ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τι αλλαγές φέρνει στο ποδόσφαιρο η επικείμενη πολιτική αλλαγή

Πως μπορεί και αν φυσικά μπορεί αυτή η εξέλιξη να επηρεάσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Αυτό αναζητούμε. Αν αυτή η διαφαινόμενη αλλαγή στο πολιτικό τοπίο, φέρει τέτοια (αλλαγή) και στο ποδοσφαιρικό.

Συντάκτης: Γεράσιμος Μανωλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πολιτική αλλαγή – ποδόσφαιρο: Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές ήταν καθαρή. Με εξαίρεση μία μόνο φορά (1999-2000) ποτέ άλλοτε στο παρελθόν κόμμα που κέρδισε τις Ευρωεκλογές δεν έχασε τις βουλευτικές που ακολούθησαν. Επομένως τον Ιούλιο θα έχουμε αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα μας.

Πως μπορεί και αν φυσικά μπορεί αυτή η εξέλιξη να επηρεάσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Αυτό αναζητούμε. Αν αυτή η διαφαινόμενη αλλαγή στο πολιτικό τοπίο, φέρει τέτοια (αλλαγή) και στο ποδοσφαιρικό. Έχει βάση, μιας και τα ποσοστά δείχνουν αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. 

Αρχικά να σημειώσουμε πως έχει γίνει μια σημαντική μετατόπιση ενδιαφέροντος. Σε ότι αφορά ποδόσφαιρο και πολιτική. Τα… κόζια έχουν διαφοροποιηθεί. Το ποδόσφαιρο υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει στην πολιτική. Μόνο που οι πολιτικοί έχουν αρχίσει να μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στα ποδοσφαιρικά… χωράφια.

Ο νυν υφυπουργός πολιτισμού Γιώργος Βασιλειάδης πήρε την απόφαση και με τα εκατομμύρια της ΕΡΤ άλλαξε, εν πολλοίς, όλο τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Και όχι μόνο. Έφερε πολλές και σημαντικές αλλαγές. Πρώτη και κύρια η αναδιάρθρωση με τη μείωση των ομάδων από 16 σε 14. Μια νέα κατηγορία, τη Super League 2. Οι ομάδες συμφώνησαν με δέλεαρ τα χρήματα που έδωσε για πρώτη φορά πέρσι το καλοκαίρι στις τηλεοπτικά «άστεγες» ΠΑΕ. Απαραίτητο προαπαιτούμενο, όλα τα παραπάνω.

Παρά τις ετεροχρονισμένες αντιδράσεις, η τροπολογία πέρασε, η ΕΠΟ δεν μπόρεσε να αντιδράσει (άγνωστο αν ήθελε κιόλας), επομένως το σκηνικό που περιγράψαμε γίνεται… έργο! Money talks!

Μπορεί να αλλάξει κάτι;

Τι θα ισχύσει από όλα τα παραπάνω, σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης; Η πιο σωστή ερώτηση βέβαια θα ήταν τι μπορεί να μην ισχύσει. Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται.  Τουλάχιστον για φέτος, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε.Η αναδιάρθρωση έχει ψηφιστεί από ΕΠΟ και τη Βουλή των Ελλήνων. Οπότε είναι δεδομένο πως η σεζόν θα ξεκινήσει με τρεις επαγγελματικές κατηγορίες.

Όσον αφορά στο οικονομικό τώρα. Τον κύριο λόγο που έφερε τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων για την αναδιάρθρωση. Ούτε εκεί μπορεί και θα αλλάξει κάτι. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Τα 50+ εκ. ευρώ για τη Super League, τα 14 εκ. ευρώ για τη Superleague 2 και τα 1,8 εκ για τη Football League θα δοθούν.

Πολιτική αλλαγή – ποδόσφαιρο: Η νέα κυβέρνηση

Σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηρήσει το χαρτοφυλάκιο που έχει μοιράσει σε τομεάρχες πριν από τις εκλογές, δεν έχει λόγο να μην το κάνει, δύο γυναίκες θα αναλάβουν να τρέξουν τα του Υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού. Πρόκειται για τις Όλγα Κεφαλογιάννη και Άννα Καραμανλή.

Η νέα κυβέρνηση, στην πιο… extreme κατάσταση, μπορεί να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση. Απόφαση όμως που θα έφερνε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο ποδόσφαιρο. Αντιδράσεις που μπορούν να φέρουν και εκρήξεις. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από το ρεπορτάζ, χωρίς να υπάρχει και ασφαλής πληροφόρηση βέβαια. Δεν έχει και λόγο να εκκινήσει έτσι τη θητεία της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο χρόνος των διαφοροποιήσεων

Πότε μπορεί να γίνει η όποια αλλαγή; Αν ψηφιστούν και δρομολογηθούν διαφοροποιήσεις, αυτές θα είναι από τη σεζόν 2020-21. Η «καυτή πατάτα» της όλης υπόθεσης θα είναι τα χρήματα της ΕΡΤ. Πολλές φορές υπήρξαν νύξεις τις τωρινής αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα χρήματα που δίνονται. Αν η νέα κυβέρνηση στραφεί στη λύση της NOVA, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε και με μια Super League 12 ομάδων.

Το σκωτσέζικο μοντέλο

Διότι το συνδρομητικό κανάλι έχει πολλές φορές διαμηνύσει πως επιθυμεί μοντέλο Σκωτίας. Δηλαδή 12δες, δύο γύροι αγώνων (22 ματς) και μετά διαχωρισμός. Δέκα αγώνες (κουβαλώντας τη βαθμολογία τους) ανάμεσα σε αυτούς που τερμάτισαν από 1-6 και το αντίστοιχο για όσους τερμάτισαν από 7-12.

Follow sportime.gr 

Exit mobile version