ΣΠΟΡ

Μόναχο 1972: Η σφαγή που… μάτωσε την παγκόσμια ιστορία (vid)

Ο μαύρος Σεπτέμβρης. Ο ματωμένος Σεπτέμβρης. Η αμαύρωση μιας ιδέας. Και η γέννηση μιας διαφορετικής εποχής. Βρισκόμαστε στο Μόναχο. Το ρολόι πηγαίνει πίσω 48 χρόνια. Πέντε Σεπτεμβρίου στη Δυτική Γερμανία.
Μόναχο 1972: Η σφαγή που… μάτωσε την παγκόσμια ιστορία (vid)

Ο μαύρος Σεπτέμβρης. Ο ματωμένος Σεπτέμβρης. Η αμαύρωση μιας ιδέας. Και η γέννηση μιας διαφορετικής εποχής. Βρισκόμαστε στο Μόναχο. Το ρολόι πηγαίνει πίσω 48 χρόνια. Πέντε Σεπτεμβρίου στη Δυτική Γερμανία.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόναχο σταματούν. Και ο χρόνος παγώνει. Μία παλαιστινιακή οργάνωση με τον τίτλο «Μαύρος Σεπτέμβρης», εισβάλλει στο Ολυμπιακό Χωριό.

Στόχος της η αποστολή του Ισραήλ. Αντίποινα για όσα έχουν συμβεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο απολογισμός τραγικός. Έντεκα νεκροί Ισραηλινοί αθλητές και οκτώ νεκροί Παλαιστίνιοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας 5/9)

Οι τελευταίοι επιχείρησαν να φύγουν από το χωριό έχοντας ομήρους τους Ισραηλινούς. Η επέμβαση της αστυνομίας βάφτηκε με αίμα. Πέρα από τους ομήρους και τους εκτελεστές, έχασε τη ζωή του και ένας Γερμανός αστυνομικός.

Συνελήφθησαν τρεις Παλαιστίνιοι από την ομάδα του «Μαύρου Σεπτέμβρη», οι οποίοι ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι ένα μήνα αργότερα, ως αντάλλαγμα για την αεροπειρατεία της πτήσης της Λουφτχάνσα 615.

Το αίτημα των Παλαιστινίων ήταν η απελευθέρωση συμπατριωτών τους, οι οποίοι ήταν κρατούμενοι σε φυλακές του Ισραήλ, αλλά και η απελευθέρωση δύο μελών της Φράξιας Κόκκινος Στρατός, των Γερμανών, Αντρέας Μπάαντερ και Ούλρικε Μέινχοφ.

Οι Αγώνες διακόπηκαν για 36 ώρες. Η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο στη σύγχρονη ιστορία.Με τους περισσότερους αθλητές να ζητούν οριστική διακοπή των Αγώνων. Η έκκλησή τους δεν εισακούστηκε. Και οι Αγώνες έμελλε να συνεχιστούν. Σε πένθιμο κλίμα.

Στην τελετή για τη μνήμη των θυμάτων, βρέθηκαν 80.000 θεατές στο Ολυμπιακό Στάδιο και 3.000 αθλητές.

Μάλιστα, η τραγωδία έγινε μεγαλύτερη, όταν ένας από τους συγγενείς των θυμάτων υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ SPORTIME ONLINE

 

Μιχάλης Γκιουλένογλου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Στίβος: Τεντόγλου: «Ήμουν στην καλύτερη κατάσταση της ζωής μου, έπαθα κράμπες και στις δύο γάμπες»

Τεντόγλου: «Ήμουν στην καλύτερη κατάσταση της ζωής μου, έπαθα κράμπες και στις δύο γάμπες»

Ανατρεπτικός ο Μίλτος Τεντόγλου στις δηλώσεις του στους διοργανωτές μετά την 11η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Στίβος
Στίβος: Μίλτος Τεντόγλου: Με ενοχλήσεις στη γάμπα, έκανε καλύτερο άλμα στα 7.83μ. και έμεινε εκτός 10άδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (vid)

Μίλτος Τεντόγλου: Με ενοχλήσεις στη γάμπα, έκανε καλύτερο άλμα στα 7.83μ. και έμεινε εκτός 10άδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (vid)

Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν ήταν στην κατάσταση που ήθελε, ήρθαν και οι ενοχλήσεις στη γάμπα στο δεύτερο άλμα, έμεινε εκτός 10άδας στο Παγκόσμιο

Στίβος
Μεταδόσεις: Μίλτος Τεντόγλου: Σε ποιο κανάλι θα δείτε τον μεγάλο τελικό του μήκους!

Μίλτος Τεντόγλου: Σε ποιο κανάλι θα δείτε τον μεγάλο τελικό του μήκους!

Έτοιμος για το μετάλλιο ο Μίλτος Τεντόγλου!

Μεταδόσεις
Ηλεκτρονική έκδοση: e-sportime (16/9) : Ελλάδα, τα παιδιά σου!

e-sportime (16/9) : Ελλάδα, τα παιδιά σου!

Η Ελλάδα γιορτάζει τις επιτυχίες της Εθνικής μπάσκετ,του Καραλή και του Κουγιουμτσίδη, ενώ περιμένει ακόμα μια μεγάλη στιγμή από τον Μίλτο Τεντόγλου.

Ηλεκτρονική έκδοση
Πάλη: Γιώργος Κουγιουμτσίδης: Σαρώνει τα μετάλλια από το 2022

Γιώργος Κουγιουμτσίδης: Σαρώνει τα μετάλλια από το 2022

Η Ελλάδα έχει βγάλει μεγάλους παλαιστές όλα τα χρόνια αλλά ίσως ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης είναι το μεγαλύτερο ταλέντο στην ελευθέρα

Πάλη
Πάλη: Πάλη: Θρίαμβος! Ο Γιώργος Κουγιουμτσιδης Παγκόσμιος Πρωταθλητής

Πάλη: Θρίαμβος! Ο Γιώργος Κουγιουμτσιδης Παγκόσμιος Πρωταθλητής

Η Ελληνική Πάλη και ο Ελληνικός αθλητισμός πανηγυρίζουν, ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης κατέκτησε το χρυσό στο Παγκόσμιο

Πάλη
Στίβος: Πέταξε ο Ντουπλάντις, πέταξε! Παγκόσμιο ρεκόρ με 6.30μ.

Πέταξε ο Ντουπλάντις, πέταξε! Παγκόσμιο ρεκόρ με 6.30μ.

Ο Μόντο Ντουπλάντις έκανε και πάλι και πάλι παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ, αυτή ρη φορά πέρασε στο Τόκιο τα 6.30μ.

Στίβος
Στίβος: Εμμανουήλ Καραλής: Μεγάλος, σπουδαίος και πάλι! Ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έχασε για λίγο τα 6.15μ.

Εμμανουήλ Καραλής: Μεγάλος, σπουδαίος και πάλι! Ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έχασε για λίγο τα 6.15μ.

Ο Εμμανουήλ Καραλής έκανε συγκλονιστική εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο

Στίβος
Στίβος: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου: Με ένα άλμα στον τελικό ο Μίλτος Τεντόγλου

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου: Με ένα άλμα στον τελικό ο Μίλτος Τεντόγλου

Τι άλλο να κάνει ο Μίλτος Τεντόγλου!

Στίβος