Από ήρωας μιας χώρας, σερβιτόρος στις ΗΠΑ
Η απίθανη ιστορία του αυτοεξόριστου Χακάν ΣουκούρΚάποτε ήταν ο εθνικός ήρωας της Τουρκίας. Τα δικά του γκολ έφερναν τη χώρα του στα ημιτελικά του Μουντιάλ στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας το 2002. Τώρα, για την κυβέρνηση τουλάχιστον, είναι ένας προδότης. Προδότης επειδή είναι αντίθετος στην πολιτική του Ερντογάν. Και γι’ αυτό ο Χακάν Σουκούρ έγινε αυτοεξόριστος. Άφησε πίσω του την Τουρκία και δε θα γυρίσει ποτέ. Προτίμησε να σερβίρει καφέδες από το να ζει εκεί…
Ο πρώην άσος του ποδοσφαίρου, έχοντας φτάσει τα 46 του χρόνια, ζει αρκετό καιρό στις ΗΠΑ πλέον όπου είναι συνιδιοκτήτης σε ένα καφέ-φούρνο στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια και προσπαθεί να ζήσει ήρεμα τη ζωή του, μακριά από απειλές και άγχη.
Το καθεστώς τον έδιωξε από την Τουρκία
Ο Σουκούρ, έδωσε μια συγκλονιστική συνέντευξη στους New York Times, όπου μίλησε για το καθεστώς στην Τουρκία, την ζωή στις ΗΠΑ, την δημοκρατία, τα… γκολ που συνεχίζει να βάζει σε τοπικά πρωταθλήματα, αλλά και τον… Λεμπρόν Τζέιμς.
Το μαγαζί του, έχει φροντίσει να έχει… πλούσιο Τούρκικο μενού. Τσάι το πρωί, σουτζουκάκια το απόγευμα ή κεμπάπ. Ο Σουκούρ μάλιστα τα σερβίρει καμιά φορά και όπως τα σέρβιρε, εξήγησε και τι τον οδήγησε στις ΗΠΑ.
«Λατρεύω την πατρίδα μου, λατρεύω τους ανθρώπους της έστω και αν οι ιδέες τους ελέγχονται απόλυτα από τα ΜΜΕ. Μπορεί στο μέλλον να πάω να τους επισκεφτώ», είπε αρχικά, δείχνοντας ξεκάθαρα πως όσο υπάρχει ο Ερντογάν και ο φόβος για την σύλληψή του, δεν πρόκειται να γυρίσει.
Βλέπετε ο Πρόεδρος της Τουρκίας τον έχει βάλει στην λίστα του επίσης αυτοεξόριστου Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας. Νωρίτερα, το 2011 ο Σουκούρ είχε πάρει θέση στο Κοινοβούλιο ως πολιτικός του κόμματος του Ερντογάν, αλλά μόλις είδε το πραγματικό πρόσωπο του Σουλτάνου, αποφάσισε να τα βροντήξει όλα και να φύγει.
Ο Σουκούρ από το 2015 που εγκατέλειψε την πατρίδα του, δεν είχε δώσει καμία συνέντευξη. Αυτή ήταν η πρώτη του και όταν έφτανε η κουβέντα στην πολιτική, απαντούσε στα Τούρκικα για να σιγουρευτεί πως ο μεταφραστής θα μετέφερε σωστά τα όσα ήθελε να πει.
«Φύγαμε με την γυναίκα μου και τα τρία παιδιά μου λίγο πριν το πραξικόπημα. Είχαμε ήδη την διαίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά με το κράτος και την κυβέρνηση. Μετά ήρθε το ένταλμα σύλληψης και έβαλαν τον πατέρα μου στη φυλακή για ένα χρόνο χωρίς λόγο. Μας πήραν ότι είχαμε. Σπίτια, λεφτά, επιχειρήσεις…», είπε φανερά εκνευρισμένος.
Μέχρι πέρυσι, ήταν άγνωστο το που βρισκόταν ο Σουκούρ, Πριν ένα χρόνο όμως, η Τουρκική τηλεόραση δημοσίευσε ένα βίντεο και φωτογραφίες όπου απεικόνιζε τον πρώην άσο στο Πάλο Άλτο λες και ήταν κάποιος εγκληματίας που δραπέτευσε από την χώρα. Αυτό όμως δεν τον πτόησε.
«Με έχουν πάρει τηλέφωνο και μου είπαν ότι θα τα πάρω όλα πίσω και θα μπορέσω να συνεχίσω την ζωή μου στην Τουρκία, αν πω ανοιχτά πως υποστηρίζω τον Ερντογάν. Θα μπορούσα στο παρελθόν αν το έκανα αυτό, να γίνω μέχρι και υπουργός. Τελικά προτίμησα να έρθω εδώ και να σερβίρω καφέ. Στην Τουρκία η πολιτική είναι σαν το καιρό στη Νορβηγία. Εκεί έχει έξι μήνες νύχτα και έξι μήνες μέρα. Στην Τουρκία υπάρχει σκοταδισμός. Κάποια μέρα θα έρθει και πάλι το φως. Το σκοτάδι δε κρατά για πάντα», απάντησε.
Ακόμη… σκοράρει
Βέβαια το πάθος για το ποδόσφαιρο δεν έχει φύγει. Μαζεύεται τις Τετάρτες με φίλους του που δουλεύουν στα γραφεία της Google λίγα μέτρα μακριά από το καφέ του και μαζί με τους υπαλλήλους του μαγαζιού του, δίνουν μάχες στα 5Χ5.
Στο τελευταίο ματς έβαλαν 15 γκολ μάλιστα. Τα 11 ήταν του Σουκούρ, που διατηρείται σε καλή κατάσταση.
«Σκοράρω συνέχεια και πολλά γκολ. Όχι μόνο ένα», είπε χαμογελώντας. Πως να ξεχάσεις την τέχνη άλλωστε όταν έχεις παίξει σε τοπ επίπεδο με την εθνική ομάδα της χώρας σου, την Γαλατάσαραϊ, αλλά και στο Ιταλικό πρωτάθλημα, με γκολ σε Τσάμπιονς Λιγκ και ΟΥΕΦΑ.
Ο Σουκούρ θυμήθηκε τους λόγους που τον έκαναν να αφήσει την πατρίδα του και αναφέρθηκε και στην λογική του περί δημοκρατίας. Είπε μάλιστα πως το παράδειγμα του Λεμπρόν Τζέιμς και το γεγονός ότι είναι ελεύθερος να λέει την γνώμη του για τον Πρόεδρο της χώρας, είναι κάτι που εκτιμά ιδιαίτερα στην νέα του πατρίδα.
«Όταν έφυγα από το Κοινοβούλιο, είδα πως άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα με την επιχείρησή μου. Πάντα κάτι σκάρωναν και ξαφνικά η δουλειά μου περιορίστηκε. Σκέφτηκα πως είναι καιρός να βρω νέες ευκαιρίες για μένα και την οικογένειά μου και να ηρεμήσουμε. Ήρθαμε εδώ όπου ο καιρός είναι υπέροχος. Το ίδιο και η ζωή», είπε αρχικά και πρόσθεσε:
«Θέλω τα παιδιά μου να είναι ανεξάρτητοι άνθρωποι. Στη Τουρκία ως διάσημος, σου συμπεριφέρονται διαφορετικά. Εγώ θέλω τα παιδιά μου να πάνε σε άλλες χώρες, να μάθουν άλλες κουλτούρες, να γνωρίσουν διαφορετικούς ανθρώπους. Όταν χειροτέρεψαν τα πράγματα στην Τουρκία, είπα πως έπρεπε να κάνω το βήμα.
Η ελευθερία είναι σημαντικό πράγμα για μένα. Ακόμη κι εδώ νοιώθω ελεύθερος, αλλά προσέχω που πάω και που συναντάω ανθρώπους γιατί ποτέ δε ξέρεις τι γίνεται. Είμαι σαν τον Λεμπρόν Τζέιμς. Θέλω να λέω ελεύθερα την γνώμη μου για το πολιτικό καθεστώς χωρίς να φοβάμαι τι θα μου συμβεί. Στην Τουρκία δε μπορείς πλέον να το κάνεις αυτό. Θα μπορούσα να κάνω το κορόιδο και να έχω ότι θέλω εκεί. Όμως θα έχανα την αξιοπρέπειά μου ως άνθρωπος. Και δεν θα το επέτρεπα ποτέ αυτό».
Ο Σουκούρ δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω όσο υπάρχει Ερντογάν. Τους γονείς του τους βλέπει από το Skype. Ο πατέρας του είναι και πάλι ελεύθερος, αλλά παλεύει με τον καρκίνο.
«Όποτε βλέπουμε ο ένας τον άλλο, βάζουμε τα κλάματα. Μου λέει ότι του λείπω και ότι θέλει να με αγκαλιάσει. Πολύς κόσμος ζει την ίδια κατάσταση που ζω κι εγώ. Δυστυχώς», είπε βουρκωμένος και εκεί άλλαξε την κουβέντα μιλώντας για το καφέ που δουλεύει, λέγοντας πως είναι ευτυχισμένος γιατί μπορεί να σερβίρει, αλλά είναι ελεύθερος…