Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τυχόν «παράθυρα» κι ευνοϊκές διατάξεις, που μπορούν να βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό στο μέτωπο της αδειοδότησης. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι κανένας και τίποτα δεν πρόκειται να ωφελήσει, επιλεκτικά, τον Παναθηναϊκό.
Όπως ορίζει ο ισχύων κανονισμός αδειοδότησης της ΕΠΟ, ένα από τα βασικά κριτήρια για τη χορήγησης άδειας συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Super League, είναι το πλάνο βιωσιμότητας. Το πλάνο αυτό, στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό πάνω στα τηλεοπτικά συμβόλαια που έχει υπογράψει κάθε σωματείο. Μόνο που, αυτή τη στιγμή, με το «σπάσιμο» της κεντρικής διαχείρισης στη λίγκα, οι περισσότερες ομάδες είναι χωρίς τηλεοπτική στέγη.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι δεν έχουν σίγουρα έσοδα, καθώς οι εισπράξεις από χορηγούς ή εισιτήρια, δεν μπορούν να θεωρηθούν βέβαιη πηγή χρημάτων. Αρά, αυτόματα, η συμμετοχή τους στο επόμενο πρωτάθλημα κρίνεται αμφίβολη. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε οριακό σημείο, παρουσιάζοντας σημαντικές οικονομικές ζημιές. Ωστόσο κι άλλες ομάδες του πρωταθλήματος, αντιμετωπίζουν ίδια ή όμοια προβλήματα. Είναι πιθανό, λοιπόν, το επόμενο διάστημα πολλά σωματεία να μην αδειοδοτηθούν, λόγω έλλειψης πλάνου βιωσιμότητας, ή λόγω καθαρά αρνητικών ισολογισμών. Τότε τι θα συμβεί; Θα υποβιβαστούν οι μισές ομάδες της λίγκας και το επόμενο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει με 5-6 συλλόγους; Αδύνατον.
Αν το επόμενο διάστημα οι κανονισμοί γίνουν πιο ελαστικοί και τα κριτήρια για χορήγηση άδειας κάπως χαλαρώσουν, τότε αυτό δεν θα γίνει φωτογραφικά για τον Παναθηναϊκό. Θα συμβεί διότι πολλές ομάδες της πρώτης κατηγορίας, όσο επίσης και μερικές απ’ αυτές που διεκδικούν την άνοδο από την Football League, δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.