Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Η ηφαιστειακή έκρηξη που τον έφερε στην Μπαρτσελόνα
Τι κοινό έχει ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ένα ηφαίστειο στην Ισλανδία, η Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα, ο Σαμ Αλαρντάις και ο Γιούργκεν Κλοπ; Η απάντηση εντός!Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έφτασε με τα βαΐων και κλάδων στην Μπαρτσελόνα, έναν προορισμό τον οποίο καθόρισε μια ηφαιστειακή έκρηξη το 2010.
Τι κοινό μπορεί να έχει ο «Λέβα», ένα ενεργό ηφαίστειο στην Ισλανδία, η Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα, η Ντόρτμουντ του Τούχελ και η Μπλάκμπερν του Σαμ Αλαρντάις;
Μπερδευτήκατε κι εσείς; Τώρα θα σας ξεμπλέξουμε. Αν πιστεύετε στ φαινόμενο της πεταλούδας και τα παιχνίδια της μοίρας, καλώς. Αν όχι, για τις ανάγκες της ιστορίας που θα ακολουθήσει, θα χρειαστεί να το κάνετε.
Έχουμε και λέμε: Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι άφησε μετά από εννιά χρόνια την Μπάγερν Μονάχου για να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους «μπλαουγκράνα». Σημειωτέον, αυτά είναι τα οικονομικά δεδομένα της μεταγραφής.
Λίγο αργά θα έλεγε κανείς, αλλά εν προκειμένω δεν εξετάζεται η συνεισφορά ή ο τρόπος με τον οποίο θα κολλήσει ο Πολωνός στράικερ στα «θέλω» του Τσάβι.
Άλλο είναι αυτό που απασχολεί και έχει να κάνει πως και γιατί έφτασε να γίνει κάτοικος Βαρκελώνης. Ας τα πάρουμε με τη σειρά και ας γυρίσουμε τον χρόνο δώδεκα χρόνια πίσω.
Για την ακρίβεια, το ημερολόγιο έγραφε Απρίλιο του 201ο. Τότε, ο Λεβαντόφσκι, όντας παίκτης της Λεχ Πόζναν, είχε τραβήξει τα βλέμματα διαφόρων ομάδων τόσο από Αγγλία, όσο και από Γερμανία.
Το κλαμπ που έδειχνε να παίρνει πιο «ζεστά» τη μεταγραφή του 22χρονου τότε φορ ήταν η Μπλάκμπερν του Σαμ Αλαρντάις. Μάλιστα, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο «Λέβα» σε συνέντευξή του μετά από πολλά χρόνια, η μετακίνησή του ήταν τελειωμένη υπόθεση. Ο πρόεδρος του συλλόγου, αλλά και ο Αλαρντάις είχαν πείσει τον παίκτη να παίξει στην Premier League.
Κι εδώ μπαίνει στην ιστορία μας ένα ενεργό ηφαίστειο που ονομάζεται «Eyjafjallajökull» ή σε άπταιστα ελληνικά «Εϊγιαφγιαλλαγιεκουλλ». Ναι, ας το προσπεράσουμε το όνομα.
Αυτό λοιπόν το ηφαίστειο προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα νέφους, το οποίο ταξίδεψε και σκέπασε ολάκερη την Ευρώπη.
Από το Μάντσεστερ στη Βεστφαλία
Και αυτό είχε ως συνέπεια να επηρεάσει τον ρου της ιστορίας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Διότι τότε, όσοι θυμούνται, η υπερηχητική Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα αναγκάστηκε να παίξει τον πρώτο ημιτελικό της σεζόν 2010-2011 με την Ίντερ στο Μιλάνο έχοντας πραγματοποιήσει ένα ταξίδι πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων με λεωφορείο λόγω των πυκνών καπνών.
Το τι έγινε μετέπειτα, το ξέρετε. Οι «νερατζούρι» έκαναν το τρεμπλ και ο Μουρίνιο γιγάντωσε τον μύθο του, αφότου έμεινε… ζωντανός μετά το 1-0 στη Βαρκελώνη.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, αυτός ο πυκνός καπνός από την ηφαιστειακή έκρηξη χαλούσε και τη μεταγραφή του Λεβαντόφσκι στην Μπλάκμπερν. Διότι η προγραμματισμένη του πτήση για το Μάντσεστερ ακυρώθηκε και ο ίδιος έμεινε στην Πολωνία.
Μαντέψτε τι έγινε την έκτη μέρα, με το που διαλύθηκε το σύννεφο καπνού. Ο Λεβαντόφσκι είχε υπογράψει στη νεοσύστατη Ντόρτμουντ του Κλοπ, η οποία θα σήκωνε δύο σερί πρωταθλήματα Γερμανίας.
Παρεμπιπτόντως, μιας και λέμε για τους Βεστφαλούς, αυτός ο παίκτης διαγνώστηκε με όγκο στους όρχεις.
Οι ιθύνοντες της Μπλάκμπερν έχασαν μέσα από τα χέρια τους έναν εκ των καλύτερων πέντε επιθετικών την τελευταία εικοσαετία λόγω ενός ηφαιστείου, του οποίου καλά – καλά δεν γνώριζαν και το όνομα.
Να λοιπόν που μετέπειτα ο Πολωνός έγινε θρύλος της Μπάγερν, έσπασε κάθε πιθανό ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ, ενώ στέφθηκε και πρωταθλητής Ευρώπης το 2020. Όσο για τη Χρυσή Μπάλα, το σκάνδαλο του 2020 θα κυνηγά ακόμα τον «Λέβα» στα όνειρά του.
Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Μπαρτσελόνα: Η μοίρα τους ένωσε
Με ένα fast forward, φτάνουμε στον Ιούλιο του 2022. Ο Λαπόρτα πέτυχε το deal με τους Βαυαρούς και ο 34χρονος πια Λεβαντόφσκι καλείται να βγάλει τα κάστανα από την επιθετική φωτιά των Καταλανών.
Θα έλεγε κανείς ότι οι δύο παράλληλες ιστορίες που εκτυλίχθηκαν τον Απρίλιο του 2010 ευθυγραμμίστηκαν με έναν μοναδικό τρόπο δώδεκα χρόνια αργότερα.
Οι μεγάλοι χαμένοι εκείνης της έκρηξης (Μπαρτσελόνα) και ο μεγάλος ευνοημένος (Λεβαντόφσκι) συναντήθηκαν στη φανταχτερή και πολυπολιτισμική σκηνή της Βαρκελώνης.
Όλα αυτά, χάρη σε ένα φυσικό φαινόμενο που έβαλε το δικό του λιθαράκι, ώστε κάθε ιστορία να ακολουθήσει το δικό της μονοπάτι.
Βέβαια, το είχε προβλέψει και ο Πικέ 4 χρόνια πριν, αλλά ας όψεται…