Premier League: Αυτοί που ξεχώρισαν και όσοι απογοήτευσαν
Η Premier League ολοκληρώθηκε και το Sportime.gr κάνει τον απολογισμό της φετινής σεζόν.Πέρυσι τα πάντα κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική από την κορυφή έως τον πάτο. Φέτος η Premier League δεν είχε τέτοια αγωνία στο φινάλε.
Ακόμη κι έτσι υπήρχε ενδιαφέρον κυρίως για το ποιος θα πέσει. Η Τότεναμ έμαθε στο παρά ένα ότι μένει εκτός Ευρώπης ολοκληρώνοντας έτσι μία καταστροφική σεζόν με τον χειρότερο τρόπο, ενώ η Έβερτον την ύστατη στιγμή παρέμεινε στην Premier League σε αντίθεση με τις Λέστερ και Λιντς.
Η Μάντσεστερ Σίτι επιβεβαίωσε για άλλη μία σεζόν πως είναι η καλύτερη ομάδα στην Αγγλία κατακτώντας για τρίτη σερί φορά το πρωτάθλημα. Παρά το προβάδισμα της Άρσεναλ στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, οι «πολίτες» ήταν εκείνοι που πανηγύρισαν.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νιούκαστλ έκλεισαν την τετράδα με την τελευταία να κάνει εντυπωσιακή πορεία και να αφήνει εκτός τη Λίβερπουλ. Πλήρης αποτυχία και για εκείνη το γεγονός πως τερμάτισε εκτός θέσεων για το Champions League και δίχως τίτλο, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα πάλεψε για όλους. Ακόμη χειρότερη η κατάσταση για την Τσέλσι, ενώ πολύ καλά πήγαν οι Μπράιτον, Άστον Βίλα και Μπρέντφορντ.
Φούλαμ και Κρίσταλ Πάλας είχαν μία σταθερότητα, η Γουλβς ίσιωσε με τον Τζουλιέν Λοπετέγκι και η Γουέστ Χαμ προς το τέλος βρήκε τα πατήματά της καταφέρνοντας να παραμείνει στην κατηγορία και φτάνοντας ταυτόχρονα έως τον τελικό του Conference League. Η Μπόρνμουθ αποδείχτηκε σκληρό καρύδι, η Νότιγχαμ Φόρεστ σε μία «τρελή» σεζόν με τόσες μεταγραφές τα κατάφερε, ενώ ως ουραγός αποχαιρέτησε την Premier League η Σαουθάμπτον μετά από έντεκα χρόνια συνεχούς παρουσίας
Καλύτερος παίκτης
Κέβιν Ντε Μπρόινε και Μάρτιν Έντεγκααρντ έκαναν εκπληκτική σεζόν. Ο Χάρι Κέιν πάλευε σχεδόν μόνος του στην Τότεναμ. Πώς γίνεται, όμως, να μη θεωρηθεί καλύτερος παίκτης της Premier League για φέτος ο Έρλινγκ Χάαλαντ; Έβαλε 36 γκολ, τα περισσότερα σε μία σεζόν στην ιστορία της Premier League! Αυτό, μάλιστα, δεν ήταν το μόνο ρεκόρ που διέλυσε. Μεταξύ άλλων έφτασε τα τρία χατ τρικ έχοντας παίξει μόλις οκτώ αγώνες στη συγκεκριμένη λίγκα. Προηγουμένως την καλύτερη επίδοση κατείχε ο Μάικλ Όουεν, ο οποίος χρειάστηκε 48 αγώνες για κάτι αντίστοιχο! Αν προσθέσει κανείς και τις οκτώ ασίστ, γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο βοήθησε ο Νορβηγός στο να κατακτήσει το πρωτάθλημα η Μάντσεστερ Σίτι.
Καλύτερος νέος παίκτης
Το δίλημμα είναι ανάμεσα στους δύο εξτρέμ της Άρσεναλ που έκαναν τρομερή σεζόν. Μπουκαγιό Σάκα ή Γκαμπριέλ Μαρτινέλι; Βάσει αριθμών, σταθερότητας και γενικότερα εμφανίσεων στα σημεία κερδίζει ο πρώτος. Έκανε εξαιρετική χρονιά. Στα 21 του έδειξε ξανά πως μπορεί να βγει μπροστά και να να ηγηθεί των «κανονιέρηδων» εν όψει και των επόμενων χρόνων. Έπαιξε σε όλα τα ματς και είχε 14 γκολ και 11 ασίστ. Εξαιρετικός και ο Μόισες Καϊσέδο της Μπράιτον, ο οποίος δεν θα αργήσει να πάρει μεταγραφή σε μεγαλύτερο κλαμπ.
Καλύτερος προπονητής
Στην Premier League δεν παίζουν μόνο ορισμένοι από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου, αλλά κοουτσάρουν και προπονητές υψηλότατου επιπέδου. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα πήρε άλλο ένα πρωτάθλημα με τη Μάντσεστερ Σίτι, ο Μικέλ Αρτέτα παρουσίασε μία εντυπωσιακά βελτιωμένη Άρσεναλ, αλλά ο κόουτς της σεζόν είναι ο Έντι Χάου. Αν σκεφτεί, μάλιστα, κανείς πώς παρέλαβε τη Νιούκαστλ 1,5 χρόνο πριν, είναι τρομερό ότι την έβγαλε στην τετράδα και μάλιστα με το συγκεκριμένο ρόστερ. Εξαιρετική η δουλειά του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, αλλά ούτε προετοιμασία έκανε ούτε πήγαινε άσχημα η Μπράιτον στα πρώτα ματς της σεζόν έχοντας τον Γκρέιαμ Πότερ. Του χρόνου θα κριθεί καλύτερα ο Ιταλός τεχνικός. Τέλος, πάρα πολύ καλά πήγε ο Ουνάι Έμερι, ο οποίος μετάλλαξε την Άστον Βίλα μέσα στη σεζόν και την οδήγησε στο Conference League.
Καλύτερη και χειρότερη ενδεκάδα της Premier League
Πάντα κάποιος θα αδικηθεί. Δεν γίνεται να μπουν όλοι. Πρώτα η ενδεκάδα και μετά η ανάλυση: Νικ Πόουπ (Νιούκαστλ), Κίεραν Τρίπιερ (Νιούκαστλ), Ρούμπεν Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι), Γουίλιαμ Σαλιμπά (Άρσεναλ), Πέρβις Εστουπινιάν (Μπράιτον), Ρόντρι (Μάντσεστερ Σίτι), Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι), Μάρτιν Έντεγκααρντ (Άρσεναλ), Μπουκαγιό Σάκα (Άρσεναλ, Χάρι Κέιν (Τότεναμ), Έρλινγκ Χάαλαντ (Μάντσεστερ Σίτι).
Θα ήταν άδικο να μείνει έξω ο Κέιν των 30 γκολ και αναγκαστικά «θυσιάστηκε» ένας μεσοεπιθετικός με αποτέλεσμα η ενδεκάδα να είναι κάπως ανορθόδοξη. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ μας έχει συνηθίσει σε καλύτερες επιδόσεις, αλλά και πάλι είχε περισσότερα γκολ/ασίστ από κάθε εξτρέμ. Έχασε, όμως, κάποια κομβικά πέναλτι και γι’ αυτό έμεινε εκτός. Πολύ καλός ο Μάρκους Ράσφορντ έως ένα χρονικό διάστημα, ενώ στους διακριθέντες ήταν και ο Γκαμπριέλ Μαρτινέλι. Μόισες Καϊσέδο και Κασεμίρο βοήθησαν πολύ τις ομάδες τους (σ.σ. μελανό σημείο για τον δεύτερο οι δύο αποβολές), ενώ πολύ καλά πήγαν στις νέες τους ομάδες και οι Μανουέλ Ακάντζι και Ολεκσάντρ Ζιντσένκο. Τέλος, μπορεί να μην τον βοήθησαν οι συμπαίκτες του, αλλά ο Άλισον Μπέκερ έκανε εξαιρετική σεζόν κρατώντας πολλές φορές όρθια τη Λίβερπουλ.
Πάμε και στη χειρότερη ενδεκάδα; Να τονιστεί ότι δεν μπαίνουν οι χειρότεροι παίκτες της σεζόν. Σε εκείνη τη περίπτωση θα επιλέγαμε μόνο ποδοσφαιριστές από τις ομάδες που τερμάτισαν προς τον βυθό της βαθμολογίας. Εμείς θα πάμε με τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις και γι’ αυτό θα βάλουμε ηχηρά ονόματα. Παραθέτουμε αυτούς που αναλογικά με τις απαιτήσεις που υπήρχαν, πάτωσαν. Είναι οι εξής: Ουγκό Γιορίς (Τότεναμ), Τίλο Κέρερ (Γουέστ Χαμ), Κρίστιαν Ρομέρο (Τότεναμ), Βίρτζιλ Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ), Μαρκ Κουκουρέγια (Τσέλσι), Κάλβιν Φίλιπς (Μάντσεστερ Σίτι), Φαμπίνιο (Λίβερπουλ), Άντονι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ραχίμ Στέρλινγκ (Τσέλσι), Ριτσάρλισον (Τότεναμ), Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Τσέλσι). Σίγουρα θα χωρούσαν και παίκτες όπως οι Κάι Χάβερτς, Κλεμέντ Λενγκλέ, Πάτρικ Μπάμφορντ, Τάιρελ Μαλάσια, Φιλίπε Κουτίνιο, Άντονι Γκόρντον και Μικάιλο Μούντρικ έστω και εάν ο τελευταίος αποκτήθηκε τον Ιανουάριο από την Τσέλσι.
Ο πιο βελτιωμένος παίκτης
Ο Πασκάλ Γκρος έκανε τρομερή σεζόν (37/9/8) έχοντας πέρσι πολύ χαμηλότερους αριθμούς (29/2/4), o Εμπερέτσι Έζε βγήκε μπροστά στην Κρίσταλ Πάλας, αλλά ο πιο βελτιωμένος παίκτης της Premier League ήταν ο Μιγκέλ Αλμιρόν. Άκουσε πάρα πολλά, έγινε κάποια στιγμή viral για μια υποτιμητική ατάκα του Τζακ Γκρίλις και φέτος ήταν φανταστικός τουλάχιστον στο πρώτο μισό της σεζόν. Βγήκε μπροστά και πήρε από το χέρι τη Νιούκαστλ, όταν τον είχε ανάγκη. Ο Παραγουανός πέρυσι σε 30 ματς είχε ένα γκολ και φέτος σε 34 σημείωσε 11 τέρματα και έδωσε δύο ασίστ.
Καλύτερη και χειρότερη μεταγραφή
Το παν για να κρίνεις μία μεταγραφή είναι να δεις εάν έβγαλε τα λεφτά της, εάν δηλαδή η προσφορά ήταν ανάλογη του ποσού που δαπανήθηκε. Με αυτή τη λογική η καλύτερη μεταγραφή του περσινού καλοκαιριού είναι ο Έρλινγκ Χάαλαντ. Αν μείνουμε στο ποσό που επίσημα βγήκε προς τα έξω, το να παίρνεις έναν παίκτη πληρώνοντας 60.000.000 ευρώ τη σημερινή εποχή είναι εντυπωσιακό deal. Άσχετα που κανονικά το κόστος πήγε πολύ περισσότερο λόγω διάφορων χρημάτων σε μάνατζερ και οικογένειας του παίκτη. Πέρβις Εστουπινιάν, Νικ Πόουπ και Μόργκαν Γκιμπς-Γουάιτ ήταν κάποιες ακόμη πολύ καλές επιλογές.
Όσο για τη χειρότερη μεταγραφή, θα βάζαμε τον Μικαΐλο Μούντρικ, αλλά αποκτήθηκε στη μέση της σεζόν. Άντονι, Ντάργουιν Νούνιες, Ραχίμ Στέρλινγκ, Μαρκ Κουκουρέγια, Κάλβιν Φίλιπς και Ριτσάρλισον σίγουρα είναι στους υποψήφιους. Οι Τζανλούκα Σκαμάκα, Ιβές Μπιφουμά και Μίκελ Ντάμσγκααρντ θα μπορούσαν επίσης να μπουν στη συζήτηση για τους πιο ψαγμένους. Μόνο που νικητής είναι ο Γουέσλεϊ Φοφανά. Η Τσέλσι όχι μόνο επέλεξε να τον αποκτήσει ενώ ήξερε ότι βγάζει τραυματισμούς, τον έκανε και τον πιο ακριβό αμυντικό όλων των εποχών δίνοντας 82.000.000 ευρώ (συν 5.000.000 ευρώ με τη μορφή μπόνους). Το αποτέλεσμα ήταν να παίξει μόνο σε 17 ματς της Premier League και σε αυτά τα clean sheets ήταν μόλις δύο!
Η απογοήτευση της χρονιάς
Σε παίκτες που απογοήτευσαν φέτος στην Premier League αναφερθήκαμε παραπάνω. Οπότε ας πάμε στις ομάδες. Υπάρχουν δυνατές υποψηφιότητες. Η Λίβερπουλ σίγουρα ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Η Τότεναμ κατάφερε να μη βγει ούτε Ευρώπη! Μόνο που οι δύο που έπιασαν πάτο ήταν οι Τσέλσι και Λέστερ. Η πρώτη δεν τερμάτισε καν στο πρώτο μισό της βαθμολογίας. Αποτέλεσε ένα παράδειγμα χάους και ανοργανωσιάς. Άλλαξε προπονητές, έκανε πολλές μεταγραφές και η αποτυχία ήταν παταγώδης. Οι «αλεπούδες» κατάφεραν κάτι άλλο. Καμία ομάδα με τέτοια συμβόλαια (κοντά στα 210.000.000 ευρώ) και τόσο ακριβούς παίκτες (αξίας άνω των 460.000.000 ευρώ) δεν υποβιβάστηκε στο παρελθόν. Σκληρή η μάχη, αλλά μάλλον κερδίζει η Τσέλσι, η οποία ήταν στην τριάδα πέρυσι και φέτος κατετάγη 12η!