Από τα… θρανία της Άρσεναλ, επί εποχής Βενγκέρ, ο όρος παιδομάζωμα είχε πάρει το χαρακτήρα ουσιαστικής μεθόδου μετάγγισης νέου αίματος.
Το κλαμπ επένδυσε στα νέα ταλέντα, βοήθησε πολλά, προώθησε αρκετά και σκόρπισε κάμποσα σε διάφορες ομάδες θέλοντας να τεστάρει δυνατότητες ταλέντου, πιθανότητες επιτυχίας και, συνάμα, να επιβεβαιώσει αν υπάρχει η πιθανότητα να αναδυθεί ο νέος σούπερ σταρ της ομάδας.
Ο Τσούμπα Ακπομ, ο παίκτης που βρίσκεται μια ανάσα από τον ΠΑΟΚ, δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση. Σε ηλικία μόλις 15 ετών μπήκε στην Under-18 της ομάδας μοιράζοντας το χρόνο του ανάμεσα στο σχολείο και την προπόνηση. Από την πρώτη στιγμή, το κοφτερό μάτι του Αλσατού προπονητή είδε κάτι στο παιδί από το Νιούχαμ με νιγηριανές ρίζες.
Το 2012, έχοντας μπει για τα καλά στο παιχνίδι της διεκδίκησης μιας θέσης στον ήλιο της Άρσεναλ, ο Ακπομ θα πει σε μια συνέντευξή του: «Ίσως είμαι πολύ φιλόδοξος γιατί αν και είμαι ακόμη μαθητής έχω ελπίδες να παίζω βασικός στην επίθεση. Εχω κάνει ήδη 15 εμφανίσεις (σ.σ.: εκείνη τη χρονιά) και περιμένω την επόμενη σεζόν να κάνω περισσότερα πράγματα. Υποθέτω πως φέτος είναι η χρονιά της προθέρμανσης για ‘μένα».
Για τον Τσούμπα, η «διπλή» ζωή (το πρωί μαθητής, το απόγευμα παίκτης) ποτέ δεν έδειξε να αποτελεί χάντικαπ. Όταν τον ρώτησαν σε εκείνη τη συνέντευξη πώς τα καταφέρνει, είπε με χαρακτηριστική ευκολία: «Είναι σημαντικό για ‘μένα να τα πάω καλά στο σχολείο. Φυσικά, ξέρω πως θέλω να γίνω επαγγελματίας παίκτης και είναι 100% συγκεντρωμένος σ’ αυτόν το στόχο, αλλά πρέπει να προσέχω και τους τραυματισμούς που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο για να μην μένω πίσω στα μαθήματα».
Ως καλό υπόδειγμα ισορροπημένου βίου, ο Τσούμπα συμπλήρωνε: «Δεν νομίζω πως το ταλέντο θα χαθεί επειδή πάω σχολείο, ούτε και οι επιδόσεις μου στα μαθήματα υποφέρουν από τη θέλησή μου να παίξω μπάλα».
Στράικερ που δεν σκέφτεται τίποτα καλύτερο από την παραβίαση της αντίπαλης εστίας, ο Ακπομ, από μικρός έθεσε στον εαυτό του υψηλούς στόχους. Μέτρησε καλά και αποφάσισε πως ήθελε να γίνει σαν τον Ανρί και τον Ρονάλντο.
https://www.youtube.com/watch?v=oSsVR_iSedE
«Θυμάμαι να τους παρακολουθώ ταυτοχρόνως. Ακόμα και τώρα βλέπω φάσεις στο YouTube με γκολ που έχουν σημειώσει. Έμαθα πολλά από τις κινήσεις του Ανρί όπως και από τα τελειώματά του, ενώ από τον Ρονάλντο κράτησα την ευθύτητα στο παιχνίδι του, την ικανότητά του με την μπάλα, καθώς και τη δύναμή του. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που γνώρισα τον Ανρί όταν έκανε κάποιες προπονήσεις μαζί μας. Θυμάμαι πως μου έδειξε το ενδιαφέρον του, μου έτεινε το χέρι του και με ρώτησε διάφορα πράγματα για’ μένα».
Το ιδιαίτερο με τον Τσούμπα, κάτι που είχαν διακρίνει από την πρώτη στιγμή στην Άρσεναλ, ήταν ότι το σκαρί του έδειχνε πως μόνο επιθετικός μπορούσε να γίνει. Δεν υπήρχε λόγος να τον δοκιμάσουν σε άλλες θέσεις, κάτι που ήταν συνηθισμένο για παιδιά της ηλικίας του.
Το γεγονός ότι ήταν ψηλός, δημιουργικός και δυναμικός επέτεινε την αρχική σκέψη των ανθρώπων της Άρσεναλ ότι αυτό το παιδί έχει θέση μόνο στην αντίπαλη περιοχή.
Από την άλλη, ίσως λόγω χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασίας, ο Τσούμπα, από την πρώτη στιγμή έδειξε πως δεν έχει μια ατομιστική διάθεση στο παιχνίδι – απόλυτα κατανοητή, ωστόσο, για επιθετικό.
https://www.youtube.com/watch?v=pYLwnu1TX9I
Ο τυπικός στράικερ «τρέφεται» από τα γκολ που σημειώνει. Ο Τσούμπα, πάλι, βιώνει την ίδια χαρά όταν σερβίρει έτοιμα γκολ σε συμπαίκτες του. «Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό παιχνίδι», θα εξηγήσει, «ξέρω πως ο βασικός μου στόχος να σημειώνω γκολ και πραγματικά χαίρομαι όταν αυτό συμβαίνει, αλλά την ίδια ευχαρίστηση παίρνω όταν δίνω μια πάσα-έτοιμο γκολ.
Η αλήθεια είναι ότι ο Άκπομ δεν κατάφερε να βρει μια θέση στη ανδρική ομάδα της Αρσεναλ. Δεν γίνεται πάντα ό,τι επιθυμούμε. Η επιλογή ωστόσο του Αρσέν Βενγκέρ να παίζει με ένα φορ επιμένοντας στον Ζιρού, λιγόστευε τον χώρο για άλλους επιθετικούς. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ο Αλσατός δεχόταν έντονη κριτική καθώς δεν έδινε ευκαιρίες στον Οξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν και τον Τσούμπα Ακπομ.
Ο ίδιος ο Τσούμπα ήθελε να παίζει γι’ αυτό το λόγο ήταν συνέχεια δανεικός (Χαλ, Κόβεντρι, Μπράιτον, Μπρέντφορντ, Νότιγχαμ) με τελευταίο προορισμό την Σιντ Τρούιντεν, όπου αγωνίστηκε πέρσι για ένα εξάμηνο και το «άστρο» του… έλαμψε. Με 16 συμμετοχές, έξι γκολ, μία ασίστ έκανε τους Βέλγους να φτάσουν πολύ κοντά στην απόκτησή του πριν λίγες ημέρες, προσφέροντας 2 εκ. ευρώ στην Αρσεναλ.
Πριν από περίπου έναν χρόνο είχε προκύψει μεγάλο θέμα για το αν ο Ακπομ θα αγωνιστεί με την Εθνική Νιγηρίας ή θα προτιμήσει την Εθνική Αγγλίας. Η αφρικανική ομοσπονδία τον πιέζε να προτιμήσει τη χώρα καταγωγής του αλλά επειδή ήταν βασικός με όλες τις μικρές Εθνικές της Αγγλίας επέμενε και απέρριψε πρόταση να παίξει με την Ανδρών της Νιγηρίας στο Κόπα Αφρικα!
O γεννημένος στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 1995 Ακπομ ανήκει από τα έξι του χρόνια στην Αρσεναλ. Εκανε το ντεμπούτο του για την Κ18 του συλλόγου μόλις στα 15 του, ενώ το 2013 πραγματοποίησε το μεγάλο βήμα για την πρώτη ομάδα των «κανονιέρηδων» με την οποία έχει αγωνιστεί σε 12 παιχνίδια, μετρώντας και δύο ασίστ. O 22χρονος στράικερ υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την αγγλική ομάδα στα 17 του χρόνια και συνολικά με την δεύτερη ομάδα των Λονδρέζων σημείωσε 50 εμφανίσεις, σκοράροντας 33 γκολ.
Φέτος, ο Ακπομ επέστρεψε στην Αρσεναλ για την έναρξη της προετοιμασίας όμως ο Ουνάι Εμερι δεν τον συμπεριέλαβε στα πλάνα του εν όψει της νέας σεζόν και ο νιγηριανικής καταγωγής άσος προτίμησε να συνεχίσει αλλού την καριέρα του με μόνιμη μετακίνηση και όχι πλέον σαν δανεικός.