Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Βούτηξε στο Αιγαίο για να σώσει τη ζωή της και τα κατάφερε. Σήμερα η Γιούσρα Μαρντίνι από τη Συρία βρίσκεται στο Τόκιο και ζει το όνειρό της.
Η 23χρονη πρόσφυγας συμμετέχει για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες αφού ταξίδεψε και στο Ρίο και μάλιστα κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά του αγωνίσματος της (100μ. πεταλούδα).
Η ομάδα των Προσφύγων αποτελείται από 29 αθλητές στο Τόκιο και μεταξύ τους βρίσκεται και το κορίτσι, που το 2015 επιβίωσε και κατάφερε να φτάσει στην Ευρώπη κολυμπώντας για να σώσει τη ζωή της.
Το 2016 αγωνίστηκε στο Ρίο και ένα χρόνο αργότερα έγινε η νεαρότερη Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Η ζωή της σημαδεύτηκε στα κύματα του Αιγαίου
Μόλις στα 14 της χρόνια υπήρξε πρωταθλήτρια κολύμβησης στη Συρία και συμμετείχε, μάλιστα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2012.
Ο εμφύλιος πόλεμος, όμως διέλυσε τα πάντα στη ζωή της. Με μία βάρκα ξεκίνησε το ταξίδι της προσφυγιάς από τις ακτές της Τουρκίας προς της Λέσβο.
Τον Αύγουστο του 2015, το κορίτσι αυτό έφυγε από τη Συρία και με μια βάρκα ξεκίνησε το ταξίδι της σωτηρίας από τα παράλια της Τουρκίας προς τη Λέσβο.
Η Γιούσρα βρέθηκε στη βάρκα, που έζησε τον εφιάλτη. Ξαφνικά σταμάτησε να λειτουργεί η μηχανή και η βάρκα άρχισε να «μπάζει νερά».
Τότε, το νεαρό κορίτσι από τη Συρία πήρε την απόφαση να βουτήξει για τον αγώνα της ζωής της.
Επεσε στη θάλασσα μαζί με την αδερφή της και με άλλους δύο πρόσφυγες. Οι τέσσερίς τους τράβηξαν τη βάρκα μέχρι τη στεριά, για τρεις ώρες κολυμπώντας παρέα με το θάνατο.
«Πριν επιβιβαστούμε στη βάρκα, μας έλεγαν ότι θα πεθάνουμε. Ετσι, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν ανεβαίνεις εκεί, είναι ο θάνατος», ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους η νεαρή αθλήτρια για τη συγκλονιστική περιπέτειά της στα παγωμένα νερά του Αιγαίου:
«Με το ένα χέρι κολυμπούσα, με το άλλο τραβούσα τη βάρκα μ’ ένα σκοινί. Δεν μπορώ να περιγράψω την εμπειρία». Κατάφερε όμως, τελικά, να περάσει στην Ελλάδα.
Αφού πάτησε στη στεριά το ταξίδι της συνεχίστηκε μέχρι τη Γερμανία και ένα κέντρο φιλοξενίας στο Βερολίνο.
Η ζωή της μοιάζει με ταινία και στο Τόκιο η Γιούσρα θέλει να δώσει άλλο ένα μάθημα πίστης και αγωνιστικότητας.
Διαβάστε επίσης:
Λουίς Φίγκο: Όταν έγινε ο… προδότης της Βαρκελώνης!
Ολυμπιακοί Αγώνες: Στην Κίνα το πρώτο χρυσό!
Κορονοϊός: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test τo Σάββατο (24/7)