δεν ήταν στα περσινά επίπεδα. Έπαιξαν πολλά ρόλο. Για τους «γλάρους» η παρθενική συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και οι πολλές απουσίες μέσα στη σεζόν ήταν ένας ζόρικος συνδυασμός. Ενδιάμεσά τους τερμάτισε η τρομερή στο φινάλε Κρίσταλ Πάλας, η οποία έκανε τελείωμα πρωταθλητισμού. Εξαιρετική για τα δεδομένα της η Μπόρνμουθ κάνοντας ρεκόρ συγκομιδής βαθμών στην ιστορία της στην Premier League, σταθερές οι Φούλαμ και Γουλβς. Η δεύτερη εάν είχε υγιή την τριπλέτα Νέτο-Χουάνγκ-Κούνια θα πήγαινε πολύ ψηλά.
Η Έβερτον σοβαρεύτηκε προς το τέλος και παρά την αφαίρεση βαθμών παρέμεινε σχετικά εύκολα με όπλο την άμυνά της. Δεν ήταν καλή φέτος η Μπρέντφορντ. Με τον Τόνεϊ εκτός για τόσους μήνες και τον Εμπουεμό να βγάζει έναν σοβαρό τραυματισμό, δεν ήταν απλό. Αρκετό το άγχος για να μείνει η Νότιγχαμ Φόρεστ, ενώ οι απαιτήσεις ήταν σαφώς μεγαλύτερες.
Όσο για τις τρεις που ανέβηκαν, έπεσαν κατευθείαν για πρώτη φορά μετά το 1997-98. Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ δεν βλεπόταν, η Μπέρνλι κάπως πήγε να το παλέψει προς το φινάλε και μόνο η Λούτον είχε σφυγμό. Έπαιξε το ποδόσφαιρό της, απολάμβανες τα παιχνίδια της λόγω των πολλών γκολ, αλλά με τέτοια άμυνα η παραμονή πώς να έρθει;
Καλύτερος παίκτης της Premier League
Σεζόν καριέρας έκανε ο Όλι Γουότκινς της Άστον Βίλα. Ο Αλεξάντερ Ίσακ τα έσπασε με τη Νιούκαστλ και ο Ντόμινικ Σολάνκε της Μπόρνμουθ έβγαλε μάτια. Ο Ρόντρι είναι μία κατηγορία μόνος του, ο Ντέλαν Ράις ανέβασε επίπεδο την Άρσεναλ, αλλά ο Φιλ Φόντεν ήταν ο κορυφαίος. Βγήκε μπροστά πολλές φορές για τη Μάντσεστερ Σίτι, «καθάρισε» ματς όταν η μπάλα έκαιγε και οι αριθμοί μεταξύ άλλων είναι εντυπωσιακοί. Σε 35 αγώνες είχε 19 γκολ και οκτώ ασίστ και μάλιστα δίχως να εκτελεί πέναλτι. Όσοι σημείωσαν περισσότερα γκολ, είχαν και αρκετά πέναλτι.
Καλύτερος νέος παίκτης
Ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι; Αυτά που έκανε στην πρώτη του γεμάτη σεζόν ο Κόουλ Πάλμερ δεν υπάρχουν. Ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Τσέλσι για μεγάλο διάστημα της σεζόν δεν ήξερε πού πατούσε και πού βρισκόταν αγωνιστικά. Μία ομάδα με τρομερή αστάθεια και έλλειψη αγωνιστικής ταυτότητας είχε τον παίκτη με τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε γκολ στην Premier League. Πρόσφατα συμπλήρωσε 22 χρόνια ζωής ο Πάλμερ, ο οποίος πέτυχε 22 τέρματα και μοίρασε 11 ασίστ με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει και τη συμμετοχή του στο Euro 2024 με την Αγγλία. Τζάραντ Μπρέθγουεϊτ και Χάβρεϊ Έλιοτ σε αυτούς που επίσης ξεχώρισαν.
Καλύτερος προπονητής
Ο Πεπ Γκουαρντιόλα το κάνει να φαίνεται απλό και δεν είναι. Αλλιώς θα είχαμε ξαναδεί κάποια ομάδα να παίρνει τέταρτη σερί Premier League. Μόνο που η Μάντσεστερ Σίτι του παρέχει τα πάντα για να τα καταφέρνει. Πολύ καλή η δουλειά του Μικέλ Αρτέτα -και- φέτος, αλλά ο Ουνάι Έμερι πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη υπέρβαση του φετινού πρωταθλήματος. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς και πώς ήταν η Άστον Βίλα τον Νοέμβριο του 2022, όταν την ανέλαβε. Έφτασε να τη βγάλει στο Champions League αφήνοντας πίσω του κλαμπ με πολύ μεγαλύτερα μπάτζετ. Και μόνο γι’ αυτό είναι ο προπονητής της χρονιάς. Άξιο αναφοράς ότι πολύ καλή δουλειά έκανε ο Άντονι Ιραόλα, ενώ εντυπωσιακή ήταν η αλλαγή της Κρίσταλ Πάλας προς το καλύτερο με τον Όλιβερ Γκλάσνερ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Καλύτερη και χειρότερη ενδεκάδα της Premier League
Πάντα κάποιος θα αδικηθεί. Δεν γίνεται να μπουν όλοι. Πρώτα η ενδεκάδα και μετά η ανάλυση: Εμιλιάνο Μαρτίνες (Άστον Βίλα), Κάιλ Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι), Γουίλιαμ Σαλιμπά (Άρσεναλ), Βίρτζιλ Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ), Γιόσκο Γκβάρντιολ (Μάντσεστερ Σίτι), Ρόντρι (Μάντσεστερ Σίτι), Ντέκλαν Ράις (Άρσεναλ), Μάρτιν Έντεγκααρντ (Άρσεναλ), Φιλ Φόντεν (Μάντσεστερ Σίτι), Κόουλ Πάλμερ (Τσέλσι), Όλι Γουότκινς (Άστον Βίλα).
Φαντάζει παράξενο να μην είναι ο Έρλινγκ Χάαλαντ στην ενδεκάδα, αλλά για τα δικά του δεδομένα δεν ήταν τόσο καλή η σεζόν του. Σε γκολ/ασίστ είχε την ίδια συμμετοχή με τον Γουότκινς, ο οποίος έπαιζε σε σαφώς χειρότερη ομάδα, ενώ ο Νορβηγός είχε και τις περισσότερες μεγάλες χαμένες ευκαιρίες. Ούτε ο Μοχάμεντ Σαλάχ κινήθηκε στα γνωστά του στάνταρ. Πολύ καλοί, αλλά δεν χωρούσαν ούτε οι Αλεξάντερ Ίσακ, Τζάρεντ Μπόουεν, Γκάμπριελ Μαγκαλιάες, Άλεξ Μακ Άλιστερ και Τζόρνταν Πίκφορντ. Ξεχώρισε και ο Μίκι φαν ντε Ντεν στην Τότεναμ, αλλά έχασε αρκετά ματς λόγω τραυματισμού.
Πάμε και στη χειρότερη ενδεκάδα; Να τονιστεί ότι δεν μπαίνουν οι χειρότεροι παίκτες της σεζόν. Σε εκείνη τη περίπτωση θα επιλέγαμε μόνο ποδοσφαιριστές από τις ομάδες που τερμάτισαν προς τον βυθό της βαθμολογίας. Εμείς θα πάμε με τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις και γι’ αυτό θα βάλουμε ηχηρά ονόματα. Παραθέτουμε αυτούς που αναλογικά με τις απαιτήσεις που υπήρχαν, πάτωσαν. Είναι οι εξής: Αντρέ Ονάνα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ρις Τζέιμς (Τσέλσι), Μπενουίτ Μπαντιασίλ (Τσέλσι), Ραφαέλ Βαράν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ολεκσάντρ Ζιντσένκο (Άρσεναλ), Κασεμίρο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Σάντρο Τονάλι (Νιούκαστλ), Μιγκέλ Αλμιρόν (Νιούκαστλ), Μέισον Μάουντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μάρκους Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μπέτο (Έβερτον).
Σχετικά με τον Τονάλι, η εικόνα του όσο έπαιξε ήταν καλή, αλλά δεν μπορείς να είσαι επιεικής με έναν παίκτη που έμεινε εκτός για τόσους μήνες λόγω εμπλοκής του με το στοίχημα. Ειδικά όταν η Νιούκαστλ τρύπησε το ταβάνι της οικονομικά για να τον αποκτήσει. Εάν υπήρχαν αλλαγές, σίγουρα θα έπεφταν στο τραπέζι ονόματα όπως των Τάιλερ Άνταμς, Ρομέο Λαβία, Κάλβιν Φίλιπς, Ματέους Νούνες, Γκαμπριέλ Ζεσούς, Νίκολας Τζάκσον και Ντάργουιν Νούνιες, ενώ δεδομένων των χρημάτων που δόθηκαν οριακά θα χωρούσε και ο Μόισες Καϊσέδο.
Ο πιο βελτιωμένος παίκτης
Υπήρχαν παίκτες που ήταν σαφέστατα καλύτεροι συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν, αλλά υπήρχαν και δύο που έκαναν τεράστια άλματα προόδου. Άντονι Γκόρντον ο πρώτος και Ζαν Φιλίπ Ματετά ο δεύτερος. Ο Άγγλος εξτρέμ πέρυσι ούτε με την Έβερτον έβγαζε μάτια ούτε μετά με τη Νιούκαστλ. Δεν είχε ουσία στο παιχνίδι του, δεν σκόραρε με τίποτα και έναν χρόνο μετά τελείωσε με έντεκα γκολ και δέκα ασίστ. Κοινώς τα «έσπασε» και γι’ αυτό έστω και στα σημεία τον προτιμάμε από τον Γάλλο φορ των 16 γκολ και των πέντε ασίστ. Η τελευταία διψήφια σεζόν του Ματετά σε πρωτάθλημα ήταν το 2018-19 στην Bundesliga. Μετά την αλλαγή προπονητή στην Κρίσταλ Πάλας δεν υπήρχαν αυτά που έκανε. Ωστόσο, δεν είχε την ίδια σταθερότητα από την αρχή, αφού το πρώτο μισό της σεζόν του ήταν μέτριο.
Καλύτερη και χειρότερη μεταγραφή
Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς για την καλύτερη μεταγραφή του περσινού καλοκαιριού. Η Τσέλσι βλέποντας τη δυσαρέσκεια του Κόουλ Πάλμερ για τον χρόνο συμμετοχής του στη Μάντσεστερ Σίτι, τον πήρε και βρήκε τον νέο της ηγέτη. Με τις τιμές να έχουν εκτοξευτεί στο ποδόσφαιρο, οι Λονδρέζοι απέκτησαν με λιγότερα από 50.000.000 ευρώ τον παίκτη που είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή φέτος σε γκολ στην Premier League (34/22/11). Αν υπήρχε βραβείο χειρότερης πώλησης, θα το έπαιρναν οι «πολίτες».
Όσο για την πιο άστοχη μεταγραφή, αυτή έχει και πάλι «χρώμα» Τσέλσι. Δεν έπεισε τον Μέισον Μάουντ για νέο συμβόλαιο, τον έβγαλε στην αγορά και τσίμπησαν αρκετοί. Τελικά τον έκανε δικό της η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δίνοντας περίπου 65.000.000 ευρώ και τον ψάχναμε όλη τη χρονιά. Μόλις σε 14 παιχνίδια πρωταθλήματος έπαιξε και πέτυχε ένα γκολ. Σίγουρα δεν τον βοήθησε το χάος που συνάντησε στη νέα του ομάδα, αλλά και εκείνος δεν δικαιολόγησε ούτε στο ελάχιστο τα λεφτά που δαπανήθηκαν.
Η απογοήτευση της χρονιάς
Από τη στιγμή που σε παίκτες αναφερθήκαμε, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για ομάδες. Στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς η Τσέλσι ήταν στις απογοητεύσεις. Όταν ξοδεύεις, άλλωστε, τόσα χρήματα, είναι δεδομένο πως θα κριθείς και πιο αυστηρά. Μπράιτον και Μπρέντφορντ δεν πήγαν όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι. Το ίδιο ισχύει και για τη Νότιγχαμ Φόρεστ βάσει υλικού και μπάτζετ. Μόνο που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν εκτός συναγωνισμού με αυτά που έκανε. Τερμάτισε όγδοη και αυτή είναι η χειρότερη θέση που είχε ποτέ στην Premier League και μάλιστα με αρνητικό συντελεστή τερμάτων (-1). Επίσης, ρεκόρ αποτελεί και το παθητικό των 58 γκολ. Με λίγα λόγια ο Έρικ Τεν Χαγκ και οι παίκτες του έγραψαν τη δική τους ιστορία.