Σοφία Μπεκατώρου στο γαλλικό πρακτορείο: «Ακόμη κι αν ήταν αργά, έκανα αυτό που έπρεπε»
Συνέντευξη στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων έδωσε η Ελληνίδα ιστιοπλόος, λίγο καιρό μετά τις αποκαλύψεις της ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση.Συνέντευξη στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων έδωσε η Σοφία Μπεκατώρου λίγο καιρό μετά τις αποκαλύψεις της ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση.
Θυμίζουμε ότι η Σοφία Μπεκατώρου είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο όταν γνωστοποίησε δημοσίως ότι βίωσε σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της ελληνικής ομοσπονδίας, η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας το 2004,
«Έκανα αυτό που έπρεπε, ακόμη κι εάν ήταν αργά», δηλώνει στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), η Σόφια Μπεκατώρου, σε μία συνέντευξη «ποταμό».
Οπως είναι γνωστό, η Μπεκατώρου που «άνοιξε τον δρόμο» για το ελληνικό «#MeToo», βρήκε «την δύναμη» να «μιλήσει δημοσίως» και να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα της Αθήνας στις 20 Ιανουαρίου όταν «συνειδητοποίησε ότι κινδύνευαν και άλλοι άνθρωποι».
«Αυτό το άτομο θα μπορούσε να επιτεθεί και σε άλλα παιδιά», λέει η 43χρονη μητέρα δύο παιδιών, η οποία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Yngling.
Η Μπεκατώρου, έγινε το σύμβολο του κινήματος «#MeToo» στην Ελλάδα, μετά την απόφαση της να μιλήσει, προκειμένου «να τερματίσει τα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας», όπως τονίζει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να καταλάβετε ότι ο αθλητισμός είναι προέκταση της κοινωνίας. Και στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι πιο περίπλοκες για τις γυναίκες».
«Αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα», επισημαίνει η Μπεκατώρου για το «#MeToo» και προσθέτει: «Είμαι χαρούμενη γιατί πολλοί άνθρωποι μιλούν δημόσια, μιλούν για τις επιθέσεις που υπέστησαν και απευθύνονται στις Αρχές. Οταν κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο, ήταν υπέροχο, αλλά δεν κράτησε πολύ. Ενώ αυτή η αλλαγή, ελπίζω, ότι θα διαρκέσει και θα προστατεύσει επίσης τις μελλοντικές γενιές. Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν είμαστε ηγέτες σε θέματα φεμινισμού ή ισότητας των φύλων».
«Έχουμε πολλή πρόοδο που πρέπει να κάνουμε ώστε οι γυναίκες να αναλάβουν σημαντικές θέσεις και να δείξουν τον δρόμο», εκτιμά η Σοφία Μπεκατώρου, καλωσορίζοντας, ωστόσο, ότι μια γυναίκα είναι σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Εννέα στους δέκα Έλληνες υπέστησαν σεξουαλική επίθεση στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτη της «ActionAid», που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2020.
«Είναι ατυχές να κάνεις τον ήρωα για να αναφέρεις σεξουαλική επίθεση», συνεχίζει η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης και προσθέτει: «Οι νόμοι μας πρέπει να αλλάξουν και η κοινωνία μας πρέπει να αλλάξει, για να προστατεύσει τα θύματα και όχι τους βιαστές».
Με αφορμή την συνέντευξη της Μπεκατώρου, το AFP, κάνει ειδική μνεία στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων που χαρακτηρίζονται από αυστηρότερες ποινές για αδικήματα σεξουαλικής φύσεως και εδικότερα για περιπτώσεις που αφορούν ανήλικα θύματα.
Η πρώτη Ελληνίδα σημαιοφόρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες (σ.σ στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο το 2016), δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πώς, αλλά τονίζει ότι θέλει να συνεχίσει τη δέσμευσή της για καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας. Ίσως σε εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους, με βάση την πανεπιστημιακή της εκπαίδευση στην ψυχολογία.
«Θα προσπαθώ να βοηθήσω όπου είναι απαραίτητο», καταλήγει η Μπεκατώρου και τονίζει με έμφαση: «Ετσι ώστε και άλλες γυναίκες να μπορούν να έχουν όνειρα».