«Είμαστε ο φτωχός συγγενής»… Ατάκα πολυφορεμένη τα τελευταία χρόνια στη Football League, αλλά πέρα για πέρα σωστή βάσει της αντιμετώπισης που έχουν. Τα έσοδα αστεία. Περίπου 50.000 βάζει στα ταμεία της η κάθε ομάδα από τα τηλεοπτικά. Χορηγίες δεν είναι εύκολο να βρεθούν, ενώ τα περισσότερα γήπεδα είναι άδεια.
Πώς να συντηρηθούν οι ομάδες; Τα κουκιά δε βγαίνουν. Συνεπώς ο κάθε παράγοντας πρέπει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Κάποιοι το κάνουν. Άλλοι, όμως, το έχουν αφήσει. Κάπως έτσι συναντάμε περιστατικά όπως η απόσυρση ομάδων από το πρωτάθλημα πριν αυτό τελειώσει ή απληρωσιάς.
Πρόσφατα Κέρκυρα και Απόλλων Πόντου, δύο ομάδες με υψηλούς στόχους, επέλεξαν τον δρόμο της αποχής για κάποιες μέρες. Υπήρξε ομάδα που δεν έγινε προπόνηση και κάλεσαν την αστυνομία, ενώ θέμα αποχής συζητιέται και αλλού. Σε ομάδα της Football League αυτή τη στιγμή οι παίκτες είναι στα όριά τους και ελπίζουν να πάρουν κάτι μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφάσισε (επί της ουσίας εισηγήθηκε) να αποβληθεί ο Αήττητος Σπάτων από το πρωτάθλημα λόγω εκπρόθεσμης κάλυψης του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ.
Αντιλαμβάνεται κανείς πως η Football League βρίσκεται σταθερά σε κρίση και γι’ αυτό οι περισσότεροι «προσεύχονται» να περάσει η αναδιάρθρωση. Θα είναι μεγάλη ανάσα για όλους, αν εφαρμοστούν όσα λέγονται. Γιατί τώρα ένα πρωτάθλημα με ιστορικές ομάδες, το οποίο βοηθάει ώστε να βγουν παίκτες και να πάνε στη συνέχεια στη Super League, είναι στα κόκκινα. Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά το Sportime έψαξε τι συμβαίνει σε κάθε μία από τις 16 ΠΑΕ στο θέμα των πληρωμών. Ποιες ομάδες είναι… τράπεζες, σε ποιες οι παίκτες δεν θα χάσουν τα λεφτά τους και σε ποιες έχουν ξεχάσει το χρώμα του χρήματος.
Ούτε ευρώ!
Είναι πολύ σπάνιο ακόμα και στη Super League να βρίσκεις ομάδες που δεν χρωστούν το παραμικρό. Να μπαίνει ο μήνας δηλαδή και να παίρνεις κατευθείαν τα χρήματά σου. Στη Football League τα παραδείγματα είναι τρία. Ο πρωτοπόρος Βόλος, η Δόξα Δράμας και η ΑΕ Καραϊσκάκης Άρτας. Αυτό που λένε άπαντες, μάλιστα, είναι πως στη Δράμα ο Γιάννης Μπύρος δεν περιμένει καν να τελειώσει ο μήνας! Στις 29 τα χρήματα είναι στην τράπεζα και έχει πληρωθεί και το ενοίκιο. Εντυπωσιακό! Παράπονο δεν έχουν ούτε στην Άρτα με τον Οδυσσέα Δράκο, έναν από τους πιο εύπορους παράγοντες της κατηγορίας να τα… σκάει αμέσως, ενώ το ίδιο γίνεται και στη Μαγνησία. Ο Βόλος, που ετοιμάζεται για τη Super League, είναι συνεπέστατος.
Σχεδόν… τίποτα
Από τις πιο οργανωμένες ομάδες σε πολλούς τομείς είναι οι κρητικές. Με συγκεκριμένο πλάνο και με ένα μπάτζετ μέχρι εκεί που μπορούν. Γι’ αυτό και καταφέρνουν να τα βγάζουν πέρα στις πληρωμές. Πλατανιάς, ΑΟΧ-Κισσαμικός και Εργοτέλης είναι σχεδόν εντάξει. Στον χώρο του ποδοσφαίρου το να είσαι το πολύ έναν μήνα μέσα, δεν είναι τίποτα. Ρωτήστε ακόμα και παίκτες σε μεγάλες ομάδες της Super League. Πληρωμένος θεωρείσαι και έτσι είναι. Από τη στιγμή που όταν τελειώσει η σεζόν, θα πάρεις τα χρήματά σου. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί και το εξής. Ο Πλατανιάς είναι ομάδα που υποβιβάστηκε από τη Super League και τρέχει κάθε τρεις και λίγο να πληρώνει και τα περσινά. Είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό που κάνει. Σκεφτείτε τα προηγούμενα χρόνια πόσοι «έσκασαν» όταν έπεσαν από τη μεγάλη κατηγορία. Καλλονή, Πανθρακικός, παλιότερα ο -με άλλη διοίκηση τότε- Εργοτέλης.
Το μάζεψαν οι επόμενοι
Υπήρξαν ομάδες στη Football League που άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς στη διάρκεια της σεζόν και όλα -σχεδόν έστρωσαν. Αναφερόμαστε σε Τρίκαλα και Παναχαϊκή. Έως και τέσσερις μήνες μέσα ήταν στην Πάτρα πριν αναλάβει ο Δημήτρης Δρόσος. Το μάζεψε αρκετά ο τελευταίος. Γι’ αυτό και πλέον οι παίκτες είναι περίπου έναν μήνα πίσω. Φαίνεται πως μέχρι το φινάλε της σεζόν θα έχει έρθει στα ίσα το μαγαζί. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και στον ΑΟΤ. Ο Δημήτρης Μπαταγιάννης κάποια στιγμή είδε πως δεν έβγαινε και έδωσε την ομάδα στον Ηλία Αϊβάζογλου. Ο τελευταίος έχει αποδειχτεί… εντάξει. Σε σημαντικό βαθμό τακτοποιήθηκαν τα πράγματα. Κάποιους παίκτες, βέβαια, τους έχουν ξεχάσει.
Καθυστερήσεις, αλλά…
Υπάρχουν και ομάδες που είναι λίγο πιο πίσω, αλλά χωρίς να ξεφεύγει η κατάσταση. Ηρακλής, Ηρόδοτος και Απόλλων Λάρισας ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Σε αυτές τις περιπτώσεις το θέμα δεν είναι πόσο πίσω είναι κάποιος τώρα, αλλά πώς θα κλείσει η σεζόν. Το να υπάρχει έως και δίμηνη καθυστέρηση σε κάποια από τις προαναφερθείσες δεν είναι τραγικό, αν τελικά οι διοικούντες το ρεφάρουν στην πορεία.
Τους «καίνε» τα περσινά…
Δύο ήταν οι ομάδες που αυτό τον καιρό έκαναν αποχή, Κέρκυρα και Απόλλων Πόντου. Στους νησιώτες δόθηκαν την Τετάρτη (20/3) κάποια χρήματα και ταυτόχρονα υπήρξε η υπόσχεση για νέες πληρωμές την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, εκεί έχει αρχίσει να ξεφεύγει η κατάσταση. Όχι τόσο για τους φετινούς όσο για τους παλιούς. Υπάρχουν παίκτες που ακόμα περιμένουν κάτι ψιλά από το προ διετίας συμβόλαιο! Στην Καλαμαριά είναι μέσα ένα τρίμηνο (διαφέρει από παίκτη σε παίκτη κάποιες φορές). Και εκεί, όμως, το μεγάλο πρόβλημα είναι τα οφειλόμενα σε όσους ήταν και πέρυσι. Οι παίκτες έβαλαν πλάτη τώρα, αφού ακολουθεί το σημαντικό παιχνίδι με την Παναχαϊκή. Το θέμα είναι το για πόσο ακόμη θα το κάνουν εάν η κατάσταση μένει ως έχει.
Πολλές οι ιδιαιτερότητες
Αιγινιακός και Σπάρτη είναι δύο… ξεχωριστές περιπτώσεις στη φετινή Football League. Και ο λόγος είναι πως έχουν σε μεγάλο βαθμό παίκτης με συμβόλαια αστεία. Κάποιοι ήξεραν από την αρχή της σεζόν για το τι θα γίνει και το αποδέχτηκαν. Καμία απαίτηση συνεπώς… Στον Αιγινιακό, πάντως, οι πιο έμπειροι, παίρνουν κανονικά τα χρήματά τους. Έναν μήνα να είναι πίσω, άντε και λίγο παραπάνω. Νορμάλ πράγματα. Στη Σπάρτη είναι πολλά τα ζητούμενα. Είσαι Έλληνας ή ξένος; Δανεικός ή όχι; Κάποιοι έχουν πάρει από την αρχή της σεζόν κάποια χρήματα. Όχι πολλά πάντως.
Μία κατηγορία μόνος του!
Πρέπει να έχουν ξεχάσει στον Αήττητο Σπάτων ποια ήταν η τελευταία φορά που πληρώθηκαν. Πέρυσι η διοίκηση έκανε οικονομικές υπερβάσεις για τα δεδομένα της Γ’ Εθνικής για να ανεβάσει την ομάδα. Ως ένα σημείο, άπαντες πληρώνονταν. Κάπου στην πορεία «στράβωσε» αυτό και ο Αήττητος ξεκίνησε με τη νέα χρονιά έχοντας μείνει πίσω. Οι παλιοί άρχισαν να φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον, ενώ στην πορεία χάθηκε η μπάλα. Έπαιξε ρόλο σε αυτό και πως «χάλασε» η υπόθεση με τον Νίκο Καγιούλη, ο οποίος ήταν διατεθειμένος να βοηθήσει ώστε να καλυφθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.