Σαπεκοένσε: Τι κάνουν σήμερα οι επιζήσαντες από την τραγωδία
Δύο χρόνια μετά, οι έξι άνθρωποι που κατάφεραν να επιζήσουν από την μοιραία πτήση προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τουςΗ 28η Νοεμβρίου θα είναι πάντα μέρα σημαδεμένη από μία από τις πιο μεγάλες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η πτήση της Σαπεκοένσε που ταξίδευε προς την Κολομβία για τον πρώτο τελικό του Copa Sudamericana, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της.
Από το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 71 ανθρώπους, έξι άτομα στάθηκαν τυχερά, καταφέρνοντας να βγουν ζωντανοί από τα συντρήμια του αεροσκάφους.
Τρεις ποδοσφαιριστές, ένας δημοσιογράφος, μια αεροσυνοδός και ένας μηχανικός.
Όπως και η Σαπεκοένσε που παλεύει αυτή τη σεζόν για την παραμονή της στο Brasileirao, έτσι κι εκείνοι είναι αναγκασμένοι να αφήσουν πίσω τους το περιστατικό που τους σημάδεψε για πάντα και να συνεχίσουν τη ζωή τους.
Δύο χρόνια μετά την τραγωδία, η ζωή των έξι που επέζησαν συνεχίζεται…
Ο Άλαν Ρούσελ ήταν ο πρώτος ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια. Υποβλήθηκε σε εγχειρήσεις στη σπονδυλική στήλη και τον Αύγουστο του 2017 αγωνίστηκε ξανά για πρώτη φορά μετά το δυστύχημα σε φιλικό με την Μπαρτσελόνα. Είναι ο μοναδικός από εκείνη την ομάδα της Σαπεκοένσε που συνεχίζει να αγωνίζεται επαγγελματικά μέχρι και σήμερα. Μέσα στο 2018 βέβαια μετρά μόλις επτά συμμετοχές.
Ο Νέτο διασώθηκε τελευταίος από τον τόπο της τραγωδίας και χρειάστηκε πολλαπλές επεμβάσεις μέχρι να καταφέρει, τον Ιανουάριο του 2017 να σταθεί στα πόδια του. Δύο χρόνια μετά έχει λάβει τα θετικά μηνύματα από τους γιατρούς πως θα καταφέρει να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο, αν και ακόμα δεν το έχει καταφέρει. Στα 33 του, δεν το βάζει κάτω, προπονούμενος για την μεγάλη επιστροφή.
Ο Τζάκσον Φόλκμαν ήταν ένας υποσχόμενος ταλαντούχος τερματοφύλακας όταν συνέβη το μοιραίο που του κόστισε το δεξί του πόδι. Το Φεβρουάριο του 2017 είχε δηλώσει πως στόχος του είναι «να συνηθίσω γρήγορα το προσθετικό μου μέλος και να συμμετάσχω στους Παραολυμπιακούς Αγώνες”. Ο Φόλκμαν έχει γίνει σήμερα πρεσβευτής της Σαπεκοένσε.
Ο δημοσιογράφος Ράφαελ Χένζελ πέρασε ένα μήνα στο νοσοκομείο του Μεδεγίν πριν επιστρέψει στη Βραζιλία. Συνεχίζει να εργάζεται στο Radio Oeste Capital, περιγράφει παιχνίδια της «σελεσάο», ενώ δίνει και ομιλίες για την τραγωδία.
Η αεροσυνοδός Χιμένα Σουάρες ήταν η τελευταία που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο που νοσηλευόταν. Το δυστύχημα της άφησε τα περισσότερα ψυχολογικά τραύματα, σε βαθμό που δεν μπόρεσε να ξαναδουλέψει ως αεροσυνοδός, ασχολούμενη πλέον το μόντελινγκ.
Ο μηχανικός αεροσκαφών Έρβιν Τουμίρι ήταν ο επιζών που υπέστη τα πιο αμελητέα τραύματα. Συνεχίζει την δουλειά του, ενώ παράλληλα έχει σκοπό να γίνει και πιλότος στην αεροπορική εταιρία LaMia, στην οποία άνηκε και η μοιραία πτήση 2933 που κατέπεσε στα βουνά της Κολομβίας.