Η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώθηκε για τις ομάδες της Super League 1. Μερικές μέρες πριν έληξε η προθεσμία και για τους ελεύθερους.
Συνήθως τον χειμώνα γίνονται λίγες μεταγραφές. Τα περισσότερα κλαμπ κλείνουν απλώς κάποια κενά στο ρόστερ τους. Σπάνια γίνονται πολλές κινήσεις, αλλά εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν, όπως και φέτος.
Οι 14 ομάδες της Super League 1 έκαναν συνολικά 65 μεταγραφές. Υπήρξαν κάποιες που έγιναν κατόπιν απευθείας επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων ή άλλες που πραγματοποιήθηκαν ύστερα από επαφές των διοικήσεων μόνο με τους ποδοσφαιριστές. Στις περισσότερες, όμως, ενεπλάκησαν και μάνατζερ.
Ο ρόλος των ατζέντηδων πάντα είναι σημαντικός. Χωρίς αυτούς πολλές μεταγραφές δεν θα είχαν ολοκληρωθεί. Γι’ αυτό και το Sportime.gr καταγράφει τα πεπραγμένα ώστε να προβληθούν όλοι όσοι έβαλαν το λιθαράκι τους ώστε να διαμορφωθούν τα ρόστερ των ομάδων της Super League 1.
Super League 1 – Τα deals που έγιναν
ΑΕΚ: Μόνο μία μεταγραφή έκανε τον Ιανουάριο και αυτή την είχε κλείσει από τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος για τον Πάολο Φερνάντες. Ο Ισπανός είναι πελάτης του Άλμπερτ Μποτίνες και στην Ελλάδα ήρθε πρώτη φορά για τον Βόλο μέσω του Λευτέρη Σαδίκη. Ο πρώτος έχει τα δικαιώματά του και τη δική του υπογραφή φέρει η μεταγραφή στην Ένωση. Ο Ισπανός μάνατζερ στην Ελλάδα έγινε γνωστός λόγω του Αϊτόρ. Στο πελατολόγιό του έχει ακόμη μεταξύ άλλων τους Κέβιν Σόνι και Βίκτορ Φερνάντεθ. Ο τελευταίος πήγε στον Βόλο λίγους μήνες πριν και στη μεταγραφική περίοδο που ολοκληρώθηκε, αποχώρησε με προορισμό την Ένωση Παραλιμνίου. Ειρήσθω εν παρόδω, για τη μετακίνησή του εκεί έπαιξε ρόλο η Football Consulting των Τάι και Ανδρέα Δημητρίου.
Άρης: Σε τέσσερις προσθήκες προχώρησαν μεσούσης της σεζόν οι «κίτρινοι». Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν οι επαφές που υπήρχαν ήδη με ορισμένους ανθρώπους. Για παράδειγμα ο Βλαντιμίρ Νταρίντα είναι πελάτης της Chovanecsport. Το συγκεκριμένο τσέχικο γραφείο έχει στο πελατολόγιό του τον Γιακούμπ Μπράμπετς, αλλά και τον Ματέι Βίντρα που ως όνομα «έπαιξε» για τους Θεσσαλονικείς. Για την επιστροφή του Αμπουμπακάρ Καμαρά δεν χρειάστηκαν πολλά. Τον εκπροσωπεί η KDS Football Management, η εταιρεία που μεταξύ άλλων έχει τους Ενγκολό Καντέ και Σαΐντ Μπενραχμά. Τα δικαιώματα του Λούκας Ρουπ ανήκουν στην TrueSports και ρόλο στη μεταγραφή έπαιξε ο Μανώλης Ασσαριώτης, ενώ ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος είναι γνωστό ότι συνεργάζεται χρόνια με τον Αντώνη Αποστολόπουλο.
Αστέρας Τρίπολης: Δεν είναι το φόρτε του οι μεταγραφές τον χειμώνα. Σπάνια κάνει. Πιο εύκολα υπάρχουν αποχωρήσεις. Το ίδιο έγινε και φέτος. Γιώργος Κανελλόπουλος (Ελσίνκι μέσω του Βασίλη Παναγιωτάκη) και Γιώργος Αντζουλάς (Ούιπεστ μέσω των Χρήστου Αποστόλου και Μιχάλη Ρέτσου) έφυγαν και στο παρά ένα αποκτήθηκε ο Ιβάν Ντεμιντένκο. Ο Ουκρανός πήγε στους Αρκάδες μέσω του Αλεξάντρ Πάνκοφ. Ο τελευταίος στη Super League 1 έχει «περάσει» αρκετούς συμπατριώτες του στο παρελθόν, ενώ εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι.
Ατρόμητος: Ένα είναι το νέο πρόσωπο πλέον και στο Περιστέρι. Ο Λαουρέντιου Μπρανέσκου αποκτήθηκε για να καλύψει το κενό του Μάρκο Μάριτς. Η Goal Club τον εκπροσωπεί και σε αυτό το γραφείο εργάζεται μεταξύ άλλων και ο Γκουστάβο Μαντούκα, ο άλλοτε ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ.
Βόλος: Ανακατατάξεις υπήρχαν στον Παγασητικό. Έφυγαν οκτώ, αποκτήθηκαν έξι και όλοι τους έχουν διαφορετικό μάνατζερ. Πρώτος χρονικά έκλεισε ο Έντσο Γκάτζι της DG Football Agency και στη συνέχεια οι Αλέξανδρος Καρτάλης του Κωνσταντίνου Φάρρα και Μίκαελ Τσιρίνος της Top Radical Sports του Πάουλο Ερνάντες. Χτίζει το δικό του όνομα στη Super League 1 ο τελευταίος. Το καλοκαίρι έφερε στον Άρη τον Έντουιν Ροντρίγκες, ο οποίος τελικά αποχώρησε λίγους μήνες μετά, έξι μήνες νωρίτερα τον Λουίς Πάλμα στην ίδια ομάδα, ενώ πριν 1,5 χρόνο είχε πάει τον Ντέιμπι Φλόρες στον Παναιτωλικό. Ο 26χρονος πουλήθηκε τώρα στη Φέχερβαρ. Ο Αρούνα Σι ανήκει στον Ριπέρ Γκιλόμ και ως συνδετικός κρίκος λειτούργησε ο Παύλος Τοπίδης, ενώ ο Φελίπε Πιρές είναι παίκτης της SEG και τη μεταγραφή κλείδωσε ο Τάσος Παπαδόπουλος, εν Ελλάδι εκπρόσωπος του μεγάλου ολλανδικού γραφείου. Τέλος, δεν χρειάστηκε μάνατζερ ο Έργκους Κάτσε.
Ιωνικός: Σίμος Ρουμπουλάκου και Τζέισον Καμπράλ δεν χρειάστηκαν μάνατζερ. Ο πρώτος γνωριζόταν καλά με τον Δημήτρη Σπανό, ο δεύτερος ούτως ή άλλως ήταν σε ανοιχτή γραμμή με το κλαμπ από το οποίο είχε αποχωρήσει λίγους μήνες νωρίτερα. Ο Κέιν Γούλερι ήταν μία μεταγραφή που έκλεισαν οι Ράιαν Μπαντού και Μαριλένα Πασχίδη, ενώ ο Μπόμπι Αλέν αποτέλεσε deal της Sports Promotion Group. Πρόκειται για την εταιρεία του Ντάνιελ Μηνοβγίδη, ο οποίος πλέον θα συμπορεύεται με τον Λευτέρη Σαδίκη. Οι δυο τους ένωσαν τις δυνάμεις τους. Μεταξύ άλλων πήγαν και τον Άιας Άοσμαν από τους Νικαιώτες στην Πεντίκσπορ. Ο Δημήτρης Μάνος εκπροσωπείται από τον Λευτέρη Αθανασούλα και ο Ρασίντ Μπουενά από τον Αμπντούλ Τζαχρά. Δεν είναι άγνωστη στον τελευταίο η Ελλάδα, αν και ασχολείται κυρίως με άλλες αγορές. Έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με τον Γιάννη Μπιτζίδη, με τον οποίο είχαν μεσολαβήσει και για να πάει ο πελάτης του Ίλια Ίβιτς, Παναγιώτης Ταχτσίδης, στην Αλ Φαγιά.
Λαμία: Πρωταθλητές στις μεταγραφές της χειμερινής περιόδου αναδείχτηκαν οι Φθιώτες. Έκαναν έντεκα κινήσεις! Η αρχή έγινε με τον Σταύρο Βασιλαντωνόπουλο, πελάτη της Word of Sports των Γιάννη Εμμανουηλίδη και Γιώργο Παθιακάκη. Ακολούθησαν οι Ρούμπεν Μαρτίνες του Σέρτζιο Τσέροβιτς και Νίκος Βέργος του Πάνου Γαλαριώτη. Σε όσα διαδικαστικά χρειάστηκαν για τον Γιάννη Νικοπολίδη ενεπλάκη ο Παύλος Τοπίδης, ο οποίος έκανε και τη διαμεσολάβηση στη μεταγραφή του Λερουά Αμπαντά. Ο 22χρονος είναι πελάτης της Concept Sport Agency, εταιρείας που έχει μεταξύ άλλων τον Αμίν Αντλί της Λεβερκούζεν. Ο Τσέροβιτς έπαιξε ρόλο και στη μεταγραφή του Ζόραν Τόσιτς, ενώ το deal του Αλεξάντρ Πάβλοβιτς αποτέλεσε προϊόν της συνεργασίας των Κώστα Γεωργοπάλη και Nesta Sport Group. Οι δύο πλευρές έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν για τις μεταγραφές των Κοσμίν Ματέι (Ατρόμητος) και Βάλερι Ντομοβτσίσκι (Λεβαδειακός).
Ο Γιάννης Μπιτζίδης σε συνδυασμό με την Abadasport έκαναν τη μεταγραφή του Τζέισον Μεντίνα, ενός γραφείου με παίκτες όπως οι Τζέφερσον Λέρμα της Μπόρνμουθ και Χοσέ Λουίς Μοράλες της Βιγιαρεάλ, και ο Λευτέρης Σαδίκης με τον Λεονίντ Ιστράτι αυτή του Αλεξέι Κοσέλεφ. Ο Ιστράτι στο παρελθόν έχει φέρει και άλλους παίκτες στην Ελλάδα με πρώτο τον Μπίμπρας Νάτχο στον ΠΑΟΚ. Ο Μολδαβός έπαιξε ρόλο και σε δύο μεταγραφές συμπατριωτών του στο παρελθόν, των Ράντου Γκινσάρι (Ξάνθη) και Βίκτορ Στίνα (αγωνίζεται στον Πανσερραϊκό). Για τον Κάλεμπ Στάνκο οι αρχικές επαφές έγιναν κατευθείαν μεταξύ ανθρώπων της ομάδας και του παίκτη, αλλά για ό,τι χρειάστηκε μίλησε εκ μέρους του ο Κωνσταντίνος Φάρρας. Τέλος, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είχε απευθείας επαφές με τους ανθρώπους του κλαμπ και έτσι επέστρεψε στη Super League 1.
https://youtu.be/mE7T-i5ONpE
Λεβαδειακός: Οι Βοιωτοί σεφτέ μεταγραφικά έκαναν με τον Αμπντουλαγέ Νταμπο. Ο 21χρονος είναι πελάτης της Sport Cover, αλλά οι επαφές ανάμεσα στα δύο κλαμπ ήταν αρκετές. Το ίδιο ισχύει τόσο για τον δανεισμό του Αλεξάντερ Γερεμέγεφ από τον Παναθηναϊκό -έστω και εάν ο παίκτης εκπροσωπείται από την FPA– όσο και για τον Σαβιέρ. Ούτε ο Γιάννης Αγγελόπουλος χρειαζόταν ενδιάμεσο για να γυρίσει, αν και ο Παύλος Τοπίδης τον έχει στο πελατολόγιό του. Ο Κώστας Σαραφαντώνης έπαιξε ρόλο στη μεταγραφή του Φίλιπ Σαχπεκίδη και ο Άγγελος Βεΐζι έκλεισε εκείνη του Ρενίλντ Κασέμι, ο οποίος παραχωρήθηκε στη συνέχεια δανεικός στη Βέροια. Σύμπραξη της Grupo Balon (Λούκας Φαβάλι και Γιάννης Σιμώσης) και του Ματίας Νούρε αποτελεί ο Γκονζάλο Παζ. Τέλος, ο Ντέιβιντ Γκροφ ήρθε στην Ελλάδα μέσω των χειρισμών του Κύπριου δικηγόρου Πάνου Γεωργίου, ο οποίος μεταξύ άλλων μεσολάβησε μαζί με τον Μάρκο Λαγό για τη μεταγραφή του φευγάτου από τη Super League 1 Χαβιέρ Μεντόσα στην κυπριακή ΑΕΛ.
https://youtu.be/-OX8FtPYp94
Ολυμπιακός: Δίαυλο επικοινωνίας μέσω των Τάι και Ανδρέα Δημητρίου έχουν βρει οι Πειραιώτες στη Βραζιλία. Έτσι έγιναν και οι μεταγραφές των Ροντινέι και Ραμόν. Ο πρώτος είναι πελάτης του Ρικάρντο Σιντ και στον δεύτερο έπαιξαν ρόλο και οι Ντανίλο Λίμα και Μαρκίνιος Εστιγκαρίμπια. Παρεμπιπτόντως, Τάι και Δημητρίου είχαν συμμετοχή στη μεταγραφή του Γκουστάβο Σκάρπα στη Νότιγχαμ Φόρεστ, ενώ πήγαν και τον Γιάννη Μασούρα στη Μίεντζ Λέγκνιτσα. Ο Ζούμερ Μπούτουτσι είναι πελάτης του Νορβηγού Τζιμ Σολμπάκεν και ο Σέρτζι Κανός του Χέλου Ροντρίγκεθ, του Ισπανού που μεταξύ άλλων έχει τους Ντιέγκο Γιορέντε (Ρόμα) και Θέσαρ Μόντες (Εσπανιόλ). Ο τελευταίος στο παρελθόν είχε φέρει στην Ελλάδα τον Ισπανό χαφ Μίτσελ για την ΑΕΚ.
https://youtu.be/SOSvyI_8bWw
ΟΦΗ: Πέντε κινήσεις έκαναν οι Κρητικοί αρχής γενομένης από τη μεταγραφή του Σαντιάγκο Μοσκέρα, παίκτη της CSA Football Group. Ακολούθησε o Μάρκο Μπάκιτς της Versus11 Sports and Marketing Agency του Μάριου Κατσίκη, ενώ Σεμπάστιαν Γκρόνινγκ είναι πελάτης της Elite Consulting, ενός δυνατού γραφείου στη Δανία με παίκτες όπως οι Άντερς Ντρέιερ (Άντερλεχτ) και Αλεξάντερ Μπαχ (Μπενφίκα). Ο Πάνος Γαλαριώτης έχει τον Νίκο Χριστογεώργο και ο Ζοάο Αραγκάο τον Λουίζ Φελίπε. Με τον τελευταίο, πάντως, ούτως ή άλλως ήταν εύκολη η επικοινωνία λόγω και του προηγούμενου περάσματός του από το Ηράκλειο.
Παναθηναϊκός: Τέσσερις ήταν οι προσθήκες των «πράσινων» και όλες μέσω διαφορετικών μάνατζερ. Ο Τιμοτέους Πούχατς είναι πελάτης της Fabryka Futbolu. Δυνατό πολωνικό γραφείο με παίκτες όπως οι Γιαν Μπέντναρεκ (Σαουθάμπτον) και Γιακούμπ Μόντερ (Μπράιτον). Ο Λάζλο Κλεϊνχέισλερ είναι παίκτης του Βλάνταν Φιλίποβιτς, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει και τον γνώριμό μας Κρίστιαν Νέμεθ. Ο Αλεξάντερ Γερεμέγεφ εκπροσωπείται από την FPA του πρώην ποδοσφαιριστή Μάρκους Ρόζενμπεργκ και ο Ντανιέλ Μαντσίνι είναι παίκτης των Ντίνου Διαμαντόπουλου και Αλεχάντρο Ντε Μπαρτόλο.
Παναιτωλικός: Νέα διοίκηση, νέα δεδομένα. Ο Γιώτης Παναγιώτου, άνθρωπος των επενδυτών, δεν θα μπορούσε να μην παίξει ρόλο μεταγραφικά. Καθαρά δικές του επιλογές αποτέλεσαν οι Νίκολα Στάγιτς και Αφέεζ Νοσιρού. Τον δεύτερο, μάλιστα, τον είχε προτείνει και πριν «σκάσει» το θέμα της αλλαγής της ιδιοκτησίας της ΠΑΕ. Τη μεταγραφή του Τζόελ Γκρατερόλ έκλεισε ο Μικέλ Ριέρα, ο οποίος δραστηριοποιείται χρόνια στην Ελλάδα όπου και διαμένει. Ο Γιάννης Μπουζούκης είναι παίκτης του Πάνου Γαλαριώτη και ο Αλέξανδρος Βοΐλης του Πασχάλη Τουντούρη. Τέλος, ο Χουάνπι εκπροσωπείται από τον Χουάν Μανουέλ Μάτα, τον πατέρα του ευρέως γνωστού Ισπανού μεσοεπιθετικού Χουάν Μάτα, που έπαιξε σε Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μεταξύ άλλων. Το εν λόγω γραφείο έχει τα δικαιώματα των Μοχάμεντ Σαλισού (Σαουθάμπτον) και Σάλομον Ροντόν εκτός των άλλων.
ΠΑΟΚ: Λίγο νωρίτερα αναφέραμε τη Fabryka Futbolu λόγω Τιμοτέους Πούχατς. Εκτός εκείνου το εν λόγω πολωνικό γραφείο έφερε στη Super League 1 και δεύτερο παίκτη ή για να ακριβολογούμε σε εκείνο ανήκει ο Τόμας Κεντζιόρα. Τον πρότειναν οι Δημήτρης Καρύδας και Γιώργος Φούγιας, ενώ τη συμφωνία σφράγισε ο Βαντίμ Σαμπλί. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ο Ουκρανός. Τουλάχιστον όχι σε όσους ασχολούνται με τον ΠΑΟΚ. Οι σχέσεις του με το κλαμπ εξαιρετικές όπως αποδεικνύουν στο παρελθόν και οι μεταγραφές των Μάτος, Εβγέν Σάκχοφ, Λέο Ζαμπά και Εβγέν Χατσερίντι μεταξύ άλλων. Δικό του deal είναι ο Τάισον, τον οποίο εκπροσωπεί ο Βραζιλιάνος δικηγόρος Ντιέγκο Ντορνέλες. Επίσης, για κάποια διαδικαστικά θέματα ενεπλάκη και στην υπόθεση του Χισάμ Κανίς, έστω και εάν ουσιαστικά ο 25χρονος έκλεισε κατόπιν απευθείας επαφών των δύο κλαμπ.
ΠΑΣ Γιάννινα: Δεν χρειάστηκε να εμπλακεί μάνατζερ για να κλείσουν οι μεταγραφές των Παναγιώτη Τσιντώτα και Σωτήρη Νίνη. Αντιθέτως, στις άλλες τρεις που πραγματοποίησαν οι Ηπειρώτες, υπήρξαν ενδιάμεσοι. Ο Φεντερίκο Τζίνο είναι πελάτης του Αγκουστίν Λορεντσέτι (εκπροσωπεί και τους Χερόνιμο Μπαράλες, Πατίτο Ροντρίγκες και Ματίας Πισάνο μεταξύ άλλων), αλλά για να κλείσει η μεταγραφή χρειάστηκε και η συμβολή της Grupo Balon. Ο Χερόνιμο Μπορταγκαράι είναι πελάτης του Ντιέγκο Σεοάνε και ως διαμεσολαβητής λειτούργησε ο Κώστας Καπίνο, αδερφός του Στέφανου. Τέλος, για τη μεταγραφή του Αντρέι Ράντου τις τελικές επαφές έκανε ο Κώστας Παλαιολόγος, αν και ήδη είχε ανοίξει τότε ο δρόμος για το deal.