Εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα για την Ελλάδα στη φάση των ομίλων σε Europa & Conference League, με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ να φέρνουν την εκτόξευση στο UEFA Ranking.
Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος media της UEFA, Ανδρέας Δημάτος, αναλύει μέσω ανάρτησης το πώς η Ελλάδα μπορεί από τη φετινή σεζόν να επιστρέψει στο top 15 της κατάταξης.
Αναλυτικά όσα αναφέρει:
«Μετά το εκπληκτικό ελληνικό ξεκίνημα την πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αλλά και αυτό των ομάδων της Τσεχίας, που έχουν την ανάλογη σταθερότητα με τις δικές μας από τα καλοκαιρινά προκριματικά, αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μάχη γύρω από το ορόσημο της 15ης θέσης της βαθμολογίας της UEFA…
H λογική λέει ότι αυτή η μάχη δεν θα αφορά τις χώρες κάτω από την 19η Ελλάδα (Kροατία, Πολωνία), αλλά προς τα πάνω μπορεί να μπλέξει, όχι μόνο τη Νορβηγία που κατέχει αυτή τη στιγμή την 15η θέση, αλλά ήδη αμφισβητείται από την Τσεχία, αλλά και τη 14η Δανία με την 13η Σερβία!
Μια σκληρή μάχη επτά χωρών, που θα κριθεί τόσο από τα αποτελέσματα στις επόμενες πέντε αγωνιστικές, όσο και από το πόσες από αυτές τις χώρες θα εκπροσωπηθούν στην Ευρώπη μετά τον Δεκέμβριο. Κάποιες εκτιμήσεις μπορούν με επιφύλαξη να γίνουν από τώρα.
Οι Σέρβοι που είδαν εφέτος για πρώτη φορά τον πρωταθλητή τους, Ερυθρό Αστέρα να μπαίνει απευθείας στους ομίλους του Champions League, πραγματοποιούν πολύ κακή ευρωπαϊκή σεζόν, θυμίζοντας την… περσινή Ελλάδα. Συνεχίζουν μεν με τρεις ομάδες στους ομίλους, αλλά και ο Αστέρας είναι αμφίβολο το τι μπορεί να πετύχει στον όμιλο με Σίτι, Λειψία και Γιουνγκ Μπόις, ενώ μικρές πιθανότητες διάκρισης έχει η Μπάτσκα Τόπολα στο Europa (εδώ θα παίξει σημαντικό ρόλο η παρουσία του Ολυμπιακού στον όμιλο), αλλά και η… χαμηλών τόνων Τσουκαρίτσκι στο Conference League.
Aπό την άλλη πλευρά η 14η Δανία, έχει μεν πραγματοποιήσει θαυμάσιο καλοκαίρι στα προκριματικά, είναι η μόνη χώρα αυτής της κατηγορίας με λίγο μεγαλύτερη εφετινή συγκομιδή από την ελληνική, αλλά συνεχίζει με την Κοπεγχάγη στο Champions League στον όμιλο με Μπαγερν, Γιουνάιτεντ και Γαλατά (την οποία βεβαίως απείλησε με εντός έδρας ήττα στην πρεμιέρα) και τη Νόρτζελαντ σε δύσκολο όμιλο του Conference.
Ο πιο σκληρός ελληνικός αντίπαλος σε αυτή την ιδιότυπη «κούρσα για 7» αναμένεται να είναι η Τσεχία. Οχι μόνο εξαιτίας του χθεσινού τρία στα τρία των ομάδων της. Αλλά γιατί εκτός από τη διαφορά ασφαλείας που έχει από την Ελλάδα (κοντά στις πέντε με έξι νίκες) και οι τρεις ομάδες της, Σλάβια, Σπάρτα στο Europa και Βικτόρια Πλζεν στο Conference έχουν πολύ καλές πιθανότητες πρόκρισης και συνέχειας μετά τη φάση των ομίλων!
Αν οι ομάδες μας καταφέρουν να έχουν ανάλογη συνέχεια, μετά το φουριόζικο και πολλά υποσχόμενο ξεκινημά τους, είναι θέμα χρόνου να βάλει η Ελλάδα από κάτω Ουκρανία και Ισραήλ (πολύ σημαντική η μάχη Παναθηναϊκού-Μακάμπι Χάιφα στον έκτο όμιλο και η πρώτη μεταξύ τους συνάντηση στις 5 Οκτωβρίου) και να συνεχίσει τη μάχη με Νορβηγία, Τσεχία, Δανία και Σερβία. Σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα των πέντε, θα πρέπει να βάλουμε δύο από κάτω…
Και φυσικά αυτό που θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο είναι με πόσες ομάδες θα εκπροσωπηθεί η χώρα μας και οι ανταγωνιστές της στις νοκ άουτ φάσεις. Τέσσερις ομάδες (!) μπορεί να έχει μόνο η Ελλάδα, τρεις ομάδες μπορεί να έχει μόνο η χώρα μας και η Τσεχία, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα για τη μάχη των προκρίσεων στους ομίλους που μας αφορούν από τους συνολικά 24 της εφετινής ευρωπαϊκής σεζόν.
Αυτό που πρέπει μέχρι τώρα να κρατήσουμε, χωρίς υπερβολικό ενθουσιασμό, είναι η ολοκληρωτικά διαφορετική νοοτροπία των ομάδων μας από το ξεκίνημα του καλοκαιριού απέναντι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, το ότι η 41η Ελλάδα στην περσινή συγκομιδή βαθμών σε σύνολο 55 χωρών βρίσκεται στην τρέχουσα εφετινή βαθμολογία στην 6η θέση και ότι από την επόμενη κιόλας αγωνιστική μπορεί να έχουμε φτάσει σε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην τελευταία 10ετία, ενώ θα βρισκόμαστε ακόμα στο ξεκίνημα της σεζόν!
Εχουμε όλη τη χρονιά μπροστά μας και έχουμε ήδη καλύψει τη μισή διαδρομή (4,200) από την κορυφαία επίδοση των 8,000 βαθμών με την προπέρσινη παρουσία του ΠΑΟΚ στους οχτώ του Conference, που μας επανέφερε στην 15η θέση. Τότε όμως το πετύχαμε με δυο ομάδες στη φάση των ομίλων (Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ), εφέτος μπορούμε να το ξεπεράσουμε με τέσσερις ομάδες στο group phase και μάλιστα ανταγωνιστικές, όπως έδειξαν στο χθεσινό ξεκίνημα.
Και ξέρετε τι θα σημαίνει αυτό, αν επιτευχθεί, σε απλά μαθηματικά; Πολύ απλά την καλύτερη επίδοση των ομάδων μας σε αυτό τον αιώνα, μετά από 22 ολόκληρα χρόνια και τους 11,250 βαθμούς συντελεστή την περίοδο 2001-2!
Υπάρχει βεβαίως πολύς δρόμος μπροστά μέχρι αυτό το ορόσημο, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν και οι προϋποθέσεις!
Πρόκειται για έναν τεράστιο στόχο, που αξίζει να πραγματοποιηθεί από κοινού για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ταυτόχρονα και από τις τέσσερις κατά τεκμήριο κορυφαίες ομάδες στην ιστορία του!»