Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιο Συναδινό παρευρέθηκαν στη συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ο κ. Βασιλειάδης στην ομιλία του τόνισε ότι πρέπει να γίνουν βήματα ώστε ο πολιτισμός να ενωθεί με τον αθλητισμό και να αποφευχθούν τα φαινόμενα βίας:
«Συντασσόμαστε στην προσπάθεια να εντάξουμε σε μια κανονικότητα τον ελληνικό αθλητισμό και να μπορέσουμε να κάνουμε τα βήματα που απαιτούνται, πέρα από τα νομοθετικά, ώστε να ζήσουμε μία διαφορετική ημέρα. Το θέμα είναι πώς θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε τους γηπεδικούς χώρους με τις πολιτιστικές δραστηριότητες, πώς θα μπορέσουμε να στήσουμε μικρές πολιτιστικές δραστηριότητες μέσα στα γήπεδα που αθλείται η νεολαία, πώς θα καταφέρουμε να φέρουμε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό κοντά, πώς θα μπορέσουμε να εμφυσήσουμε τις νέες ιδέες στα παιδιά στους χώρους που αγαπάνε να βρίσκονται. Κυρίως, με ποια βήματα, πέρα από τα νομοθετικά και τα καταστατικά, θα μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, ώστε να τιθασεύσουμε το τέρας της βίας και του οπαδισμού που έχει κυριαρχήσει στον ελληνικό αθλητισμό», τόνισε αρχικά ο κ. Βασιλειάδης και πρόσθεσε ότι δεν αρκούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις:
«Δεν λύνονται τα πάντα με δρακόντεια μέτρα ή με νομοθετικές ρυθμίσεις, όσο καλές και να είναι αυτές, καθώς τα πάντα ξεκινάνε από την παιδεία και τον πολιτισμό. Υπάρχουν πολλές σκέψεις. Κατ’ αρχάς φέτος την άνοιξη υπάρχει σχεδιασμός στις κρατικές αθλητικές εγκαταστάσεις να ανοίξει ένα μεγάλο πρόγραμμα όπου τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με το σύνολο των αθλημάτων, όχι μόνο -θα μου επιτρέψετε την έκφραση- των mainstream, αλλά και των υπολοίπων και κυρίως των αθλημάτων των ΑΜΕΑ, με ένα διπλό σκοπό, αφενός μεν να καταλάβουν όσοι δεν έχουν αναπηρία τη ζωή αυτών των συνανθρώπων μας, και όσοι έχουν αναπηρία να καταλάβουν ότι υπάρχει αθλητικό κίνημα και μπορούν να βγουν έξω από τα σπίτια τους και να συμμετάσχουν με ίσες ευκαιρίες» επισήμανε ο κ. Βασιλειάδης και πρόσθεσε:
«Ταυτόχρονα, να τα “δέσουμε” όλα αυτά με πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως με προβολές κινηματογραφικών ταινιών, με συζητήσεις, με συμμετοχή σε παιχνίδια, σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Φιλοδοξία μας είναι να ενταχθεί όλο αυτό σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ήδη μία μεγάλη συζήτηση με τους φορείς του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, των δύο μεγάλων οικογενειών που έχουν και τα μεγαλύτερα οπαδικά ζητήματα, για το πώς θα ανοίξουμε και τις δικές τους εγκαταστάσεις στον πολιτισμό. Πώς θα μπορέσουμε να στήσουμε ένα πρότζεκτ που θα φέρουμε σε επαφή τον κόσμο και με την εγκατάσταση αλλά και με πολιτιστικές δραστηριότητες εντός της εγκατάστασης».
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλα τα στοιχεία προκειμένου να τα “δέσουμε” με τις αθλητικές εγκαταστάσεις: «Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν κινηματογραφικά αριστουργήματα που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Και στόχος μας είναι να τα “δέσουμε” όλα αυτά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις και να τα συνδέσουμε με μία γηπεδική κανονικότητα. Μπορεί να ακούγονται, έχοντας στο μυαλό μας πολλές φορές και τις εικόνες από τα γήπεδα, ουτοπικά όλα αυτά, όμως είναι μία μάχη που είμαστε αποφασισμένοι να τη δώσουμε, έχουμε ήδη δώσει μεγάλη μάχη τα τελευταία τρία χρόνια στον επαγγελματικό αθλητισμό ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και να διατηρήσουμε μία κανονικότητα και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό να τον κρατήσουμε όρθιο. Να σας θυμίσω ότι μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και τη μη λήψη καμίας πρόνοιας για τη χρηματόδοτηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, των μικρότερων αθλημάτων και των ΑΜΕΑ, προσπαθούμε -δίνοντας μεγάλο αγώνα- να κρατήσουμε όρθιες τις δομές, μέσα από τον κεντρικό κρατικό προϋπολογισμό, μέσα από το υστέρημά μας δηλαδή».
Τέλος, ο Γιώργος Βασιλειάδης δήλωσε υπερήφανος για τα όσα έχουν πετύχει σε τρία χρόνια: «Είμαστε περήφανοι ότι μετά από τρία χρόνια έχουμε καταφέρει με αυτά τα λίγα που είχαμε να ξαναδώσουμε ζωή σε αθλητικές εγκαταστάσεις, αποκαθιστώντας μάλιστα τη νομιμότητα. Σας θυμίζω ότι οι Ολυμπιακές μας εγκαταστάσεις, όπως το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ, δεν είχαν άδεια λειτουργίας μέχρι το 2016-2017. Επίσης, κάνουμε παρεμβάσεις στις υποδομές αυτές καθ’ αυτές, σας θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή “τρέχει” ένα πρόγραμμα με ανακατασκευές σε δέκα στιβικές εγκατάστασεις ανά την επικράτεια. Επιδιώκουμε να μην υπάρχει περιοχή στην χώρα που θα είναι χωρίς αθλητικές υποδομές, να μην υπάρχει περιοχή στην χώρα η οποία θα υποχρηματοδοτείται, ώστε όλα τα Ελληνόπουλα να έχουν πρόσβαση στο αγαθό του αθλητισμού. Τέλος, είναι σημαντικό να πούμε ότι το ίδιο το αγαθό του αθλητισμού βρίσκεται πλέον φέτος στο σύνολό του μέσω της δημόσιας τηλεόρασης σε όλα τα σπίτια όλων των Ελλήνων χωρίς καμία χρέωση. Προσπαθούμε λοιπόν με μία ολιστική προσέγγιση και να λύσουμε τα ζητήματα του αθλητισμού, και για πρώτη φορά να χτυπήσουμε το πρόβλημα στη βάση του».
«Δεν υπάρχει καθυστέρηση στο VAR»
Την εκτεταμένη χρήση VAR από το τέλος της αγωνιστικής περιόδου στο ποδόσφαιρο και την πλήρη από τη νέα χρονιά εξήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, αλλά η ευθύνη για το πότε θα μπει το VAR στη ζωή μας αφορά την ΚΕΔ και τη FIFA. Ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε επίσης για τη Β’ Εθνική, αλλά και την κάρτα υγείας αθλητή, που όπως είπε είναι αναγκασμένος να δώσει παράταση.
«Εμείς είμαστε εντός του προγραμματισμού. Για να γίνει ένας διεθνής δημόσιος διαγωνισμός είχαμε υπολογίσει ότι θα χρειαστούν εννέα μήνες από τότε που θα πάρουμε το “πράσινο φως”. Νομίζω ότι αυτή την εβδομάδα θα ανοίξουν οι φάκελοι. Εαν όλα πάνε καλά και δεν υπάρχουν ενστάσεις, το Γενάρη θα έχουμε εγκατεστημένο ανάδοχο. Από εκεί και πέρα, πότε το VAR θα είναι έτοιμο είναι θέμα της FIFA και της Ομοσπονδίας. Τα πράγματα σ’ αυτόν τον τομέα είναι απλά. Με βάση τη διεθνή εμπειρία, προς το τέλος της σεζόν θα μπορέσουμε να έχουμε πλήρη ή πιλοτική εφαρμογή, ανάλογα με τι θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Σε πλήρη εφαρμογή σε όλα τα γήπεδα θα είναι από τη νέα περίοδο. Αλλά η μπάλα δεν είναι στα δικά μας πόδια, είναι στα πόδια της ΚΕΔ και της FIFA. Εχω την αίσθηση ότι μπορούμε να έχουμε εκτεταμένη χρήση προς το τέλος της περιόδου και πλήρη τη νέα».
Για τη Β’ Εθνική, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε: «Μέχρι αύριο θα έχει γίνει η συνάντηση. Θα δούμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά μην ψάχνουμε να βγάλουμε λαγούς από το καπέλο. Η πρόταση της Πολιτείας είναι η ίδια τα τελευταία τρία χρόνια. Βοηθάμε να βρεθούν τηλεοπτικά συμβόλαια και χορηγοί, αλλά δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν. Ο,τι βοήθεια μπορούμε να την παρέχουμε θα την κάνουμε και κυρίως με τις αλλαγές που έρχονται τη νέα χρονιά και την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος».
Τέλος, για την κάρτα υγείας, ο Γιώργος Βασιλειάδης είπε: «Φαίνεται ότι για κάποιο λόγο ειδικά η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει κάποιες καθυστερήσεις. Ενώ υπάρχει από 3 Αυγούστου και υπουργική απόφαση και επιστολή της ΓΓΑ προς τις ομοσπονδίες, οι ΕΠΣ επικαλούνται ότι άργησαν να ενημερωθούν. Οι ΕΠΣ ισχυρίζονται ότι ενημερώθηκαν 4 Οκτώβρη και αυτό είναι πρόβλημα. Δεν έχω εναλλακτική από το να δώσω παράταση».
Ιούλιος Συναδινός: «Ο αθλητισμός είναι απαραίτητος και περιζήτητος»
«Εφυγε» ο Αλέκος Φρούσιος. Βύθισε στο πένθος τον ελληνικό στίβο