ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Γκολομέεβ: Η στιγμή της δικαίωσης του

Ο Κριστιάν Γκολομέεβ φόρεσε το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Γκουανγκζού, στη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του μέχρι την επόμενη
Γκολομέεβ: Η στιγμή της δικαίωσης του

Γκολομέεβ: Για τη μικρή -πλην τίμια- ελληνική κολύμβηση η απλή παρουσία σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος ή Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί είδηση αξίας μεταλλίου. Τώρα η κατάκτηση μεταλλίου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι το ΓΕΓΟΝΟΣ.

Από τα ξημερώματα της 1ης Αυγούστου 2005, όταν ο Άρης Γρηγοριάδης γινόταν πρωταθλητής κόσμου στα 50μ. ύπτιο στη διοργάνωση του Μόντρεαλ, μέχρι χθες για την τεράστια στιγμή του Κρίστιαν Γκολομέεβ και το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο, ζύγωναν 14 χρόνια.

Ο Γρηγοριάδης χρειάστηκε 24.95 δευτερόλεπτα για να ζήσει τότε τη δική του «χρυσή» στιγμή, για τον Γκολομέεβ τα χθεσινά 21.04 δευτερόλεπτα ήταν τα πιο ευτυχισμένα της ζωής του. Στην Γκουανγκζού της Νότιας Κορέας είδε οι κόποι του, η επιμονή του να δικαιώνονται. Χαρίζοντας στην ελληνική κολύμβηση σε πισίνα το δεύτερο μετάλλιο της σε παγκόσμια πρωταθλήματα, μέσα από το πλέον ανταγωνιστικό αγώνισμα, όπου 134 κολυμβητές πήραν μέρος και ο δεύτερος ήταν Έλληνας.

Τα χτυπήματα της ζωής

Η ζωή του 26χρονου Γκολομέεβ θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει θέμα ταινίας. Γεννημένος στις 4 Ιουλίου 1993 στο Βέλινγκραντ της Βουλγαρίας, ο Κρίστιαν από τις πρώτες στιγμές της ζωή του, ένιωσε το πρώτο σκληρό χτύπημα.

Στη διάρκεια του τοκετού κι από ιατρικό λάθος, «έφυγε» από τη ζωή η μητέρα του Κριστίνα. Ο πατέρας του Τσβετάν, σπουδαίος πρωταθλητής στην κολύμβηση, με ολυμπιακές συμμετοχές στη Μόσχα το 1989 και στη Σεούλ το 1988, μαζί με τον δίχρονο τότε Κρίστιαν και τα αδέλφια του Νίκολα και Ιβάν μετακόμισαν στην Κρήτη στην αναζήτηση για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Τσβετάν δούλεψε ως προπονητής στον ΟΦΗ και τον ΚΟ Ηρακλείου, όταν το 2010, σε ηλικία 49 ετών, πέθανε χτυπημένος από τον καρκίνο. Ο χαμός του πατέρα του σήμανε ένα εσωτερικό καμπανάκι στον 17χρονο Κρίστιαν, ήταν η στιγμή που αποφάσισε να πάρει στα σοβαρά την κολύμβηση.

Μετακόμισε στην Αθήνα, μένοντας με τον θείο και τη θεία του για να συνεχίσει την κολύμβηση, με τον Εθνικό Πειραιά τον μέχρι σήμερα τεχνικό του, Ακη Οικονόμου, να αποτελούν τα στηρίγματά του. Οι συνθήκες διαβίωσης δύσκολες, τα ελάχιστα χρήματα που κέρδιζε ήταν από τα οδοιπορικά από τον πειραϊκό σύλλογο.

Όμως ο Γκολομέεβ είχε αφοσιωθεί στην κολύμβηση και σιγά-σιγά ήρθαν και οι πρώτες επιτυχίες. Ο Ακης Οικονόμου ήταν αυτός που τον ώθησε να δεχθεί την πλήρη υποτροφία από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Ετσι παράλληλα με τις σπουδές του στο Sport science (γυμναστική ακαδημία στο υψηλότερο επίπεδο) ο Κρίστιαν Γκολομέεβ βρήκε την ευκαιρία να προπονείται σε ιδανικές συνθήκες, να κολυμπά στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα και στις αρχές καλοκαιριού να έρχεται στην Ελλάδα για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Το γυρόφερνε, ήρθαν μαζεμένα

Την τελευταία διετία ο Κρίστιαν Γκολομέεβ αποτίναξε από πάνω του την… κατάρα των χαμένων ευκαιριών. Πέρυσι τον Αύγουστο ήταν 2ος στο ευρωπαϊκό της Γλασκώβης, «ασημένιος» στο παγκόσμιο.

Πριν ο Γκολομέεβ ήταν δύο φορές στην… ξενέρωτη 4η θέση σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2012-Ντέμπρετσεν, 2016-Λονδίνο), 7ος στο διοργάνωση του Βερολίνου το 2014 και 6ος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25άρας πισίνας το 2017 στην Κοπεγχάγη. Ντεμπούτο στα παγκόσμια πρωταθλήματα έκανε στη Βαρκελώνη το 2013 (24ος), για να ακολουθήσουν οι 7ες θέσεις στο Καζάν (2015) και στη Βουδαπέστη (2017).

Κι επειδή το ελεύθερο είναι το μοναδικό στιλ που υπάρχει στα 50άρια των Ολυμπιακών Αγώνων, απελευθερωμένος πια μπορεί να συνεχίσει να ονειρεύεται.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γκολομέεβ: Η στιγμή της δικαίωσης του», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Δημήτρης Ντζάνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.