Ο Σκλαβούνος Φώτης σπουδαστής του πτυχίου ανάλυσης Alfa Sports Analysis Diploma, αναλύει τον αγώνα Παναχαϊκή-Λεβαδειακός.
Με την βοήθεια της πλατφόρμας Wyscout αναλύεται η αναμέτρηση για την 8η αγωνιστική και το Sportime αναδημοσιεύει κατόπιν ειδικής συνεργασίας.
Ήταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι και για τις δύο ομάδες, όπου με νίκη η μεν Παναχαϊκή θα έμενε ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα και θα ξεπερνούσε τα δύο τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα, ο δε Λεβαδειακός αν κέρδιζε θα διατηρούσε την πρωτιά στη βαθμολογία και το αήττητο του.
Ο Λεβαδειακός είχε την κατοχή της μπάλας (59%) έναντι της Παναχαϊκής (41%), είχε περισσότερες πιθανότητες για γκολ όπως μας φανερώνει ο δείκτης xG 1.59 με 11 τελικές προσπάθειες, οι 5 εντός στόχου, έναντι 11 τελικών προσπαθειών με 3 στο στόχο και xG 1.36 της Παναχαϊκής. Τα στατιστικά του πρώτου ημιχρόνου φανερώνουν ότι υπήρχε μια σχετική ισορροπία ανάμεσα στις 2 ομάδες σε κατοχή της μπάλας, ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, στις προσωπικές μονομαχίες, στις επιθέσεις ανά λεπτό, στις μεγάλες μεταβιβάσεις και τις αναχαιτίσεις ανά λεπτό.
Το γκολ που πέτυχε η Παναχαϊκή με πέναλτι του Αραβίδη στις αρχές του 2ου ημιχρόνου (51′) ήταν αυτό που άλλαξε τις ισορροπίες του παιχνιδιού. Ακολούθησε η αλλαγή της διάταξης σε οργανωμένη άμυνα σε 5-4-1 μειώνοντας τις αποστάσεις ανάμεσα στην αμυντική και μεσαία γραμμή και μεταξύ των παικτών της δημιουργώντας έτσι ένα αμυντικό τείχος μπροστά από την εστία της που δυσκόλεψε αρκετά τον Λεβαδειακό να βρει λύσεις στο επιθετικό του τρίτο και εκμεταλλευόμενη τους χώρους που δημιουργήθηκαν στην άμυνα του Λεβαδειακού στην προσπάθεια που κατέβαλλε για να ισοφαρίσει, πέτυχε ακόμη ένα γκολ σε μια υποδειγματική αντεπίθεση πάλι με τον Αραβίδη μετά από σέντρα του Αποστολόπουλου (70′). Η συμπαγής αμυντική διάταξη της Παναχαϊκής μετά και το δεύτερο τέρμα, ο εκνευρισμός των παικτών των φιλοξενουμένων λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης λύσεων και η κούραση των παικτών του δεν επέτρεψε στο Λεβαδειακό να κυνηγήσει κάτι περισσότερο στη συνέχεια του αγώνα.
ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Η Παναχαϊκή σε φάση οργανωμένης επίθεσης δεν επεδίωξε να δημιουργήσει παιχνίδι από την άμυνα της και προσπαθούσε είτε με μεγάλες μεταβιβάσεις από την άμυνα της να φέρει τη μπάλα στο επιθετικό της τρίτο , να διεκδικήσει τις δεύτερες μπάλες και να εκδηλώσει γρήγορα επίθεση με συνδυαστικό παιχνίδι ανάμεσα στον Αραβίδη, τον Batrovic, τον Γιούση και τον ακραίο αμυντικό της πλευράς.
Ο Cerutti αρκετές φορές κατέβαινε χαμηλά στο γήπεδο ανάμεσα από τους κεντρικούς αμυντικούς για να ζητήσει τη μπάλα και μαζί με τον Ανάκογλου να προωθήσουν το παιχνίδι της Παναχαϊκής στο επόμενο τρίτο, ο Μουστακόπουλος είχε κυρίως ανασταλτικό ρόλο. Οι πλάγιοι αμυντικοί έπαιρναν όλο το πλάτος του γηπέδου προσπαθώντας να δημιουργήσουν κενά προς εκμετάλλευση στα μεσοδιαστήματα και η τριάδα πίσω από τον Αραβίδη έπαιζε πιο εσωτερικά με στόχο να κερδίσουν τις δεύτερες μπαλιές και να εκδηλωθεί γρήγορα επίθεση.
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ
Σε φάση οργανωμένης άμυνας η Παναχαϊκή ξεκίνησε να αμύνεται με 4άδα στην άμυνα της, 2 αμυντικά χαφ μπροστά τους 3άδα μπροστά από αυτούς κλειστά και τον Αραβίδη μόνο μπροστά. Κρατούσε κοντινές τις αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές της και πίεζε στα 2/3 του γηπέδου.
Στο 2ο ημίχρονο με την επίτευξη του πρώτου τέρματος της άλλαξε τη διάταξη της σε 5-4-1 με κοντινές αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές της και ανάμεσα στους παίκτες της και αμυνόταν στο δικό της τρίτο εγκλωβίζοντας τους παίκτες του Λεβαδειακού που δεν μπορούσαν να βρουν λύσεις.
ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ
Στις επιθετικές μεταβάσεις η Παναχαϊκή ήταν αρκετά καλή, και αν οι αποφάσεις του Cerutti και του Batrovic στο πρώτο ημίχρονο ήταν καλύτερες θα είχε πετύχει τουλάχιστον ακόμη ένα τέρμα.
Στο 2ο ημίχρονο πέτυχε το 2ο γκολ της με επιθετική μετάβαση, αλλαγή παιχνιδιού από τον Γιούση στον Αποστολόπουλο και στην εξέλιξη της φάσης σέντρα του στον Αραβίδη που πετυχαίνει το 2ο γκολ της ομάδας του.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ
Μπορούμε να πούμε ότι το πλεονέκτημα της Παναχαϊκής ήταν η προσήλωση που είχαν οι παίκτες της στο αγωνιστικό πλάνο, η πολύ καλή αμυντική τους λειτουργία και η ταχύτητα στην εκδήλωση των επιθετικών μεταβάσεων.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ
Η έλλειψη υπομονής στο παιχνίδι της. Οι συνολικές μεταβιβάσεις της ήταν 314 με 233 επιτυχημένες(74%) εκ των οποίων 150 προς τα μπρός με 94 επιτυχημένες (63%), 29 πίσω πάσες με 23 επιτυχημένες (79%) και 96 παράλληλες με 89 επιτυχημένες (93%). Οι επιτυχημένες μεταβιβάσεις στο επιθετικό τρίτο ήταν 28/46 (61%).
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Ο Λεβαδειακός σε φάση οργανωμένης επίθεσης ξεκίνησε με 3-4-3 ,προσπάθησε στην αρχή του πρώτου ημίχρονου να δημιουργήσει παιχνίδι από την άμυνα του στη συνέχεια όμως πήγε και αυτός σε παιχνίδι με μεγάλες μεταβιβάσεις από το αμυντικό του τρίτο προς το επιθετικό του τρίτο σημαδεύοντας πότε τον Τζιώρα πότε τον Νίλι και πότε τον Πολέτο με σκοπό να κερδηθούν οι δεύτερες μπάλες και να εκδηλωθεί γρήγορα επίθεση με συνδυαστικό παιχνίδι από τους επιθετικούς του.
Με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου πέρασε στο παιχνίδι ο Μεχία στη θέση του τραυματία Δημόπουλου και του Νομό στη θέση του αρνητικού Πολέτο για να πιέσει για την ισοφάριση. Μετά το γκολ της Παναχαϊκής άλλαξε το σχηματισμό του σε 4-1-4-1 για να γίνει πιο επιθετικός και να ισοφαρίσει το σκορ. Από το 60′ μέχρι το 75′ είχε κατοχή της μπάλας 70% αλλά δεν μπόρεσε να βρει λύσεις απέναντι στην άμυνα της Παναχαϊκής.
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ
Σε φάση οργανωμένης άμυνας η αμυντική του λειτουργία ήταν πολύ καλή και απειλήθηκε ελάχιστα. Οι αμυντικοί του κέρδισαν τις περισσότερες μονομαχίες είτε στον αέρα είτε χαμηλά. Είχαν καλές τοποθετήσεις και καλή αλληλοκάλυψη.
ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ
Οι αρνητικές μεταβάσεις ήταν η αχίλλειος πτέρνα του. Ακόμη και στο πρώτο ημίχρονο που υπήρχε σχετική ισορροπία στο παιχνίδι κινδύνευσε 2 φορές από επανάκτηση της μπάλας από τον αντίπαλο και γρήγορη εκδήλωση επίθεσης. Στο δεύτερο ημίχρονο ανέβηκαν ψηλά στο γήπεδο οι γραμμές του και πίεσε για να σκοράρει δημιουργήθηκαν κενοί χώροι στην άμυνα του και το πλήρωσε με το δεύτερο γκολ της Παναχαϊκής.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ
Η ποιότητα στο ρόστερ του, η καλή αμυντική λειτουργία, του με εξαίρεση την φάση του 2ου τέρματος της Παναχαϊκής, και η ευκολία του να φτάνει στο επιθετικό τρίτο είναι τα δυνατά του σημεία.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ
Η αδυναμία του να μετατρέψει τις ευκαιρίες που δημιούργησε κυρίως στο πρώτο ημίχρονο σε γκολ και η συμπεριφορά στις αρνητικές μεταβάσεις απ όπου και προήλθε το δεύτερο γκολ ήταν οι σημαντικότερες αδυναμίες του.
ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ
Το γρήγορο γκολ με πέναλτι που πέτυχε ο Αραβίδης στις αρχές του 2ου ημιχρόνου ήταν αυτό που άλλαξε όλη την εικόνα του αγώνα με την Παναχαϊκή να αλλάζει σχηματισμό σε 5-4-1 , να μειώνει τις αποστάσεις ανάμεσα στην αμυντική και τη μεσαία γραμμή της και ανάμεσα στους παίκτες τις και ουσιαστικά να μην αφήνει καθόλου χώρους για να εκμεταλλευτεί ο Λεβαδειακός στο αμυντικό της τρίτο.
ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΛΕΙΔΙ
Σημαντικότερος παίκτης αναμφίβολα είναι ο Αραβίδης που πέτυχε 2 γκολ, έδωσε πολλές μονομαχίες με τους αντίπαλους κεντρικούς αμυντικούς και κρατούσε τη μπάλα στα πόδια του για αρκετή ώρα, ιδιαίτερα στο πιεστικό 2ο ημίχρονο δίνοντας ανάσες και χρόνο στην υπόλοιπη ομάδα να βγουν από το αμυντικό τους τρίτο.
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν είναι από την κορυφαία πλατφόρμα Wyscout