WORLD FOOTBALL

Όφερμαρς-Αντβέρπ: Το νόμιμο είναι και ηθικό; Το «Me Too» στα σκουπίδια!

Μια, τουλάχιστον, αμφιλεγόμενη επαγγελματική επιστροφή για έναν άνθρωπο που προκάλεσε σοκ στην ολλανδική – και όχι μόνο- κοινωνία με τη συμπεριφορά του.
Όφερμαρς-Αντβέρπ: Το νόμιμο είναι και ηθικό; Το «Me Too» στα σκουπίδια!

Ο Μαρκ Όφερμαρς έπιασε δουλειά στην Αντβέρπ ελάχιστο καιρό μετά το σεξουαλικό σκάνδαλο που του κόστισε τη δουλειά του στον Άγιαξ.

Κάποτε, στα μέρη μας, είχαμε προβληματιστεί και διαφωνήσει σχετικά με τη φιλοσοφική και πρακτική αλήθεια της ρήσης «το νόμιμο είναι και ηθικό». Στο Βέλγιο συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Με αφορμή την ανακοίνωση της Αντβέρπ πως ο Όφερμαρς είναι ο νέος αθλητικός διευθυντής της.

Ένα μόλις μήνα και κάτι αφότου ο Ολλανδός έφυγε κακήν κακώς από τον Άγιαξ ως συνέπεια σεξουαλικού σκανδάλου. Για τα «απρεπή μηνύματα» που έστελνε σε γυναίκες υπαλλήλους του «Αίαντα». Κάνοντας κατάχρηση εξουσίας, ξεπερνώντας κάθε όριο.

Μόνοι τους και όλοι τους

Η Great Old, όπως αποκαλείται το κλαμπ της Αμβέρσας καθώς είναι το παλιότερο στο Βέλγιο, του έδωσε (επαγγελματικό) καταφύγιο. Πρόκειται για μία άκρως προβληματική κίνηση που λέει πολλά για τις φιλοδοξίες του κλαμπ. Το οποίο για να φτάσει στην επιτυχία δεν έχει πρόβλημα να κάνει στην άκρη τους όποιους ηθικούς ενδοιασμούς. «Μόνοι μας και όλοι σας», με μια φράση. Με συνήθειες και τρόπο λειτουργίας που θυμίζει περισσότερο… Βαλκάνια.

Γιατί, ναι, όλοι έχουν δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία. Αλλά τόσο γρήγορα, τόσο απροκάλυπτα; Πήρε τεράστιες διαστάσεις το ροζ σκάνδαλο με τον Όφερμαρς, έγινε η αιτία για να γκρεμιστεί εν μια νυχτί η φήμη ενός ανθρώπου που θεωρούταν (θεωρείται;) σημείο αναφοράς στο χώρο της ποδοσφαιρικής διοίκησης επιχειρήσεων.

Αυτός έχτισε τον Άγιαξ που βλέπουμε (θαυμάζουμε) εδώ και χρόνια, με τίτλους στην Ολλανδία και εντυπωσιακές πορείες στην Ευρώπη. Αυτός όρισε τη μέθοδο που έφερε στην ποδοσφαιρική ζωή μας ταλέντα όπως οι Φρένκι ντε Γιονγκ, Ματάις Ντε Λιχτ, Χακίμ Ζιγιές και πόσους ακόμα. Ήταν στο απώγειο της καριέρας του, ο ήχος της πτώσης ήταν εκκωφαντικός.

Το Νο1 θέλει να γίνει πραγματικά… Νο1 με τον Όφερμαρς

Στην Αντβέρπ, που είδαμε φέτος στην Ελλάδα ως αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Europa League, αφεντικό είναι ο Πολ Γκέισενς. Ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας και άκρως φιλόδοξος άνθρωπος. Το μεγάλο του απωθημένο ήταν να γίνει αφεντικό της Άντερλεχτ. Του σπουδαιότερου ιστορικά κλαμπ της πατρίδας του. Για να ανταγωνιστεί την Κλαμπ Μπριζ, στην οποία κουμάντο κάνει ο ανταγωνιστής του σε επίπεδο επιχειρήσεων, Μπαρτ Βεράγκε.

Όταν δεν τα κατάφερε, επειδή τον κέρδισε ο Μαρκ Κουκ στη μάχη για το ποιος θα πάρει τους «μοβ», έγινε έξαλλος. Αλλά δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια. Αποφάσισε να κάνει την ομάδα της πόλης του το Νο1 στο βελγικό ποδόσφαιρο, κατ’ εικόνα του αριθμού μητρώου της στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Να φτάσει δηλαδή αλλιώς στο στόχο του, στο απωθημένο του.

Η πρώτη του κίνηση ήταν να πάρει πλάι του τον Λουτσιάνο ντ’ Ονόφριο. Τον πλέον εμβληματικό εν ενέργεια Βέλγο ποδοσφαιρικό παράγοντα. Άλλοτε πανίσχυρο ατζέντη και μετέπειτα διοικητικό ηγέτη της Σταντάρ Λιέγης. Τέσσερα χρόνια κράτησε το ειδύλλιο, η Αντβέρπ μεγάλωσε, αλλά δεν έγινε η μεγαλύτερη δύναμη στη χώρα ούτε πήρε κάποιο τρόπαιο.

Το πρόβλημα των μεν, ευκαιρία των δε

Είναι φανερό πως στην Αμβέρσα θεωρούν πως με τον Όφερμαρς θα καταφέρουν να βρουν αυτά που τους λείπουν για να γίνουν κλαμπ κορυφής. Εκεί που οι άλλοι είδαν πρόβλημα, αυτοί εντόπισαν ευκαιρία. Σαν τα διαμάντια θα έλεγε κανείς, που είναι άφθονα στην πόλη, αλλά με συχνά αμφιλεγόμενες συνθήκες για το πώς και από ποιους διακινούνται.

Δεν υπήρχε υπό νορμάλ συνθήκες τρόπος να γινόταν μια τέτοια είδους «κολεγιά». Τώρα η ανάγκη έφερε τον έναν στο δρόμο του άλλου. «Μιλούσαμε καιρό με τον Μαρκ, ακούσαμε την εκδοχή του για τα όσα συνέβησαν και του είπαμε ποιες είναι οι δικές μας αρχές και τα δικά μας στάνταρ. Ταιριάζουμε». Ο γενικός διευθυντής της βελγικής ομάδας, Σβεν Ζακ το έθεσε με αυτά τα λόγια κατά την παρουσίαση του Ολλανδού.

Πώς όμως η συμπεριφορά που είχε ο Όφερμαρς μπορεί να ταιριάζει με αρχές και αξίες; Πώς σέβεται τις γυναίκες που έπεσαν θύματα του Ολλανδού ή αυτές που εργάζονται τώρα στην Αντβέρπ ή είναι φίλαθλοι της; Και είναι βέβαια το timing της κίνησης, που όπως είπαμε, σοκάρει αρκετούς.

Και επανερχόμαστε στο αρχικό μας ερώτημα: Νόμιμο είναι, ηθικό; Άραγε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα για να φτάσεις στην κορυφή; Το ολλανδικό «Me Too» πάντως, νιώθει λες και το έριξαν στα σκουπίδια…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Όφερμαρς-Αντβέρπ: Το νόμιμο είναι και ηθικό; Το «Me Too» στα σκουπίδια!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.