Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 2017, ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει ν’ ασχοληθεί με την ΠΑΕ επιλέγοντας ξεκάθαρα το μπάσκετ! Τι άλλαξε στους δεκατρείς μήνες που ακολούθησαν και πλέον αποτελεί τη μόνη ελπίδα στη φίλαθλη κοινή γνώμη των «πράσινων». Το ρεπορτάζ του Sportime.gr επιχειρεί να δώσει τις απαντήσεις…
ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ, Η ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΩΣ ΠΡΟΪΟΝ
Η προαναφερθείσα δήλωση του κ. Γιαννακόπουλου ήρθε μεσούσης μίας σκληρής κόντρας με μερίδα των οργανωμένων οπαδών, οι οποίοι είχαν ταχθεί κι επίσημα εναντίον του. Ακολούθησε χρονικά η αμφιλεγόμενη απόφασή του να επιστρέψει η αποστολή του «τριφυλλιού» με πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη μετά τον αποκλεισμό από τη Φενέρμπαχτσε στην Ευρωλίγκα, η δημοσιοποίηση ηχητικού υλικού (διαπραγμάτευση με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς) σε ιστοσελίδα συμφερόντων του αναφορικά με την απόφαση του Σέρβου προπονητή να μην συνεχίσει το 2012, με τις καλές σχέσεις του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να είναι για τους εκ των έσω αντιμάχους του μία καραμέλα που δεν έλιωνε ποτέ.
Ένα χρόνο μετά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι ο απόλυτος Παναθηναϊκός παράγοντας.
Αν και τα έβαλε ανοιχτά, μέσω των ΜΜΕ του, με τον σκληρό οπαδικό πυρήνα των «πράσινων» (εκφράζοντας την άποψη ότι στηρίζουν τον Νικόλα Πατέρα στο ενδεχόμενο να πέσει ο Παναθηναϊκός και ν’ ανέβει με ΑΦΜ Αχαρναϊκού!) απολαμβάνει υψηλότατη δημοφιλία και θεωρείται από φιλάθλους κ οπαδούς ο μοναδικός που μπορεί, αυτή τη στιγμή, να δώσει λύση στο μείζον διοικητικό πρόβλημα που υπάρχει στο ποδοσφαιρικό τμήμα και τον Ερασιτέχνη. Όσο κι αν εξέφρασε την ανοικτή προτίμησή του στο μπάσκετ, για τον κ. Γιαννακόπουλο είναι στόχος το ποδόσφαιρο! Ο ύψιστος στον σχεδιασμό του. Θα έχει καταφέρει κάτι που δεν πέτυχε ο πατέρας του, Παύλος, και νομοτελειακά τού αξίζει.
Αυτήν την άποψη έχει μεγάλη μερίδα κόσμου, που θέλει έστω μετά το πέρας τεσσάρων δεκαετιών έναν Γιαννακόπουλο στην κεφαλή του ποδοσφαιρικού τμήματος. Συν τοις άλλοις – κι όχι μόνο λόγω της κόντρας του με την Ευρωλίγκα, για τη διαιτησία – ο γνωστός επιχειρηματίας φαίνεται ότι έχει θεμελιωδώς διαφορετική άποψη με την ηγεσία της για τον τρόπο διαχείρισης του μπασκετικού προϊόντος. Δεν γίνεται, κι εδώ έχει απόλυτο δίκιο, να υπάρχουν ομάδες με μεγάλα μπάτζετ (ΤΣΣΚΑ, Χίμκι, Ρεάλ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Φενέρμπαχτσε) και το κέρδος του νικητή κάθε διοργάνωσης να είναι όσα παίρνει μία ομάδα ποδοσφαίρου σε μία απλή νίκη στο Champions League. Τα χρήματα είναι αλλού, λοιπόν, κι έχει το δικαίωμα να το ψάξει αυτό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος η οικογένεια του οποίου έχει δαπανήσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ τα χρόνια που ασχολείται με τον Παναθηναϊκό.
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ PAO FOUNDATION
Μία σύντομη αναφορά στο παρελθόν. Το 2008 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θέλησε να εμπλακεί με την ΠΑΕ με συμπαίκτη τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Η οικογένειά του μπήκε στην πολυμετοχικότητα τελικά, με την κατάληξη για τον σχηματισμό αυτό να είναι γνωστή! Τον Δεκέμβριο του 2013 υπέγραψε ρήτρα εμπιστευτικότητας με τον Γιάννη Αλαφούζο για να εισέλθει στο ποδόσφαιρο μαζί με Κινέζους συμπαίκτες, όμως το deal δεν προχώρησε. Όπως και η υπόθεση του Φεβρουαρίου του 2014, όταν υπήρχε η πρόθεσή του να βοηθήσει μέσω Παναθηναϊκής Συμμαχίας δίχως να μετοχοποιήσει τα χρήματά του. Προσπαθούσε και προσπαθεί να βρει τις κατάλληλες συνθήκες γι’ αυτό που αποτελεί όνειρό του, όμως ούτε τον Σεπτέμβριο του 2017 με το ποδοσφαιρικό τμήμα να υπολειτουργεί τις βρήκε. Οι επαφές του στο ένα επιβεβαιωμένο ραντεβού με τον Γιάννη Αλαφούζο δεν πήγαν καλά. Η απόσταση των δύο επιχειρηματιών στην κάλυψη του χρέους στάθηκε εμπόδιο και για μία ακόμη φορά δεν προχώρησε το σχέδιό του. Είχε προηγηθεί πέρυσι και η πρόθεση να μπει στον Ερασιτέχνη, όμως το όλο σκηνικό εξελίχτηκε σε μία φιλονικία έντονης προσωπικής χροιάς με τη διοίκηση Δημήτρη Μπαλτάκου. Η προτίμηση του κ. Γιαννακόπουλου ήταν η στέγαση στο ΟΑΚΑ, ο πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου υπέγραψε MoU με την Πολιτεία για νέο γήπεδο στου Γουδή! Τίποτα από τα δύο δεν έγινε τελικά.
Εκεί άρχισε να καλλιεργείται στο μυαλό του το PAO Foundation, το οποίο επικοινώνησε δύο φορές μέσω Instagram. Μία στο τέλος Ιουνίου και μία τον Σεπτέμβριο, πριν αποχωρήσει ο Γιάννης Αλαφούζος με την ανακοίνωση της 21ης του μήνα από τον σύλλογο (θεωρητικά τουλάχιστον). Πυλώνας του πλάνου υπήρξε η Υπερδιαχείριση από μία ανώτερη Αρχή όλου του Παναθηναϊκού (ΠΑΕ, ΚΑΕ, ΑΟ) και η συστέγαση στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι διαπραγματεύσεις του με Έλληνες επιχειρηματίες, εντός κι εκτός της παναθηναϊκής οικογένειας, άρχισαν το καλοκαίρι χωρίς καμία πρόοδο να σημειώνεται. Τέλος Σεπτεμβρίου σε διαδικτυακό σχόλιό του «τελείωσε» το PAO Foundation, με τη συμπληρωματική παραδοχή ότι δεν βρέθηκε σύμμαχός του κάποιο άλλο γερό πορτοφόλι στις επαφές που πραγματοποίησε!
ΤΟ ATHENS ALIVE ΕΙΝΑΙ Η… ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ
Αν όχι τώρα, πότε; Και υπό ποιες συνθήκες, καλύτερες; Η Κυβέρνηση δείχνει να είναι μαζί του, έστω κι αν η άποψη του υπογράφοντος είναι διαφορετική. Ο κόσμος μαζί του, τον αποθεώνει παντού. Tα social media το επιβεβαιώνουν… Ο Γιάννης Αλαφούζος να ήταν τρόπος χθες, θα έδινε την ΠΑΕ σε οποιονδήποτε εμφανιζόταν άμεσα. Κι εδώ είναι το turning point της όλης ιστορίας. Το Athens Alive, ανώτερη μετεξέλιξη του PAO Foundation, όχι μόνο άμεσα δεν μπορεί να νομοθετηθεί – για την ακρίβεια ούτε το 1/10 από το Plan A – αλλά απαιτεί χρόνο, κόπο, υπομονή και αντοχές. Ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να γίνει κάτι επί μέρους! Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξελίσσει ίσως την πιο μεγάλη προσπάθειά του να μπει στο ποδόσφαιρο. Με ονομαστούς συμπαίκτες στο πλάι…
Σ’ όλα όσα καταγράφηκαν να σημειωθεί η αέναη επιθυμία του για χρησιμοποίηση του Κλειστού ΟΑΚΑ για τον επόμενο μισό αιώνα. Το Athens Alive, σχέδιο αξιοποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και δευτερευόντως σωτηρίας του «τριφυλλιού», πιθανότατα αποτελεί την ύστατη προσπάθεια του κ. Γιαννακόπουλου να εκπληρώσει έναν στόχο, μία επιθυμία και να δικαιώσει όσους υποστηρίζουν ότι μόνο αυτός μπορεί να δώσει τη λύση. Είναι ο τελευταίος ενεργός παράγοντας του Παναθηναϊκού, με τα καλά και τα στραβά του. Η ΠΑΕ, ωστόσο, ταλαντεύεται ανάμεσα στην Κόλαση και τον Παράδεισο. Μένει να φανεί πόσος χρόνος υπάρχει, αν υπάρχει… Στο θετικό σενάριο θα έρθει η απογείωση του Παναθηναϊκού και του ίδιου σε προσωπικό επίπεδο! Στο αρνητικό, οι εξελίξεις (τολμάμε να υποθέσουμε) θα είναι απρόβλεπτες σε όλα τα επίπεδα.