Στα γραφεία της Super League εκδικάζεται η υπόθεση της διακοπής του αγώνα ΠΑΟΚ- ΑΕΚ στην Τούμπα.
- Ο ΠΑΟΚ έχει να αντιμετωπίσει βαρύ κατηγορητήριο, το οποίο θα προσπαθήσει να αντικρούσει μέσω των νομικών εκπροσώπων του (Παπαδόπουλος, Σημαιοφορίδης, Μπίρδας).
- Την ΑΕΚ θα εκπροσωπήσει ο Μηνάς Λυσάνδρου και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ένωσης, Ανδρέας Δημάτος, ενώ η Eλευθερία Ρίζου είναι η νομική εκπρόσωπός της. Επίσης, το Ολυμπιακό θα εκπροσωπήσει ο νομικός εκπρόσωπός του, Αργύρης Λίβας.
- Να σημειωθεί πως θα εκδικαστεί πρώτα η υπόθεση του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ, εξ ου και η παρουσία του κ. Λίβα. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει παράσταση για την υπόθεση, αλλά ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει με πρόστιμο με βάση το κατηγορητήριο.
- Ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να αποφύγει την υπαιτιότητα για την οριστική διακοπή και να αντικρούσει τις κατηγορίες περί απειλών από τους Ιβάν Σαββίδη και Λούμπος Μίχελ. Επίσης, η βασική υπερασπιστική γραμμή θα έχει να κάνει με το άρθρο 19 του Πειθαρχικού Κώδικα που στις ποινές του συμπεριλαμβάνει και τον υποβιβασμό.
- Να σημειωθεί πως όποια ομάδα χρεωθεί υπαιτιότητα για τη διακοπή κινδυνεύει με αφαίρεση τριών βαθμών από τη φετινή σεζόν και 2 από την επόμενη, καθώς με μηδενισμό στον αγώνα, ενώ για τον ΠΑΟΚ υπάρχει απειλή αφαίρεσης βαθμών και από τη συμπεριφορά Σαββίδη-Μίχελ.
- Η ΑΕΚ έχει κληθεί γιατί ο ΠΑΟΚ κατέθεσε ένσταση κατά του κύρους του φύλλου αγώνα.
- Ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ.
- Ο νομικός σύμβουλος του ΠΑΟΚ, κ. Μπίρβας αναφέρει: «Η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη”, ενώ είναι κατά και της πρόσθετης παρέμβασης του Ολυμπιακού. Για την πρόσθετη παρέμβαση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, πρέπει να πούμε ότι όλες έχουν απορριφθεί κατά το παρελθόν αν δεν είναι υπέρ του εγκαλουμένου. Επικαλούμαστε όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την μη ευθύνη της ομάδας μας».
- Ο νομικός εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, κ. Λίβας, αναφέρει: «Με μισή σειρά μπήκε η παρέμβασή μας στο αρχείο σας και αυτό είναι το μεγάλο μας παράπονο. Γνωρίζαμε ποια θα είναι η υπερασπιστική γραμμή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Και σε άλλες καταγγελίες που έχουμε κάνει δεν μας απαντάει ο κ. εισαγγελέας. Ακόμα και το έγγραφο που στέλνει σε εσάς, αναφέρει ότι πάει στο αρχείο. Έχουμε καταθέσει και φωτογραφικό υλικό, αλλά δεν έχει μπει στον κόπο να μας απαντήσει».
- Ολοκληρώθηκε η υπόθεση για το ΠΑΣ – ΠΑΟΚ και πλέον αναμένεται η απόφαση. Η επόμενη υπόθεση έχει να κάνει με τον αγώνα Αστέρας – ΠΑΟΚ.
- Ο κ. Μπίρδας αναφέρει: «Από τη συμπλήρωση του αξιωματούχου του αγώνα, του διαιτητή της αναμέτρησης, η εξύβριση θα πρέπει να απευθύνεται σε κάποιον. Ο κ. Μελετλίδης είχε απομακρυνθεί από τον αγωνιστικό χώρο και ανέφερε την κουβέντα που γράφει ο διαιτητής. Εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις συνθήκες και όχι προς τον διαιτητή, άρα δεν υπάρχει εξύβριση και ζητάμε την απαλλαγή».
- Ολοκληρώθηκε και η υπόθεση για το ματς Αστέρας-ΠΑΟΚ και πλέον περνάμε στο κυρίως «μενού»: τον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ.
- Ο Ιβάν Σαββίδης και ο Λούμπος Μίχελ εκπροσωπούνται από τους Μπίρδα, Σηφαιοφορίδη και Μαυρομάτη. Το ίδιο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης.
- O πρόεδρος του πειθαρχικού οργάνου, Σπυρίδων Καποδίστριας διαβάζει την επιστολή του διαιτητή, κ, Κομίνη, ο οποίος δεν παρίσταται για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους και επικαλείται όσα ανέφερε στο φύλλο αγώνα.
- Ο ΠΑΟΚ ζητάει αναβολή της υπόθεση και την κλήση πάση θυσία του κ. Κομίνη.
- Ο ΠΑΟΚ θεωρεί άκρως απαραίτητη την παρουσία του διαιτητή, από τη στιγμή που επικαλείται προσωπικούς λόγους. Ζητάνε να τον καλέσουν όποτε μπορεί, επομένως να μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία η εκδίκαση.
- Ο κ. Σημαιοφορίδης αναφέρει: «Θεωρούμε ως ΠΑΕ ΠΑΟΚ η παρουσία του κ. Κομίνη είναι άκρως απαραίτητη στην διαδικασία. Ζητούμε την αναβολή της υπόθεσης και ζητούμε να υποχρεωθεί να παραστεί».
- Από την μεριά του ο κ. Καποδίστριας ρωτάει τους εκπροσώπους του ΠΑΟΚ για ποιο λόγο είναι απαραίτητη η παρουσία του διαιτητή.
- Ο κ. Σηφαιοφορίδης επιχειραμτολογεί: «Μας στερεί ένα πρωτάθλημα ο κ. Κομίνης και πρέπει να είναι εδώ να δώσει απαντήσεις σε όλους. Δεν θα είναι δίκαιη η κρίση χωρίς την παρουσία του διαιτητή». Ο ΠΑΟΚ κάνει λόγο για μη δίκαιη δίκη.
- O κ. Μπίρδας προσθέτει: «Υποπίπτει σε απρέπεια αν δεν έρθει ο διαιτητής».
- Ο κ. Καποδίστριας σημειώνει πως δεν μπορεί να γίνει βίαιη προσαγωγή του κ. Κομίνη, αν και καταλαβαίνει τις ενστάσεις του ΠΑΟΚ.
- Ο κ. Σημαιοφορίδης επιμένει: «Πρέπει να διευκρινιστεί αν και κατά πόσο διαπίστωσε ότι υπάρχουν ασφαλείς τρόποι για να γίνει ο αγώνα. Κάλεσε τις ομάδες και αν τις κάλεσε πως το έκανε. Για να μπουν στον αγωνιστικό χώρο μετά τη διακοπή. Κάποιος καταστρέφει μία ομάδα και της στερεί ένα πρωτάθλημα. Πρέπει να έρθει εδώ για να καταθέσει ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι μία δίκαιη δίκη και μία δίκαιη απόφαση».
- «Πρέπει να μάθουμε αν η ΑΕΚ επέμενε και ρωτούσε να μάθει πρώτα αν θα κατακυρωθεί πρώτα το γκολ», αναφέρει ο Αχιλλέας Μαυρομμάτης.
- Ο ΠΑΟΚ -μέσω του κ. Γκαγκάτση- επικαλείται και τη διακοπή του πρωταθλήματος, επομένως δεν υφίσταται το κατ’ επείγον. Αναφέρει: «Κύριε πρόεδρε, το πρωτάθλημα έχει διακοπεί. Αναφέρει ότι σήμερα δεν μπορεί να έρθει. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, όποτε μπορείτε και μπορεί».
- «Αν δεν έρθει, να διευκρινίσει γραπτώς ορισμένα πράγματα», τονίζει ο Λάκης Σημαιοφορίδης.
- Η ΑΕΚ ζητάει την εκδίκαση της υπόθεσης και τάσσεται κατά της αναβολής. Επικαλείται και την έγγραφη κατάθεση του κ. Αρετόπουλου για το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός. Τότε ο ΠΑΟΚ δεν είχε αντιδράσει. Η κα Ρίζου αναφέρει πως ο διαιτητής Κομίνης έχει αναλύσει στο φύλλο αγώνα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι, επομένως δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία του.
- Και συμπληρώνει: «Θα υπενθυμίσουμε στο δικαστήριο σας ότι το πρωτάθλημα διεκόπη εξαιτίας αυτών των γεγονότων και γι’ αυτό τώρα δεν παίζουν οι ομάδες. Υπάρχει μία έκρυθμη κατάσταση που έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο. Οποιαδήποτε αναβολή δεν θα είναι καλή για το πρωτάθλημα. Πρέπει να γίνει άμεση εκδίκαση. Αναβολή έστω και ωρών θα είναι κατά της υπόθεσης και κατά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εφόσον εθίγη η μεγάλη σημασία αυτού του αγώνα, θα υπενθυμίσουμε ότι διεκόπη το πρωτάθλημα εξαιτίας αυτού του αγώνα. Ομάδες που δεν έχουν καμία υπαιτιότητα δεν παίζουν εξαιτίας αυτού του αγώνα. Δεν υπάρχει προσβολή επί πλαστότητας του φύλλου αγώνα».
- Ο κ. Σημαιοφορίδης αντικρούει: «Κύριε πρόεδρε, εσείς ζητήσατε την κατάθεση του κυρίου Κομίνη, όχι εμείς».
- Ο κ. Καποδίστριας λέει πως θα υπάρξει μικρή διακοπή για να εξεταστεί το αίτημα της αναβολής.
- Διακοπή για πέντε λεπτά.
- Δεν γίνεται δεκτή η αναβολή. Ο ΠΑΟΚ επιμένει.
- «Ζητάμε μια δίκαιη νίκη. Όχι με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα», σημειώνει ο κ. Μαυρομάτης.
- Καλείται ως μάρτυρας ο Βασίλης Δημητριάδης.
- Ο κ. Δημητριάδης ξεκινάει: «Εκπροσωπώ την ΑΕΚ σε οτιδήποτε έχει σχέση με το αγωνιστικό κομμάτι και την ασφάλεια της ομάδας».
- Καποδίστριας: «Ποιες ήταν οι ενέργειες και πώς κινήθηκε ο διαιτητής;»
- Δημητριάδης: «Ο διαιτητής δείχνει σέντρα, ότι είναι γκολ δηλαδή. Στη συνέχεια υπάρχει με την ενδοεπικοινωνία με τον β’ βοηθό, κ. Ποντίκη. Υπάρχει από την πλευρά μας μια διαμαρτυρία για οφσάιντ. Του λέει ο κ. Ποντίκης να πάει κοντά του, στην πλάγια γραμμή, περίπου 2-3 λεπτά. Μετά, σήκωσε το χέρι ο διαιτητής και έδειξε οφσάιντ. Υπάρχουν διαμαρτυρίες από την πλευρά του ΠΑΟΚ. Αρχικά ήταν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Υπήρχε μια αναστάτωση, μια ένταση. Υπήρξαν πιέσεις και διαμαρτυρίες από τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Φώναξε στο κέντρο του γηπέδου τους Σιμόες και Βιεϊρίνια και τους ενημέρωσε ότι το γκολ είναι οφσάιντ. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες από τους παίκτες των γηπεδούχων. Δυο φορές ενημέρωσε ο κ. Κομίνης ότι είναι οφσάιντ. Μια όταν σήκωσε το χέρι και μετά στους αρχηγούς».
- Συνεχίζει ο κ. Δημητριάδης: «Ο Μαουρίτσιο είπε του κ. Σαββίδη και εκείνη την στιγμή μπήκε στο γήπεδο με συνοδεία 6-8 ατόμων και κάνει μια κίνηση, ζητώντας από τους παίκτες της ομάδας του να φύγουν. Ήταν άτομα της προσωπικής του ασφάλειας αυτά που μπήκαν».
- Δημητριάδης: «Δεν ήταν διαπιστευμένος στο φύλλο αγώνα ο κ. Σαββίδης. Έκανε χειρονομία έντονα να σηκωθεί η ομάδα του και να φύγει. Μετά έφτασε στα 2-3 μέτρα από τον διαιτητή. Κάτι του είπε, αλλά δεν κατάλαβα τι. Ήταν εκνευρισμένος και δεν έγινε κίνηση από κάποιον να τον σταματήσει. Ο κ. Βιεϊρίνια μόνο, του έκανε κίνηση με το χέρι να μην ζητήσει από την ομάδα να φύγει. Έφυγε από τον διαιτητή μετά, γύρισε προς τα πίσω για να φύγει και μετά κατευθύνθηκε στον πάγκο της ομάδας μας. Εγώ ήμουν στο ενδιάμεσο. Ήταν μαινόμενος και είχε επιθετικές διαθέσεις. Στον πάγκο μας πήγε να διαμαρτυρηθεί, να πιέσει για το ακυρωθέν γκολ πιθανότατα».
- Για το όπλο του κ. Σαββίδη, αναφέρει ο κ. Δημητριάδης: «Το όπλο το είδα όταν γύρισε πίσω, την δεύτερη φορά δηλαδή. Φώναζε, δεν κατάλαβα αν έβριζε. Ήταν σε μια έκρυθμη κατάσταση. Προσέγγισε τον πάγκο μας μια φορά, έφυγε και επέστρεψε πάλι στον πάγκο μας. Μετά πήγε να βγει από τον αγωνιστικό χώρο. Την πρώτη φορά φορούσε το μπουφάν και την δεύτερη δεν το φορούσε. Ήρθε σε μένα και με απώθησε βίαια. Εγώ το μόνο που του είπα. ”Γιατί σε μένα; Είναι οφσάιντ…”. Μου είπε κάτι, αλλά δεν κατάλαβα».
- Δημητριάδης: «Όταν γύρισε να φύγει, φάνηκε το όπλο. Δεν έκανε κίνηση να το βγάλει. Ήταν σε θήκη. Δεν το έβγαλε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έβγαλε το μπουφάν την δεύτερη φορά; Προφανώς ήθελε να φανεί το όπλο; Προσπαθώ να σκεφτώ για ποιο λόγο βγήκε χωρίς μπουφάν την δεύτερη φορά; Η εικόνα του όπλου ήταν σοκαριστική για όλους μας και ειδικά για τους ποδοσφαιριστές. Στον αγωνιστικό χώρο απαγορεύονται τα όπλα ακόμα και από αστυνομικούς. Μου προξένησε σοκ, φόβο και ανησυχία. Φοβήθηκα, βεβαίως. Όταν ήρθε σε μένα, με απώθησε βίαια, μου είπε κάτι, αλλά δεν το κατάλαβα. Μας χώρισαν οι άνθρωποι που ήταν πίσω του, τον τράβηξαν. Μπήκε να διαμαρτυρηθεί για το ακυρωθέν γκολ. Ο κ. Σαββίδης έγινε έξαλλος από την στιγμή που ξεκάθαρα τού είπε κάτι ο Μαουρίσιο. Η αποστολή τρομοκρατήθηκε από την στιγμή που είδαμε το όπλο και την εισβολή στον αγωνιστικό χώρο. Και τις δυο φορές, συνολικά πέντε λεπτά έμεινε μέσα στον αγωνιστικό χώρο μαζί με τη συνοδεία του».
- Ο Δημητριάδης για τον Μίχελ: «Ο Λούμπος Μίχελ, την πρώτη φορά που μπήκε ο κ. Σαββίδης στον αγωνιστικό χώρο, κατευθύνθηκε στον διαιτητή και κάτι του είπε. ”Σήμερα εσύ τελείωσες” στα αγγλικά γράφει το φύλλο αγώνα. Είδα ότι κάτι του είπε στο αυτί και του έδειξε με το χέρι που δείχνουν ότι τελείωσες».
- Για την επίθεση στον δημοσιογράφο της NOVA: «Η επίθεση στον ρεπόρτερ της NOVA, δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου».
- Συνεχίζει ο κ. Δημητριάδης: «Αφού αποχώρησε ο κ. Σαββίδης, ο κ. Κομίνης ζήτησε από τους βοηθούς του να πάνε στα αποδυτήρια. Είχαμε προσωρινή διακοπή. Εμείς μαζέψαμε όλα τα μέλη της ομάδας για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα και ύστερα από πέντε λεπτά φύγαμε και εμείς για τα αποδυτήρια».
- Ο κ. Καποδίστριας ρωτάει τον κ. Δημητριάδη για το κλίμα στις εξέδρες: «Δημιουργήθηκε μια ένταση στην κερκίδα εξαιτίας του ακυρωθέντος γκολ. Υπήρχε ένας αναβρασμός για τη φάση, όχι κάτι παραπάνω. Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου κάτι παραπάνω».
- Ο κ. Καποδίστριας ρωτάει για το όπλο του κ. Σαββίδη. Ο κ. Δημητριάδης διευκρινίζει: «Όταν με απώθησε, δεν είδα κίνηση του Ιβάν Σαββίδη να κάνει κίνηση για να βγάλει το όπλο. Όταν πήγαμε στα αποδυτήρια όλοι οι ποδοσφαιριστές μιλάγανε για το όπλο και υπήρχε αναστάτωση στα αποδυτήρια τα δικά μας. Παίρνανε τηλέφωνα οικεία τους πρόσωπα για να δουν αν είναι καλά η σωματική τους ακεραιότητα. Στα αποδυτήρια των διαιτητών ήταν ο Μηνάς Λυσάνδρου και ο Μάκης Γκαγκάτσης. Εγώ δεν ήμουν μέσα».
- Δημητριάδης: «Η τελευταία ενημέρωση από τον διαιτητή ήταν ότι ματς θα κατακυρωθεί με 1-0 υπέρ της ΑΕΚ. Δεν μας κάλεσε για να συνεχιστεί το παιχνίδι. Μας είπε ότι διακόπτει τον αγώνα για τα γεγονότα στον αγωνιστικό χώρο. Για την ένταση που υπήρξε και την εισβολή του προέδρου του ΠΑΟΚ».
- Ο κ. Καποδίστριας λέει ότι στο φύλλο αγώνα τονίζεται ότι ο κ. Λυσάνδρου ανέφερε στον διαιτητή ότι εξαιτίας της ανασφάλειας που υπήρχε, η ΑΕΚ αδυνατούσε να μπει στο γήπεδο και να συνεχιστεί το ματς.
- Καποδίστριας: «Τι φοβήθηκαν οι παίκτες; Εγώ οφείλω να τα ρωτάω όλα…»
- Ο κ. Δημητριάδης σημειώνει: «Ήταν στα αποδυτήρια τρομοκρατημένοι όλοι οι παίκτες από την εισβολή και τη θέα του όπλου. Είναι σοκαριστικό να υπάρχει όπλο στον αγωνιστικό χώρο. Δεν προπηλακίστηκε, ούτε χτύπησε κάποιος παίκτες. Όμως όλο αυτό που έγινε και όταν οι πάντες είδαν το όπλο και οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, έκαναν τους παίκτες να φοβηθούν να βγουν ξανά στον αγωνιστικό χώρο».
- Για το αν η ΑΕΚ ήθελε προσχηματικά να αποχωρήσει, σημειώνει: «Αν θέλαμε να φύγουμε από το γήπεδο, θα φεύγαμε μετά την εισβολή, όχι μετά τον διαιτητή».
- Η κυρία Ρίζα ρωτάει τον κ.Δημητριάδη πόσες φορές έχει δει όπλο στα γήπεδα: «Πρώτη φορά βλέπω όπλο».
- Η κα Ρίζου δείχνει φωτογραφία με τον κ. Σαββίδη να φέρει το όπλο μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
- Ρίζου: «Έβγαλε τυχαία το μπουφάν ο κ. Σαββίδης;»
-
Δημητριάδης: «Σίγουρα όχι γιατί ζεσταινόταν. Το έβγαλε για να φανεί το όπλο; Δεν ξέρω τι να πω».
- Άμεση αντίδραση από την πλευρά του ΠΑΟΚ για την ερώτηση της κας. Ρίζου. «Θα έβγαινε το όπλο;», ρώτησε η κα. Ρίζου.
- Προκλήθηκε ένταση μεταξύ εκπροσώπων του ΠΑΟΚ και του κ. Καποδίστρια για την ερώτηση της κας Ρίζου. Εκείνος τους είπε ότι διευθύνει την εκδίκαση και τόνισε στην δικηγόρο της ΑΕΚ ότι δεν θέλει να γίνονται υποθετικές ερωτήσεις.
- Καποδίστριας: «Από την βίαιη απώθηση, τρομάξατε;»
-
Δημητριάδης: «Δεν θα φοβηθώ;»
-
Ρίζου: «Ποιος ήταν ο λόγος που δεν αντιδράσατε στην επίθεση του Σαββίδη;»
-
Δημητριάδης: «Προσπαθούσα να κρατήσω την ψυχραιμία μου. Πριν την επίθεση του κ. Σαββίδη, δεν υπήρξε καμία ένταση».
- Ρίζου: «Η κατάσταση των παικτών ήταν τέτοια που θα τους επέτρεπε να παίξουν ή ήταν σε μια κατάσταση έκρυθμη;»
- Δημητριάδης: «Οι παίκτες ήταν σε κατάσταση φόβου, ανησυχίας, με τα κινητά ενημερώνονταν, μιλούσαν με τους συγγενείς τους».
- Ρίζου: «Παρενέβησαν οι αστυνομικοί να συλλάβουν τον Ιβάν Σαββίδη;»
- Δημητριάδης: «Όχι…».
- Λυσάνδρου: «Μετά την διακοπή ξαναβγήκε στον αγωνιστικό χώρο ο διαιτητής;»
- Δημητριάδης: «Όχι, δεν ξαναβγήκε στο γήπεδο…».
- Νέα αντίδραση από πλευράς ΠΑΟΚ για την ερώτηση του κ. Λυσάνδρου. Φωνές από τον κ. Καποδίστρια προς όλους να πέσουν οι τόνοι.
- Ηρεμούν κάπως τα πνεύματα.
-
Μαυρομμάτης: «Γυρνάει πίσω ο Σαββίδης αφού σας απώθησε και είδατε το όπλο;»
-
Δημητριάδης: «Μόλις γύρισε, είδα το όπλο».
-
Μαυρομάτης: «Η αντίδραση σας, ποια ήταν;»
- Δημητριάδης: «Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να μαζέψω τους παίκτες στον πάγκο, γιατί υπήρχε το ενδεχόμενο εισβολής οπαδών στον αγωνιστικό χώρο.Εγώ πρέπει να είμαι ο πιο ψύχραιμος απ’ όλους».
- Ο κ. Μαυρομμάτης έδειξε βίντεο της NOVA στον κ. Καποδίστρια με σκοπό να αποδείξει ότι δεν τρόμαξε κανένας. Λέει προς τον κ. Δημητριάδη: «Οι παίκτες της ΑΕΚ δεν είδαν το όπλο». Για να απαντήσει ο κ. Δημητριάδης: «Μην το λέτε αυτό».
- Δημητριάδης: «Ο διαιτητής δεν μας κάλεσε να βγούμε ξανά στο γήπεδο». Ο κ. Μαυρομμάτης σχολίασε πως γι’ αυτό θα ήθελε ο ΠΑΟΚ τον κ. Κομίνη στην εκδίκαση.
-
Μαυρομμάτης: «Στα αποδυτήρια είσαστε τρομοκρατημένοι; Ζητάω κύριε πρόεδρε να δείτε τις κάμερες. Φαίνεται ότι δεν είχαν κανένα θέμα, είδαμε πως ήταν. Ζητάμε να δείτε τις κάμερες».
-
Καποδίστριας: «Το δικαστήριο επιφυλάσσεται με την έκδοση της απόφασής του να απαντήσει και στο συγκεκριμένο αίτημα».
- Ακολουθούν ερωτήσεις από τον κ. Μπίρδα.
- Μπίρδας: «Κύριε μάρτυρα, είστε 37 χρόνια στα γήπεδα, εσείς ως αρχηγός αφήσατε τους ποδοσφαιριστές σας να μιλήσουν στα κινητά;»
- Δημητριάδης: «Τα κινητά δεν απαγορεύονται. Είναι πλέον η προέκταση των χεριών τους».
- Μπίρδας: «Το σοκ απ’ ό,τι είπατε, ήταν το όπλο του κ. Σαββίδη;»
- Δημητριάδης: «Το σοκ ήταν η εισβολή, η παρουσία των ανθρώπων που ήταν από πίσω του και του όπλου».
- Ο κ. Δημητριάδης επαναλαμβάνει την κίνηση που έκανε ο κ. Μίχελ κατά του διαιτητή.
- Ο κ. Μπίρδας ζητά να εξηγήσει ποια σημασία είχε το «τελείωσες» του Λούμπος Μίχελ στον Κομίνη. «Εχει διπλή σημασία. Μπορεί να του είπε ότι τελείωσες σήμερα από τη διαιτησία ή γενικά, δεν ξέρω του τι είπε», απαντάει ο Δημητριάδης.
-
Μπίρδας: «Είπε κάτι ο Σαββίδης στον διαιτητή;
-
Καποδίστριας: «Δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στο φύλλο αγώνα».
-
Μπίρδας: «Πότε μάθατε ότι το γκολ θα μετρήσει;»
-
Δημητριάδης: «Ήρθε ο κ. Λυσάνδρου μετά από δυο ώρες και μας είπε ότι το γκολ μέτρησε και ότι διακόπτει το ματς».
- Μπίρδας: «Βγήκε ο ΠΑΟΚ για προθέρμανση σε αυτή τη δίωρη διακοπή;»
- Δημητριάδης: «Δεν μπορώ να το γνωρίζω, εμείς ήμασταν στα αποδυτήρια».
- Ο Δημητριάδης τονίζει ξανά ότι οι συνοδοί του Ιβάν Σαββίδη δεν πείραξαν κανέναν, ούτε φυσικά τον ίδιο.
-
Γκαγκάτσης: «Δεν είπατε κάτι για την οικογένεια του διαιτητή;»
-
Δημητριάδης: «Όχι…».
- Γκαγκάτσης: «Δεν μπήκατε καμία στιγμή στα γραφεία των διαιτητών;»
- Δημητριάδης: «Όχι, έφτασα μέχρι την πόρτα για να ενημερωθώ».
- Σημαιοφορίδης: “Λέτε ότι οι παίκτες τρομοκρατήθηκαν και από τους συνοδούς;”
- Δημητριάδης: “Οι συνοδοί δεν είδα να χτυπούν. Αυτοί που ήρθαν πίσω από εμένα, δεν με πείραξαν. Ένας που ήταν από πίσω, προσπάθησε να κρατήσει τον Σαββίδη. Οι παίκτες τρομοκρατήθηκαν από τον Ιβάν Σαββίδη, τους συνοδούς και από το όπλο”.
- Η έδρα ολοκλήρωσε την εξέταση του Βασίλη Δημητριάδη, ακολουθεί ο υπεύθυνος ασφαλείας του ΠΑΟΚ, Ηλίας Γεροντίδης.
- Υπάρχει ενημέρωση για μία μικρή καθυστέρηση, περίπου της τάξεως των 10 λεπτών.
- Ξεκινάει και πάλι η διαδικασία.
- Γεροντίδης: «Τα πάντα ήταν ήρεμα, όπως όλοι είδατε και μετά το γκολ είδαμε έναν διαιτητή να κατευθύνεται προς την σέντρα μαζί με τον βοηθό. Όλοι κατάλαβαν αυτό. Εν συνεχεία, βλέπουμε διαπραγματεύσεις μεταξύ του διαιτητή και των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ. Εγώ ήμουν δίπλα στη φυσούνα. Ο διαιτητής δεν ήξερε μετά το τι να σφυρίξει. Σταμάτησε το ματς και μετά έγιναν όλα τα υπόλοιπα. Υπήρχε αγανάκτηση. Ο κόσμος όμως ήταν άψογος. Υπήρχε τάξη και ασφάλεια. Μετά έγινε ό,τι είδαμε».
- Για την είσοδο του κ. Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο αναφέρει: «Μετά έγινε η είσοδος του κ. Σαββίδη με 2-3 άτομα. Εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο από τα αποδυτήρια. Μπήκε μέσα από τη φυσούνα. Ήταν μέλη της συνοδείας του, τα δυο εξ αυτών και αστυνομικός που νόμιμα τού έχει παραχωρηθεί. Μπήκε από αγανάκτηση για όλα όσα έγιναν».
- Σε ερώτηση του κ. Καποδίστρια για το αν δικαιολογείται η κίνησή του Ιβάν Σαββίδη για μια απόφαση, ο κ. Γεροντίδης απάντησε: «Επειδή το γκολ έκρινε τα πάντα. Ο διαιτητής άλλαζε τις αποφάσεις του. Η πρόθεση του Ιβάν Σαββίδη ήταν να απομακρυνθούν από το γήπεδο, σε ένδειξη αγανάκτησης και διαμαρτυρίας».
- Για την κίνηση του Βιεϊρίνια, ο κ. Γεροντίδης είπε: «Με την κίνησή του, ο παίκτης ήθελε να αποτρέψει από το να πάρει ο κ. Σαββίδης την ομάδα και να φύγει. Εκείνος επέμενε.Ο κ. Σαββίδης μπήκε με διάθεση να διαμαρτυρηθεί. Πήγε να απομακρύνει τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Δεν προσέγγισε τον διαιτητή. Η απόστασή τους ήταν 15 με 20 μέτρα».
- Καποδίστριας: «Εκείνη την ώρα, εισήλθε και ο κ. Μίχελ και προσέγγισε τον διαιτητή».
- Γεροντίδης: «Δεν ξέρω τι είπε ο κύριος Μίχελ. Μετά απ’ όσο ξέρω, έφυγε κι αυτός». Ο κ. Γεροντίδης σημειώνει πως δεν είδε την απώθηση του ρεπόρτερ της NOVA από τον κ. Μίχελ.
- Γεροντίδης: «Ο κ. Σαββίδης πρέπει να προκλήθηκε από τον πάγκο της ΑΕΚ. Άκουσα κάποιες φωνές από τον πάγκο της ΑΕΚ. Απ’ όσο ξέρω, δεν τους είπε κάτι. Κάποια στιγμή, έφυγε μόνος του χωρίς να τον αποτρέψει κανένας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έφυγε. Μετά, βγήκε ξανά έξω. Δεν είδα καμιά απώθηση από τον κ. Σαββίδη. Την δεύτερη φορά δεν φορούσε το μπουφάν του. Έφερε όπλο, στη ζώνη του, στη δεξιά πλευρά του. Το όπλο παρέμεινε στη θήκη. Προφανώς από αγανάκτηση και ένταση έβγαλε το μπουφάν», όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον κ. Καποδίστρια».
- Καποδίστριας: «Γιατί είχε το όπλο μαζί του;»
- Γεροντίδης: «Προφανώς από κεκτημένη ταχύτητα…».
- Καποδίστριας: «Ένιωθε απειλή στο γήπεδο της Τούμπας και είχε όπλο; Έχει απειληθεί ο κ. Σαββίδης;»
- Γεροντίδης: «Έχει απειληθεί ο κ. Σαββίδης. Δεν γνωρίζω από ποιον. Το γνωρίζω από το περιβάλλον του».
- Καποδίστριας: «Αφού απαγορεύεται η κατοχή αντικειμένων γενικά που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη, γιατί το έφερε πάνω του;»
- Γεροντίδης: «Προφανώς ούτε εκείνος το κατάλαβε ότι το είχε πάνω του. Εκ παραδρομής το ξέχασε. Το ότι έβγαλε το σακάκι του φανερώνει ότι δεν το είχε πάνω του επίτηδες. Σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε τρόμος και ανησυχία. Άλλωστε, εκ των υστέρων κατάλαβαν όλοι ότι έφερε το όπλο πάνω του. Κανένας μας δεν ήξερε ότι ο κ. Σαββίδης είχε όπλο πάνω του. Μετά την δεύτερη είσοδο έφυγε ο κ. Σαββίδης».
- Γεροντίδης: «Φαίνεται ότι η λαβή του όπλου είναι ανάποδα για αριστερόχειρες όπως ο κ. Σαββίδης. Η ΠΑΕ ΑΕΚ μπορεί να υποστηρίζει τα δικά της. Εκ των υστέρων ο διαιτητής έφυγε στα αποδυτήρια του και έμεινε εκεί. Η ΑΕΚ ύστερα από 7-8 λεπτά αποχώρησε από το γήπεδο. Κανένας δεν κατάλαβε αν έγινε διακοπή από τον διαιτητή. Ο ΠΑΟΚ έμεινε μέσα στο γήπεδο 20-30 λεπτά. Στα αποδυτήρια, η κατάσταση ήταν πέρα για πέρα ομαλή».
- Γεροντίδης: «Στα αποδυτήρια η κατάσταση ήταν ήρεμη. Οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν σε φυσιολογική κατάσταση. Ο κόσμος στο γήπεδο ήταν υποδειγματικός και μετά απ όλα όσα έγιναν. Ο Κομίνης σε κάποια φάση βγήκε και σφύριξε για να βγουν στον αγωνιστικό χώρο, δεν ξέρω γιατί δεν βγήκαν οι παίκτες της ΑΕΚ. Ορισμένοι παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν ήδη έξω. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ βγήκανε, ενώ της ΑΕΚ όχι. Το γκολ κατακυρώθηκε στα αποδυτήρια περίπου μια ώρα μετά. Όταν βγήκε ο Στυλιαράς δεν υπήρχε κίνδυνος για τη διεξαγωγή του αγώνα. Είχαν αποχωρήσει όλοι, είχαν μείνει μόνο 200 άτομα».
- Η κα Ρίζου ρωτάει τον κ. Γεροντίδη αν οι αστυνομικοί μπορούν να φέρουν όπλα στο γήπεδο.
- Η απάντηση του κ. Γεροντίδη: «Απ’ όσο ξέρω, δεν απαγορεύεται. Υπάρχει μια πρακτική που λέει ότι αν υπάρχει συνάθροιση κόσμου, να μην φέρουν όπλο. Αν και στις διμοιρίες, 1-2 άτομα έχουν όπλο».
-
Ρίζου: «Ήταν νόμιμη η εισβολή του κ. Σαββίδη;»
- Γεροντίδης: «Όχι».
-
Ρίζου: «Αποτρέψατε τον κ. Σαββίδη να φέρει όπλο;»
-
Γεροντίδης: «Όχι, δεν τον απέτρεψα. Ενδεχομένως να μην έπραξα και εγώ σωστά».
- Η κα Ρίζου έδειξε φωτογραφία με τον Ιβάν Σαββίδη και άλλα οκτώ άτομα να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο. «Γιατί δεν τους αποτρέψατε;», ρώτησε πάλι και πήρε απάντηση από τον κ. Γεροντίδη: «Ήταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση;»
- Η κα Ρίζου αμφισβητεί ότι ο κ. Σαββίδης ήταν ήρεμος και δείχνει στον κ. Γεροντίδη σχετική φωτογραφία. Εκείνος απαντάει πως δεν μπορεί να γνωρίζει.
- Ρίζου: “Την ώρα που μπήκε ο κ. Σαββίδης υπήρχαν αστυνομικοί;»
- Γεροντίδης: «Υπήρχαν δεξιά και αριστερά από τη φυσούνα».
- Ρίζου: «Είχε κηρύξει διακοπή ο διαιτητής;»
- Γεροντίδης: «Όχι».
- Ρίζου: «Μπήκανε μέσα με τον κ. Σαββίδη άλλα οκτώ άτομα, δεν αισθάνεστε ότι έχετε υποχρέωση να τους εμποδίσετε;«
- Γεροντίδης: «Εκείνη την ώρα δεν υπήρχε παιχνίδι, είχε διακοπεί».
- Ρίζου: «Επιτρέπεται στη σουίτα να φέρει όπλο ο κ. Σαββίδης; Ο καθένας δεν ελέγχεται μπαίνοντας στο γήπεδο;»
- Γεροντίδης: «Όποιος έχει νόμιμη άδεια οπλοφορίας μπορεί παντού να φέρει το όπλο του, ακόμα και στην κερκίδα».
- Ρίζου: «Οι αστυνομικοί είδαν το όπλο του Σαββίδη;»
- Γεροντίδης: «Όχι, αλλιώς θα του έλεγαν κάτι».
- Για τον Λούμπος Μίχελ είπε: «Δεν είχε απειλητική διάθεση ο κ. Μίχελ. Την ώρα που μπήκε ο Σαββίδης στον αγωνιστικό χώρο, οι αστυνομικοί ήταν στη φυσούνα».
- Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση του κ. Γεροντίδη.
- Θα εξεταστεί ως διάδικος και ο Μάκης Γκαγκάτσης.
- Γκαγκάτσης: «Όσον αφορά την είσοδο του κ. Σαββίδη, μπήκε αγανακτισμένος από την απόφαση του διαιτητή. Μπήκε για να κάνει νόημα στους παίκτες του ΠΑΟΚ να φύγουν από το γήπεδο. Όχι, είχε δικαίωμα να εισέλθει στο γήπεδο. Αγανακτισμένος ήταν και ήθελε οι παίκτες του να φύγουν. Οι Βιεϊρίνια και Βαρέλα διαφώνησαν και η ομάδα έμεινε στον αγωνιστικό χώρο. Ο κύριος Μίχελ πήγε να διαμαρτυρηθεί στον διαιτητή».
-
Καποδίστριας: «Συγγνώμη, δηλαδή έχει δικαίωμα όποιος θέλει να μπει μέσα;»
-
Γκαγκάτσης: «Δεν ήταν σωστό, αλλά ήταν ένα ματς το οποίο έκρινε τίτλο έπειτα από 33 χρόνια για την ομάδα μας».
- Για τον Μίχελ: «Είπε ‘you are finished’ και του έκανε κίνηση ότι είναι καθαρό το γκολ. Του είπε τελείωσες επαγγελματικά γιατί είναι ένα ματς το οποίο κρίνει τίτλο και έκανε ένα πολύ σοβαρό λάθος. Ο κ. Μίχελ του το είπε διαιτητικά, γιατί ήταν γνωστός διαιτητής. Δεν ήταν μόνο αυτός όμως, ήταν και παράγοντες των δύο ομάδων. Υπήρχαν ειρωνικά χειροκροτήματα από την πλευρά της ΑΕΚ και γι’ αυτό κινήθηκε προς τον πάγκο της. Δεν τους είπε κάτι, μιλάει ρώσικα και ο μεταφραστής του ήταν μακριά.
-
Καποδίστριας: Στο φύλλο αγώνα, ο Κομίνης λέει ότι ο Μίχελ του το είπε με απειλητικό ύφος. O κ. Γκαγκάτσης απάντησε πως δεν υπήρχε περίπτωση να είχε απειλητικό ύφος.
- Για το όπλο του κ. Σαββίδη: «Γκαγκάτσης: «Από αγανάκτηση και έξαψη έβγαλε το σακάκι του, όχι για να κάνει επίδειξη του όπλου. Το έχουμε δει και άλλες φορές στον αθλητισμό. Ο κ. Ιωαννίδης στο μπάσκετ έχει βγάλει το σακάκι του από αγανάκτηση για διαιτητική απόφαση. Δεν ήθελε να επιδείξει το όπλο του. Λογικά το ξέχασε, το είχε απλά στη ζώνη του και δεν έκανε κάποια κίνηση. Δεν είδα το περιστατικό με τον κ. Δημητριάδη, το διάβασα μετά στο φύλλο αγώνα».
- Γκαγκάτσης: «Ο διαιτητής ήθελε να συνεχίσει τον αγώνα. Δεν είχε πάρει την οριστική του απόφαση. Μας είπε ότι θα μας ανακοινώσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο την απόφασή του για το γκολ. Η ΑΕΚ είπε ότι ήθελε να ξέρει την απόφαση για να δει αν θα συνεχίσει το ματς. Ο κ. Λυσάνδρου είπε ότι αν μετρήσει το γκολ, η ΑΕΚ δεν μπαίνει μέσα, ενώ αν δεν το μετρήσει, θα συνεχίσουμε».
- Συνεχίζει ο κ. Γκαγκάτσης και αναφέρεται πάλι στο όπλο του κ. Σαββίδη: «Το όπλο δεν το είδε κανένας παίκτης της ΑΕΚ. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι παίκτες δεν έφυγαν αμέσως. Αν το είχαν δει και ήταν τόσο σοκαριστικό, θα είχαν φύγει αμέσως για τα αποδυτήρια».
- Καποδίστριας: «Γιατί ο κ. Κομίνης δεν γράφει αυτά που λέτε στο φύλλο αγώνα;»
- Γκαγκάτσης: «Υπάρχει ανακρίβεια στο φύλλο αγώνα γι αυτό και θέλαμε τον κύριο Κομίνη εδώ».
- Καποδίστριας: «Δεν λέει ότι αρνήθηκε η ΑΕΚ, δήλωσε ότι δεν θα συνεχίσει εξαιτίας της ανασφάλειας».
- Καποδίστριας: «Η ΑΕΚ δηλώνει ανυπαίτια για τη διακοπή του αγώνα. Από που προκύπτει ο εκβιασμός;».
- Γκαγκάτσης: «Ο κ. Κομίνης έλεγε μπείτε, ενώ η ΑΕΚ έλεγε οτι θέλουμε να ξέρουμε την απόφαση για το γκολ. Αυτό γινόταν για μιάμιση ώρα. Αν ο διαιτητής έλεγε 0-0, η ΑΕΚ θα έβγαινε κανονικά στον αγωνιστικό χώρο».
-
Καποδίστριας: «Λέτε ότι ήταν μια μεθόδευση της ΑΕΚ;»
-
Γκαγκάτσης: «Ναι. Ο Κονέ έχει δηλώσει ότι ο διαιτητής μας είπε να βγούμε έξω. Ο Χιμένεθ είπε ότι ο πρόεδρος μας είπε να μην βγούμε. Κάποιοι παίκτες είπαν ότι δεν είχαν δει το όπλο. Στα αποδυτήρια υπήρχαν φωνές χαράς από την ΑΕΚ, για την εξέλιξη της διακοπής».
-
Η κ. Ρίζου ρώτησε για το γκολ και την κλήση των αρχηγών. Η αλλαγή απόφασης έγινε μετά την εισβολή του Σαββίδη;
- Γκαγκάτσης; «Ο διαιτητής αποφάσισε πριν την εισβολή του κ. Σαββίδη. Απλά εμείς μάθαμε την απόφασή του μετά την εισβολή του κ. Σαββίδη».
- Ρίζου: «Είπατε ότι για δυο ώρες ο κ. Λυσάνδρου έλεγε στον διαιτητή ότι δεν βγαίνει αν δεν ξέρει την απόφαση. Ξέρετε ότι έπρεπε να καταχωρηθεί μια τέτοια συμπεριφορά στο φύλλο αγώνα». Ο κ.Γκαγκάτσης απάντησε: «Ο κ. Κομίνης συνέταξε μετά το φύλλο αγώνα. Είναι ανακριβές το φύλλο αγώνα. Είπε ότι θα κάνω δήλωση για την ομάδα του. Ο Κομίνης είπε ότι ξέρει τι δήλωσε ο Λυσάνδρου».
- Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση του Μάκη Γκαγκάτση.
- Νέα πεντάλεπτη διακοπή.
- Οι δύο πλευρές ετοιμάζουν για να καταθέσουν τα υπομνήματά τους.
- Το λόγο έχει πάρει ο Μήνας Λυσάνδρου από την ΑΕΚ.
- Λυσάνδρου: “Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν μίλησε ο κ. Γκαγκάτσης για μένα ήταν να ζητήσω αύξηση από την ΑΕΚ εφόσον τρομοκρατώ την Τούμπα και έχω τέτοια δύναμη. Έχει ανέβει η αυτοεκτίμησή μου. Προφανώς, αστειεύομαι”.
- Λυσάνδρου: Ο κ. Κομίνης ουδέποτε ζήτησε από τις δυο ομάδες να βγουν στον αγωνιστικό χώρο”.
- Λυσάνδρου: “Πληροφορήθηκα σφύριγμα, αλλά δεν το άκουσα. Αμέσως έτρεξα και ρώτησα τον κ. Κομίνη ο οποίος μου είπε ότι δεν σφύριξε και ότι με έψαχνε γιατί είχα πάει να δω τους παίκτες. Ο κ. Κομίνης αν ήθελε να συμπληρώσει κάτι, θα το έγραφε. Έχει τοποθετηθεί τρεις φορές και είπε το ίδιο πράγμα”.
-
Λυσάνδρου: “Επειδή δεν πρέπει να μένουν ασάφειες ο κ. Κομίνης ουδέποτε κάλεσε τις δυο ομάδες να βγουν στον αγωνιστικό χώρο. Είναι ένας διαιτητής διεθνής και έχει υπάρξει σε κρίσιμα παιχνίδια τα οποία έχουν φτάσει σε αυτή την πειθαρχική και ήταν και στον τελικό του Βόλου. Έχω μια ένσταση για το αν ο κ. Γκαγκάτσης την ώρα των επεισοδίων ήταν κάτω. Όταν εγώ πήγα στη φυσούνα να δω τι γίνεται ήμουν με τον κ. Σαραϊδάρη. Εγώ τον κ. Γκαγκάτση δεν τον είδα κατά τη διάρκεια των περιστατικών».
-
Λυσάνδρου: “Έχω μια ιδιότητα που είναι συγκεκριμένη, μπορεί να είμαι πλέον διευθύνων σύμβουλος, αλλά η ιδιότητα δεν φεύγει. Αυτό που έπρεπε να κάνω και εγώ αλλά και οι άλλοι αξιωματούχοι, ήταν να δείξουμε ψυχραιμία και να μαζέψουμε τους ποδοσφαιριστές στον πάγκο μας. Έπρεπε να διαφυλάξουμε την ασφαλή παραμονή ή αποχώρηση μας από τον αγωνιστικό χώρο”.
- Λυσάνδρου: “Ειπώθηκε ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν φέρει πάντα όπλο μαζί του, άρα επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή για να έχει όπλο. Συγκεντρώσαμε τους παίκτες στον πάγκο, αρνούμαι το ειρωνικό χειροκρότημα που μας καταλογίζουν. Το θεωρώ και προσβλητικό από την άλλη πλευρά. Με το που έφυγε ο κ. Κομίνης και πήγε προς τα αποδυτήρια έκανα νόημα στους ποδοσφαιριστές να μπουν και οι παίκτες. Εκτελούσαμε την εντολή του διαιτητή”.
-
Λυσάνδρου: “Στα αποδυτήρια υπήρχε μεγάλη αναστάτωση. Κάποιος φοβήθηκε περισσότερο, κάποιος ενδεχομένως καθόλου. Η πλειοψηφία όμως είχε τρομοκρατηθεί, ένιωθε ανασφάλεια. Μιλάμε για την εκτέλεση μια αθλητικής δραστηριότητας, χρειάζεται μια ψυχολογική ετοιμότητα. Εμείς εξαντλήσαμε κάθε πιθανότητα μαζί με τον διαιτητή και τον κ. Γκαγκάτση”.
-
Λυσάνδρου: “Η τελευταία αντίδραση του διαιτητή ήταν να ακυρώσει το γκολ. Είναι απόλυτα λογικό να μπουν οι εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ στα αποδυτήρια, διαμαρτυρόμενοι. Εγώ συμμετείχα σε μια περίπτωση, όταν ρώτησα τον κ. Κομίνη, “Σε τι κατάσταση είσαι εσύ ύστερα από τόσες διαμαρτυρίες;”.
- Λυσάνδρου: “Ρώτησα τον διαιτητή με ποιο σκορ θα βγαίναμε και έθεσα θέμα ασφαλείας. Δεν θα απαντήσω για λογαριασμό του. Εγώ είπα ότι είναι καθαρά θέμα ασφάλειας. Η ασφάλεια υπαγορεύει το να βγει ο διαιτητής και να πει 1-0. Αν έλεγε κάτι άλλο, θα έμπαιναν όλοι μέσα. Εμείς αυτό που είπαμε στον Κομίνη, oτι αδυνατούμε λόγω ανασφάλειας, του το είπαμε για να το αξιολογήσει. Δεν του το είπαμε ως αντίρρηση. Έγιναν συζητήσεις για το αν υπήρχαν οι ασφαλείς συνθήκες για να γίνει το ματς”.
- Λυσάνδρου: “Δεν έγινε κάποια συζήτηση που να αφορά το αποτέλεσμα. Έγινε για το αν υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες για τη συνέχιση του αγώνα. Η ψυχολογική κατάσταση της ΑΕΚ δεν ήταν καλή. Εμείς το θέσαμε στον κύριο Κομίνη προς αξιολόγηση, δεν ήταν άρνηση. Το να τραβάμε από τα μαλλιά πράγματα για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, δεν είναι καλό”.
- Λυσάνδρου: “Έχουμε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, μπήκε ο ιδιοκτήτης συνοδευόμενος και με όπλο. Το παιχνίδι ήταν σε εξέλιξη. Αυτό ήταν σοκαριστικό, αν δεν ήταν δεν θα ήταν πρωτοσέλιδο στην Ευρώπη. Σας προσκομίζουμε 17 πρωτοσέλιδα. Από το BΒC και το CNN μέχρι τη Μάλτα και τον Παναμά. Πριν άκουσα τόση συζήτηση για το αν έχει η όχι άδεια οπλοφορίας ο κ. Σαββίδης. Εδώ έχουμε κάτι πρωτοφανές μπήκε πρόεδρος ομάδας μέχρι τη σέντρα μαζί με την ασφάλειά του. Αν δεν ήταν κόντρα στα αθλητικά ιδεώδη δεν θα υπήρχε απόφαση της ΕCA για την αποβολή του ΠΑΟΚ.Υπήρξε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και από εκεί αποφασίστηκε διακοπή του πρωταθλήματος. Είναι δυνατόν να διακόπτεται ένα ολόκληρο πρωτάθλημα και δεν είναι λογική η διακοπή ενός αγώνα;”.
- Λυσάνδρου: “Ο Πρωθυπουργός δεν περίμενε ούτε τον αγώνα του ΠΑΣ με τον Απόλλωνα το ίδιο βράδυ και τον ανέβαλε και αυτόν. Ήταν τόσο ακαριαία η απόφαση κι εμείς συζητάμε αν έχει άδεια οπλοφορίας ο Σαββίδης”.
- Ο Μηνάς Λυσάνδρου ολοκλήρωσε και τώρα πήρε το λόγο η νομική εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΑΕΚ, κ. Ρίζου.
- Ρίζου: “Σείστηκε όχι όλη η Έλλάδα, αλλά όλη η υφήλιος με την εικόνα του κ. Σαββίδη να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο με όπλο. Ο κ. Κομίνης υπήρξε θύμα απειλής του κ. Σαββίδη”.
- Ρίζου: “Ο Κομίνης υπέστη την εισβολή στον χώρο του. Μπήκε μέσα ένας ένοπλος, με 7-8 συνοδούς και ο ένοπλος δεν ενοχλήθηκε από κανέναν. Η κατακύρωση του γκολ στα αποδυτήρια, μας δείχνει ότι ο διαιτητής ήταν σε μια κατάσταση στην οποία δεν έπρεπε να βρεθεί. Ο Μίχελ του είπε ‘τελείωσες’. Σκεφτείτε σε τι κατάσταση βρέθηκε ο διαιτητής”.
- Ρίζου: Ο ΠΑΟΚ διαμαρτύρεται, διότι με μια αυταρχική διάθεση θέλει να διαρκεί ο φόβος και η τρομοκρατία όσο τους συμφέρει. Ήθελε να πατήσουμε ένα κουμπί, να συνέλθουμε και να αγωνιστούμε. Ο εισβολέας δεν είχε συλληφθεί. Ποιος έδινε εγγύηση ότι δεν θα έμπαινε ξανά μέσα ο ένοπλος; Η αγωνία του κ. Λυσάνδρου δεν ήταν αν θα γινόταν ο αγώνας, αλλά τι θα γινόταν αν έλεγε ο κ. Κομίνης ότι δεν μετρούσε το γκολ”.
- Ρίζου: “Η αστυνομία δεν ήταν πουθενά. Έλαμψε δια της απουσίας της. Αυτό δημιουργούσε κλίμα ανασφάλειας. Δεν υπήρχε στους παίκτες το αίσθημα ψυχραιμίας για να διεκδικήσουν το καλύτερο που μπορούσαν από τον εν λόγω αγώνα”.
- Ρίζου: “Η ΑΕΚ ήταν αυτή που είχε αιφνιδιαστεί. Κοιμήθηκε με 5 βαθμούς διαφορά και ξύπνησε με 2 βαθμούς διαφορά. Και παρόλα αυτά δεν έκανε καμία ανακοίνωση, παρά πήγε να αγωνιστεί. Όλο αυτό, προσέδωσε στον Σαββίδη ασυδοσία, παντοδυναμία και θρασύτητα”.
- Το λόγο έχει πάρει ο κ. Γκαγκάτσης.
- Υπήρξε αντίδραση από την πλευρά του ΠΑΟΚ στους ισχυρισμούς για τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά η έδρα τους αποδέχθηκε και η κ. Ρίζου συνέχισε…
- Γκαγκάτσης: “Από την Κυριακή το βράδυ υπάρχει ανθρωποφαγία κατά του Ιβάν Σαββίδη. Επιχειρείται μια προσπάθεια εξόντωσής του και του ΠΑΟΚ. Ξαφνικά το μοναδικό πρόβλημα της Ελλάδας και του ποδοσφαίρου είναι ο Σαββίδης. Το τι λένε τα ξένα κανάλια και τα ξένα δίκτυα δεν μας απασχολεί”.
- Γκαγκάτσης: “Φτάσαμε στο σημείο που δεν έπρεπε να φτάσουμε. Να γίνει μία δίκη με βάση τις εικόνες. Ακούσαμε ότι είναι αλαζόνας. Όταν έδινε χορηγία στη Λίγκα με 6 εκατομμύρια, ήταν αλαζόνας; Όταν έπαιρνε τη ΣΕΚΑΠ για να μην καταλήξει στα χέρια των Τούρκων, ήταν αλαζόνας; Δεν θα γίνει Ιφιγένεια να του χρεωθούν τα πάντα”.
- Γκαγκάτσης: Η απόφαση της ECA πάρθηκε με βάση μόνο μια εικόνα. Τα πάντα ήταν απόλυτα ασφαλή για να βγει η ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο. Και ο κ. Βασιλειάδης και όλοι έχουν δει απλώς την εικόνα. Το όπλο εκείνη τη στιγμή δεν το έχει δει κανείς. Άρα δεν μπορούσε ποτέ ο Κομίνης να διακόψει λόγω του όπλου. Το λέει και ο βοηθός Αλεξέας σε συνέντευξή του ότι δεν είδαν ποτέ το όπλο”.
- Κλείνοντας, ο κ. Γκαγκάτσης επανέλαβε ότι ο Ιβάν Σαββίδης είπε συγγνώμη για την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο: “Ήταν μια λάθος κίνηση και σε καμία των περιπτώσεων δεν γίνεται να πηγαίνει κόντρα στα συμφέροντά του”.
- Η σειρά του δικηγόρου του ΠΑΟΚ, Αχιλλέα Μαυρομάτη.
- Μαυρομάτης: “Δεν θα αναφερθώ στον βιασμό της προσωπικότητας ενός ανθρώπου όπως την περιέγραψε ο κ. Γκαγκάτσης, αλλά ούτε και στα όσα έχει κάνει ο κ. Σαββίδης και το πόσο αγαπητός είναι στην Βόρεια Ελλάδα. Η οργάνωση του αγώνα ήταν εξαιρετική παρά το γεγονός ότι έγινε μέσα σε 20 ώρες. Ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν είχε ποτέ σε θέματα εμπρησμών και ξυλοδαρμών. Οργάνωση αγώνα και συμπεριφορά φιλάθλων ήταν εξαιρετικά”.
- Μαυρομμάτης: “Οι παίκτες της ΑΕΚ δεν διαμαρτύρονται και αυτό φαίνεται στο βίντεο του αγώνα. Όλο αυτό αρχίζει από τις διαμαρτυρίες του κ. Λυμπερόπουλου. Από εκεί αρχίζει όλο αυτό που γίνεται. Δεν συνέβη τίποτα ακόμα και όταν όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν γύρω από τον επόπτη”.
- Αχιλλέας Μαυρομμάτης: “Ο Σαββίδης είναι πρόεδρος της ομάδας. Όφειλε να συνειδητοποιήσει ότι είχε το όπλο πάνω του. Το κατηγορητήριο μιλάει για βίαιη είσοδο. Μπήκε μέσα περπατώντας και είπε “πάμε να φύγουμε”. Σωστά του είπε ο Βιερίνια “όχι πρόεδρε”. Φεύγοντας, προφανώς κάτι ακούει από τον πάγκο της ΑΕΚ, δεν είναι τρελός ο άνθρωπος. Κάτι γίνεται και αλλάζει κατεύθυνση. Όταν προκληθεί, δεν είναι ανθρώπινο να κινηθεί προς τα εκεί;”.
- Μαυρομμάτης: «Δεν υπήρχε σκέψη να χρησιμοποιήσει το όπλο. Ήταν εκνευρισμένος και έβγαλε το σακάκι του. Εύστοχο ήταν το παράδειγμα του Γιάννη Ιωαννίδη και κινήθηκε χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι είχε το όπλο πάνω του. Αμέσως τον πήραν οι άνθρωποι της ασφάλειας του”.
- Μαυρομμάτης: “Δεν καταλάβει ότι είχε το όπλο πάνω του. Ούτε η απώθηση του κ. Δημητριάδη προκύπτει από κάπου. Η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, δεν κρατάει πάνω 3 λεπτά. Το όπλο δεν το είδε κανένας”.
- Μαυρομμάτης: “Ο κ. Λυσάνδρου είπε ότι βγήκαν, μόλις βγήκε ο διαιτητής. Δεν αναφέρει πουθενά ότι η διακοπή έγινε λόγω του όπλου. θα μπορούσε να ηρεμήσει η κατάσταση και να μπουν ξανά στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό γίνεται”.
- Μαυρομμάτης: “Ο Βράνιες λέει ότι είδε το όπλο, ενώ στην πραγματικότητα κάθεται και γελάει με τον Πρίγιοβιτς. Ο Κονέ λέει ότι περίμεναν αν θα μετρήσει το γκολ για να βγουν να παίξουν. Υπήρξε μεθόδευση. Αυτό ακριβώς έγινε. Είδα την άνεση με την οποία κινούνταν οι άνθρωποι της ΑΕΚ και στα πρόσωπά τους δεν υπήρχε κανένας φόβος”.
- Μαυρομάτης: “Το πιο χοντρό λάθος του διαιτητή είναι ότι δεν βγήκε στη σέντρα να σφυρίξει και αν δεν θέλει η ΑΕΚ ας μην παίξει”.
- Ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ προσκόμμισε την άδεια οπλοφορίας, όπου πάνω αναγράφει ότι μόνο στα αεροδρόμια απαγορεύεται να το έχει πάνω του.
- Μαυρομάτης: “Συμφωνούμε ότι δεν είναι ωραία εικόνα, αν ήθελε να απειλήσει κάποιον θα το έκανε έτσι σε κοινή θέα;”.
- Το λόγο πήρε ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ, Λάκης Σημαιοφορίδης.
- Σημαιοφορίδης: “Έχουμε έναν ισχυρισμό ύπαρξης φόβου και τρόμου. Το δηλώνει η ΑΕΚ. Αυτό τον φόβο και τον τρόμο, τον διαπιστώνει ο Κομίνης; Δεν διαπιστώνει τίποτα. “Μου το είπαν” λέει. Και λέω εγώ,ο άρχοντας του αγώνα διαπίστωσε φόβο και τρόμο; Ίσα ίσα, η ασφάλεια του αγώνα επιβεβαιώθηκε από τον κ. Στυλιαρά και από το γεγονός ότι ο κ. Κομίνης σφύριξε για να βγούνε πάλι έξω να παίξουν”.
- Σημαιοφορίδης: “Χρονικά, πόσο διαρκεί αυτός ο φόβος και ο τρόμος; Αφού μετά από μιάμιση ώρα τους ζητάνε να βγουν στο γήπεδο. Πώς αποδεικνύεται ο φόβος και ο τρόμος των παικτών της ΑΕΚ; Αφού δεν ενοχλούνται από κανέναν. Από που προέρχεται ο φόβος και ο τρόμος, από την εμφάνιση ενός πιστολιού, λες και ο κ. Σαββιδης είχε σκοπό να το χρησιμοποιήσει;”.
- Σημαιοφορίδης: “Υπήρξα ποδοσφαιριστής και έχω ζήσει πολύ χειρότερα πράγματα με μπράβους να μας δέρνουν πριν μπούμε στο γήπεδο, όταν έπαιζα στον Παναθηναϊκό. Οι ποδοσφαιριστές δεν ένιωσαν τίποτα. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν βγήκαν από μόνοι τους στον αγωνιστικό χώρο κάποιος τους ειδοποίησε, σφύριξε ο διαιτητής”.
- Σημαιοφορίδης: “Η δήλωση για φόβο και τρόμο αποδομήθηκε εντελώς. Είναι δεδομένα ότι η διακοπή του αγώνα οφείλεται στην μη κάθοδο της ΑΕΚ, που είναι η υπαίτια”.
- Σημαιοφορίδης: “Ο κ. Δημητριάδης είπε το εξής, το θέμα ήταν η είσοδος του κ. Σαββίδη με τους συνοδούς του. Εντοπίζεται ο φόβος και ο τρόμος σε ένα και μόνο πρόσωπο, στον κ. Σαββίδη. Πρέπει να τα λάβετε αυτά υπόψιν σας αλλά θέλουμε και να μας τα διευκρινίσει και ο κ. Κομίνης”.
- Σημαιοφορίδης: “Οι συνοδοί του Ιβάν Σαββίδη, τι παράνομο έκαναν; Δεν αναφέρεται πουθενά τίποτα. Τι έκαναν; Επειδή ήταν σωματώδεις; Η ΑΕΚ αυτοδιαψεύδεται. Από τη μία λένε δεν κατεβαίνουμε, από την άλλη το λένε μετά από 1,5 ώρα. Τι είδους φόβος και τρόμος είναι αυτός; Ο φόβος υπήρχε και μετά την αποχώρηση Σαββίδη; Εφυγε η αιτία του φόβου και του τρόμου. Επειδή γίνεται μεγάλη προσπάθεια να δικάσουμε με τα δημοσιεύματα και την ευαισθησία που δείχνουν κάποιοι σε άλλους. Δεν θα ερχόμασταν σε εσάς αλλά θα πηγαίναμε στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ ή του ΠΣΑΤ. Εσείς πρέπει να αποδώσετε δικαιοσύνη με βάση τα πειθαρχικά έγγραφα”.
- Ολοκλήρωσε ο Αχιλλέας Μαυρομάτης και τώρα το λόγο πήρε ο τρίτος δικηγόρος του ΠΑΟΚ, Λάμπρος Μπίρδας.
- Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Κομίνης έστειλε δύο mail και έχει γίνει προσπάθεια για επικοινωνία μαζί του…
- Όπως προκύπτει του ζητήθηκε από την έδρα να δώσει το παρών στις 19/3 για να εξεταστεί.
- Και η απάντηση του διεθνούς διαιτητή ήταν: “Δυστυχώς, ως τις 28 Μαρτίου δεν είναι εφικτή η αυτοπροσώπως παρουσία μου για λόγους που αφορούν οικογενειακά προβλήματα. Σε συνέχεια του παραπάνω μηνύματός μου, δεν ξέρω αν θα είναι εφικτή η φυσική μου παρουσία και μετά την 28η Μαρτίου. Πάντως, δέχομαι να καταθέσω μέσω υπομνήματος αν κρίνεται αναγκαίο”.
- Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να ετοιμάσει τις ερωτήσεις του και να τις αποστείλει στον κ. Κομίνη και ο τελευταίος θα έχει στη διάθεσή του 48 ώρες για να απαντήσει.
- Επίσης οι δύο ομάδες ζήτησαν 48 ώρες προθεσμία, από την στιγμή που θα απαντήσει ο διαιτητής, προκειμένου να υποβάλλουν τα υπομνήματά τους.
- Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της εκδίκασης.
- Πλέον ετοιμάζονται οι ερωτήσεις από τις δύο ομάδες και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Πάντως η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται από την Τετάρτη και μετά.