Παλικάρι στην κατοχή, ψυχή βαθιά στο πηδάλιο ο 88χρονος Στέλιος Μπόνας!
Ηρθε αντάμα με το θάνατο δυο φορές, κατά τη διάρκεια της κατοχής. Σώθηκε και τις δύο. Μια στο βομβαρδισμό του Πειραιά, τον Ιανουάριο του 1944. Ενστικτωδώς δεν μπήκε στα καταφύγια ο Στέλιος Μπόνας και γλίτωσε. Τη δεύτερη έτρεχε με τον αδελφό του. Βρέθηκαν σε στόχο πυροβολισμών, πάλι στον Πειραιά. Τότε, μια κυρά άνοιξε την πόρτα της γρήγορα και περιμάζεψε τα δυο αδέλφια.Ηρθε αντάμα με το θάνατο δυο φορές, κατά τη διάρκεια της κατοχής. Σώθηκε και τις δύο. Μια στο βομβαρδισμό του Πειραιά, τον Ιανουάριο του 1944. Ενστικτωδώς δεν μπήκε στα καταφύγια ο Στέλιος Μπόνας και γλίτωσε. Τη δεύτερη έτρεχε με τον αδελφό του. Βρέθηκαν σε στόχο πυροβολισμών, πάλι στον Πειραιά. Τότε, μια κυρά άνοιξε την πόρτα της γρήγορα και περιμάζεψε τα δυο αδέλφια.
Τι ακριβώς να φοβηθεί στα 88 του χρόνια ο Στέλιος Μπόνας με ένα αμπάρι γεμάτο εμπειρίες, όχι μόνο ιστιοπλοϊκές; Κοπιάστε στον Κερκυραίο «καπετάνιο» που αναπνέει ιώδιο και θαλασσινό νερό και ζητήστε του το πηδάλιο του «Alter Ego». Αν τολμάτε είστε παλικάρια. Με αυτό το σκάφος θα αγωνιστεί και φέτος στο Ράλλυ Αιγαίου.
Ηρθε από την Κέρκυρα στον Πειραιά με τον καπετάνιο πατέρα του για την επισκευή μιας θαλαμηγού. Τα ανταλλακτικά από τη Γερμανία δεν έφτασαν. Εκεί, οι βιομηχανίες -τότε- υπάκουαν στις σειρήνες του πολέμου. Ο πατέρας του το αποφάσισε. Ενημέρωσε τη γυναίκα του κι εκείνη με τα δυο παιδιά που είχαν μείνει πίσω στο νησί έφτασαν στον Πειραιά κι έγιναν για πάντα Πειραιώτες. Φοβόταν να επιστρέψει ο πατέρας του στην Κέρκυρα. Είχε αντιληφθεί ότι θα έπεφτε στα χέρια των Ιταλών κι εκείνος θα είχε μαύρη τύχη, καθώς είχε… προλάβει να χαστουκίσει τον πρόξενο.
Ηταν καχεκτικός από την πείνα ο Στέλιος Μπόνας, μέχρι που βγήκε πιτσιρικάς με τη βάρκα του κι άρχισε να ψαρεύει. Αυτός και τα αδέλφια του γέμισαν το στομάχι τους με χέλι και μουγκρί. Τα πουλούσε και στην αγορά και κατάφερε να συντηρήσει την οικογένειά του με τα χρήματα που κέρδιζε. Πέτυχε ως κωπηλάτης και έπειτα αρμένισε τόσες θάλασσες ως ιστιοπλόος, κατέκτησε μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ξεπέρασε σε ταχύτητα τον Μπολτ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης, όπως λέει. Αυτό -μάλλον- δεν είναι υπερβολή.
Οχι, δεν έτρεξε στα 100μ., το 1956. Επανέφερε γρήγορα το σκάφος όταν τούμπαρε κι ανέβαινε με τέτοια ταχύτητα αυτός και ο αδελφός του στο Sharpie που εντυπωσίασαν ακόμη και τον Πολ Ελβστρεμ, ο οποίος τους αναφέρει στο βιβλίο του. Είχαν μάθει ότι στα νερά της Μελβούρνης σεργιανούσαν καρχαρίες και δεν ήθελαν να γίνουν ο μεζές τους. Και μυαλό και τύχη.
Στο Ράλλυ Αιγαίου έχει λάβει μέρος 37 φορές και θ’ αρχίσει αύριο το 38ο ταξίδι του στο αγαπημένο του πέλαγος.
*Ευχαριστούμε το welovesports για την ευγενική παραχώρηση της βασικής φωτογραφίας του θέματος.