Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την πανδημία του ιού Covid-19.
Ο Γιώργος Μπαντής ανέλυσε τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο θέμα των διαπραγματεύσεων των παικτών με τις ομάδες της Super League 1.
-Γιατί θεωρείτε πως οδηγήθηκαν σ’ αυτή την πολύ «σκληρή» πρόταση οι ομάδες με το 83% επί των απολαβών του τετραμήνου Μαρτίου-Ιουνίου εάν γίνει πρωτάθλημα και 100% εάν δεν γίνει το πρωτάθλημα; Δικαιολογείται όλο αυτό το ποσοστό, με βάση της απώλειες που θα έχουν οι ΠΑΕ από την πρώτη φάση της πανδημίας;
«Δεν θέλω να σχολιάσω στο πώς οδηγήθηκε η Super League στη συγκεκριμένη πρόταση. Άλλωστε δεν είμαι αρμόδιος να το πράξω. Αλλά όχι, δεν θεωρούμε πως οι απώλειες εσόδων των ομάδων θα ανέλθουν στα επίπεδα του 83%, εφόσον συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Φαντάζει αδύνατο.
Για να καταλάβει ο κόσμος, επειδή υπάρχουν παρερμηνείες. Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως τα χρήματα που έχουν να λάβουν οι ποδοσφαιριστές μέχρι και 28 Φεβρουαρίου είναι αδιαπραγμάτευτα. Όπως και για κάθε εργαζόμενο.
Άρα μία μείωση ύψους 25% στις ετήσιες απολαβές μας αντιστοιχεί σε 83% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, το διάστημα της πανδημίας.
Άρα μας ζητούν να λάβουμε μόνο το 17% των συμφωνηθέντων και να παίξουμε κανονικά, ρισκάροντας την υγεία μας και το μέλλον μας, από ένα πιθανό τραυματισμό ή ακόμη και να προσβληθούμε από τον ιό.
Εφόσον ολοκληρωθεί η σεζόν, κάτι που θέλουμε, θα έχουν οι ομάδες τέτοιου εύρους απώλεια εσόδων; 83%; Πώς; Μας ζήτησαν να παίξουμε τσάμπα, ενώ εκείνες θα λάβουν το τηλεοπτικό συμβόλαιο και τις χορηγίες.
Κατανοούμε πως θα υπάρξουν απώλειες εσόδων, πχ. από εισιτήρια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ανέρχονται στα επίπεδα του 83%. Και κάτι ακόμα. Αν ένας παίκτης έχει να λάβει μέχρι το τέλος της χρονιάς 10 ευρώ και τα 6 αντιστοιχούν σε δεδουλευμένα προ κορονοϊού, τότε η όποια συζήτηση γίνεται αφορά τα 4 που υπολείπονται. Όχι επειδή υπάρχουν οφειλές, να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι…».
-Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να οδηγηθούν οι ομάδες σε συμφωνίες ξεχωριστά με τους αρχηγούς και τους ποδοσφαιριστές τους, θεωρείται πως θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να επιστρέψει η κουβέντα «κεντρικά», ανάμεσα σε Λίγκα και ΠΣΑΠ;
«Εμείς θεωρούμε πως είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία, όμως ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί στο μέλλον. Το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως ο ΠΣΑΠ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των παικτών και θα επέμβει όποτε του ζητηθεί ή θεωρήσει πως καταστρατηγούνται θεμελιώδη δικαιώματά τους. Η ξεχωριστή/ατομική διαπραγμάτευση, δεν σημαίνει πως κάθε ποδοσφαιριστής είναι και μόνος του»
-Εάν ένας, δύο ή τρεις παίκτες μίας ομάδας δεν αποδεχθούν την πρόταση μείωσης που θα γίνει από τη διοίκηση μίας ΠΑΕ, τη στιγμή που μπορεί να την αποδεχθούν όλοι οι υπόλοιποι, τότε πως «καλύπτονται» επί της διαδικασίας;
«Για θέματα όπως αυτό που ρωτάτε είναι πρώιμο να απαντήσει κάποιος. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως για να διαφοροποιηθεί μία διμερής συμφωνία πρέπει να συναινέσουν όλα τα συμβαλλόμενα μέλη. Μονομερής ενέργειες δεν δύναται να υπάρξουν».
-Επειδή το συγκεκριμένο θέμα το έχετε συζητήσει πολύ διεξοδικά και μέσα στον ΠΣΑΠ και με τους αρχηγούς των ομάδων, πώς εξελίσσεται η διαδικασία με τα τεστ για τον κορονοϊό; Έχετε γίνει δέκτες κάποιου «παραπόνου» από παίκτες;
«Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα και στο συγκεκριμένο θέμα έχουμε άριστη συνεργασία με τη Super League. Πρέπει να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Η υγεία τοποθετήθηκε και σωστά σε πρώτο πλάνο και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα των αρμόδιων υπηρεσιών».
-Εκτός από το βραχυπρόθεσμο, υπάρχει και το… μακροπρόθεσμο. Σας προβληματίζει το τι θα γίνει ως προς ενδεχόμενες προτάσεις μειώσεων από τις ΠΑΕ και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2020/21), δεδομένου ότι εκεί θα έχουν διαφανεί πλέον στο πλήρες εύρος τους τα οικονομικά «απόνερα» της πανδημίας;
«Δυστυχώς το ποδόσφαιρο, όπως και όλη η κοινωνία, θα επηρεαστεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι αναπόφευκτο. Ο ποδοσφαιριστής, το ξαναλέω γιατί πρέπει όλοι να το αντιληφθούν, δεν ζει σε γυάλα.
Αντιλαμβάνεται και αφουγκράζεται τι συμβαίνει γύρω του. Αλλά ως κλάδος, πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό, πως στην πλειοψηφία του είναι χαμηλόμισθος. Περισσότεροι από 450 συνάδελφοί μας, σε όλες τις κατηγορίες, αμείβονται με μισθό, ενώ και εκατοντάδες άλλοι λαμβάνουν λίγα χρήματα.
Ο κόσμος μην κοιτάει μόνο τη βιτρίνα. Και να σας πω και κάτι. Σε πόσους άλλους κλάδους δεν μπορεί ο εργαζόμενος να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του; Γιατί ο ποδοσφαιριστής δεν μπορεί.
Η ΕΠΟ από τις 9 Απριλίου μας έχει στερήσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε χρήματα του 2019 ή και ακόμα πιο πίσω. Υπάρχουν συνάδελφοί μας που τους οφείλονται χρήματα από το 2018 και η Ομοσπονδία κωφεύει, αντί σε περιπτώσεις όπως αυτές να συμβάλει στην άμεση επίλυσή τους.
Άρα ο ποδοσφαιριστής έχει αποδείξει εμπράκτως πως ξέρει να συνεισφέρει για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου ποδοσφαίρου, παρά τις όποιες αντιξοότητες ή δυσκολίες συναντά.
Θα περιμένουμε να δούμε τα δεδομένα όπως διαμορφωθούν, αλλά οι φίλαθλοι να είναι σίγουροι πως η πλευρά του ποδοσφαιριστή θα πράττει πάντα ότι είναι καλύτερο για το άθλημα».