Στην Ελλάδα έγινε γνωστός το προηγούμενο καλοκαίρι ο Μαρκ Σιφναίος. Έως τότε ήταν ένας Έλληνας ομογενής που είχε ξεκινήσει να παίζει έξω, αλλά λίγοι τον είχαν παρακολουθήσει από εδώ.
Γεννήθηκε στο Άμστερνταμ και στα μέρη μας ήρθε για λίγο σε μικρή ηλικία. Επέστρεψε στην Ολλανδία, όπου και έμαθε το ποδόσφαιρο. Η φιλοσοφία τους γνωστή. Οι επιθέσεις να ξεκινούν από πίσω, η μπάλα να μην σηκώνεται πολύ και το σύστημα που να μαθαίνουν και να παίζουν όλοι να είναι το 4-3-3. Σε ερασιτεχνικές ομάδες ήταν μέχρι να τον ανακαλύψουν από τη Βάαλβαϊκ.
Εκεί έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Ωστόσο, δεν πήγαν όλα όπως θα τα ήθελε. Δεν έβρισκε τον απαιτούμενο χρόνο συμμετοχής. Δεν το έβαλε κάτω όμως. «Πίστευε στον εαυτό σου. Συνέχιζε να προσπαθείς και να φανεί η ποιότητά σου», ήταν κάποιες από τις ατάκες που του είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο πατέρας του και δεν τις ξεχνούσε.
Τον Αύγουστο του 2017, λοιπόν, παίρνει μία απόφαση ιδιαίτερη. Δεν συναντάς εύκολα παίκτες που στα 21 τους πηγαίνουν να παίξουν στην Ινδία. Ούτε οι ομάδες συνηθίζουν να παίρνουν παίκτες τόσο νεαρούς. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν είχε γίνει ξανά μεταγραφή τόσο νεαρού ξένου παίκτη στην ινδική Super League.
Οι νέες παραστάσεις και ο… άνθρωπος του Φέργκιουσον
Δύσκολα θα βρεις κάποιον που να γνωρίζει καλά το ινδικό πρωτάθλημα, το επίπεδό του και τις συνθήκες εκεί. Ωστόσο, ο Σιφναίος εκεί βρήκε πράγματα που τον εντυπωσίασαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αγάπη του κόσμου για την ομάδα του. Περισσότεροι από 40.000 πήγαιναν στο γήπεδο για να τον δουν να παίζει, κάτι που δεν είχε ζήσει στην Ολλανδία. Τα γήπεδα και συνολικά οι εγκαταστάσεις πολύ καλές. Όσο για τη ζωή; Κάτι εντελώς διαφορετικό.
Η επιλογή του να πάει εκεί έχει να κάνει με τον Ρενέ Μιούλεστιν. Αρκετά γνωστός ο κύριος. Για χρόνια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πέρασε από τις ακαδημίες και τις ρεζέρβες, πήγε στην Μπρόντμπι και γύρισε στο Μάντσεστερ για να είναι στο τιμ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μετά για αρκετά χρόνια. Ολλανδός και αυτός. Δική του εισήγηση η απόκτηση του Έλληνα επιθετικού.
Στα δύο πρώτα ματς ο Σιφναίος δεν ξεκίνησε με την ομάδα του να μένει άσφαιρη, αλλά στο επόμενο πήρε φανέλα βασικού και βρήκε δίχτυα. Το κοντέρ κατέγραψε 12 ματς και τέσσερα γκολ. Το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι η Κεράλα Μπλάστερς δεν πήγαινε καλά με αποτέλεσμα να απολυθεί ο Μιούλεστιν και να προσληφθεί ο γνωστός από τη Λίβερπουλ και την εθνική Αγγλίας Ντέιβιντ Τζέιμς.
Ο Σιφναίος δεν… κόλλησε με τον Άγγλο, επέλεξε να αποχωρήσει αν και πρώτος σκόρερ της ομάδας και να συνεχίσει στην Γκόα. Στη συνέχεια η σεζόν ολοκληρώθηκε και το κεφάλαιο της Ινδίας είχε κλείσει για εκείνον.
Ο Παναθηναϊκός και οι ευκαιρίες
Κάποια πράγματα είναι και timing. Το καλοκαίρι του 2018 ο Παναθηναϊκός σκάναρε την αγορά και κυρίως το εξωτερικό για νεαρούς Έλληνες. Ο Σιφναίος αποτέλεσε μία περίπτωση που έκανε γκελ στον Νίκο Νταμπίζα. Το πήρε πάνω του και τον έκλεισε. Ευκαιρίες, όμως, ουδέποτε πήρε. Μία χρονιά, μία συμμετοχή και αυτή στο Κύπελλο με την Ιεράπετρα.
Τον Ιανουάριο είχε την ευκαιρία να πάει δανεικός. Πρόταση ήρθε, αλλά απορρίφθηκε και ο λόγος ήταν ότι υπολογιζόταν. Τελικά δεν αγωνίστηκε και γι’ αυτό φέτος ο δανεισμός αποτελούσε μονόδρομο για όλες τις πλευρές. Ο Απόλλων Λάρισας, που την περσινή σεζόν στο γήπεδο τερμάτισε δεύτερος, εξέφρασε ενδιαφέρον και το deal έγινε.
Ο στόχος ξεκάθαρος, να κάνει μία γεμάτη σεζόν και να επιστρέψει στο «τριφύλλι». Στο πρώτο σκέλος η επιλογή βγαίνει. Με εξαίρεση την πρεμιέρα αγωνίζεται σε όλα τα ματς και μετράει ήδη τρία γκολ. Τα δύο, μάλιστα, στο πρόσφατο ματς με τον Απόλλωνα Πόντου. Όσο για το δεύτερο σκέλος, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Το σίγουρο είναι πως ο Σιφναίος θέλει να αποδείξει πράγματα στη Super League 2 και ο Παναθηναϊκός, στον οποίο ανήκει, είναι ίσως το σημαντικότερο κίνητρο.
Κάντε follow στο Sportime
Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook
Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram