Παραολυμπιακοί Αγώνες – Ο Τσαπατάκης συγκλονίζει: «Μέσα στην πισίνα βρήκα μια νέα ζωή»
Μάθημα ζωής από τον Αντώνη Τσαπατάκη.Ο Αντώνης Τσαπατάκης, ο αθλητής που κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. πρόσθιο (SB4) στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο συγκλονίζει με τα λόγια του.
Όπως αναφέρει στην Καθημερινή, ο άλλοτε πολίστας, που σε ηλικία 18 ετών και ύστερα από ατύχημα με μηχανή έξω από το κολυμβητήριο των Χανίων καθηλώθηκε σε αναπηρικό καρότσι «Μεγάλωσα μέσα στην πισίνα, έξω από αυτήν τράκαρα, μέσα σε αυτήν βρήκα μια νέα ζωή και, μάλιστα, σε καλύτερη εκδοχή».
Σε ηλικία πέντε ετών μπήκε στο κολυμβητήριο των Χανίων και «μέτραγε πλακάκια» μέχρι τα 12 όπου άρχισε το πόλο. Το 2005 εισήχθη στη σχολή Αστυφυλάκων και το 2006, έξω από τoν αγαπημένo του αγωνιστικό χώρο, έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του λόγω υπερβολικής ταχύτητας. «Ευτυχώς δεν πήρα κανέναν μαζί μου», λέει χαρακτηριστικά.
Όμως τότε άρχισε μία νέα ζωή για εκείνον. Μια ζωή όπου «σαν το μωρό που κάνει τα πρώτα βήματα προσπαθούσα να βρω τις ισορροπίες μου. Η κολύμβηση πάντα αποτελούσε για μένα διέξοδο, κάτι σαν φάρμακο. Στα 19 άρχισε μια νέα ζωή. Η ελπίδα έχει την έννοια της τύχης. Εγώ δεν άφησα την τύχη να επέμβει στην ελπίδα. Είχα ως κινητήρια δύναμη τη μανία να φτάσω ψηλά».
Στο κολυμβητήριο των Χανίων ο Τσαπατάκης άρχισε την προετοιμασία για τα όνειρά του. Οι δυσκολίες πολλές, καθώς πρόκειται για εγκατάσταση με πολλά προβλήματα και γι’ αυτόν τον λόγο η ελληνική αθλητική ηγεσία έχει δρομολογήσει την πλήρη αναβάθμιση – ανακατασκευή.
«Ανέβηκα στη Θεσσαλονίκη για να μπορώ να προπονούμαι σωστά. Τον χειμώνα δεν θερμαινόταν. Ζήτησα βοήθεια και από τον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος πήγε και το είδε. Δεν θέλω να φεύγουν τα παιδιά από τον τόπο μου και να πηγαίνουν σε άλλα κολυμβητήρια. Απευθύνθηκα και σε ιδρύματα για να βοηθήσουν. Το ένα είχε πολλά έργα σε εξέλιξη και το άλλο, ενώ μιλούσαμε, σταμάτησε να επικοινωνεί μαζί μου».
Το 2016 ο Αντώνης Τσαπατάκης, σε συνεργασία με την Ελενα Θωίδου, έγραψαν το παιδικό βιβλίο «Το όνειρο». «Είναι εύκολο να ονειρεύεσαι. Το να ονειρεύεσαι είναι η μισή αρχή. Η άλλη μισή είναι το πράττω. Ο αθλητής πρέπει να ενώνει και να δημιουργεί όνειρα. Δεν πρέπει να διαχωρίζει και να ξεχωρίζει. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρχε η εκεχειρία. Τότε το ύψιστο κλέος ήταν να είσαι άνθρωπος με αρετές. Σήμερα δεν προσμετράμε τους ανθρώπους που έχουν αρετές και εμπνέουν.
Στη θέση τους βάλαμε αυτούς που διαθέτουν πολλούς followers στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτοί αποτελούν πρότυπο. Από εκεί μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σάπια είναι η εποχή μας, που απαρτίζεται από ύλη και όχι από την πνευματική δυνατότητα», ανέφερε.
Για το μετάλλιο, που κατέκτησε στο Τόκιο είπε: «Οταν βγήκα από την πισίνα δεν κοίταξα τη θέση που πήρα. Μου το είπαν ότι κατάκτησα το χάλκινο μετάλλιο. Δεν με όρισε νικητή αυτό το μετάλλιο. Η αξία μου δεν περιορίζεται σε ένα χάλκινο ή χρυσό μετάλλιο. Την αξία μου την όρισαν αυτοί που με μεγάλωσαν και, στην πορεία, εγώ ο ίδιος. Ας μάθουμε να ξεχωρίζουμε τον νικητή από τις αξίες που τον διέπουν, από τον τρόπο που ζει και όχι από την ύλη. Θα χαιρόμουν είτε έβγαινα πρώτος είτε τελευταίος. Πρέπει να μάθουμε στη νέα γενιά να μην είναι δέσμια της ύλης».
Ο Αντώνης Τσαπατάκης υπηρετεί στην αστυνομία και με συναδέλφους του επισκέπτονται τα σχολεία και μιλούν για την οδική ασφάλεια. Σε λίγες ημέρες θα αρχίσει το Ράλλυ Ακρόπολις και παράλληλα θα υπάρχουν εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια.
«Ελπίζω να πάρω μέρος σε κάποια από αυτές τις εκδηλώσεις, ώστε να πάρω νέες ιδέες και να τις μεταδώσω στα παιδιά κατά τις επισκέψεις μου στα σχολεία. Προσπαθώ να βοηθάω το σύνολο γιατί το σύνολο είμαστε εμείς. Βλέπω βέβαια ότι ο κόσμος αρχίζει σιγά σιγά και αλλάζει και αυτό μου δίνει κουράγιο».
Διαβάστε επίσης
Στους κορυφαίους όλων των εποχών ο Κώστας Κεντέρης!
Κορονοϊός κρούσματα: 3.628 κρούσματα, 344 στις ΜΕΘ οι 25 πλήρως εμβολιασμένοι