WORLD FOOTBALL

Μουντιάλ: Να γίνεται κάθε δύο χρόνια ή όχι;

Κι ενώ ακόμα ένα break λόγω εθνικών ομάδων ολοκληρώθηκε, η κουβέντα έχει ανοίξει: Μήπως δεν είναι κακή ιδέα ένα Μουντιάλ ανά διετία;
Μουντιάλ: Να γίνεται κάθε δύο χρόνια ή όχι;

Μουντιάλ: Το ενδεχόμενο διεξαγωγής του τουρνουά κάθε δύο χρόνια, αντί για τέσσερα, ολοένα ενισχύεται ως πιθανότητα.

Μπορείτε να φανταστείτε έναν (ποδοσφαιρικό) κόσμο με μια μεγάλη διοργάνωση εθνικών ομάδων να διεξάγεται κάθε χρόνο; Ως ιδέα είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα από όσο πιστεύουμε. Στο στάδιο της ζύμωσης. Με μπροστάρη τον Αρσέν Βενγκέρ, η FIFA έχει εκπονήσει μελέτη για το κατά πόσο θα ήταν βιώσιμο σενάριο η διεξαγωγή Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά διετία. Αυτό σημαίνει ότι οι άλλες μεγάλες ηπειρωτικές διοργανώσεις (Euro, Copa America) θα «στριμώχνονταν» στα ενδιάμεσα έτη. Υπάρχει και θα υπάρξει μεγάλη αντίσταση. Ήδη ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος. Γνωστό άλλωστε πως με τον ομόλογό του της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο είναι ο ένας στην ανατολή και ο άλλος στη δύση ως προς τη φιλοσοφία, τα «θέλω» και την προοπτική. Ειδικά μετά την ιστορία της European Super League – την οποία λέγεται ότι έτρεξε στο παρασκήνιο ο Ινφαντίνο – βρίσκονται σε ψυχρό πόλεμο.

Η εποχή το ζητάει

Πέραν ή παραλλήλως αυτού, το ζήτημα συζητείται, εξετάζεται. Άρα δεν ωφελεί να κάνουμε σαν να μην υπάρχει. Και το ερώτημα είναι: Θα ήταν καλή ιδέα η 4ετία να γίνει 2ετία; Οι λάτρεις των παραδόσεων θα διαφωνήσουν, μεμιάς. Ουσία όμως είναι να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε το τι θα ήταν το καλύτερο για το σπορ πάντα κοιτώντας μαζί το τι ζητάει η εποχή και τι το μέλλον μπορεί να φέρει. Το «κάθε 4 χρόνια» αρχίζει όλο και περισσότερο να μοιάζει με ξεπερασμένο και αναχρονιστικό μοντέλο. Σε έναν κόσμο που τρέχει με υψηλότατες ταχύτητες, στον οποίο τα social media ορίζουν την ατζέντα και που τα νεότερα ηλικιακά μέλη καταναλώνουν και βαριούνται το ίδιο γρήγορα, η ανάγκη για περισσότερα και συχνότερα event υψηλού επιπέδου προκύπτει εκ των πραγμάτων.

Είναι κομβικής σημασίας αυτό να γίνει με σεβασμό στους αθλητές. Και σύμφωνα με τον Βενγκέρ, συνιστά βασικό μέλημα του project το να μην επιβαρυνθούν κι άλλο, καθώς επίσης και να προστατευτεί η συνέχεια των πρωταθλημάτων με μείωση των διακοπών λόγω προκριματικών (και των εκεί αγώνων), όπως καλή ώρα αυτό που μόλις ολοκληρώθηκε. Είναι, επίσης, θεωρητικά θετικό ότι το Μουντιάλ ανά διετία θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερες χώρες να φιλοξενήσουν το τουρνουά σε κοντινό βάθος χρόνου. Εν δυνάμει πολύτιμο, από πλευράς υποδομών και εσόδων. Θα λυθεί έτσι και το γεωπολιτικό πρόβλημα του να μοιράζονται δίκαια ανά τον κόσμο τα δικαιώματα διοργάνωσης του τουρνουά.

Το χρήμα θα αποφασίσει (ξανά)

Το ποδόσφαιρο είναι συναίσθημα, είναι διασκέδαση, είναι το κυνήγι της δόξας. Το Παγκόσμιο Κύπελλο τα προσφέρει όλα αυτά σε μεγάλες ποσότητες. Μήπως λοιπόν δεν είναι τελικά κακή ιδέα να γίνεται πιο σύντομα; Ομοίως να συμμετέχουν εκεί περισσότερες ομάδες ώστε να αυξηθούν όσοι «ζουν το όνειρο»; Ξέρουμε και δεν είμαστε αφελείς. Το χρήμα θα ορίσει την τελική απάντηση. Ο Ινφαντίνο θέλει «περισσότερο» Μουντιάλ, καθώς ονειρεύεται το διεθνές ποδόσφαιρο να πάρει μέρος από την οικονομική ισχύ, την εμπορική επιρροή και το status του συλλογικού ποδοσφαίρου. Τα (οικονομικά) κέντρα λήψης των αποφάσεων βρίσκονται πια κυρίως εκτός Ευρώπης. Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα, ΗΠΑ – και πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ εξαρτώνται από αυτό. Δεδομένα μέχρι το 2026 είναι όλα προκαθορισμένα. Το νωρίτερο που μπορεί να προκύψει η όποια αλλαγή είναι το 2028. Το ποδόσφαιρο είναι ένα σπορ που εξελίσσεται και όπως αρέσει στον Βενγκέρ να λέει «πρέπει να προβλέψουμε το μέλλον». Είναι άραγε αυτός που το έχει δει από τώρα;

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Ελλάδας: Μένει μέχρι να φύγει ο Φαν’τ Σχιπ – Το φαβορί Δώνης και τα likes στον Χιμένεθ

La Casa De Papel season 5: Και τελικά γιατί πεθαίνουν μόνο γυναίκες;

Κορονοϊός: Πόσο θα κοστίζουν μοριακά και rapid test

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μουντιάλ: Να γίνεται κάθε δύο χρόνια ή όχι;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.