WORLD FOOTBALL

Νεϊμάρ: Δύο χρόνια, ένας δις και μπάλα… (vids)

Δύο χρόνια. Τόσα πέρασαν από το deal του αιώνα και ήταν τέτοιο. Oχι γιατί είναι το ακριβότερο της αθλητικής ιστορίας, αλλά γιατί οι προεκτάσεις του ήταν τεράστιες. Σε όποιο επίπεδο μπορείτε να φανταστείτε και φυσικά, όχι μόνο σε όσα συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με το σύγχρονο ποδόσφαιρο, τη λειτουργία του οποίου, άλλαξε μια και καλή....

Νεϊμάρ
Συντάκτης: Γεράσιμος Μανωλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Δύο χρόνια. Τόσα πέρασαν από το deal του αιώνα και ήταν τέτοιο. Oχι γιατί είναι το ακριβότερο της αθλητικής ιστορίας, αλλά γιατί οι προεκτάσεις του ήταν τεράστιες. Σε όποιο επίπεδο μπορείτε να φανταστείτε και φυσικά, όχι μόνο σε όσα συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με το σύγχρονο ποδόσφαιρο, τη λειτουργία του οποίου, άλλαξε μια και καλή. Για πάντα.

Δύο μήνες, τότε, το πάλευαν. Ψέματα. Τόσο κράτησε σε κοινή θέα. Ο μισός μανατζερικός πλανήτης κινητοποιήθηκε. Ο Πίνι Ζάχαβι βγήκε μπροστά για να χειριστεί το μισό δισ. που άπλωσαν στο τραπέζι οι Αραβες ιδιοκτήτες της Παρί Σ.Ζ. 222 εκατ. καταβλήθηκαν για να σπάσει η ρήτρα του Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα. Κασέρι. Μια και έξω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλέφωνο του Μέσι στον Νεϊμάρ

Ο ίδιος, υπέγραψε εξαετές συμβόλαιο με τους Παριζιάνους, οι οποίοι του έδωσαν 240 «χαρτιά», μαζί με παροχές που δεν συλλαμβάνει νους ανθρώπου. Ιδιωτικό τζετ για όσο έμενε στην πόλη του Φωτός ανά πάσα ώρα και στιγμή διαθέσιμο να τον μεταφέρει όπου ήθελε στον πλανήτη. Μετοχές στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Αλ Κελαϊφί, του ιδιοκτήτη των μόνιμων πρωταθλητών Γαλλίας, πρόσβαση σε διαφημιστικά πακέτα αποκλειστικά εστιασμένα στην πλουσιοπάροχη αγορά της αραβικής χερσονήσου, την ώρα που οι μανατζερικές προμήθειες, υπολογίστηκαν μετριοπαθώς σε ένα ποσό που ξεπερνούσε τα 60 εκατ. ευρώ.

Και όλα αυτά για να αφήσει τη Βαρκελώνη. Εκεί που είχε πάει το 2013, πάλι μετά από ένα σίριαλ, αφού συνδιεκδικήτρια του Βραζιλιάνου ήταν -και τότε- η Ρεάλ. Τότε, όμως, ο Νεϊμάρ ήταν 21. Τα κίνητρα του, ακόμη, ποδοσφαιρικά. Η βιομηχανία που στήθηκε στα ποδάρια του, δεν είχε ακόμη ανθήσει και το χρίσμα που του έδιναν οι Καταλανοί προκειμένου να γίνει ο φυσικός διάδοχος του Μέσι, μετρούσε περισσότερο. Στην τετραετία, όμως, που συνυπήρξε με τον κορυφαίο των ημερών μας στο «Καμπ Νου» έγινε προφανές πως δεν μπορούσε να περιμένει. Πως η σκιά του κοντοπίθαρου Αργεντινού, ήταν πολύ μεγαλύτερη από οποιονδήποτε επιχειρούσε να σηκώσει το δικό του ανάστημα. Παρότι κέρδισε τα πάντα με τους «μπλαουγκράνα», παρότι μια χρονιά αναδείχτηκε αυτός σε κορυφαίο της Πριμέρα, δεν του έφταναν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Γαμ…, θα τον θέλατε στην ομάδα σας!»

Ετσι, στα καλύτερα του, στα 25 του, επέλεξε να γίνει… αγοραστός βασιλιάς, το πρόσωπο μιας ομάδας χωρίς την παραμικρή παράδοση μόνο και μόνο για να αποτελεί αυτός το μόνο σημείο αναφοράς της. Αθλητικά, επιλογή χωρίς λογική. Η έστω, με περιορισμένα ερείσματα. Αποδείχτηκε μάταιη, αφού η διετία που πέρασε στο Παρίσι δεν του προσέφερε τίποτα. Ισα ίσα που ρυτίδιασε ακόμη περισσότερο το πολυθρύλητο image του. Οχι μόνο με τις αγωνιστικές αποτυχίες των Παριζιάνων, αλλά και με τα πάμπολλα εξωαγωνιστικά του παραστρατήματα. Τόσα προνόμια, τόση λεζάντα, τόσα χρήματα και παράλληλα τόση… άνεση -κακά τα ψέματα, οι απαιτήσεις και η πίεση στη Λιγκ 1, ειδικά για την Παρί, δεν συγκρίνονται με Πριμέρα ή ακόμη περισσότερο Πρέμιερσιπ- είναι δύσκολα διαχειρίσιμα για ένα παιδί που έδειχνε στο οτιδήποτε πως είχε μπει στον πετσί του ρόλου του βασιλιά, χωρίς όμως να τον υπηρετεί στο γήπεδο.

Ετσι, δύο χρόνια μόλις μετά τη φυγή του από την Μπαρτσελόνα και πλουσιότερος κατά 80 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε ένα νέο σίριαλ. Προσαρμοσμένο, βέβαια, στον… μεγαλοϊδεατισμό του, αφού δεν δίστασε μέχρι και τελεσίγραφα σε κοτζάμ Ρεάλ και  Μπαρτσελόνα να μοιράσει, αλλά, όπως αποδεικνύεται, αποτελεσματικά. Ενα τηλέφωνο του Μέσι, που του ζήτησε να κάνει κράτει στις διαπραγματεύσεις του με τη Ρεάλ, ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει τις εξελίξεις.

Παράλληλα, ιδανικός επικοινωνιακός μηχανισμός άφεσης αμαρτιών από το κοινό των «μπλαουγκράνα», οι οποίοι παρότι στην αρχή του καλοκαιριού φάνηκαν να μην συγκινούνται, πλέον, έχουν ξεκάθαρα το πάνω χέρι σε σχέση με τη «βασίλισσα» για τον… επαναπατρισμό (στην Ισπανία) του Νεϊμάρ. Δικηγόροι του Βραζιλιάνου βρέθηκαν χθες στη Βαρκελώνη, ο τεχνικός διευθυντής πλέον των Καταλανών Ερίκ Αμπιντάλ και ο υπεύθυνος μεταγραφικών υποθέσεων, Χαβιέρ Μπορδάς ταξίδεψαν στο Παρίσι, προσφέροντας 80 εκατ. ευρώ και την ελευθέρας του Κοουτίνιο στην Παρί, η οποία παρότι με χασούρα πάνω από 200 εκατ. σε μόλις 2 χρόνια, δεν κρύβει την πρεμούρα της να κάνει το deal για να γλυτώσει από τον -τελικά- μπελά.

Μπελάς που μπορεί να «έχασε» δύο χρόνια στο Παρίσι, αλλά αν όπως φαίνεται επιστρέψει στη Βαρκελώνη, θα επωμιστεί αυτό που αρνήθηκε φεύγοντας, τη διαδοχή δηλαδή του Μέσι, έχοντας παράλληλα προσφέρει στην ποδοσφαιρική βιομηχανία δύο deals που θα προσεγγίσουν σε αξία το 1 δισ. σε διάστημα δύο καλοκαιριών και το κυριότερο, έχοντας αλλάξει οριστικά τη φυσιογνωμία του ποδοσφαίρου. Καιρός, βέβαια, να το κάνει κι εντός των 4 γραμμών του γηπέδου…

Κάνε follow το Sportime στο Instagram και like στο Facebook

Exit mobile version