Το ένα καλοκαίρι «έχτιζαν», το άλλο γκρεμιζόταν! Ο Πανσερραϊκός που παίρνει το ρίσκο να επενδύσει και κάποιοι που πρέπει να το πάρουν αλλιώς!
«Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος». Ένας στίχος - ύμνος των απανταχού προσφύγων που τραγούδησε ο τεράστιος Στέλιος Καζαντζίδης. Καμία σχέση με το ποδόσφαιρο, αλλά εύκολα έρχεται, πολλά χρόνια μετά να «κουμπώσει» στην ξενομανία των ομάδων της Super League.«Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος». Το ελληνικό πρωτάθλημα της Super League που δεν είναι και τόσο ελληνικό, ο Πανσερραϊκός που παίρνει το ρίσκο και οι υπόλοιποι που πρέπει να το πάρουν αλλιώς!
Kι αν στον Ολυμπιακό, στον ΠΑΟΚ, στον Παναθηναϊκό, στην ΑΕΚ, ακόμα και στον Άρη, ο ανταγωνισμός και το επίπεδο είναι τόσο μεγάλο που η προσφορά του εγχώριου ποδοσφαιρικού ταλέντου να μην μπορεί να καλύψει επαρκώς την… ζήτηση των πέντε μεγάλων ΠΑΕ, από εκεί και κάτω, η ιστορία με τις… καραβιές ξένων, αμφιβόλου ποιότητας που δεν ξεπερνάει εκείνη του Έλληνα ποδοσφαιριστή, δεν έχει πια πλάκα! Και στην τελική ας συγκριθεί πρώτα, ας πάρει την ευκαιρία και μετά τον… βαφτίζουμε Γιάννη. Οχι πριν τον δούμε όμως.
Ομάδες «ασανσέρ» στην Super League, που παλεύουν για να κρατηθούν στην κατηγορία ή ακόμα χειρότερα χωρίς τον παραμικρό στόχο – εκτός αν θεωρείται τέτοιος η…. γρήγορη παραμονή – να στελεχώνονται από «μισθοφόρους» που απλά είδαν φως (και χρήμα) και μπήκαν.
Πρωτοσέλιδα και … φωταγωγημένοι τίτλοι, οι μεταγραφές «ονομάτων» στους μεγάλους, Πρώτα θέματα με (άγνωστα) ξένα ονόματα σε μικρομεσαίες ομάδες και… βούλες (και αν) οι «προαγωγές» νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών στις «αντρικές» ομάδες. Επειδή δεν πουλάνε. Θα το διαβάσουν μόνο οι συγγενείς και οι φίλοι (μόνο του ποδοσφαιριστή και ούτε καν του συντάκτη). Οk, όλα χρειάζονται, αλλά έχει χαθεί τελείως το μέτρο.
Ποδοσφαιρικά «γιοφύρια» που το καλοκαίρι τα χτίζανε και το αμέσως επόμενο γκρεμίζονταν, χωρίς κανένα ουσιαστικό «κέρδος» για το ελληνικό ποδόσφαιρο με το οποίο ασχολούμαστε, μόνο όταν η Εθνική ομάδα διεκδικεί θέση σε μεγάλη διοργάνωση. Και ανάθεμα όταν οι διεθνείς το βλεπουν από την τηλεόραση. Αυτή η στάνη αυτό το τυρί βγάζει. Ή μάλλον, αυτή η δεξαμενή, αυτό το νερό έχει και όπου να’ ναι στερεύει κιόλας. Εκτός αν μπούμε στη διαδικασία να ελληνοποιούμε όποιον (ποδοσφαιριστή) ξέρει να λέει «μ@λ@κ@» και έχει πάει στη Μύκονο.
Προφανώς και οι ομάδες της Super League δεν θα γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, Αθλέτικ Μπιλμπάο, αλλά από το ένα άκρο στο άλλο, εκτός από τους δύο.. τερματικούς σταθμούς, υπάρχουν ουκ ολίγες… ενδιάμεσες «στάσεις».
Ο Πανσερραϊκός που δεν φοβάται να ρισκάρει, τα ελληνόπουλα και οι «μισθοφόροι»
Όλα τα παραπάνω με αφορμή κάτι που πήρε το μάτι μας, για την προώθηση… ενός Στέφανου Αλειφερόπουλου στην πρώτη ομάδα του Πανσερραϊκού. Ούτε τον ξέρουμε, μήτε μας ξέρει ο 19χρονος, αμυντικός μέσος όπως λέει η ανακοίνωση. Αλλά δεν είναι ο Αλειφερόπουλος. Και δεν μπορεί απλά μια εξαίρεση να αλλάξει κάτι. Απλά επικυρώνει τον κανόνα που θέλει τον Έλληνα νεαρό ποδοσφαιριστή να αισθάνεται όχι μόνο ξένος στην πατρίδα του. Και αόρατος!
Στην ίδια ανακοίνωση της ΠΑΕ Πανσερραϊκός, αναφέρεται οτι ο εν λόγω ποδοσφαιριστής, ακολούθησε τα βήματα που έχουν κάνει ήδη άλλοι τρεις νεαροί παίκτες της Κ19 –Σαλβάνος, Βασιλάκος και Μαυρόπουλος – τους οποιους δεν γνωριζουμε ούτε εξ ονόματος, ούτε καν εξ όψεως!
Και το σοκαριστικό είναι το εξής. Ο Αλειφερόπουλος υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Πανσερραϊκό στις 6/9. Με τα Λιοντάρια να έχουν ξεκινήσει με 0/3 στο πρωτάθλημα! Ουραγοί στη βαθμολογία, αλλά προφανώς το… δέντρο είναι δέντρο και το δάσος είναι δάσος. Το (ποδοσφαιρικό) αύριο του κλαμπ και η επόμενη μέρα κερδίζει στο ζύγι το εφήμερο «σήμερα». Ευχής έργον να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια και το κλαμπ να αξιοποιησει και να αναδείξει κι άλλους νεαρούς ποδοσφαιριστές να εξελιχθούν, να σταθούν, να δείξουν και επειδή όλα είναι δούναι και λαβείν, να του φέρουν κάποια στιγμή και χρήματα στο ταμείο του. Και όχι μόνο ο Πανσερραϊκός.
Μήπως να το πάρουν και οι υπόλοιποι αλλιώς, μήπως βγει και κάτι. Και οικονομικά να το δουν οι ιδιοκτήτες πάλι κέρδος θα έχουν. Ούτως ή άλλως μεταξύ συγγενών και φίλων παίζουν οι ομάδες τους. Περισσότεροι συγγενείς και περισσότεροι φίλοι του κάθε ελληνόπουλου, περισσότερα και τα εισιτήρια. Από όπου και να το πιάσεις!
Τουλάχιστον στενάχωρο για ομάδες όπως ο Αστέρας Τρίπολης, η νεοφώτιστη Athens Kallithea (που έχει και μια δικαιολογία παραπάνω) και ο Ατρόμητος, να αποτελεί… μειονότητα το ελληνικο στοιχείο στις 11άδες τους. Ειδικά για τις δύο τελευταίες. Οι Περιστεριώτες έιχαν έναν Έλληνα στο αρχικό σχήμα τις δύο πρώτες αγωνιστικές, και δύο την 3η! Η Καλλιθέα σταθερά δύο Έλληνες (Πασαλίδης, Μανθάτης) και στα τρία της παιχνίδια. Εντάξει για τον Αστέρα τι να πούμε. Τις τρεις πρώτες αγωνιστικές πήρε διπλό στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, «Χ» με Άρη στο Χαριλάου και έδιωξε τον προπονητή!