WORLD FOOTBALL

World Football: Η Αυστρία ξανά στην επιφάνεια

Τα κατορθώματα των ομάδων της Αυστρίας, έπειτα από μια μεγάλη περίοδο... ξηρασίες πιστοποιούν ότι το νέο ποδοσφαιρικό της κύμα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση
World Football: Η Αυστρία ξανά στην επιφάνεια

Έκπληξη. Αυτό είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στη νέα γενιά των ποδοσφαιρόφιλων βλέποντας τρεις ομάδες από την Αυστρία να πραγματοποιούν ένα φανταστικό ξεκίνημα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κι όμως, η πατρίδα του Μότσαρτ έχει προσφέρει συναρπαστικές ποδοσφαιρικές στιγμές στο φίλαθλο κοινό κατά το παρελθόν.

Η αλήθεια είναι ότι η Αυστρία πέρασε από πολλά κύματα την τελευταία εικοσαετία. Από την πλήρη αφάνεια στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, στην επίπονη φάση ανασυγκρότησης και από εκεί στη νέα εποχή, όπου οι κοπιαστικές προσπάθειες των συλλόγων αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Με κύρια εκπρόσωπο την Σάλτσμπουργκ, οι Αυστριακοί κατόρθωσαν να αναρριχηθούν στην κατάταξη της UEFA και το 2018 να ζήσουν ξανά σε έναν ημιτελικό του Europa League για πρώτη φορά από την ιδιαίτερα παραγωγική δεκαετία του 1990.

Πλέον, η ομάδα της Red Bull συνεχίζει δυναμικά στο Champions League δείχνοντας ότι δεν θα μείνει στον ρόλο του κομπάρσου διαλύοντας με 6-2 την Γκενκ στην πρεμιέρα των ομίλων. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως διαθέτει και άξιους συμπαραστάτες, οι οποίοι δεν προέρχονται από τις παραδοσιακές δυνάμεις της Βιέννης (Ραπίντ και Αούστρια).

Η επαρχία της χώρας είναι εκείνη που με τις Βόλφσμπεργκερ και ΛΑΣΚ έχει κερδίσει μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις στο Europa League. Οι πρώτοι υπέταξαν στη Βεστφαλία την Γκλάντμπαχ με 4-0, ενώ το κλαμπ του Λιντς επικράτησε της Ρόζενμποργκ εντός έδρας.

Δείτε τα στιγμιότυπα της «παρέλασης» της Βόλφσμπεργκερ στο «Μπορούσια Παρκ» και της εμφάνισης της ΛΑΣΚ απέναντι στους Νορβηγούς:

Αυτές οι εμφανίσεις όμως έχουν την εξήγησή τους και αυτή βρίσκεται μέσα στην Αυστρία.

Αυστρία: Η μαγική συνταγή

Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τα ρόστερ και των τριών συλλόγων, θα διαπιστώσει πως η συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελείται από γηγενείς παίκτες διαφόρων ηλικιών, έμπειρους και μη. Μερικά από τα φωτεινά παραδείγματα οι Μαρτσέλ Ρίτσμαϊερ της Βόλφσμπεργκερ, Μάρβιν Πότσμαν και Πέτερ Μίχορλ της ΛΑΣΚ και οι Βάλτσι- Γιουνούζοβιτς της Σάλτσμπουργκ.

Μαζί με τους συμπαίκτες τους δημιούργησαν συμπαγείς κορμούς, με αυτοματισμούς που θα ζήλευαν ακόμα μεγαλύτερες και πιο πεπειραμένες ομάδες. Το στιλ τους αμιγώς επιθετικό και με ιδιαίτερη ευχέρεια στις στημένες φάσεις. Η συλλογική απόφαση που πάρθηκε από το 2015 να στηρίξουν το εγχώριο ποδοσφαιρικό προϊόν ήταν ένα ρίσκο, το οποίο όμως σιγά σιγά τους δικαιώνει.

Ομοιογένεια και προσεκτική επιμέλεια στις ακαδημίες ήταν αυτό που, ειδικά στην περίπτωση των δύο νεοφώτιστων στο Europa League, συνιστά τη μαγική συνταγή για όμορφες παραστάσεις στο χορτάρι.

Καθοδηγητές με ποδοσφαιρικό παρελθόν

Ωστόσο, προκειμένου όλα τα στοιχεία να δέσουν αρμονικά μεταξύ τους απαιτούνται και κατάλληλοι άνθρωποι στο τιμόνι του ρόστερ. Το κοινό σε όλες τις ομάδες είναι ότι επιλέχθηκαν προσωπικότητες που διέγραψαν τη δική τους ξεχωριστή πορεία στα γήπεδα. Ο Βαλεριέν Ισμαέλ της ΛΑΣΚ, για παράδειγμα, με θητεία στην Μπάγερν Μονάχου, είναι μια τέτοια περίπτωση. Παρομοίως και ο τεχνικός της Σάλτσμπουργκ, Τζέσι Μαρς, μια εμβληματική φιγούρα του MLS με τους Chicago Fire.

Επομένως, έχοντας παίξει πάνω από 350 ο καθένας τους και όντες σε μια σχετικά κοντινή ηλικιακή απόσταση με τους παίκτες (σαραντάρηδες), μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες της ομάδας τους.

Το DNA… νερό δεν γίνεται

Πέρα από τις μελωδίες του Μότσαρτ, τη γευστική σοκολάτα βιενουά και τα πανέμορφα τοπία, η Αυστρία είχε και το ποδόσφαιρο ως εξαγώγιμο προϊόν. Ήταν μάλιστα από τις πρώτες εθνικές ομάδες που εισήγαγαν στο χορτάρι το δικό τους χαρακτηριστικό στιλ. Ο λόγος για την εκπληκτική Wunderteam τη δεκαετία του 1930. Με ένα επιθετικό ποδόσφαιρο, είχε κατορθώσει να μείνει τη διετία 1931-1932 για 14 ματς αήττητη.

Κάτι που της έδωσε φόρα για να κατακτήσει την υψηλότερη θέση της ιστορίας της σε Παγκόσμιο Κύπελλο (4η), πέφτοντας στα ημιτελικά κόντρα στην οικοδέσποινα και μετέπειτα τροπαιούχο Ιταλία.

Μπορεί από τότε να έχουν περάσει 8 δεκαετίες, αλλά το ποδοσφαιρικό DNA… νερό δεν γίνεται. Κάτι που πιστοποιείται από το νέο αίμα που στελεχώνει τόσο την εθνική, όσο και τους συλλόγους της χώρας. Δεν είναι διόλου απίθανο μάλιστα το εθνικό αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα να στηριχτεί σε αυτή τη γενιά για τις επόμενες διοργανώσεις. Αν μη τι άλλο το νέο κύμα Αυστριακών δείχνει ατρόμητο στον αγωνιστικό χώρο, κινούμενο σε κάθε περίπτωση προς την σωστή κατεύθυνση

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
World Football: Σαν σήμερα, 27 Απριλίου 1993: Η μέρα που η Ζάμπια έχασε την ομάδα των ονείρων της

Σαν σήμερα, 27 Απριλίου 1993: Η μέρα που η Ζάμπια έχασε την ομάδα των ονείρων της

Σαν σήμερα, το 1993, το ποδόσφαιρο της Ζάμπια βυθίστηκε στο πένθος. Ένα αεροπορικό δυστύχημα στέρησε από τη χώρα μια γενιά γεμάτη όνειρα

World Football
World Football: Αν έπεφτε στο 82′, η Ολλανδία θα είχε σηκώσει το Μουντιάλ – Ο Ρόμπεν που δεν λύγισε ποτέ

Αν έπεφτε στο 82′, η Ολλανδία θα είχε σηκώσει το Μουντιάλ – Ο Ρόμπεν που δεν λύγισε ποτέ

Η εικόνα του Ρόμπεν να φεύγει μόνος του και ο Πουγιόλ να τον κρατά απεγνωσμένα ζει ακόμα στις μνήμες όσων είδαν τον τελικό του Μουντιάλ 2010. Αν είχε πέσει, ίσως η ιστορία να είχε γραφτεί αλλιώς…

World Football
World Football: Η χειρότερη εμφάνιση του Μαραντόνα σε Μουντιάλ; Όλα όσα έγιναν στην Ισπανία το ’82…

Η χειρότερη εμφάνιση του Μαραντόνα σε Μουντιάλ; Όλα όσα έγιναν στην Ισπανία το ’82…

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έκανε το ντεμπούτο του σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1982, στην Ισπανία. Η παρουσία του, όμως, δεν ήταν αντάξια της λάμψης του και κατέληξε σε έναν από τους πιο άδοξους αποκλεισμούς της Αργεντινής.

World Football
World Football: Ρόμπερτ Προσινέτσκι: Ο μοναδικός που σκόραρε σε Μουντιάλ για δύο διαφορετικές χώρες

Ρόμπερτ Προσινέτσκι: Ο μοναδικός που σκόραρε σε Μουντιάλ για δύο διαφορετικές χώρες

Γεννημένος στη Γερμανία, αλλά χωρίς να παίξει ποτέ γι' αυτήν. Ο Ρόμπερτ Προσινέτσκι έγραψε ιστορία σκοράροντας σε δύο Μουντιάλ για δύο διαφορετικές χώρες—και καμία δεν ήταν η πατρίδα του.

World Football
World Football: Ρομάριο: Ο τελευταίος μπαλαδόρος που δεν πρόλαβε να πει το τελευταίο του αντίο

Ρομάριο: Ο τελευταίος μπαλαδόρος που δεν πρόλαβε να πει το τελευταίο του αντίο

Ο μικρόσωμος Βραζιλιάνος που έγινε ο φόβος και ο τρόμος κάθε άμυνας. Ο MVP του Μουντιάλ 1994 δεν ξαναφόρεσε ποτέ τη φανέλα της «σελεσάο» σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

World Football
World Football: Γερμανία χωρίς Adidas; Κι όμως, στο Μουντιάλ του ’78 συνέβη

Γερμανία χωρίς Adidas; Κι όμως, στο Μουντιάλ του ’78 συνέβη

Ίσως η πιο «σικ» φανέλα στην ιστορία της Δυτικής Γερμανίας. Και δεν ήταν καν Adidas.

World Football
World Football: Ο διαιτητής που δεν άκουγαν ούτε οι Βραζιλιάνοι – Η απίστευτη ιστορία του Αβραάμ Κλάιν

Ο διαιτητής που δεν άκουγαν ούτε οι Βραζιλιάνοι – Η απίστευτη ιστορία του Αβραάμ Κλάιν

Τρεις δεκαετίες, τέσσερα Μουντιάλ και μερικά από τα πιο εμβληματικά παιχνίδια όλων των εποχών. Ο Αβραάμ Κλάιν δεν ήταν απλώς ένας ρέφερι – ήταν κομμάτι της ίδιας της ιστορίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

World Football
World Football: Το τακουνάκι που έγραψε ιστορία και μια Εθνική που έμεινε εκτός… με δόλο

Το τακουνάκι που έγραψε ιστορία και μια Εθνική που έμεινε εκτός… με δόλο

Το 1987 σκόραρε το πιο διάσημο τακουνάκι στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πέντε χρόνια νωρίτερα όμως, η Εθνική του είχε αποκλειστεί από το Μουντιάλ με τον πιο άδικο τρόπο.

World Football
Ποδόσφαιρο: Βασίλης Μπάρκας: Δεν το πίστευαν!

Βασίλης Μπάρκας: Δεν το πίστευαν!

Ο Βασίλης Μπάρκας συνεχίζει να ξεχωρίζει στην Ολλανδία.

Ποδόσφαιρο