Φαρμάκι τον πότισε τον Φερνάντο Σάντος η Σερβία μετά το τεράστιο «διπλό» που πήρε στην Πορτογαλία, συνώνυμο επικής πρόκρισης.
Στο 90ο λεπτό. Με ανατροπή. Σε εκτός έδρας ματς που έχαναν από το 2ο λεπτό. Θαρρείς και ήθελαν να το «τεντώσουν» οι Σέρβοι. Σε συναίσθημα. Σε βάρος επιτεύγματος. Σε ιστορικότητα. Θα βρίσκονται στο Κατάρ, το 2022. Μαζί με την ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Γιατί στο «do or die» αυτό παιχνίδι έδειξαν πως μέσα τους καίει η ιερή φλόγα που κάνει τη διαφορά. Κατέφτασαν στη Λισαβόνα με πίστη και αισιοδοξία. Το κυνηγήσαν ως το τέλος και δικαιώθηκαν. Με τον Ντράγκαν Στοΐκοβιτς να καθοδηγεί από τον πάγκο μαεστρικά μια ομάδα που έπαιξε με το μαχαίρι στα δόντια.
Η εξιλέωση ενός ωραίου «τρελού»
Το τελικό 2-1 ήρθε με κεφαλιά-δυναμίτη του Αλεξάνταρ Μίτροβιτς. Ιδιαίτερη και ωραία περίπτωση ο 27χρονος φορ της Φούλαμ. Πριν από 12 μήνες, είχε χάσει το πέναλτι που θα έστελνε την Εθνική του ομάδα στο Euro 2020. Η εξιλέωση ήρθε με τον πιο γλυκό τρόπο. Ένας αυθεντικός γκολτζής. Ένας εκκεντρικός χαρακτήρας.
«Αν δεν είχα γίνει ποδοσφαιριστής, θα ήμουν τώρα πυγμάχος. Ή… εγκληματίας», όπως έχει πει ο ίδιος. Μισή ώρα μετά τη λήξη, βγήκε ξανά στο αγωνιστικό χώρο. Φορώντας μόνο τα εσώρουχά του και έχοντας τη σερβική σημαία στην πλάτη. Για να πανηγυρίσει με τον κόσμο που φώναζε σε κατάσταση μεθυστικής χαράς το όνομά του. Ο επονομαζόμενος και «Μπαλοτέλι των Βαλκανίων» σε νέες περιπέτειες!
I just want someone to love me like Serbs love Mitrovic. pic.twitter.com/2f3m6qGdWb
— Serbian Football (@SerbianFooty) November 14, 2021
Είναι ακόμα ο Σάντος «κύριος του παιχνιδιού»;
Στην άλλη πλευρά, οι γηπεδούχοι, το φυσούσαν και δεν κρύωνε. Με πρώτο τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Μανουριασμένος αυτός, θυμήθηκε το γκολ που του είχε «κλαπεί» στο πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων, στο Βελιγράδι. Όσο δίκιο κι αν έχει για τότε, άλλο τόσο δεν έχει για τώρα. Η ομάδα του ζυγίστηκε ελλιπής. Ανεπίτρεπτο, καθώς είναι ευλογημένη με «θάλασσα» ταλέντου.
Κι εδώ έρχεται το ερώτημα, που ακούγεται και ξανακούγεται από χθες: Είναι ο Φερνάντο Σάντος ο κατάλληλος κόουτς για αυτήν την ομάδα; Ή τον ξεπέρασε η εποχή; Υπήρξε αναμφίβολα ένας λαμπρός tactician, αλλά ίσως το άθλημα βαδίζει πια σε δρόμους που δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει.
Το Euro 2016 του εξασφάλισε μακροχρόνιο credit, αλλά κακά τα ψέματα, η Πορτογαλία δεν έχει προοδεύσει από τότε. Κάθε άλλο. Τότε ηγήθηκε ενός συνόλου που ο ένας ήταν πρόθυμος να θυσιαστεί για τον άλλον. Εν συνέχεια, δε μπόρεσε ποτέ να χτίσει μια ομάδα που θα παράγει παιχνίδι ανάλογο των δυνατότητων της. Παρότι διαχειρίζεται μια από τις καλύτερες γενιές στην ιστορία της χώρας.
Παρά τα ωραία λόγια, όπως η ατάκα του πριν από το Euro 2020, ότι δηλαδή είχε πάρει μαζί του τσιγάρα και βαλίτσες για ένα μήνα, η πικρή αλήθεια είναι πως οι πράξεις δεν ακολουθούν.
Τα λάθος μηνύματα που έστειλε ο Σάντος και το αβέβαιο μέλλον
Ο άλλοτε εκλέκτορας της Εθνικής Ελλάδας ανέλαβε την ευθύνη για το αρνητικό αποτέλεσμα με τη Σερβία. Όντως, δεν την προστάτευσε την ομάδα του. Ήταν αυτός που ενέσπειρε το «φόβο», που έστειλε το μήνυμα στους παίκτες του να παίξουν για να κρατήσουν την ισοπαλία.
Γυρίζοντάς το σε σύστημα με τρία στόπερ στο β’ μέρος, βγάζοντας αλλαγή τους Μπερνάρντο Σίλβα και Ρενάντο Σάντσες, βάζοντας αργά στο ματς τον Ζοάο Φέλιξ. Ισχυρίστηκε πως είπε το εντελώς αντίθετο στα αποδυτήρια. Αυτό σημαίνει πως είτε δεν τον άκουσαν, είτε πως τα λεγόμενά του δεν έγιναν αντιληπτά. Και τα δύο είναι το ίδιο προβληματικά. Κυρίως πια ως προοπτική.
Τόσο ο Σάντος όσο και ο Ρονάλντο εγγυήθηκαν πως η Πορτογαλία θα είναι στο Κατάρ. Κι ότι θα συνεχιστεί έτσι το σερί της. Από το 2000 κι έπειτα, δεν έχει απουσιάσει ποτέ από μεγάλη διοργάνωση. Συχνά με το δύσκολο τρόπο, συχνά υποφέροντας. Λες και της αρέσει να ταλαιπωρείται.
Δεν είναι όμως καθόλου απλό. Ειδικά με τη νέα μορφή των μπαράζ, μέσω Final-4, που κατήργησε το παραδοσιακό «μέσα-έξω», θεωρητικά πιο ευνοϊκό για τους μεγάλους. Από τις 12 ομάδες που θα χωριστούν σε 3 γκρουπ των 4 (2 ισχυροί και 2 ανίσχυροι) μόλις οι 3 θα πάρουν τα εναπομείναντα ευρωπαϊκά εισιτήρια για το Μουντιάλ.
Θα είναι μεγάλο κρίμα για το σπορ να μην είναι στο Κατάρ αυτή η Πορτογαλία. Να μην παίξει για 5η φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο ο CR7. Αλλά πλέον έγινε μια ισχυρή πιθανότητα. Να δούμε πάντως αν ο Σάντος θα είναι εκεί για να διεκδικήσει αυτήν την τελευταία ευκαιρία. Η θέση του είναι πιο επισφαλής απο ποτέ.