WORLD FOOTBALL

Μάρκο φαν Μπάστεν: Η «ακτινογραφία» της παράξενης ιδέας του Ολλανδού παλαίμαχου φορ για κατάργηση του οφσάιντ

Ο Μάρκο φαν Μπάστεν πρότεινε κατάργηση του κανονισμού του οφσάιντ και αναρωτιόμαστε αν είναι ιδιοφυές ή… ανόητο.  
Μάρκο φαν Μπάστεν: Η «ακτινογραφία» της παράξενης ιδέας του Ολλανδού παλαίμαχου φορ για κατάργηση του οφσάιντ

Ο Μάρκο φαν Μπάστεν πρότεινε κατάργηση του κανονισμού του οφσάιντ και αναρωτιόμαστε αν είναι ιδιοφυές ή… ανόητο.  

Βλέπει πράγματα που οι άλλοι ούτε καν φαντάζονται; Ή παρασύρεται από τη θέλησή του για καινοτομία, για εξέλιξη; Ο Μάρκο φαν Μπάστεν εξέφρασε την (αιρετική) άποψη ότι το ποδόσφαιρο θα γινόταν πολύ καλύτερο, πιο συναρπαστικό και περισσότερο ενδιαφέρον αν καταργούνταν το οφσάιντ. Δήλωσε μάλιστα ολότελα πεπεισμένος γι’ αυτό. Ο 56χρονος Ολλανδός ζήτησε να δοκιμαστεί πειραματικά η πρότασή του, ώστε να κριθεί στην πράξη και να πείσει – όπως πιστεύει – για το ορθόν της ιδέας του. Σίγουρα, τη δεδομένη στιγμή, μοιάζει απίστευτο ότι θα μπορούσε να μην υπάρχει ο συγκεκριμένος κανονισμός στο άθλημα. Μοιάζει ακραίο ως άποψη, είναι πολύ δύσκολο έστω να το φανταστούμε. Προσπαθήσαμε πάντως, να μείνουμε ουδέτεροι και να δώσουμε επιχειρήματα και στις δύο απόψεις. Την κρατούσα και του Φαν Μπάστεν. Το δικαιούται ως ένας εκ των κορυφαίων επιθετικών που είδαν ποτέ τα μάτια μας.

ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ

* Θα χαθεί η εξυπνάδα από το ποδόσφαιρο Οι αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές θα είναι τεράστιες, οι μέσοι θα γίνουν σχεδόν περιττοί, άλλο άθλημα σε σχέση με αυτό που ξέρουμε και αγαπάμε. Το παιχνίδι θα χάσει τη ροή του. Θα γίνει της γιόμας, θα «ζωντανέψουν» οι φορ – περίπτερο της παιδικής μας ηλικίας!

* Το γκολ θα μετεξελιχθεί σε κάτι μπανάλ. Τα σκορ θα γίνουν υψηλά, η γοητεία και η (πεμπ)ουσία θα εξαφανιστεί. Ενώ θεωρητικά αναζητείται κάτι πιο ψυχαγωγικό, το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο. Θα χαθεί ο ενθουσιασμός, θα βλέπουμε ασύμμετρα μπουλούκια που τρέχουν πίσω από την μπάλα.

*Δεν είναι ένας απλώς κανονισμός το οφσάιντ. Υπήρξε ένας κανονισμός-επανάσταση, που άλλαξε ριζικά το σπορ. Αμυντικοί που συγχρονίζονται για να κρατήσουν μαζί μια νοερή γραμμή, μιας μορφής τέχνη. Η προσπάθεια κάθε συνόλου, με συνοχή, μοναδική δουλειά και passing game, να βρει τρόπο να διασπάσει την οργάνωση των απέναντι είναι αυτό που κάνει τόσο εντυπωσιακό και μοναδικό το ποδόσφαιρο, τους αρτίστες του.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ

* Οι άμυνες θα παίζουν με μεγάλο βάθος και άρα θα είναι πιο δύσκολο για τον αντίπαλο να παίξει στην πλάτη τους. Θα είναι πολύ πιο σκληρό και δύσκολο να βρεις δρόμο προς την αντίπαλη εστία, άρα θα έχει μεγαλύτερη αξία και θα απαιτεί πιο ισχυρή ικανότητα, ατομικά και συλλογικά.

* Θα σταματήσουν οι διαμαρτυρίες για έναν κανονισμό που διαχρονικά έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες εντάσεις στο άθλημα. Ακόμα και τώρα με το VAR, δεν μπορούμε να βρούμε άκρη αρκετές φορές. Τα δοκιμάσαμε όλα, δεν δουλεύει τίποτα. Μήπως λοιπόν να το εξαφανίσουμε τελείως από τη συζήτηση, γλιτώνοντας και από την τοξικότητα που συχνά πυκνά γεννά;

* Θα αναγκάσει προπονητές και παίκτες να σκεφτούν έξω από κουτί, εντελώς διαφορετικά από ό,τι τώρα. Αυτό θα δημιουργήσει εξέλιξη, καινοτομία. Κάτι που θα αναζωογονήσει το ενδιαφέρον του κόσμου, που θα δημιουργήσει νέους φαν. Το «όλοι πίσω» δεν είναι κίνδυνος, δεν θα αντέξει για πολύ ως τακτική, η ανάγκη θα το κάνει πέρα.

Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ποδόσφαιρο: Η Άστον Βίλα κοιτά Γκιμπς Γουάιτ και ο Σαλάχ ανοίγει παράθυρο για Σαουδική Αραβία

Η Άστον Βίλα κοιτά Γκιμπς Γουάιτ και ο Σαλάχ ανοίγει παράθυρο για Σαουδική Αραβία

Η Άστον Βίλα εμφανίζεται έτοιμη να κινηθεί για τον Μόργκαν Γκιμπς Γουάιτ, την ώρα που το μεταγραφικό παζάρι αρχίζει να ζεσταίνεται σε Αγγλία, Ευρώπη και Σαουδική Αραβία.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ο Λιάσος Λουκά επιστρέφει στον Άρη Λεμεσού

Ο Λιάσος Λουκά επιστρέφει στον Άρη Λεμεσού

Υπενθυμίζεται ότι ο Κύπριος προπονητής είχε εργαστεί στον Άρη Λεμεσού από το καλοκαίρι του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πληρώνει τα πούλμαν των οπαδών της Φόρεστ στην Κωνσταντινούπολη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πληρώνει τα πούλμαν των οπαδών της Φόρεστ στην Κωνσταντινούπολη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει το κόστος υποχρεωτικής μετακίνησης των οπαδών της Νότιγχαμ Φόρεστ στην Κωνσταντινούπολη για το ματς με τη Φενέρμπαχτσε.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ρίο Άβε: Στη λίστα ο Βάσκο Μάτος για τον πάγκο

Ρίο Άβε: Στη λίστα ο Βάσκο Μάτος για τον πάγκο

Σε διαδικασία αναζήτησης νέου προπονητή βρίσκεται η Ρίο Άβε, σύμφωνα με τη Record, που κάνει λόγο για επικείμενη αποχώρηση του Σωτήρη Σιλαϊδόπουλου.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Η μεγάλη πρόταση, που έχει ο Κασεμίρο

Η μεγάλη πρόταση, που έχει ο Κασεμίρο

Ο Κασεμίρο θα φύγει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι και ήδη γίνεται χαμός για το που θα συνεχίσει

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ξέσπασμα στη Σαουδική Αραβία κατά Ρονάλντο: Δεν είναι το πρωτάθλημά του

Ξέσπασμα στη Σαουδική Αραβία κατά Ρονάλντο: Δεν είναι το πρωτάθλημά του

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής στη Σαουδική Αραβία με αιχμηρές τοποθετήσεις για τη στάση του.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Δεν του βγαίνει στη Σπόρτινγκ του Φώτη Ιωαννίδη

Δεν του βγαίνει στη Σπόρτινγκ του Φώτη Ιωαννίδη

Δύσκολη προσαρμογή για τον Έλληνα φορ στην Πορτογαλία.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Τα 40 εκατ. ευρώ του Μαρινάκη στη Ρίο Άβε έως το 2030

Τα 40 εκατ. ευρώ του Μαρινάκη στη Ρίο Άβε έως το 2030

Η Ρίο Άβε μπαίνει σε τροχιά μεγάλης ανάπτυξης με επενδυτικό πλάνο 40 εκατ. ευρώ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που αλλάζει τα δεδομένα στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Απορρίφθηκε η πρώτη πρόταση για Λομόνακο

Απορρίφθηκε η πρώτη πρόταση για Λομόνακο

Η Ιντεπεντιέντε απέρριψε πρόταση 2,4 εκατ. δολαρίων για τον Κέβιν Λομόνακο με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται έως 3 Μαρτίου.

Ποδόσφαιρο